PEKMEZLİ KURABİYE (8 KİŞİLİK)
NE LAZIM?
* 1 yumurta
* 115 gr tereyağı
* 175 gr esmer şeker
ISPANAKLI KİŞ (8 kişilik)
NE LAZIM?
Hamuru için;
* 1 yumurta
* 1 çay bardağı zeytinyağı
* 2 yemek kaşığı yoğurt
* 1 paket kabartma tozu
BALKABAĞI ÇORBASI (2-3 KİŞİLİK)
NE LAZIM?
* 2 dilim soyulmuş balkabağı (kavun dilimi boyutlarında)
* 1 büyük soğan
NE LAZIM?
* 1 orta boy karnabahar
(1.200-1.300 gr)
* 15-20 dilim çemensiz pastırma
* 1 soğan
* 3 yemek kaşığı zeytinyağı
*
Sivas, neredeyse bin yıllık tarihi ile Anadolu’nun en kadim şehirlerinden biri. Evliya Çelebi’nin tanımladığı “şehirlerin anası”. Tarihi eserleri ve özellikle kozmopolit yemek kültürüyle Orta Anadolu’nun sakin şehri.
Atatürk ve silah arkadaşlarının, 4 Eylül 1919’da yaptıkları Sivas Kongresi ile Türkiye Cumhuriyeti’nin temellerini attığı şehir. Sadece Sivas’ın değil, ülkemizin en önemli insan miraslarından, en kıymetli halk ozanlarından biri olan Âşık Veysel, şiirlerinden hep birlik, beraberlik mesajı verir.
Tüm Anadolu’da olduğu gibi Sivas’ta da mutfak, günlük sosyal yaşam içinde çok önemli bir rol oynar.
Bir gün öncesinden mutlaka ertesi günün yemeklerini konuşur, hazır ederler.
Sivas’ta mutfağın sahibi kadınlardır
PATATESLİ HÜNKÂRBEĞENDİ
(6-8 kişilik)
NE LAZIM?
◊ 1 kg iri parçalara ayrılmış dana ön kol (ya da kuşbaşı dana eti)
◊ 1 iri soğan (yemeklik doğranmış)
◊ 1 yemek kaşığı biber salçası
◊ 1 yemek kaşığı domates salçası
◊
Yiyecekler insanlar tarafından yenilmek ister. Bir elma yenince şeref duyar. Elmanın koparılması, yıkanması, helal olması bir yana, ancak insan vücuduna girince bir anlam bulur, kıymetlenir ve esas görevini getirmiş olur.” Ne hoş bir tanımlama değil mi? Bir elmayı ısırırken sanki canlanıp size “Şeref duydum” dermiş gibi...
Tasavvuf felsefesinde yiyeceklere özel anlamlar yüklenir. Ispanak, marul, semizotu, elma, erik, ayva gibi tüm sebze ve meyveler yüceltilir. Hiç sıradan muamele yapılmaz. Tasavvuf kültürü, yemeğin malzemesine ve pişirilmesine birçok sembolik anlamlar yükler. Yemeği, yiyecekleri bu kadar yücelten bu felsefeye her zaman kendimi çok yakın hissettim.
Zengin Konya yemek kültürüne Mevlâna Celâleddin Rumi döneminin tasavvuf felsefesinin ve tekke yemeklerinin katkısı yadsınamaz.
Hepimizin bildiği fırın kebabı (yöresel ağızda furun kebabı denir), etli ekmek ve tiritin yanı sıra benim favorim her zaman yağ somunu olmuştur. Konya küflü peynir, çeçil ve kaşar peyniri karışımıyla yapılan yuvarlak, çıtır hamurlu, peyniri sünen yağ somununa ben, “Konya’nın 3 peynirli pizzası” diyorum. Esnafın sabah çorbasıyla beraber en sevdiği yemeklerin başında gelir. Çünkü hamur, peynir ve et üçlüsünden oluşan yiyecekler hayatlarının vazgeçilmezidir. Fatih Şendağlı’nın yaratıcılığıyla daha da çeşitlenmiş, renklenmiş yağ somunu.
MÜRDÜMERİKLİ KEK
(8 kişilik)
NE LAZIM?
◊ 6-8 adet mürdümeriği
◊ 3 yumurta (büyük boy, oda sıcaklığında)
◊ 3 su bardağı un
◊