Güncelleme Tarihi:
Birçoğumuz yapmak için vakit ayırmakta zorlansak da spor hayatımızın önemli bir parçası. Kimileri için formda kalmanın kimileri için ise stres atmanın en iyi yolu. Aynı zamanda salonları, ekipmanları ve organizasyonları ile her geçen gün daha da büyüyen bir endüstri. Bu sektörün taşıyıcı kolonlarını ise koç veya başka bir ifadeyle eğitmenler oluşturuyor. Ülkemizde açılan zincir spor salonlarıyla birlikte her geçen daha çok kişi spor eğitmenliği (Personal Trainer) mesleğine adımını adıyor. Üstelik meslekteki iş olanakları yalnızca spor salonlarıyla da sınırlı değil; özel koçluktan spor kulüplerine butik işletme açmaktan özel şirketlerin ilgili birimlerine kadar yayılıyor.
EĞİTİMLİLER AVANTAJLI
Spor eğitmenliği herkesin bir anda uzmanlaşacağı bir alan değil. Ciddi bir emek ve vakit harcamak gerekiyor. Sektörde “alaylı” diye tabir edilen çalışanların sayısı bir hayli fazla ancak, Beden Eğitimi ve Spor Yüksekokulu (BESYO) bölümlerini tamamlayıp ardından bir alanda uzmanlaşılırsa iş olanaklarının sayısı artıyor. Diğer yandan, bunun yanında uzmanlaşılan dala (fitness koçluğu, cross fit koçluğu, pilates eğitmenliği vb.) ait sertifikalı programlar da alınabiliyor. Bu program şu anda başvurulan dala göre değişmekle birlikte 10 bin TL ila 100 bin TL arasında değişiyor. Örneğin, mesleki yeterliliğe sahip fitness eğitmenliği için 25 bin TL gibi bir bütçe ayırmak yeterli oluyor.
30 BİN TL’DEN BAŞLIYOR
Biz de Hürriyet İK’nın bu ayki ‘meslek ekonomisi’ bölümünde son yıllarda hızla büyüyen ve gelişen kısaltması PT (Personel Trainer) olarak da bilinen spor eğitmenliğini ele aldık. Türkiye’de PT’lik veya kişisel koçluk yapan kişiler ile aylık kazançları, işin avantajlarını, çalışma zorlukları gibi konular hakkında konuştuk. Buna göre, Türkiye’de sayıları hızla artan spor salonlarındaki PT ihtiyacı hızla büyüyor. Aylık kazançlar ise bir hayli değişken. Büyük spor salonu zincirlerinde çalışan PT’lerin ücretleri 30-35 bin TL’den başlıyor ancak, alınan özel ve grup ders saatlerine göre kazançlar aylık 50-60 TL’lere kadar çıkabiliyor. Meslekte deneyimi fazla olan kişilerin ise özel derslerle birlikte aylık geliri 75-100 bin TL’lere kadar çıkıyor.
‘BİR ÇEŞİT TERZİLİK’
Meslekte kazançlar yalnızca bununla sınır değil. Özel eğitimlerle kazançları 100 hatta 150-200 bin TL’lere kadar çıkarmak mümkün. Ancak bunun için belirli bir uzmanlığa, iyi bir çevreye ve iletişime ihtiyaç var. İstanbul Levent’te bir zincirde PT’lik yapan ve özel eğitimler de veren Batuhan Tayançlı, “İşi sevmek en önemli kısım. Bununla birlikte gerçek bir uzmalığa ihtiyaç var. Bunu bir çeşit terziliğe benzetebilirsiniz. Her bir bireye ayrı ayrı programlar ve eğitimler vermek gerekli. Aynı zamanda gelişimi de takip etmelisiniz. Eğer iletişiminiz ve sosyal çevreniz de iyiyse özel derslerle birlikte aylık gelirinizi 150 bin TL’lerin üzerine çıkarabilirsiniz. Bir sonraki adımı ise butik bir salon açmak ve müşterilerinize burada hizmet vermek” bilgisini verdi.
Avantajları
Sağlıklı ve formda bir vücuda sahip olmak.
Esnek çalışma olanakları.
Talebin sürekli olarak artması.
Özel eğitimlerle gelirin katlanabilmesi.
Kendi işini kurma imkânı.
Dezavantajları
Hafta sonu genellikle çalışıyor olmak.
Sürekli pratik yapma ve kendini geliştirme şartı.
Rekabetin üst seviye yaşanması.
İlk dönemde aylık gelirin düşük olması.
Ekipman maliyetlerinin artması.