
Florian Huettl en az 3 yıl daha Opel’in CEO’luk görevini sürdürecek
Alman otomotiv üreticisi Opel, Haziran 2022’de CEO’luk koltuğuna oturan Florian Huettl ile yola devam etme kararını açıkladı. Bu kapsamda Opel Automobile GmbH'nin denetim kurulu, 48 yaşındaki CEO'nun sözleşmesinin 3 yıl daha uzatıldığını açıkladı.
#Florian Huettl
PETDER’in yeni başkanı Mehmet Abbasoğlu oldu
PETDER (Petrol Sanayi ve Emobilite Derneği) 2025 Olağan Genel Kurul Toplantısı 17 Nisan 2025 Perşembe günü yapıldı. Genel Kurul’un ardından yapılan ilk Yönetim Kurulu Toplantısı’nda PETDER Yönetim Kurulu Başkanlığı görevine Petrol Ofisi Grubu CEO’su Mehmet Abbasoğlu seçildi.
#PETDER
Üçüncü dönem mezunları için tören
SOCAR Türkiye ve Sabancı Üniversitesi Yönetici Geliştirme Birimi (EDU) iş birliği ile hayata geçirilen SOCAR Energy School sertifika programının üçüncü dönem mezunları, düzenlenen törenle sertifikalarını aldı. Törene Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakan Yardımcısı Ahmet Berat Çonkar ve Sabancı Üniversitesi Rektörü Yusuf Leblebici de katıldı.
#SOCAR Türkiye
Milliyet Executive ile e-ticaret ve geleceğin liderleri
Yapay zekâ çağında şirketlerin başarısı güçlü bir teknoloji vizyonuna sahip liderlerin yönetimiyle mümkün. Teknoloji liderleri inovasyon ve rekabet gücünde kilit rol oynuyor. Milliyet Executive'in bu sayısında DataExpert iş birliğinde BMI tarafından yürütülen araştırma sonucu belirlenen "Türkiye'nin En Etkin 50 Teknoloji Lideri"nin başarılarına yakından bakıyoruz.
#Milliyet Executive
Mobbinge karşı kalkan devrede
‘Mobbing’ ya da ‘psikolojik taciz’, çalışma hayatının en büyük sorunlarından biri. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’nın verilerine göre, 19 Mart 2011 ila 30 Kasım 2024 tarihleri arasında ALO 170’e yapılan 144 bin 392 mobbing başvurusunun yüzde 19’u kamu sektöründen gelirken, yüzde 81’i özel sektör çalışanlarından geldi. Konuyla ilgili Resmi Gazete’de yayımlanan 7 maddelik genelge ise, mobbingi yeniden gündeme getirdi. Peki yeni genelgede neler var, son dönemde mobbing nedeniyle istifa edenlerin sayısında artış gözlemleniyor mu, 2025 itibarıyla en sık rastlanan mobbing türleri neler ve neler yapılabilir?
#Gamze BAL
Çalışanlar ‘sessiz tatil’de
İş hayatında uzaktan çalışmanın yaygınlaşmasıyla yeni bir akım doğru: Sessiz tatil. Özellikle genç çalışanlar nerede olduklarını belli etmeden iş yapabildikleri için, fırsatını bulduklarında kaçamak yapabiliyor. Yapılan araştırmalara göre, çalışanlar yıllık izin hakkını kullanmaktan endişe ediyor ve izin istemek yerine iş yoğunluğunu sessizce azaltarak dinlenmeye çalışıyor. Ancak uzmanlar, sessiz tatil yapan çalışanın aslında tam anlamıyla dinlenemediğini söylüyor. Çünkü bir yandan “işteymiş gibi” davranma stresi, diğer yandan “ya yakalanırsam” endişesi yaşıyorlar.
#Özge ESEN
Yapay zekâ ve İK: Dijitalleşen işe alım süreçlerinin yeni dönemi
Dijital dönüşüm iş dünyasının her alanında etki gösteriyor ve bu dönüşüm, insan kaynakları (İK) süreçlerinin de büyük bir değişime uğramasına neden oluyor. Özellikle yapay zekâ ve otomasyon teknolojilerinin işe alım süreçlerine entegre edilmesi hem adaylar hem de işverenler için süreci yeniden şekillendiriyor.
#Fatih Uysal
Strateji belirlendi, istihdamı ikiz dönüşüm sağlayacak
Ulusal İstihdam Stratejisi’ne göre, işlerin geleceğini doğrudan şekillendiren iki önemli mega trend var; yeşil dönüşüm ve dijital dönüşüm. Strateji kapsamında istihdam artışı sağlanacak 8 sektör belirlendi ve bu sektörlerde de ikiz dönüşüm için uygulanacak stratejiler tek tek ortaya kondu. Hedef, 2028 yılında işsizlik oranını yüzde 7.5’e düşürmek, istihdam oranı yüzde 52.5’e çıkarmak.
#Ulusal İstihdam Stratejisi
Mavi yakalının yükselişi
Çok değil, 10 sene öncesine kadar üniversite mezunu olmak bir prestij meselesiydi. Şimdi ise ilkokul mezunlarının üniversite mezunlarından daha fazla kazandığı durumlar yaşanabiliyor. Nedeni ise, mavi yakalı çalışanların yetersiz olması. Yeni nesil; terzi, garson, marangoz ya da bir fabrikada ustabaşılığı reddedip masa başı bir işte çalışmayı, bu nedenle de üniversite mezunu olmayı tercih edince mavi yakalılar mumla aranır oldu. Bu sorun öyle bir hal aldı ki, sanayi başta olmak üzere pek çok sektörde yaşanan mavi yakalı açığı, üretimi tehdit eder boyuta geldi. Bu da mevcut mavi yakalıların maaşlarının üç haneye ulaşıp, beyaz yakalı ücretlerini sollamasına neden oldu. İşte sektör sektör mavi yakalıların yükselişi...
#Mavi Yaka
Maliyet odaklı işe alımlar artıyor... İşverenler ‘çalışmayan’ beyaz yakalıyı seçiyor
İş dünyasında son dönemde dikkat çeken yeni eğilim maliyet odaklı işe alımlar oldu. Şirketlerin mevcut çalışanları transfer etmek yerine ‘çalışmayan beyaz yakalıları’ seçtiği belirtilirken, bunun nedeni şöyle açıklanıyor: “Çalışan profesyoneller iş değiştirmek için yüksek maaş talep ederken, çalışmayan adayların daha düşük maaş beklentisi onları cazip hale getiriyor.”
#İş Veren
Yapay zekâ kullanımında ‘öğrenme’ ve ‘gelişim’ en üst sırada
Global Yeteneklerin Şifresi araştırmasına göre Türkiye’de yapay zekâyı düzenli kullananların yüzdesi global ortalamanın ve birçok gelişmiş ülkenin üzerinde. Türkiye’deki yetenekler iş yaşamında üretken yapay zekâyı en sık öğrenme ve araştırma için kullanıyor. Ayrıca çalışanların yüzde 66’sı, üretken yapay zekâ nedeniyle bazı görevlerin değişeceğini ve kendilerinin yeniden beceri kazanması gerektiğini düşünüyor. Yüzde 70’i de dönüşümün parçası olabilmek için yeni beceriler kazanmaya istekli.
#Yapay Zekâ
Bakım emeği ve zihinsel iş yükü kadınları iş hayatından koparıyor
Yapılan bir araştırmaya göre Türkiye’de beyaz yakalı çalışanlar arasında zihinsel iş yükünün yüzde 60’ını ve hanelerdeki bakım emeğinin yüzde 57’sini kadınlar üstleniyor. Kadınların yaklaşık yüzde 15’i evdeki iş yükü sebebiyle terfi tekliflerini reddettiğini, yüzde 31’i ise hayatlarının bir noktasında bakım emeği ve zihinsel iş yükü nedeniyle işinden ayrıldığını belirtiyor.
#Bakım Emeği
Koruncuk Vakfı’ndan ‘Her Destek Bir Meslek’ kampanyası: Kız çocuklarını geleceğe hazırlayan hamle
45 yılı aşkın süredir çocukların eşit fırsatlara erişebildiği bir gelecek hedefiyle çalışan Korucuk Vakfı, ‘Her Destek Bir Meslek’ bağış kampanyasıyla, temel ihtiyaçları ve eğitimleri risk altında olan kız çocuklarını geleceğe hazırlıyor. Kampanya, kız çocuklarının hayal ettikleri mesleklere ulaşmalarını ve toplumda üretken bireyler olmalarını destekliyor.
#Türkiye İstatistik Kurumu
Beyin avcılarına talep artıyor
Şirketlerin ihtiyaç duyduğu üst seviyede yönetici açığını kapatacak beyin avcılarının (headhunting) sayısı hızla artıyor. Açık bir pozisyon için mümkün olan en iyi adayı bulan ve ikna eden avcıların işleri yoğun ancak gelirleri tatmin edici seviyede. İşe özel bir danışmanlık şirketinde yeni başlayan bir beyin avcısı aylık 35 bin TL kazanırken, uzmanlaştıkça gelirini 80 bin TL seviyesine çıkarabiliyor. Kendi şirketini kuranların geliri ise 250 bin TL’ye kadar yükseliyor.
#Beyin Avcısı
İşte yazılımcıların beklentileri
Yazılım sektöründeki beklentiler ve dinamikler araştırıldı. Buna göre yazılımcıların yüzde 78’i hibrit veya uzaktan çalışmayı seçerken, sadece yüzde 9’u ofise dönmek istiyor. Katılımcıların yüzde 67’si, maaşı yeterli olmadığı için iş değiştirdiklerini belirtirken, işyerlerinde kendilerini geliştiremediğini düşünenler, daha iyi fırsatlar arayarak iş değiştirme eğiliminde oluyor.
#Yazılım
Bu program gençlere özel
İŞKUR, gençleri işgücü piyasasına çekebilmek ve istihdam sağlayabilmek için yeni bir platform kurdu. Adı, Gençlik Programı. Amaç, üniversiteler ile işbirliği içerisinde öğrencileri, işgücü piyasası ile tanıştırmak. Program sayesinde sadece iki ay içinde 56 bin 469 genç işe yerleştirildi. Programa katılan gençlere bin 83 liradan, 28 bin liraya kadar maaş ödemesi de yapılıyor.
#Noyan DOĞAN
İş dünyasında çeşitliliğin sınırlarını genişleten girişim
ES Kariyer Kurucusu ve Çeşitlilik Savunucusu Esra Odabaşı, 220 şirketle yaptığı işbirliğiyle, deneyimlerini bir araya getirip, iş dünyasında kapsayıcılık ve çeşitliliğin sınırlarını genişletmek için Able4All girişimini kurdu. Able4All, kadın-erkek eşitliği, jenerasyonlar arası farklılıklar ve engellilik konularında kapsayıcı bir kültür oluşturacak.
#ES Kariyer
Şirketlerin cevap vermekte zorlanacağı yeni soru: Geleceğe ne kadar dayanıklısınız?
Şimdilerde global ekonomide en trend soru bu. Hatta yakında ‘Türkçeleşenler’ arasına da girmeye aday bir kalıp olarak yönetim odalarında çınlıyor; ‘future-proof olmak’. Gelecek-dayanıklı olmak. Krizlere dayanıklıyız, seçimlere dayanıklıyız, afet sonrası hızlı ayağa kalkarız... Türk şirketlerinin övünmeye alıştığı bu kalıpların anlamı azalıyor. Çünkü uzmanlara göre tüm şirketler kendine artık ‘Geleceğe dayanıklı mıyım’ diye sormak zorunda. Bu soruyu soranların kapısını çaldığı Kaliforniya merkezli Related&Co şirketinin ortağı Atahan Işık ile konuştuk. İşin püf noktalarını anlattı. Özetle; “Parayla satın alabileceğiniz şeyler, yatırım listenizin sonunda yer alsın. İnsan, yapay zekânın önünde. Asıl amaç yıkıcı etki yaratma potansiyeli olan sistemler kurmak olmalı” dedi.
#Future-Proof
Hürriyet İK ile iş dünyasında geleceğe hazırlık
İş dünyasına dair olguları her ay farklı perspektiflerle ele alan Hürriyet İK, yeni sayısında global ekonomide geleceğe dayanıklılık konusuna yer veriyor. Nisan sayısı; dijitalleşen işe alım süreçlerinden sektörel istihdam stratejilerine, çalışma hayatında kuşak çatışmasından ‘mobbing’e kadar geniş bir seçki sunuyor.
#Hürriyet İK
Bursiyerlerle iftar buluşması
Kalyon Vakfı’ndan eğitim bursu alan, Türkiye’nin farklı şehirlerinden üniversite öğrencileri düzenlenen iftar yemeğinde bir araya geldi. Kalyon Vakfı Başkanı Reyhan Kalyoncu’nun ev sahipliğinde, gerçekleşen iftar davetinde yazar ve müzisyen Hakan Mengüç ney dinletisi ile özel bir program sundu.
#Kalyon Vakfı