
L’Oréal Grup’ta Türk yöneticiye üst düzey görev
2021 yılında L’Oréal’in Türkiye’deki ilk Türk ve kadın Ülke Müdürü olarak görev almaya başlayan Sinem Sandıkçı Gökçen’nin doğrudan şirketin genel merkezi Paris’e bağlı Avrupa Orta Ölçekli Ülkeler Tüketici Ürünleri Genel Müdürü olarak atandığı açıklandı. Gökçen, 1 Eylül itibariyle 25 Avrupa ülkesinin bağlı olduğu bölgede L’Oréal’in en büyük bölümü olan tüketici ürünleri bölümünü yönetecek.
#L’Oréal Grup
Getir, genç kadın mühendis adaylarını destekliyor
Getir’in Türk Eğitim Vakfı (TEV) iş birliğiyle 2022 yılında başlattığı ‘Teknolojide Kız Öğrencilere Destek Burs Fonu’, mühendislik alanında lisans eğitimi alan kız öğrencilere burs imkânı sunuyor. Getir, bursun yanı sıra teknoloji ve kurumsal bilgi birikimi ile kişisel gelişim kaynaklarını bursiyerlerle paylaşırken, mentorluk programını da yeni eğitim-öğretim döneminde hayata geçirecek.
#Getir
Milliyet Executive ile global ipuçları
E-ticaret, küresel pazarlara açılmak isteyen şirketler için önemli fırsatlar sunuyor. Ancak bu yolculukta başarılı olabilmek, stratejik bir yaklaşımı zorunlu kılıyor. Uluslararası e-ticaretin sunduğu potansiyelden faydalanmak isteyen işletmelerin dikkat etmesi gerekenler kadar, kaçınmaları gereken adımlar da kritik öneme sahip. Milliyet Executive'in bu sayısında, Ticaret Bakanlığı'nın uluslararası e-ticaret sürecinde sıklıkla karşılaşılan ve mutlaka kaçınılması gereken 10 hatayı sıraladığı rehbere yakından bakıyoruz.
#Milliyet Executive
Önümüzdeki dönemin en büyük kozu: İNSAN
Bazen kafamızı kuma gömüp etrafta olan bitene ayrıntısıyla bakmayı ıskalıyoruz. Hangi sektöre mikrofon uzatsak işçi bulmanın zorluğundan yakınıyor. İçimiz dışımız yetenek avcılığı haberleri oldu desek yeridir. Peki tüm bunlar ülkemize özgü sorunlar mı? Kesinlikle hayır. Bakın geçtiğimiz hafta İngiltere ile Avrupa Birliği arasında bir zirve yapıldı. Amaç Brexit sonrası yeni bir anlaşma ile şirketlerin yeteneklere erişimi artırmak.
#Sefer Levent
Düşük performans işverene fesih hakkı verir mi?
Görev tanımının doğru olmaması, geribildirim sisteminde yaşanan aksaklıklar, stresli çalışma ortamı ya da kimi zaman kişisel gerekçeler çalışanın performansını olumsuz yönde etkiliyor. Peki çalışan verimliliğinin azalması, tek başına fesih için yeterli bir sebep mi? Uzmanlar fesih için yazılı ve geçerli bir nedene ihtiyaç olduğunu belirtiyor ve kritik uyarılarda bulunuyor.
#Düşük Performans
Yapay zekâda ‘deneme dönemi’ bitti
Üretken yapay zekânın iş dünyasındaki etkilerine dair yapılan araştırmaya göre, yöneticiler üretken yapay zekâyı artık ‘deneysel bir araç’ değil, ‘operasyonel bir kaldıraç’ olarak görüyor. “Yapay zekâda deneme dönemi bitti, şirketler sahici senaryolara odaklanarak gerçek fayda üretmeye başladı” denilen araştırmada, CEO’ların yüzde 97’sinin üretken yapay zekâdan maddi etki beklediği de belirtiliyor.
#Yapay Zekâ
Genç yeteneklere özel kariyer platformu: ‘İlk İşim’
İşe yerleşen her 3 genç adaydan 1’inin yeni işini bulmasını sağlayan Kariyer.net, genç adaylar için iş ve staj fırsatlarına hızlı erişim sağlayan ‘İlk İşim’ platformunu hayata geçirdi. İlk İşim; gençlerin kariyer yolculuklarında köprü olurken, işverenlerin doğru çalışana hızlı ulaşmasına katkı sağlıyor.
#Kariyer Platformu
Onların mesleği formda tutmak
Genci yaşlısı herkesin ihtiyacı olan spor kendi başına da yapılabilir ancak eğitmenlerin yol göstermesi fark yaratır. İşte o farkı yaratan Personal Trainer’lara (PT) veya başka bir deyişle spor eğitmenlerine ihtiyaç her geçen gün artıyor. İnsanları sağlıklı bir forma sokarak geçimini sağlayan PT’lerin aylık gelirleri ise 30 bin TL ila 100 bin TL arasında değişiyor. Kendi salonunu açanların veya özel derslere ağırlık verenlerin geliri ise 200 bin TL’ye kadar çıkıyor.
#Taylan Özgür DİL
Sigortacılık geleceğin mesleği, çünkü risk oldukça ihtiyaç duyulacak
Quick ve Corpus Sigorta’yı çatısı altında barındıran Maher Holding İK Koordinatörü Burcu Akın, sigortacılığın sadece finansal bir iş değil, insan hayatına doğrudan dokunan bir meslek olduğunu belirterek, “Sigorta, geleceğin de mesleğidir, çünkü riskin olduğu her yerde sigortaya ihtiyaç vardır” dedi.
#Quick
Kariyergroup: Yeni dönemin başlangıcı
Kariyer.net olarak 25 yılı aşkın süredir Türkiye’de istihdamın gelişimine katkı sunmaktan büyük mutluluk ve gurur duyuyoruz. 1999 yılında iş ilanlarını dijitale taşıma hayaliyle çıktığımız bu yolda, bugün yapay zekâyı odağına alan bir İK teknolojileri şirketine dönüştük. Harvard Business School tarafından vaka analizi olarak değerlendirilen bu yolculuk, bizim için sadece bir başarı hikâyesi değil; sürekli gelişim ve dönüşümün de bir simgesi.
#Fatih UYSAL
CEO ve işçi arasında zam uçurumu büyüyor
Oxfam’ın güncel bir analizine göre, 2019’dan bu yana ortalama CEO maaşları reel olarak yüzde 48.2 artarken, aynı dönemde ortalama çalışan ücretleri yalnızca yüzde 0.9 yükseldi. Yani bir yandan nitelikli çalışan bulmakta zorlanan iş dünyasının ‘yetenek açığı’ büyüyor; diğer taraftan da çalışan maaşları yerinde sayıyor. Türkiye’de yapılan bir başka araştırma ise ülkedeki yöneticilerin yüzde 39.5’inin gelirleri artsa da memnuniyetlerinin azaldığını ortaya koyuyor. Peki neden böyle? İşte, her yıl aynı çarpık tablonun görülmesinin nedenleri...
#Gamze BAL
Biriken yıllık izine ‘köprü’ formülü
Çalışanın fiziksel ve psikolojik sağlığının korunması için verilen bir dinlenme hakkı olan yılık izinler son dönemde insan kaynakları departmanının öncelikli gündemi oldu. “Hem biriken izinlerin kullanılması gerek hem de işlerin aksamaması” diyen İK uzmanları çözümü ‘köprü formülünde’ buldu. Hürriyet İK’ya konuşan uzmanlar, ‘izin kullanma, parasını al’ uygulamasının rafa kalktığını, onun yerine resmi tatiller ya da cuma günü ile birleştirilen izinlerle biriken günleri erittiklerini söyledi. Hatta izin bakiyesi kabarık olanlar için ‘işe mola’ seçeneği de masada.
#Özge ESEN
İşyerinde yapay zekâ tehlikesi
Yapay zekâ araçları günlük hayatımız kadar çalışma hayatımızı da hızla değiştirirken çok ciddi riskleri beraberinde getiriyor. Türkiye’nin de dahil olduğu küresel araştırmalar, çalışanların yüzde 58’nin yapay zekâ araçlarını işyerinde aktif olarak kullandığını ortaya koyuyor. Ancak her 10 çalışandan 5’i bu araçlara yüklememesi gereken şirket verilerini yüklediğini de söylüyor. İşte işyerinde yapay zekâ kullanılırken oluşabilecek riskler ve dikkat edilmesi gereken kritik noktalar...
#Taylan Özgür DİL
Turizmde eleman açığına üniversiteli çözümü: Oteller öğrenciyi çalışmaya bekliyor
Nitelikli eleman bulma konusunda sıkıntılar yaşayan turizm sektöründe istihdam sezonu açıldı. Peki, turizm sektörü 2025’teki 65 milyon turist hedefine odaklanırken personel sıkıntısını nasıl çözecek? Üniversitelerle işbirliği yapan sektör, öğrencilerin ara dönemde turizm sektöründe çalışmasıyla açığı bir miktar kapatmayı planlıyor. Yabancı çalışanlara ihtiyaç olduğunu belirten sektör temsilcileri, yabancı öğrenciye de part-time çalışma izni verilmesinin sektöre olumlu katkı sağlayacağını dile getiriyor.
#Özge ESEN
Çok çalışıyoruz çok!
Sabahın erken saatlerinde başlayıp akşamın geç saatlerinde bitirmek, gece boyunca e-posta göndermek gibi sebeplerle her zamankinden daha fazla çalışıyoruz. Tabi, bu durum tüm ülkeler için geçerli değil. Dünya genelinde çalışanlar haftada ortalama 43.9 saat çalışıyor. Türkiye ise haftada 44.6 saatle hem dünya ortalamasının hem de Avrupa ortalamasının üzerinde çalışma saatlerine sahip.
#Noyan DOĞAN
Çalışanların yüzde 80’i deprem kaygısı yaşıyor
İstanbul’da yaşanan deprem sonrasında çalışanların düşüncelerini öğrenmek için bir araştırma yapıldı. Buna göre Marmara’daki çalışanların yaklaşık yüzde 80’i yaşanan deprem veya olası depremler nedeniyle endişeli. Hatta yüzde 35’i depremden dolayı taşınmayı düşünüyor. Çalışanların yaklaşık yüzde 40’ı işyerlerinin deprem direncinden emin değil. Yüzde 55’inden fazlası ise şirketlerin deprem sonrası aldığı aksiyonları yeterli bulmuyor.
#Doğal Afet
Maaş pazarlığının şifreleri
Türkiye’de yapılan bir araştırma, çalışanların yüzde 5’inin kendisini maaş pazarlığına oturacak kadar rahat hissetmediğini; yüzde 57’sinin ise son bir yılda maaş zammı alabilmek için pazarlık masasına oturduğunu ortaya koydu. Hem Türkiye’de hem de dünya genelinde yapılan pek çok başka araştırma da çalışanların büyük bir kısmının, daha yüksek bir maaş almak için iş değiştirmek istediğine işaret ediyor. Peki, maaş pazarlığı nasıl yapılmalı ve iş başvurularında maaş beklentisi sorulduğunda ne cevap verilmeli? İşte insan kaynakları uzmanlarının önerileri...
#Gamze BAL
Milyonların istihdam edildiği perakendeye yeni nesil İK yaklaşımı lazım: Taşıma kariyerle perakende çarkı döner mi?
Sadece e-ticaret değil mağazaların giderek dijitalleşmesi de perakende sektöründe çalışan olmayı zorlaştırıyor. Mesele bu sektörü geçici bir can kurtaran mı yoksa gerçek bir kariyer alanı olarak mı gördüğünüzde... Eğer kariyeriniz daha şekillenmemişse size bu kararı verdirtecek olan çalıştığınız şirket aslında. Çünkü iyi satışın arkasında iyi bir müşteri deneyimi yatıyor artık. Ve cirosunu artıran şirketler biliyorlar ki; müşteriye yansıyan da iyi bir çalışan deneyiminden ibaret. Bu nedenle perakendede çalışanlara ister yarı isterse tam zamanlı olsun iyi deneyim yaşatmak birçok sektörden daha elzem. Bu süreç daha işe alım aşamasında başlıyor...
#Yasemin SALİH
Hürriyet İK ile Adaletsizliğin Küresel Yüzü
İş dünyasına dair olguları her ay farklı perspektiflerle ele alan Hürriyet İK, yeni sayısında global iş dünyasındaki gelir uçurumlarını mercek altına alıyor. Haziran sayısı; taşıma kariyerlerden biriken izinlere, çalışanların deprem kaygısından maaş pazarlığının şifrelerine kadar geniş bir içerik seçkisine yer veriyor.
#Hürriyet İK
TSF Dernekleri başkanlarını seçti
Türk seramik sektöründeki üretici kuruluşları bir araya getiren Türkiye Seramik Federasyonu (TSF) altındaki dört derneğin 2025-2027 dönemi olağan genel kurul toplantıları gerçekleşti. SEREF Yönetim Kurulu Başkanlığına Umut Varol, SERHAM Yönetim Kurulu Başkanlığına Adnan Geredeli, SERSA Yönetim Kurulu Başkanlığına Enver Sever ve SERKAP Yönetim Kurulu Başkanlığına Timur Karaoğlu oybirliğiyle seçilen isimler oldu.
#TSF Dernekleri