![Türkiye’nin en iyi 10 çarşısı](https://image.hurimg.com/i/hurriyet/75/1110x740/561580faf018fb6340d63505.jpg)
Türkiye’nin en iyi 10 çarşısı
Kalabalık çarşılar, şehirlerin kalbinin attığı yerlerin başında geliyor. Esnaf kültürünün yaşadığı, alışveriş yaparken keyif alacağınız Türkiye’nin en iyi çarşılarını sizin için seçtik. Jürimizin çoğunluğunun ilk tercihi ‘Kapalıçarşı’ oldu
İçeriye girdiğiniz andan itibaren etrafınızı saran mistik havasına kapılacaksınız. İçerisinde mücevherler, el dokuma halılar, 4 bin dükkânla dünyanın büyük çarşısı. Yılda 91 milyon ziyaretçiyle dünyanın en fazla ziyaret edilen turizm mekânı. Beyazıt.
Konak’taki çarşı İzmir’in tanıtımına katkıda bulunuyor. Üzeri kiremitle örtülü. Ancak 19’uncu yüzyılın sonlarında bu özelliğini yitirdi. İçerisinde kafeler, sinemalar, kilim, kıyafet mağazaları var. Tarihi çarşı farklı dokular barındırmaya devam ediyor. Konak.
Eminönü’ne gittiğinizde kalabalığı takip edin, sizi Yeni Cami Külliyesi’nin içinde yer alan çarşıya götürecek. İçerisinde adını bile duymadığınız baharatlar mevcut. Ayıca hediyelik eşya, nadir bitkiler, seramik ve tekstil ürünleri satılıyor. Fatih.
Çarşı ismini 16’ncı yüzyıldan itibaren şehrin en önemli zanaat dalı olan bakırcılıktan aldı. Günümüzde eski popülerliğini yitirmiş olsa da ustalığın ve emeğin birleşerek oluşturduğu eşsiz bakır eserlerden almadan kentten ayrılmayın. Şahinbey.
Mardin’in mistik havası çarşıya da hâkim. Saffet Emre Tonguç, “Mardin çarşısı büyüleyici. Yerel el sanatlarıyla uğraşan ustalar köşe başlarını tutmuş. Zamanı şimdilik durdurmuşlar” diyor. Dikkat edin, gezerken kaybolmayın. Merkez.
İlçenin kalbi burada atıyor. Gün boyu hareketli olan çarşı meşhur Beşiktaş taraftar grubunun da merkezi. Balıkçıları, restoranları, tatlıcıları, kafeleri ve mağazalarıyla İstanbulluların buluşup vakit geçirdiği bir yer. Beşiktaş.
Safranbolu, Osmanlı kent mimarisini yaşatan evleriyle ünlü. Tarihi çarşıda yöresel hediyelik eşyalar, lokantalar, kahvehaneler ve el ustalığı yapan işyerleri var. Deriden ayakkabı üretimi yapılan bir tek yemenici kaldı. O da Erhan Başkaya. Safranbolu.
Ulu Cami’nin yanı başında bulunan çarşı turistlerin uğrak yeri. Ünlü Bursa havlularının satıldığı dükkânlar, gözlükçüler, saatçiler ve hac ürünlerinin satıldığı 120 adet yer var. Evlenecek olanlar da çeyizlerini buradan alıyor. Osmangazi.
Cumbalı evleri, mor begonvilleri, yasemin kokusu ve arnavutkaldırımlı yoluyla huzurlu bir alışveriş ortamı sunuyor. Yokuş yukarı uzanan sağlı sollu dükkânlarda hediyelik eşyalar, takılar, kilimler, tablolar satılıyor. Kaş.
Haldun Hürel, “Tarihimizin en önemli kentlerinden biri olan Trabzon’da günümüze kalabilmiş tarihi bir çarşı. Her ne kadar restorasyonlarda ufak zararlar görmüş olsa da mimarisiyle ülkemizin en önemli çarşılarından biri” diyor. Merkez