Sahrap Soysal

Keşfedilmeyi bekleyen bir kent

9 Ekim 2022
Bir TV çekimi için gittiğim İzmit’in tarihi, doğal güzellikleri, mutlu insanları ve gastronomik değerleriyle keşfedilmeyi bekleyen güler yüzlü bir kentimiz olduğunu gördüm.

Bu güzel beldemizin güler yüzlü ve çalışkan kadın belediye başkanı var.


Sevgili Fatma Kaplan Hürriyet aynı zamanda kadınlarla ilgili pek çok proje üretiyor. Birlikte gittiğimiz kadın üretici pazarlarında, atalık nusrat buğdayından yapılan ekmeklerin ve yöresel yemeklerin tadına baktık.
PİŞMANİYE VE SİMİDİ MEŞHUR

Türkiye’nin dört bir etrafından İzmit’e gelip yerleşen tüm topluluklar, yerlisi olan manavlar, Karadenizliler, Balkan göçmeni vatandaşlarımız, Doğu Anadolu’dan göç edenler İzmit mutfak kültürüne büyük bir zenginlik katmış.İzmit pişmaniyesi ve simidi Türk Patent Enstitüsü’nden coğrafi işaret alarak yöresel değerler olarak mutfak kültüründe yer almış. Malzemesi az ama yapılışı oldukça zahmetli olan pişmaniye, Anadolu’nun ünlü tel helvası ya da çekme helvasıyla çok benzerlik gösterir. Un ve yağ uzunca bir süre kavrulur ve üzerine şekerli sıcak ağda azar azar dökülür. İşte bu noktada en zahmetli aşama başlar.
Unla şerbetin birbirine karıştırılıp iyice yedirilmesi için usta eller çalışmaya başlar. Hamurun yoğrulması, çekilmesi gibi işlemlerin defalarca tekrarlanması gerekir.

Yazının Devamını Oku

En sevilen mantı hangisi?

8 Ekim 2022
*

KIZARMIŞ MANTI

(4-6  kişilik)

NE LAZIM?

3 su bardağı un

1 yumurta

1 tutam tuz

1 su bardağı su

İç harcı için;

Yazının Devamını Oku

Patlıcanın son demleri

1 Ekim 2022
Mevsiminde benzersiz bir tada ulaşan, girdiği her tarife boyut atlatan patlıcan hâlâ tezgâhlarda. İç ısıtan buğdaylı bir manca çorbasını; günü kurtaracak doyurucu bir öğün içinse musakkayı patlıcan bitmeden pişirelim.

BALKAN USULÜ PATLICAN MUSAKKA

(4-6 kişilik)

NE LAZIM?

3 orta boy patlıcan 

1 ufak boy patates  

1 orta boy kuru soğan

Yazının Devamını Oku

Mutfak Mirası Alanya

25 Eylül 2022
Alanya Belediye Başkanı Adem Murat Yücel ve sevgili Sevda Çapa liderliğinde kurulan ekip, turizmde yöresel yemek kültürünün yaygınlaşması için bir proje hazırlamış. “Mutfak Mirası Alanya” adlı proje kapsamında bir dizi etkinliğe imza atıyorlar.

Bu sefer Alanya, hayli sürprizli bir şehir oldu benim için. Çocukluk ve gençlik yıllarımızda yaz tatillerinin değişmez adresi hep Alanya, Antalya olurdu.
Antalya Havalimanı’ndan inip; Aksu, Serik, Manavgat, Side yolundan Alanya’ya gelirken yapılaşmanın ve nüfusun ne kadar çok arttığını fark ettim.
Neredeyse 72 milletin; Alman, İngiliz, İskandinav, Rus, Ukraynalı, Polonyalı, Kazak ve daha nice farklı kültürden insanların yerleşik hayata başladığı Alanya, bir dünya şehri olmuştu.
Yerli muzun anavatanı olarak ünlenen Alanya bugün ülkemizin tropikal meyve bahçesi olarak; avokado, mango, papaya, pasiflora ve ejder meyvesinin de en önemli üreticisi konumunda.



AMAÇ TURİSTLERE YÖRESEL YEMEKLERİ TANITMAK

Yazının Devamını Oku

Bursa’nın tadı damağımda kaldı

18 Eylül 2022
Bursa’ya her gidişimde yeni lezzet keşiflerinde bulunuyorum. Şehirden yine yemeklerinin tadı damağımda kalarak ayrıldım.

Köklü bir tarihi geçmişi, tarıma çok elverişli iklim ve toprak yapısının yanı sıra farklı etnik toplulukların getirdiği yemekler, Bursa’nın zengin yemek kültürünün temelini oluşturmuş. Bursa tarihi boyunca Anadolu’nun her yöresinden, Kafkasya’dan, Balkanlar’dan, Rumeli’den aldığı göçlerle sosyal yaşamını, yeme içme kültürünü zenginleştirerek bir kültür mirasına dönüştürmüş kadim bir kentimizdir.

BURSA KEBABININ HİKÂYESİ
Bursa mutfağının, namı tüm dünyaya yayılmış en meşhur ama bir o kadar da lezzetin zirvesindeki yemeği ünlü Bursa kebabının bir de hikâyesi var.
1867 yılında Mehmetoğlu İskender Efendi, yere paralel biçimde ve odun kömürüyle pişirilen kebabı, dikey bir demir çubuğa yerleştirerek yine dikey biçimde dizayn ettiği bir ocakta döndürerek pişirmeye başlamış.
İşte bugünkü dönerin atası olan bu et pişirme yöntemi ve mekanizması böylece icat edilmiş, Türk mutfak tarihine adını altın harflerle yazdırmış. İlk başta “İskender Efendi’nin dönen kebabı” olarak adlandırılmış. Bursa kebabında; Uludağ’ın yaylalarının kekikli otlarıyla beslenen kuzuların etleri, uzun ve kalın bir demir şişe kat kat sıralanıp yerleştirilir.
Uzun ince bir ocağın içine yerleştirilen odun kömürünün önünde döndürülerek pişirilen et kümesi, bıçakla kesilerek pidelerin üzerine koyulur. Üzerine dökülen yoğurt, domates sos ve kızgın tereyağıyla tatlandırılarak servise sunulur. Bu muhteşem kebap, Bursa ile özdeşleşmiş ve Türk Patent Enstitüsü tarafından tescillenip markalaşmıştır.


Yazının Devamını Oku

Akşama ne pişirmeli?

17 Eylül 2022
Doyurucu, nefis ve bir o kadar pratik bir sofra kurmak isteyenler için iki önerim var. Kapya biber çorbası, içindeki kefir ve peynir sayesinde yiyenlerden büyük alkış alacak! Barbunya ve patatesli enginarsa sofranızdaki herkesin seveceği nefis bir başlangıç yemeği olacak.

KAPYA BİBER ÇORBASI

(2-3  kişilik)

NE LAZIM?

6-7 kapya biber

5 yemek kaşığı yulaf ezmesi (iri taneli)

1 yemek kaşığı biber salçası

Yazının Devamını Oku

Bu tabaklarda şifa var!

10 Eylül 2022
Sosu bol sarımsaklı börülce salatası... Zerdeçalla tatlandırılmış, erikli semizotu yemeği... İkisi de birbirinden sağlıklı, nefis önerilerim var sizlere.

(2-3 kişilik)

NE LAZIM?

* 1/2 kg taze börülce 

* 1/4 demet maydanoz

* 2 adet közlenmiş kapya biber

Sosu için;

*

Yazının Devamını Oku

Sağlıklı ve çok nefis...

3 Eylül 2022
En çok zeytinyağlısını pişirdiğimiz taze fasulyenin çorbasını da deneyin, tadına inanamayacaksınız. Bugünlerde çok sık yaptığım bir diğer lezzetse şeftalili semizotu salatası. Kâse kâse yiyebilirim.

ŞEFTALİLİ SEMİZOTU SALATASI

(3-4 kişilik)

NE LAZIM?

* 1-2 demet semizotu

* 2 şeftali (nektarin de olur)

* 2-3 adet kayısı (tercihe bağlı)

*

Yazının Devamını Oku