Güncelleme Tarihi:
Sigorta sektörü, doğrudan 27 bin 540, dolaylı ise 140 bin kişiye istihdam yaratıyor. Sigortada çalışanların yüzde 56’sı kadınlardan, yüzde 44’ü ise erkeklerden oluşturuyor ki, sektör, kadın istihdamında öncü sektörler arasında. Şirketlerin İK müdürlerinin neredeyse tamamına yakını da kadınlardan oluşuyor. Sigortacılık, gençler arasında özellikle de üniversite mezunları arasında tercih edilen meslekler açısından ilk sırada gelmese de son yıllarda yıldızı parlayan meslekler arasında.
Bugün Türk sigorta sektöründe 64 şirket faaliyet gösteriyor. Bu şirketlerden biri de Quick Sigorta ve Corpus Sigorta’yı çatısı altında barındıran Maher Holding. Maher Holding İnsan Kaynakları Koordinatörü Burcu Akın, sigortada istihdam, gençlerin sigorta mesleğine yönelik tercihleri üzerine değerlendirmelerde bulundu.
Sigortacılıkta İK yönetimi ile diğer sektörler arasında temel farklılıklar var mı?
Sigortacılık sektörü kendine has dinamikleri gereği diğer sektörlere kıyasla, teknik bilgi ve mevzuat bilgisi gerektiriyor. Bu sebeple özellikle regülasyonlarda meydana gelen değişimlere çalışanların uyumlanması için eğitim ve gelişim faaliyetlerini odağına alan insan kaynakları aksiyonları belirlemek gerekiyor. Ayrıca aktüerya gibi sigortacılık sektörüne özel roller için çalışanların sertifikasyon süreçlerine dahil edilmesi için de teşvik edilmesi de gerekiyor. Aktüer unvanına sahip çalışan sayısının istihdam piyasasında sayıca az olması, şirketlerin bu alanda yetiştirme ve yedekleme çalışmalarını önceliğine almalarını gerektiriyor. Bu doğrultuda kurum içerisinde ilgili kadrolara yönelik gerçekleştirilecek teşvik ve destekler, nitelikli çalışanların sektöre kazandırılmasına önemli bir katkı sağlayacaktır.
ÖZEL EĞİTİMLERLE DESTEKLENMELİ
Sigorta, sadece çalışan odaklı değil bir de acenteler gibi geniş bir dağıtım ağı ve burada da ciddi bir istihdam var. Bunu yönetmek zor mu?
Doğru; sigortada, insan kaynakları aksiyonlarını belirleyen bir diğer önemli faktör ise acenteler ve satış kadroları. Ticari bakış açısı ve paydaş iletişimi gibi yetkinlikler bu ekiplerde ön planda olduğu için motivasyon temelinde kurgulanan özel eğitim programları ile desteklenmesi gerekiyor. Acenteler finansal ekosistemlerin merkezinde olan paydaş niteliğinde olması sebebi ile hem topluma katkı hem de paydaş yönetimi noktasında sigortacılık sektöründeki insan kaynakları ekiplerinin gündem maddeleri arasında yer alıyor. Bu noktada sigorta sektöründeki insan kaynakları ekiplerinin temas alanını sadece şirket çalışanları ile sınırlamanın ötesine geçen bir yaklaşım sergilemelerine sebep oluyor. Şirketlerimizdeki başarılı profesyonellerin teknik bilgisi ve sahadaki uzmanlıklarını aktarmayı sağlayan gelişim faaliyetleri insan kaynakları aksiyonları içerisinde dış kaynaklı hedef kitlenin yer almasına imkan tanıyor. Örneğin, biz, Türk Sigorta Enstitüsü Vakfı (TSEV) ile Quick Sigorta’nın Türkiye genelinden seçilmiş 54 acentesi ve 13 şirket çalışanı için oluşturulmuş özel bir eğitim programını hayata geçirdik. Bu kapsamda, sigorta eğitimi, sigortaya giriş, oto sigortaları, yangın sigortaları, sosyal medya yönetimi gibi alanlarda ders programları oluşturuldu.
GENÇ YETENEKLERİN İLGİSİ ARTIYOR
Sigorta sektörü genç yetenekleri istihdam etmekte zorlanıyor mu? Geçmişte genelde bankacılıkta kendine kariyer bulamayanların tercih ettiği alan olarak görülüyordu...
Son yıllarda durum kısmen değişti. Özellikle dijitalleşme, yapay zekâ ve veri analitiği gibi alanların sigortacılıkla entegrasyonu, genç yeteneklerin ilgisini artırdı. Bununla birlikte sigorta şirketlerinin üniversitelerle yaptığı işbirlikleri, genç yetenek programları ve staj imkânları söz konusu algının yön değiştirmesine önemli katkı sağladı. Biz de bu gençlerin beklentilerine yanıt vermek adına üniversitelerde seminerler düzenliyor, staj programları geliştiriyor ve dijital platformlarda aktif iletişim kuruyoruz. Amacımız, sigorta eğitimi alan üniversite öğrencilerinin teorik bilgilerini, mezun olduktan sonra pratikte de kolayca uygulamasını sağlamak, öğrencilerin zaman kaybetmeden kariyerlerini inşa etmelerine yardımcı olmak.
Dijitalleşmenin etkisi ne oldu?
Dijitalleşme, diğer bir taraftan insurtech (sigorta teknolojisi) girişimleriyle sektöre daha yenilikçi bir kimlik kazandırmaya başladı. Bu doğrultuda veri analitiği ve yapay zekâ gibi alanlarda uzmanlık gerektiren pozisyonlar genç yeteneklere cazip geliyor.
Sigortacılık nasıl bir meslek size göre?
Sigortacılık hem analitik hem de insan ilişkilerini içinde barındıran bir meslek. Bu dengenin içerisinde aynı zamanda risk yönetimi, finansal okuryazarlık ve çözüm odaklılık önemli yetkinlikler. Bu bakış açısı ile değerlendirdiğimizde sigortacılık, birçok açıdan tatmin edici ve sürdürülebilir bir meslek olabilir. Bu doğrultuda sigortacılığı birkaç bölümde anlatabiliriz. İstikrar; sigorta hizmetleri ekonomik dalgalanmalara rağmen sürekli ihtiyaç duyulan hizmetler arasındadır. Sosyal fayda; insanların risklerini güvence altına alarak topluma katkı sağlar. Meslekte uzmanlaşma olanakları; aktüerya, hasar yönetimi, reasürans, satış ve pazarlama gibi çok farklı uzmanlık alanlarına açık olma fırsatını sunar.
TEKNİK BİLGİ VE İLETİŞİM ÖNEMLİ
Sigortada ortalama ücretler diğer sektörlerle mukayese edildiğinde ne durumda?
Genel olarak sigorta sektöründeki maaşlar finans sektörü ile aynı seviyelerde olmakla birlikte diğer sektörlere kıyasla bir miktar üzerinde olduğu ifade edilebilir. Ancak aktüerler, büyük veri analistleri, ürün yöneticileri gibi teknik roller için ücretler rekabetçi olabiliyor.
Sigortayı kendine meslek olarak seçecek ve bu alanda kariyer yapacak kişilere ne önerirsiniz?
Teknik bilgiye yatırım yapmalılar; çünkü sigorta matematiği, finansal okuryazarlık ve mevzuat bilgisi sektörde fark yaratır. İletişim becerilerini geliştirmeliler; çünkü paydaş iletişimi ve ilişkileri bu sektörde kritik önemdedir. Aktüerya, risk yönetimi, veri analitiği gibi uzmanlık alanlarını ön plana almalılar. Bu alanlar istihdam piyasasında küçük bir grubu oluşturduğundan her geçen gün yıldızı parlayan rollerden. Staj ve sertifika programlarına katılmalılar. Çünkü gerçek sektör deneyimi edinmek önemli.