İşverenden Z kuşağına ‘cezai şart’ kartı
Çok sık iş değişten Z kuşağını elinde tutmak isteyen şirketlerin, işe alımlarda sözleşmeye artık daha çok ‘cezai şart’ maddeleri eklediği belirtiliyor. Uygulamayla, haklı bir gerekçesi olmadan işten ayrılan personelden tazminat talep edilerek, çalışma süreci boyunca şirketin aldırdığı herhangi bir eğitim ve sertifika varsa bunun da ücreti talep ediliyor. Konuyu değerlendiren uzmanlar ise davaların genellikle çalışan lehine sonuçlandığını, gençlerin bundan habersiz olduğunu ifade ediyor.
#Arzu KURUMİşte en çok aranan yetenekler
Kariyer.net işverenlerin çalışanlarda aradığı yetenekleri araştırdı. En çok aranan yetenekler MS Office hâkimiyeti, ingilizce bilgisi ve analitik düşünme becerisi olurken, yapay zekâ ve veri bilimi gibi teknik beceriler de giderek ön plana çıkıyor. Çalışanlar da artık yapay zekâ gerçekliğinin ve yaşanacak dönüşümün farkında. Bu nedenle Türkiye’deki çalışanların yüzde 70’i yeni beceriler edinmeye istekli.
#Kariyer.NetŞirketlerin çalışan kaybı artıyor
Yılda 1.9 milyon kişinin yeni işini bulmasına doğrudan katkı sağlayan Kariyer.net’in araştırması çalışan sirkülasyonunda artış yaşandığını ortaya koydu. İşverenlerin yüzde 40’ı son 12 ayda çalışan kaybı oranlarının arttığını ifade ederken, her 2 işverenden 1’i çözümü maaş artışında buluyor. Çalışanlar ise iş fırsatlarını değerlendirirken önce yan haklara bakıyor. Adaylar için önemli bir diğer faktör de kariyer gelişim fırsatları.
#Hürriyet İK10 adımda doğru istifa
Gençler iş değişikliği konusunda çok cesur. Araştırmalara göre her iki genç çalışandan biri önümüzdeki bir yılda iş değişikliği düşünüyor. 5 yıldan fazla aynı yerde kalmak isteyenlerin oranı sadece yüzde 6. Ancak uzmanlar uyarıyor: İş hayatı karda yürümek gibidir, olumlu ya da olumsuz iz bırakır... İşten ayrılma sürecinin doğru yönetilmesinin sadece şirketler için değil çalışanların kariyeri için de önemli olduğuna dikkat çeken uzmanlar genç yeteneklere kritik tavsiyelerde bulunuyor.
#Gülistan ALAGÖZİşte 2025’in İK gündemi
Yapay zekânın etkisi, uzaktan çalışma, değişen ekonomik baskılar, aranan eleman açığı 2025’te işgücü piyasasını zorlaştıracak unsurlar. Yapay zekâ teknolojisi hem işe alım süreçlerinde hem de iş yapış süreçlerinde etkili olacak. CEO’larla yapılan son ankete göre Türkiye de dahil hemen hemen tüm ülkelerde 2025’te, işgücü piyasasının en önemli sorunu, nitelikli işgücü eksikliği olacak. Peki, 2025 yılında işgücü piyasasında neler bekleniyor, yeni yılda gündemde neler olacak?
#Noyan DOĞANİş arayan gençler tecrübe engeline takılıyor: Mezuniyet öncesi deneyim şart
İşverenlerin deneyim şartı iş arayan yeni mezunları zorluyor. İş ilanlarında ‘giriş seviyesi’ işler için de en az yıl 2 yıl deneyim şartı isteniyor. Peki yeni mezunlar nasıl tecrübe edinebilir? Uzmanlar, öğrencilerin mezun olmadan önce staj ve gönüllü projelerle deneyim kazanabileceklerini belirtilirken, kurumsal firmaların adayları eğitmek ve geliştirmek adına çeşitli programlar düzenleyerek istihdam yarattıklarına dikkat çekiyor. Ancak bu programların yeterli olması için devlet teşviklerinin artması, özel sektör ile üniversiteler arasında işbirliklerinin güçlenmesi gerektiği ifade ediliyor.
#Özge ESENZ kuşağı diyor ki: Hafta içi 4, hafta sonu 3 gün olsun
Hazır dünya hızla değişiyorken hafta içi-hafta sonu kavramında küçük bir değişiklik yapmaya ne dersiniz? Mesela pazartesi veya cuma gününü hafta sonuna dahil etsek? Hafta sonları bundan sonra 3 gün olsa... Durup dururken nereden çıktı bu demeyin. Malum, çok ciddi bir sorunumuz var. Z kuşağının yeteneklerini ortaya çıkartmak için didinip duruyoruz. Ve araştırmalar diyor ki; Dört günlük bir çalışma haftası Z kuşağının yeteneklerini ortaya çıkarabilir...
#Sefer LeventKariyer.net ve Hürriyet İK: İş dünyasına değer katan ortaklık
İnsan kaynakları alanında faaliyet gösteren tüm kurumların ortak bir amacı var: İnsanların iş bulmasına, kariyer yolculuklarında ilerlemelerine ve hayallerini gerçekleştirmelerine destek olmak. Bizim işimiz de tam olarak bu... Kariyer.net, bir iş bulma platformu olarak kurulduğu 1999 yılından beri işverenleri yeteneklerle buluşturmayı ve bireylerin kariyer hedeflerine bir adım daha yaklaşmalarını sağlamayı misyon ediniyor.
#Fatih UYSALÇalışansızlık sendromu büyüyor
Emekli olan ve işgücünden ayrılan nesil, genç nesillerin doldurmakta zorlanacağı bir deneyim ve beceri boşluğu bıraktı. Gençler de ücret ve çalışma saatleri gibi nedenlerle bu işlere yönelmeyince tüm sektörlerde üretimi de olumsuz etkileyen bir ‘nitelikli personel’ sorunu yaşanıyor. Ancak bu Türkiye ile birlikte tüm dünyanın sorunu. ‘Çalışansızlık sendromu’ veya ‘yetenek kıtlığı’ gibi isimler verilen bu durumun hangi ülkede ne durumda olduğunu araştırdık.
#Gamze BALUçmadan kazanan pilotlar
Dünyada sayıları 3 milyonu bulan insansız hava araçları veya bir başka ifadeyle drone’lar adeta kendi endüstrilerini yarattı. Hızla büyüyerek savunma, sağlık, güvenlik gibi kritik sektörlerin vazgeçilmezi olan drone’lara sahip olmak kadar bu araçları profesyonel şekilde kullanmak da önemli. Hata kabul etmeyen drone operatörlüğü mesleği için tıpkı uçaklarda olduğu gibi profesyonel eğitim alınıyor. İyi eğitimli bir operatörün aylık sabit geliri 50 bin TL ila 150 bin TL arasında değişiyor. Ciddi bir yatırımla kendi işini yapanlar ise gelirini 200 bin TL’nin üzerine çıkarabiliyor.
#Taylan Özgür DİLTüm İK süreçlerini tek uygulamada topladı
İş dünyasının önde gelen firmalarına dijital danışmanlık sunan MechSoft’un COO’su Ayça Z. Erdoğdu, tüm İK süreçlerini tek bir uygulamada birleştirerek, birden fazla farklı araç kullanma ihtiyacını ortadan kaldırdıklarını söyledi. Ayça Z. Erdoğdu, “İşe alım süreçlerinden performans yönetimine, izin yönetiminden çalışan bağlılığına kadar tüm İK fonksiyonlarını tek bir platformdan yönetme imkânı sunuyoruz” dedi.
#MechsoftYapay zekâ dünyasında ‘klasikler’in gerçeği
İş dünyasının finansal krizlere rağmen ilk üç ana problem başlığından biri olan ‘yetenek yönetimi’, bir süredir ‘Z kuşağı’ ve ‘yapay zekâ’ adaptasyonuna odaklanmış görünüyor. Bu iki ana konunun gölgesinde kalıyor gibi görünse de insan kaynaklarının önemli bir gerçeği var: Klasikler. 40 yaş üstü deneyimli çalışanlar gerek teknolojiye gerekse Z kuşağına adaptasyonda birleştirici ‘harç’ görevi görüyor. Öte yandan yaşlanan nüfus bütün ülkelerde 50 yaş üstü yeteneklerin işgücünde kalma süresinin uzadığını da gösteriyor. Araştırmalara göre 55-65 yaş grubunun ne işgücüne katılımı yüzde 25’ten yüzde 75’e yükselmiş durumda.
#Yapay Zekâ2025’te çalışanı anlayan kazanacak
Bu yıl çalışanların odağında ‘tatmin edici bir maaş’, şirketlerin odağında ise ‘maaş şeffaflığı’ ve ‘çalışan beklentilerini, onları doğru anlayacak şekilde yönetmek’ var. Yeni nesil çalışan esenliği platformu Wellbees CEO’su Melis Abacıoğlu, “Çalışan beklentileri 2025’te daha belirgin hale geliyor. Mevcut yetenek kıtlığı da düşünüldüğünde, bu yıl çalışanını doğru anlayıp aksiyon alan kazanır” derken, Kolay İK COO’su Tunca Üçer de “Adil ücret politikaları 2025’te çalışanların iş yerlerine olan bağlılığını artırmak için kritik bir araç olacak” diye konuştu.
#Gamze BALToplum için ‘İyilik Hareketi’ başlattı
2021 yılında SOCAR Türkiye çalışanlarının girişimiyle hayat bulan ‘SOCAR Türkiye Gönüllüleri’ topluluğu sosyal sorumluluk projelerine ‘İyilik Hareketi’ çatısı altında devam ediyor. Çocuk ve eğitimden sosyal desteklere, çevre ve hayvan haklarından sürdürülebilirliğe kadar birçok alanda fayda odaklı yapılan çalışmaları SOCAR Türkiye İletişim ve Kamu İlişkileri Başkanı Mikayil Yusifov anlattı.
#SOCARHürriyet İK’dan 2025’in İş Gücü Ajandası
Hürriyet İK, yeni yılda da kurumsal iş yaşantısının dinamiklerini kapsamlı bir perspektifle ele alarak, gündemindeki gelişmeleri farklı bakış açılarıyla okurlara aktarıyor. 2025 yılının ilk sayısı çalışansızlık sendromundan, gençlerin iş dünyasında karşılaştığı deneyim engellerine; haftada 4 gün çalışma taleplerinden, 50 yaş üstü çalışanların değişen iş tercihlerine uzanan geniş bir yelpaze sunuyor.
#Hürriyet İKKız çocukları ve kadınlar için anlamlı proje
Üç kimya şirketi Aksa, Akkim ve DowAksa toplumsal cinsiyet eşitliği konusunda “Eşitliğin Kimyası” projesini hayata geçirdiklerini duyurdu. Projenin ilk ayağına AÇEV iş birliğinde Yalova’da ‘Hayat Dolu Buluşmalar’ programı ile başlayan üç şirket, kadınların güçlenmesi ve kız çocuklarının eğitime erişiminin artırılmasını hedefliyor.
#Aksa Akrilik