Sefer Levent

Faiz indikçe limitler de gevşeyecek

19 Şubat 2025
Mahmut Akten, politika faizinin konut kredilerini de etkileyeceğini söyledi

Türkiye, emlak piyasasının belki de en hareketli olduğu ülkelerden biri. Tırmanan fiyatlar sonrasında faizlerin yükselişi ve kredilere getirilen sınırlamalarla konuta erişim iyice zorlaşmıştı. Piyasayı yeniden hareketlendirebilecek ilk sinyal hükümet cephesinden geldi ve Emlak Konut GYO’nun orta gelirliler için yeni bir konut kampanyasına başlayacağı haberi duyuruldu. Aynı saatlerde Garanti BBVA genel müdürlüğü görevini üstlendikten sonra ilk kez bir basın toplantısı düzenleyen Mahmut Akten, konut kredi faizlerinin düşüş seyrinin de politika faizindeki düşüşe paralel gelişeceğine işaret ederek, “Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu’nun konut kredisine yönelik limitleri de konut kredi faizi de politika faizindeki indirime paralel gevşeteceğini, limitlerin de ileride kaldırılacağını düşünüyoruz” diye konuştu.

Pendik’teki Garanti Teknoloji’de düzenlenen toplantıda konuşan Mahmut Akten, Merkez Bankası’nın her toplantıda veriye dönük karar vereceği vurgusunun önemli olduğuna işaret etti ve sürekli 250-500 baz puan politika faizi indirimi beklemediklerini söyledi. Akten’in verdiği mesajlardan satır başları şöyle:

‘SIKI DURUŞ SÜRÜYOR’

“2024 dengelenme yılıydı, enflasyon mayısta maksimuma çıktıktan sonra düşmeye başladı. Dezenflasyon sürecindeyiz, düşüş trendini görüyoruz. Aralık ve ocakta politika faiz indirimleri başladı. Buna karşın sıkı duruş sürüyor. Kredi limitlerinde ciddi sınırlar var ki bu çok normal. Enflasyonist etki yaratmaması için. Kredi kartı ve ihracat kredileri, kısıtlamaların dışında ve bu alanlarda önümüz açık. Bunlar da enflasyon yaratan büyümeler değil.
Enflasyon beklentileri hızla aşağı geliyor. Genelde enflasyon bir kez yükseldikten sonra eski yerine getirmek 2-3 yıllık bir süreç. Biz şu anda doğru yolda ilerliyoruz. Merkez Bankası yıl sonu 19-29 arası enflasyon bekliyor, biz de o arada bekliyoruz.

‘YÜZDE 3 BÜYÜME BEKLİYORUZ’

İşler iyi gittiğinde yabancı girişi oluyor ve yabancı şu anda bonolara geliyor. TL bonolardaki payı yüzde 1’e kadar düşmüştü şu an yüzde 10’un üzerinde. En çok ihraç enstrüman TL bonoları yurtdışından çok talep alıyor. Bunları görünce ABD’nin yumuşak iniş yapalım dediği işi biz yapmış gibi görünüyoruz. Geçen yıl 2. ve 3. çeyrekte tam olarak büyüme olmadı, son çeyrek daha pozitif. Bu sene de yüzde 3 büyüme bekliyoruz, aslında potansiyelimiz yüzde 4-4.5.

‘KONKORDATO PAYI OLDUKÇA DÜŞÜK’

Yazının Devamını Oku

Sağlık ve eğitim fiyatlarını da karşılaştıralım

18 Şubat 2025
TİCARET Bakanlığı nefis bir uygulama başlattı. TÜBİTAK eliyle geliştirilen https://marketfiyati.org.tr ile zincir marketlerdeki 50 bine yakın ürünün fiyatı artık tüm vatandaşların erişimine açıldı. İnternet sitesiyle; meyve, sebze, et, tavuk, balık, süt ürünleri ve kahvaltılık, içecek, temel gıda, temizlik ve kişisel bakım ürünleri başta olmak üzere birçok ürünün fiyatı anlık olarak karşılaştırılabiliyor.

Üstelik konum bilgisi sayesinde size en yakın marketlerdeki fiyatları öğrenebiliyor, daha markete gitmeden kazançlı alışveriş listesi yapabiliyorsunuz. Geçtiğimiz hafta yapılan açıklamalarda Merkez Bankası ile birlikte yürütülen proje kapsamında 7 zincir marketin verilerinin TÜBİTAK BİLGEM sistemlerine aktarıldığına dikkat çekildi. Fiyat bilgileri paylaşımda olan zincir marketler arasında; A101, BİM, CarrefourSA, HAKMAR, MİGROS, Türkiye Tarım Kredi Kooperatifleri ve ŞOK marketleri yer alıyor.

Özetle fiyatlara bakacağız, aradığımız ürün en ucuz hangi marketteyse ona gidip alacağız. Gayet şeffaf, gayet temiz vatandaşın çıkarına bir sistem.

ÇAĞRIDA BULUNUYORUM

Şimdi bu köşeden bir çağrıda bulunmak istiyorum. Gelin bu uygulamayı yaygınlaştıralım. Şeffaf fiyat karşılaştırma sistemi sadece marketlerle sınırlı kalmasın, diğer sektörlere de uygulansın. Özellikle de sağlık ve eğitim sistemine!

Bugün hangi hastaneye gidersek gidelim doktorların büyük bölümü hastalık, rahatsızlık durumumuza göre bizden MR, ultrason, tomografi, röntgen gibi görüntüleme hizmetlerini ya da kan idrar gibi tahlilleri talep edebiliyor. Hatta bazen bunların bir bölümünün lüzumsuz istendiğine ilişkin tartışmalar da var ama onu bir kenara bırakıyorum. Doktorun talebi üzerine çoğunlukla aynı binada farklı bir kata yönlendiriliyor ve oldu bitti ile yukarıda yazdığım hizmetleri satın almak zorunda kalıyoruz. Tabii ki bu hizmetleri farklı işletmelerden alma hakkımız var ama siz de şahit olmuşsunuzdur bazı hastaneler ve bazı doktorlar dışarıdan bu tür hizmetleri satın alıp raporlarını kendilerine sunmamızı istemiyor.

İşte tam da bu noktada bir çağrıda bulunmak istiyorum. Gelin tüm hastaneler hangi hizmeti kaç liraya verdiklerini aynen marketler gibi bir sisteme girsinler. Biz de oradan hangi hastane kaç liraya MR, kaç liraya ultrason çekiliyor bilelim. Kan tahlillerinde hangi talepler girilirse kaç liralık fatura ile karşılaşacağımızdan haberdar olalım. Konumumuza göre bu hizmetleri hangi sağlık kuruluşu kaç liraya yapıyor bilelim öyle gidelim. Tabii ki seçim yapmak elimizde. Kim hangi sağlık kuruluşunda hangi hizmeti alacaksa kendisi belirler. Ancak vatandaşın marketteki gibi fiyatları karşılaştırabilmesi inanın bana iki türlü hizmet sağlar. Öncelikle vatandaşın bilgilenmesini sağlar, tercihlerini yönlendirir. Dahası fiyatların daha rasyonel oluşmasını sağlar.

Bakın bir hastanede 2 bin TL’ye çektirebildiğiniz MR için bir başka hastanede 8 bin TL ödemek zorunda kalıyorsunuz. Röntgen kan tahlilleri, ultrasonlar arasında fiyat uçurumları var. Bu uçurumlara engel olmak istiyorsak tez zamanda sağlık fiyatları karşılaştırma sistemini kurmamızda fayda var.

FAHİŞ FİYATI GÖRELİM

Yazının Devamını Oku

Hedef 24 bin çocuğun eğitimine destek olmak

11 Şubat 2025
Türkiye Eğitim Gönüllüleri Vakfı (TEGV) ile işbirliği yaparak “Eğitimle Daha İyiye” projesini hayata geçiren MediaMarkt Türkiye, 5 bin çocuğa ulaştı. Projenin 2028’e kadar devam etmesi ve 24 bin çocuğun eğitimine destek olması planlanıyor. Projenin ayrıntılarını MediaMarkt Türkiye CEO’su Hulusi Acar ve TEGV Genel Müdürü Sait Tosyalı ile konuştuk.

6 Şubat depremlerinin üzerinden iki yıl geçti. Yaraları sarmak adına Türkiye Eğitim Gönüllüleri Vakfı (TEGV) işbirliği ile “Eğitimle Daha İyiye” projesini hayata geçirmiştiniz. Proje ne aşamada?

MediaMarkt Türkiye olarak gerek çevresel gerekse toplumsal anlamda yaşadığımız dünyaya karşı sorumluluklarımızın farkındayız ve bu sorumluluklarımızı işimizin her zaman hem özüne hem de önüne koyuyoruz. Ürün satmaktan çok daha fazlasını yapmak için elimizi taşın altına koyuyor ve ihtiyaç halinde tüm imkânlarımızı seferber etmeye çalışıyoruz. “Daha İyiye” programımız da bu vizyonla doğdu ve tüm sosyal sorumluluk projelerimizin çatısını oluşturuyor. “Eğitimle Daha İyiye” projesi de bu çatının altında hayata geçirdiğimiz bir proje. İki yıl önce yaşadığımız deprem hepimizi derinden üzdü. Depremlerin hemen ardından elimizden gelen desteği hızlıca sunmaya çalıştık. Ancak bu bölgelerde hayatın olağan akışına dönmesi ve yaraların sarılması için uzun soluklu desteğe ihtiyaç var. Biz de bu düşünceyle bölgedeki çocuklarımızı odağımıza alarak, onların yaşamlarına geleceğe yönelik, sürdürülebilir bir katkı sunmak istedik. Bu alanda 30 yıllık deneyimiyle binlerce çocuğa ulaşan Türkiye Eğitim Gönüllüleri Vakfı ile güç birliği yaptık ve Ekim 2023’te projemizi başlattık. Öğrencilerin eğitim hayatının kesintiye uğramaması ve yeni beceriler kazanmaları hedefiyle dört adet Ateşböceği Öğrenim Birimini dört yıl boyunca bölgede aktif olacak şekilde konumlandırdık. TEGV ile birlikte Ekim 2023’ten 2024’ün ekim ayına kadar 5 bin çocuğumuza ulaştık. Projemizin 2028 yılına kadar devam etmesini ve bölgede en az 24 bin çocuğun eğitimine destek olmayı planlıyoruz.

DÖRT İLDE 5 BİN ÇOCUK

Çocuklar bu projeden nasıl faydalanıyor, ne tür destekler veriliyor, projenin yeni hedefleri neler?

Şu anda Kahramanmaraş, Gaziantep, Hatay ve Malatya’da konumlanan Ateşböceği Öğrenim Birimleri’nde 5 bin çocuk, toplamda 20 bin saat eğitim aldı. Bilişim ve Tasarım, Bilim ve Sanat Ateşböceği olmak üzere 3 farklı temada 4  öğrenim birimimiz bölgede aktif olarak faaliyet gösteriyor. Dört ilde konteyner kentlerde ve okullarda konumlanan öğrenim TIR’larımızda birinci sınıftan sekizinci sınıfa kadar olan çocuklara bilgisayar, iletişim teknolojileri, kodlama, bilişim, tasarım ve sanat gibi farklı konularda kısa ve uzun dönemli eğitimler veriliyor. Eğitimler ve atölye çalışmaları sayesinde çocuklar hem yeni şeyler öğreniyor hem de birlikte yaralarını sarmaya çalışıyorlar. Bu yüzden çok çeşitli eğitimlerimiz var. Örneğin, sanat eğitimlerimizde onlara terapi ortamı yaratmaya çalışıyoruz, bu alanda uzman isimlerle sık sık bir araya gelerek çocuklarımıza yeni bakış açıları kazandırmaya gayret ediyoruz. Geçtiğimiz aylarda eğitimci, tasarımcı ve sanatçı Bager Akbay çocuklarla yapay zekâ atölyelerinde bir araya geldi. Çocukları erken yaşta bu teknolojilerle tanıştırarak geleceğe hazırlamak istiyoruz. Özellikle yeni nesillerin, geleceğin mesleklerine uyumlanabilecek donanıma kavuşabilmesi, teknolojik ve dijital dünyaya uyum sağlaması çok önemli. Bu amaçla TEGV işbirliğiyle uzun vadede yapay zekâ eğitimini tüm çocuklar için erişilebilir kılmayı hedefliyoruz. Öğrenim birimlerimizde yaratıcı atölyeler de gerçekleştiriyoruz. Geçtiğimiz ay Taş-Kâğıt-Makas Atölyesi tarafından düzenlenen yaratıcı drama atölyesinde kurucular Ceyda Düvenci ve Aslı Cüreklibatır, çocuklarla yaratıcı çalışmalar gerçekleştirdi ve onlara sanatsal terapi ortamı sağladı. Bu tür atölyelerle çocuklara duygularını tanıyabilme ve ifade edebilme fırsatını sunmak istiyoruz. Çünkü bu felaketten maalesef en çok onlar etkilendi ve bu etkileri elimizden geldiğince olumluya çevirmemiz gerekiyor.

DAHA İYİYE VİZYONU

Yazının Devamını Oku

Tarımın Silikon Vadisi İzmir’de yeşerecek

10 Şubat 2025
Tarımda teknolojinin kullanımı, tarımın daha verimli yapılması açısından ne kadar önemliyse, çiftçinin üzerindeki yükü azaltılması bakımından da bir o kadar önemli.

Türkiye’de tarımın gelişmesi için bugün atılan her bir adımın yarınların kazanılması için kıymetini sanırım tartışmaya bile gerek yok. Geçtiğimiz hafta İzmir Ticaret Borsası Başkanı Işınsu Kestelli’nin ev sahipliğinde düzenlenen basınla sohbet toplantısında aldığımız bilgiler, Türk tarımının gelişmesine katkı için bir tuğlanın da İzmir’de koyulduğunu müjdeliyordu.

İTB Yönetim Kurulu Üyesi Sonnur Kırmızıoğlu, İTB Genel Sekreteri Dr. Erçin Güdücü, İTB Genel Sekreter Yardımcısı Pınar Erdil ve Borsav Genel Sekreteri Dilek Akdenizli Kocagül’ün de katılımıyla düzenlenen toplantıda Akıllı Tarım Teknolojileri’ni desteklemeyi amaçlayan İzmir Tarım Teknoloji Merkezi’nin (İTTM) proje başvurularını almaya başladığını öğrendik. İTTM, İTB öncülüğünde kamu ve özel sektör desteğiyle hayata geçirilen ve KOSGEB Teknoloji Geliştirme Merkezi (TEKMER) Destek Programı kapsamında faaliyet gösterecek.

İzmir Ticaret Borsası ve İTTM Girişim A.Ş. Başkanı Işınsu Kestelli, Türk tarımında dijital dönüşümün ülke için en önemli yapısal reformlardan biri olduğune dikkat çekti.

RESMİ AÇILIŞ BAHARDA

Kestelli, sektörün tüm sorunlarını, eksikliklerini, ihtiyaçlarını ve geleceğe dair yapılması gerekenleri sektörün paydaşlarıyla konuşarak belirlediklerini ifade ederek, şunları kaydetti:

“Ülkemiz tarımının planlama, teknoloji açığı, insan kaynağının yaşlanması, finansmana erişim, su ve toprak başta olmak üzere doğal kaynaklarımız üzerindeki baskı gibi bazıları akut, bazıları kronik sorunları var. Üretim miktarıyla dünyanın 10 büyük tarımsal üreticisinden biri olan Türkiye’nin bu sorunları hızla geride bırakarak örnek bir ülke haline gelmesi bir zorunluluk.”

Işınsu Kestelli

Yazının Devamını Oku

Bu defterler yönetmelikte var otellerde yok

3 Şubat 2025
KARTALKAYA’daki yangının acısı içimizde tüterken yeni acıların yaşanmaması için tüm eksiklikleri tespit etmek, gidermek hepimizin görevi olmalı.

Bu konuda yasal mevzuattaki eksiklerin önümüzdeki dönemde giderileceğini en yetkili isimlerden duyduk. Aynı kararlıkla yasa ve yönetmeliklerdeki düzenlemeleri de harfiyen uygulamamız gerekiyor. Çünkü kağıt üstünde her şeyin eksiksiz olması yeni felaketleri yaşamamıza engel olmayacak. Özellikle denetim ve şikâyet mekanizmasının eksiksiz çalışması önümüzdeki dönem için kritik önemde.

Tam da bu noktada 1983 yılında Bakanlar Kurulu Kararı ile Resmi Gazete’de yayımlanan, 2006’da bazı değişiklikler yapılsa da hâlâ yürürlükte olan ‘Turizm Yatırım, İşletme ve Kuruluşların Denetimi Hakkında Yönetmeliğe’ dikkat çekmek isterim. Çünkü bu yönetmelik, otellerin birer denetim ve şikâyet defteri tutmak zorunda olduğuna işaret ediyor. Fakat ne yazık ki, yaptığım araştırmalar bu işletmelerin bırakın defter tutmayı, bu defterleri bulundurmanın zorunlu olduğundan bile habersiz olduklarını gösteriyor. Araştırmalarımın sonucundaki bilgileri aktaracağım ama önce yönetmelikteki ayrıntıları konunun daha net anlaşılması için paylaşmama izin verin. İşte, söz konusu yönetmelikteki bazı maddeler:

Bu Yönetmeliğin amacı, 12 Mart 1982 tarihli ve 2634 sayılı Turizmi Teşvik Kanununa tabi belgeli turizm yatırım ve işletmelerinin denetimine ait esasların tespitidir. (Madde 1)

Bu Yönetmelik, insan ve çevre sağlığı ile can ve mal güvenliği de dahil olmak üzere belgeli turizm yatırım ve işletmelerinin, belgeye esas olan vasıflarının, tarifelerinin, temizlik, intizam, servis, idare ve işletme tarzları ile diğer hususların denetlenmesine ilişkin hükümleri kapsar. (Madde 2)

Bu Yönetmelikte yer alan; a.”Bakanlık”, Kültür ve Turizm Bakanlığını, b. (Değişik: 29/9/2006-2006/11076 K.) “Kontrolör”, Bakanlık merkez teşkilatında görevli ve Bakanlıkça “kontrolör” kadrosunda istihdam edilen denetim elemanlarını, c.”Kanun”, 2634 sayılı Turizmi Teşvik Kanununu, d.”Belgeli turizm işletmesi”, Türk veya yabancı uyruklu gerçek veya tüzel kişilerce, birlikte veya ayrı ayrı gerçekleştirilen ve Kanunun 37 nci maddesinin A - 2 Fıkrası kapsamında turizm sektöründe faaliyet gösteren ticari işletmeleri, e.”Belgeli turizm yatırımı”, belgeli bir turizm işletmesini gerçekleştirmeyi amaçlayan, Bakanlıktan belge almış yatırımları ifade eder. Turizm yatırım ve işletmelerinin denetimi, Bakanlık kontrolörleri veya Bakan tarafından görev verilmesi halinde Bakanlık müfettişlerince yapılır. (Madde 4)

Şikâyet ve Denetim Defterleri:
Madde 24

Tüm belgeli turizm işletmelerinde bir denetleme defteri ve bir şikâyet defteri bulunur. Bu defterler, Turizm ve Tanıtma Bölge Müdürlüğü tarafından her sayfası numaralandıktan sonra mühürlenerek tasdik olunur. Denetleme elemanları her denetimden sonra işletmenin denetlendiği tarihi belirterek şikâyet ve denetleme defterlerini incelerler ve kimliklerini yazıp imzalarını atarlar. Şikâyet defteri müşterinin her an görüp şikâyet ve temennilerini yazabileceği bir yerde bulundurulur. İşletme yöneticisi, şikâyet konusunun emniyet ve asayişi ilgilendirmesi halinde bağlı bulunulan kolluk kuvvetine 24 saat içinde bu konuda bilgi vermek zorundadır. (

Yazının Devamını Oku

Ödemeye çoklu çözüm

30 Ocak 2025
TAMİ Genel Müdürü Melda Çetin, “Garanti BBVA’nın yeni şirketi Tami ödemeler alanında müşterilerin ihtiyacı olan, sadece ödeme ve elektronik para kuruluşlarının sunabileceği çoklu banka POS’u, cüzdan, linkle ödeme ve pazaryeri gibi ürünleri sunacak” dedi.

Garanti BBVA ailesinin yeni üyesi Garanti Ödeme ve Elektronik Para Hizmetleri A.Ş Tami markasıyla faaliyetlerine başladı, TAMI nedir, ne iş yapar?

Tami’nin kuruluş hikâyesi iki buçuk yıl öncesine dayanıyor. Uzun süren pazar araştırmaları ve müşteri beklentilerini de dinlediğimiz bir sürecin ardından teknik geliştirmelerimizi ve testlerimizi tamamladık. Ağustos 2024’te faaliyetlerimize başladık ama 2024’ün kasım ayında yaptığımız lansmanla beraber iletişim çalışmalarını genişlettik.

Tami, Garanti BBVA’nın yeni kurduğu ödeme ve elektronik para şirketi. Tami’yi ödemeler alanında müşterilerin ihtiyacı olan, sadece ödeme ve elektronik para kuruluşlarının sunabileceği çoklu banka POS’u, cüzdan, linkle ödeme ve pazaryeri gibi ürünleri sunabilmek için hayata geçirdik. Böylece,
Garanti BBVA’ya gelip bu hizmetleri almak isteyen müşterilerin ihtiyaçlarına da cevap vermiş
olacağız.

HIZLI PARA TRANSFERİ

Tami’nin ürünleri neler, bu ürünlere nasıl ulaşabiliriz?

Yazının Devamını Oku

Yangın tedbiri için bu yasal boşluk acilen giderilmeli

28 Ocak 2025
İçimiz yandı.

Bolu Kartalkaya’daki Grand Kartal Otel’de çıkan yangında 78 kişi yaşamını yitirdi. Yangın sonrasında adli süreç devam ederken bir taraftan da yangın tedbirleri konusunda denetim, izin yetkisi tartışmaları sürdü gitti. Kabul edelim bu tartışmaların en büyük sebebi yürürlükteki düzenlemelerin yangın tedbirlerine yönelik yetkinin tam olarak kimde olduğunu net bir şekilde tarif etmemesinden kaynaklandı. Bu tarif net olmadığı gibi yangın denetiminin hangi koşullarda, hangi periyotta yapıldığı da net değildi. Yangın gibi insan hayatını tehdit eden bir konuda ‘zorunluluk’tan uzak, düzenlemelerin kurumların ‘insafına’ ve ‘keyfiyetine’ bırakılmış olması ciddi bir eksiklikti.

Hatırlarsanız, Bolu Belediye Başkanı Tanju Özcan Sözcü TV’de  katıldığı bir yayında ‘itfaiye yetkililerinin otelin gerekli koşulları sağlamadığını neden şikayet etmediği’ ile ilgili bir soruyu şöyle yanıtlamıştı:

“İtfaiye müdürü korkmuş olabilir. Ben böyle bir otelle ilgili eksiklikleri bildirirsem savcılığa, işletme yarın beni karalıyorsun diye dava açabilir korkusu yaşamış olabilir.”

ZORUNLULUK YOK

Bu açıklamalardan da net bir şekilde anlaşıldı ki Türkiye’de herhangi bir turizm tesisi yangınla ilgili zorunlu yeterlilik belgesini sadece açılış ve işletme izni aşamasında alıyor. Sonrasında belirli bir periyotta ‘zorunlu’ bir denetim mekanizması bulunmuyor. Ancak işletme herhangi bir tadilat veya yeni bir bölümle ilgili düzenleme yaparsa hangi belediye sınırındaysa ona bağlı itfaiye ekipleri tarafından tekrar bir denetime tabi oluyor.

Geçtiğimiz hafta yayın yönetmenimiz Ahmet Hakan, CNN Türk’te Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy’a canlı yayında şu soruyu sormuştu:

“Turizm tesisi 90’lı yıllarda açılmış. İş yeri açılış çalışma ruhsatı o zaman alınmışsa 20-30 yıl boyunca yangın denetimi yapılmaz mı, yapılıyorsa kim yapar. Otel açıldıktan sonra yıllarca ZORUNLU yangın denetimi olmaması yasal bir eksiklik değil mi?”

ZORUNLULUK

Yazının Devamını Oku

Büyümeyi ivmelendirecek dev sanayi yatırımları

13 Ocak 2025
PANDEMİ, küresel ekonomik şoklar, savaşlar derken yabancı sermaye hareketlerinde ciddi kısırlıkların oluştuğu bir dönemden geçiyoruz.

Üstelik görevi devralmaya hazırlanan seçilmiş ABD Başkanı Trump’la birlikte yeniden korumacılık tartışmaları da yoğunlaştı. İşte tam da böyle bir puslu ortamdayken geldi haber. 17 yıldır Türkiye’de faaliyet gösteren ve bugüne kadar 18 milyar dolardan fazla yatırım yapan SOCAR 7 milyar dolarlık yeni yatırım kararını duyurdu.

Geçtiğimiz hafta bu konuda gerçekleşen basın toplantısının hemen ardından bir grup gazeteci SOCAR Türkiye CEO’su Elchin Ibadov ve SOCAR Türkiye Rafineri ve Petrokimya İş Birimi Başkanı ve Petkim Genel Müdürü Kanan Mirzayev ile bir araya geldik.

Toplantıda şirketin uzun vadeli stratejik yatırımlarından biri olan “Master Plan” projesinin detayları paylaşıldı. Proje kapsamında, yeni petrokimya üretim ünitelerinin kurulumu ve mevcut tesislerin modernizasyonuna yönelik önemli adımların planlandığı belirtildi. 

Türkiye’deki stratejik yatırımların Azerbaycan ve Türkiye ekonomisine katkı sağlayacak şekilde devamı için çalıştıklarına dikkat çeken Elchin Ibadov “‘Master Plan’ olarak bildiğiniz, Türkiye’de petrokimyanın geleceğine katkı sağlayacak yeni yatırım çalışmasıyla ilgili sürecin başlamasına karar verdiğimizi; bu doğrultuda ilk fizibilite çalışmalarının tamamlanmış olup, detaylı teknik analizlerin yapılacağı Pre-FEED (Ön Uç Mühendislik Tasarımı Hazırlığı) aşamasına ve ardından FEED (Ön Uç Mühendislik Tasarımı) aşamasına geçilmesi planlanıyoruz. Bütün sürecin tamamlanmasıyla birlikte hem yeni proses ünitelerinin kurulmasını hem de mevcut ünitelerimizin modernizasyonunu kapsayan geniş kapsamlı bir projenin hayata geçirilmesi ile ilgili kararlar netleşecek” dedi.

Şu anki değerlendirmelere göre, yeni yatırımlar için tahmini toplam bütçelerinin 7 milyar dolar seviyesinde olduğunu açıklayan Kanan Mirzayev ise “Bu rakam, detaylı mühendislik çalışmaları sonucunda yüzde 10 oranında artar ya da azalabilir. Yatırımlarımızın devreye girmesiyle birlikte üretim kapasitemizde yaklaşık 3 kat artış bekliyoruz. Enerji kaynaklarımızın çeşitlendirilmesi ve özellikle yenilenebilir enerjiye geçiş konusunda yoğun çaba harcıyoruz. Doğal gazın yanı sıra rüzgar ve güneş enerjisi gibi yeşil enerji kaynaklarına yaptığımız yatırımları artırarak enerji kullanımımızı her yıl daha çevre dostu bir hale getirme hedefindeyiz” diye konuştu.

2031’DE FAALİYET GEÇECEK

TOPLANTIDA

Yazının Devamını Oku