KABAKLI TART (2 KİŞİLİK)
NE LAZIM?
◊ 2 kabak
Hamuru için
◊ 125 gr tereyağı (oda sıcaklığında)
PANCARLI PİLAV (2-4 KİŞİLİK)
NE LAZIM?
* 1 su bardağı basmati pirinç
* 250 gr pancar
* 1 iri mor soğan
* 1 yeşil kıl biber
* 2 diş sarımsak
* 3 yemek kaşığı zeytinyağı (veya 1 yemek kaşığı tereyağı)
Bu hafta Instagram hesabımızda (@hurriyetlezzetlihayat) “Tercihiniz şekerpare mi yoksa revani mi” diye sorduk. Anketimizi oylayan okurlarımızın yüzde 59’u şekerpareyi seçti. Biz de şu ayrıntıları istedik: “Şekerpareyi evde yapar mısınız yoksa daha çok dışarıdan hazır mı alırsınız? Hamuru şerbetini iyice çekip yumuşamış mı olmalı yoksa hafif dişe mi gelmeli? Revaniyi ne sıklıkla, nasıl pişirirsiniz? İçine limon veya portakal kabuğu da katar mısınız? Toz Hindistan cevizi, Antep fıstığı... Üzerini neyle süslersiniz?” İşte, gelen yorumlardan bazıları...
@arzugi: “Tercihim portakal kabuğu aromalı revaniden yana. Şerbeti çok tatlı olmamalı, kabarık ve içi yumuşak olmalı. Şekerpare ikinci tercihim. Kurabiyesi altın sarısı renginde ve şerbetini iyi çekmiş olmalı. Üzerinde fındık güzel gidiyor.”
@oyaozguvenc: “Şekerpareyi revaniye tercih ederim. Evde yaparım, açık renkli olmasını tercih ederim. Üzerine de fındık veya ceviz koyarım. Şerbetini çekmiş olursa daha güzel olur.”
@bfuo: “Tatlı yemeyi çok sevmesem de kesinlikle revaniyi tercih ederim. Üzerine güzel bir manda kaymağı olmalı.”
@zmrtsykn: “Portakallı revaniyi severim.”
@isinirakk: “İki tatlıyı da pişkin ve şerbetini iyi çekmiş severim. Şekerpareyi annem çok güzel yapar. Rahmetli teyzemin revanisi efsaneydi. Kalabalık aile toplantılarında, bayramlarda genellikle iki tatlı da evde yapılıyor. Şekerpareyi tereyağıyla yapıyorum. Hamuruna biraz fındık ezmesi ekliyorum. Lezzetini arttırıyor. Fırından çıkınca birkaç dakika bekleyip şerbeti döküyorum. O zaman güzel çekiyor, kıtırlığını kaybetmiyor. Şerbet sıcak olursa tatlı yumuşuyor. Çekilmiş fındık ve kaymakla ikram ediyorum. Revanide yumurtanın tazeliği önemli. Kekinde zeytinyağı kullanıyorum. Çekilmiş ceviz ve kaymakla ikram ediyorum.”
PÜF NOKTALARI
Pasta-ekmekçilik eğitmen şefi Gizem Gedik’ten...
NOHUTLU-BAHARATLI KARNABAHAR (4 KİŞİLİK)
NE LAZIM?
* 1 karnabaharın yarısı (650-750 gr)
* 1 iri soğan
* 1 kurutulmuş acı biber
* 3 yemek kaşığı zeytinyağı (veya 1 yemek kaşığı tereyağı)
Doğu Anadolu’nun tüm mutfaklarında olduğu gibi Malatya sofralarında da etin, etli yemeklerin önemi büyük. Ama aslında Malatya mutfağı vejetaryen beslenmeye yani etsiz beslenme trendine çok uygun, muhteşem yemeklere sahip. Hepsi de çok sağlıklı ve aynı zamanda besleyici.
Dünyada vejetaryen beslenme tarzını benimseyen ve sayıları hızla yükselen bir kitle var. Bu trendi takip edip hayvansal kaynaklı besinlerden, etten uzaklaşıp bitkisel kaynaklı gıdaları tercih eden çocuklarımız, arkadaşlarımız da var.
İşte bu yüzden geleneksel Malatya mutfağındaki tahıl, baklagil, sebze ve meyve ağırlıklı yemeklere dikkat çekmek isterim.
Malatya Battalgazi Belediyesi ve bir Malatya gönüllüsü olan İbrahim Halil Kılıç’ın iş birliğiyle “Vejetaryen Yemek Yarışması” düzenlendi. Çekişmeli, heyecanlı geçen yarışmanın konseptini, ana fikrini çok iyi anlayan Malatyalı kadınlar, etsiz ve vejetaryen yemekler hazırlamışlardı. Tarihi Silahtar Mustafa Paşa Kervansarayı’nın muhteşem avlusunda toplanan Malatyalı kadınlar tüm hünerlerini sergilediler.
(8 kişilik)
NE LAZIM?
3 iri havuç
1 iri beyaz turp
5 diş sarımsak
5 su bardağı soğuk içme suyu
2 yemek kaşığı sumak ekşisi
LİMONLU PİLAV
(4 kişilik)
NE LAZIM?
◊ 2 su bardağı baldo pirinç
◊ 1 çay bardağı zeytinyağı
◊ 1 büyük soğan
◊
Kemaliye’ye, gastronomi öğrencilerinin davetiyle gittim. Erzincan’dan 2 saatlik bir kara yolculuğuyla vardığım Kemaliye, sanki saklı kalmış bir cennet bahçesi gibiydi.
Osmanlı Dönemi’nde Et Kethüdalığı yani etle ilgili esnaflık görevi verilmiş ve Kemaliye’den çok ünlü kasaplar çıkmıştır. Ancak kervan ve İpek Yolları’nın zamanla önemini kaybetmesi nedeniyle yöre halkı çalışmak üzere, büyük şehirlere özellikle İstanbul’a göç etmiş. Gurbetçilik Kemaliye kültürünü o kadar çok etkilemiş ki, erkeklerine binlerce mani yazan kadınların memleketi olmuş.
Evliya Çelebi’nin Seyahat-name’sinde, meyvelerle dolu bağ, bahçe bir kasaba diye bahsettiği Eğin’in adı, Milli Mücadele’ye verdiği destek ve bağlılık bildirgesinden dolayı Atatürk tarafından Kemaliye olarak değiştirilmiş.
EN GÜZEL DUTLAR YETİŞİYOR