Sahrap Soysal

Bulgurun binbir hali

12 Nisan 2025
Mutfağımızın vazgeçilmez ürünlerinden bulguru yöresel tariflerde olduğu gibi modern yorumlarında da kullanıyorum. İri tanesiyle başbaşı bulgurdan salatası, tütsü kokusuyla firikten pilavı ve incenin de incesi düğürcükten köftesiyle üç bulgurlu tarifim var.

(4 kişilik)

NE LAZIM?

1 adet tavuk göğüs eti

1 su bardağı başbaşı bulguru

1 demet ıspanak yaprağı (ufak boy)

1 demet roka

8-10 adet kiraz domates

Yazının Devamını Oku

Yemekleriniz tarçınla tatlansa...

5 Nisan 2025
Osmanlı döneminde tatlıdan çok etlerle ve yağlı yemeklerle eşleştirilen tarçın öyle bir baharat ki her iki türe de ziyadesiyle yakışıyor. Bu hafta geçmişten ilhamla tarçınlı yemekler öneriyorum; deneyin, seveceksiniz.

Tarçınlı Osmanlı tavuğu

(4 kişilik)

NE LAZIM?

1 adet tavuk göğüs eti 
2 adet tavuk pirzola

1 su bardağı soyulmuş badem

100 gr tereyağı

Yazının Devamını Oku

Ziyafet gibi ikramlıklar

29 Mart 2025
Günlerdir süren bayram temizliği, alışverişi bitti; bugün mutfaklarda apayrı bir telaş var. Üç gün boyunca gelen misafirlere sunulacak ikramlıklarınızı hazırlarken size ilham verecek önerilerimi derledim. Kimi yöresel, çoğunlukla pratik bu tariflerle ziyarete gelenlere gerçek bir bayram ziyafeti verebilirsiniz.

FISTIKLI ANTEP KURABİYESİ (BAYRAM KURABİYESİ) (1 TEPSİ)

NE LAZIM?

300 gr sadeyağ

50 gr tereyağı

500 gr toz şeker

100 gr pudra şekeri

Yazının Devamını Oku

İftar masasını tatlandıracak öneriler

15 Mart 2025
Midemiz gün boyu tutulan oruca alıştıktan sonra ‘akşam ne yesek’ sorusunun yerini yavaş yavaş ‘iftara hangi tatlıyı yapsak’ alır. Hafif ve pratik üç tarif hazırladım, bu soru aklınıza düştüğünde hızlıca yapıp afiyetle yiyebilirsiniz.


Salepli-muhallebili güllaç

(8-10 kişilik)

NE LAZIM?

8 yaprak güllaç

1 litre süt

1/2 su bardağı şeker

Yazının Devamını Oku

Tok tutan sahur alternatifleri

8 Mart 2025
Rahat ve sağlıklı bir oruç için sahurda yenenler çok önemli. Sofrayı sizi uzun süre tok tutacak aynı zamanda da damağınıza hitap edecek yemeklerle kurmakta fayda var. İşte hem lezzetli hem besleyici hem de pratik şekilde hazırlayabileceğiniz sahur tarifleri...

 

LABNELİ-DOMATESLİ SANDVİÇ (4 KİŞİLİK)

NE LAZIM?

Sos için

200 gr labne

2-3 adet taze soğanın sadece yeşil kısmı

Yazının Devamını Oku

Her şey onunla başlar...

1 Mart 2025
Çorba Türk mutfak kültüründe sofraların baş tacıdır. Kimine göre sofranın yöneticisidir. Her şey onunla başlar ve sofra muhabbeti açılır. Ramazandaysa çorbanın yeri çok başkadır. Mideye cila çekilir, güler yüzle sohbet koyulaşır. Gerisiyse lezzetle akar gider.

Bizim için çorbanın ne denli önemli bir yemek olduğunu anlamak açısından ülkemizin 7 bölgesine, sayısız çorba çeşitliliğine bakmak yeterli olur. Belki de Anadolu coğrafyası dünyanın en zengin çorba çeşitliliğine sahiptir. Bakliyatlı, tahıllı, etli, sakatatlı, yoğurtlu, sütlü, sebzeli ve deniz ürünlü çorbalarımız hazırlanma şekli, pişirme metotlarıyla da çok farklılaşır. Bir de özel gün çorbalarımız vardır; düğünlerde yaptığımız etli düğün çorbası ya da hasta ziyaretlerine götürdüğümüz yoğurtlu pirinç çorbası gibi.

Benim için çorbaların padişahı olan tarhanaysa en çok sabah kahvaltısına yakışır. Soğuk kış gecelerinin şifalı akşam yemeği olarak da sofrada yerini alır. Her biri bir lezzet şaheseri olan Hatay’ın içliköfteli ayvalı ekşi aşı çorbasıyla tuzlu yoğurtlu oruk çorbasıysa kültür tanımlamasının örnekleri olabilir.

Kimisi hüzünlü, bazısı sevinçli hikâyeler anlatan çorbalarımız için belki de bir kitap yazılmalı. Yaşlılar için pişirilen sakala çarpan, pahalı malzemelerle yapılan ev yıkan, büyük boy ve küçük boy içliköftelerle hazırlanan analıkızlı, yeşil mercimekli nohutlu bir Anadolu çorbası olan dulavrat çorbası, parayı çağrıştıran şekliyle para para, dedelerimin çok sevdiği kurut katıklı çorba, hikâyesiyle sizi ağlatacak ezogelin, parmağa takılan yüksükle kesilen yüksük çorbası, ince bulgurdan sertçe hazırlanan, mini köftelerle yapılan kurşun aşı, yabani pancarlı tirşik çorbası, sadece unla yapılan püşürük çorbası, soğuk kış gecelerinin bir ritüeli olan arabaşı; adına efsaneler yazılmış, kutsallık atfedilmiş aşure, pekmezin kattığı tatlı tadıyla ünlenen şirinli çorba ve benim favorim meyaneli, bol naneli tutmaç çorbası, şimdilerdeyse en sevdiğim sütlü balkabağı çorbası...

Ayvalı balkabağı çorbası

(4 kişilik)

NE LAZIM?

1 dilim soyulmuş balkabağı

Yazının Devamını Oku

Yarım elma, gönül alma...

22 Şubat 2025
Başlıktaki atasözünün de dediği gibi yarısıyla bile gönül almaya yeten elmanın mutfağımızdaki yeri de kültürümüzdeki kadar geniştir. Renk, koku ve lezzeti birbirinden farklı birçok çeşidi olan elmanın tam da mevsimindeyken üç tane elmalı tatlı tarifi paylaştım.

Elmalı-hurmalı yağsız kek

(8-10 kişilik)

NE LAZIM?

5 adet yumurta

3 yemek kaşığı pekmez+
1 yemek kaşığı bal

4-5 adet hurma

Yazının Devamını Oku

Hamuru kıtır, üzeri krema ve peynir kaplı…

11 Ocak 2025
Başlıktan da anlamışsınızdır tartın tuzlu versiyonu olan kişten bahsettiğimizi... Kiş tıpkı tart gibi hazırlanıyor; kabuğunu kıtır ve lezzetli yaparsanız içine koyacağınız her türlü sebze ya da etle çok leziz oluyor. Yeni deneyecekler için üç tarif hazırladım, yapacaklara şimdiden afiyet olsun.

 

TAVUKLU-MANTARLI KİŞ (6-8 KİŞİLİK)

NE LAZIM?

1 kg kuşbaşı tavuk kalça eti

400 gr taze mantar 4 adet yeşil sivri biber 1 adet orta boy patlıcan

4 yemek kaşığı sıvıyağ

Yazının Devamını Oku