Türkiye'nin en güzel 10 bahçesi
Şehir hayatı bizleri doğadan kopardı. Bari hafta sonları başınızı işten kaldırıp doğaya koşun. Farklı tasarımları, etkinlikleri ve dünyanın dört bir tarafından gelen eşsiz bitkileri görebileceğiniz en güzel bahçeleri sizin için seçtik.
ATATÜRK ARBORETUMU / İSTANBUL
Hafta içi: Tam 4 TL, öğrenci 2 TL. Hafta sonu: Tam 10 TL, öğrenci 5 TL.
Bu güzelliği bilenlerin 1949’dan beri nefes almak için kaçtığı adres... Bitkilerin önünde bulunan tabelalardan türünü öğrenebiliyorsunuz. Göller, ördekler, kazlar, su kaplumbağaları ve ağaçlar... Hâlâ gitmediyseniz çok şey kaçırıyorsunuz.
JAPON BAHÇESİ / İSTANBUL
Ücretsiz
2003’te Japonya’yla dostluğumuzun simgesi olarak yapıldı. Şu an tadilatta; ancak 20 Eylül’de Japon Kültür Festivali’yle yeniden hizmete girecek.
HEVSEL BAHÇELERİ / DİYARBAKIR
Ücretsiz
700 dönümlük bahçelerin iki ay önce UNESCO Dünya Mirası Listesi’ne alınması boşuna değil. Diyarbakır surlarıyla Dicle Nehri arasında uzanan bölgede 180’den fazla kuş türü yaşıyor.
TROPİKAL KELEBEK BAHÇESİ / KONYA
Tam: 7.5 TL, öğrenci 5 TL.
7 bin 600 metrekarelik araziye kurulu. 98 türde 20 bin adet tropikal bitki ve 15 türde yaklaşık 6 bin kelebek bahçede yaşıyor. Kelebek ve böcek müzesi de var.
JAPON BAHÇESİ / KIRŞEHİR - KAMAN
Ücretsiz
Japon arkeologların kazısında çıkan eserlerin sergilendiği Kalehöyük Müzesi ve bahçe yan yana. Japonya dışındaki en büyük Japon bahçesi.
KARACA ARBORETUMU / YALOVA
Kişi başı: 10 TL.
1980’deTema Vakfı Onursal Başkanı Hayrettin Karaca’nın kurduğu bahçe, Türkiye’nin ilk özel arboretumuna sahip. Göller, kayalık alanlar ve minyatür bitkiler.
NEZAHAT GÖKYİĞİT / İSTANBUL
Ücretsiz
Dünyada bir otoban kavşağına kurulmuş ilk ve tek botanik bahçesi... Buranın en büyük amacı bitkileri araştırmak ve nesli tehlikede olan bitkileri korumak.
ZEYTİNBURNU ŞİFALI BİTKİLER
BAHÇESİ / İSTANBUL
Ücretsiz
Türkiye’nin tek tıbbi bitkiler bahçesinde sentetik gübre ve ilaçların kullanılmadığı 700’ü aşkın tıbbi bitki mevcut. Bahçıvanlık eğitimi de veriliyor.
TBMM BAHÇESİ / ANKARA
Ücretsiz
Ankaralıların pek bilmediği saklı bir bahçe... TBMM’nin yüz akı olan bahçe, sanıldığının aksine halka açık ve 100’e yakın türde 22 bin civarı bitkiye sahip.
DOĞAL YAŞAM PARKI / İZMİR - ÇİĞLİ
Tam: 3 TL, öğrenci 1 TL.
Doğayla iç içe, ailecek gidebileceğiniz bir yer. 125 türde 1500’e yakın hayvan var. Biri de şehrin maskotu fil: İzmir. 250 de bitki türü mevcut.
JÜRİ
Saffet Emre Tonguç, Gezgin ve rehber
Aynur Tartan, TV Programcısı ve gazeteci
Erdal İpekeşen, Gazeteci
Murat Ermeydan, İstanbul Peyzaj Mimarları Odası Başkanı
Faruk Pekin, FEST Travel sahibi
Ahmet Zeki Apalı, TUREB Başkanı
Korhan Gümüş, Mimar ve köşe yazarı
Elif Ergün Tunçer, EvBahçe Dergisi Yayın Yönetmeni