
Elimizi uzatsak yıldızları tutacakmışız gibi
Şehir hayatında çoğu zaman kafamızı yukarı kaldırmayı unutsak da yıldızlara bakıp evrenin sonsuzluğunu hissetmek muhteşem bir duygu. Türkiye’nin dört bir yanındaki benzersiz gökyüzü izleme noktaları belki de bu yüzden astronomi meraklılarını cezbediyor. Büyük Ayı ve Küçük Ayı dışındaki yıldız topluluklarını da keşfetmek isteyenler için en etkileyici gökyüzü manzaralarına sahip rotaları derledik.
Bazıları tatilini denize girerek, doğa yürüyüşü yaparak, lüks otellerde konaklayarak geçirmek isterken kimileri de astroturizmini, yani gökyüzünü ve yıldızları net görebileceği yerlere seyahat etmeyi tercih ediyor. Fakat Samanyolu’nu keşfedebilmek için şehir merkezlerindeki ışık kirliliğinden uzak olmak gerekiyor. Gezginlerimize ve astrofotoğrafçılara yıldızların dansını izleyebileceğimiz en iyi rotaları sorduk.
Manzaranın tadını çıkarabilirsiniz
Saffet Emre Tonguç, Hürriyet Seyahat yazarı-Adalar, İstanbul
Kentin ışıkları arasında kaybolmuş yıldızları arıyorsanız Prens Adaları’nın yüksek kesimlerinden gökyüzünü izlemek hâlâ eşsiz bir deneyim. Geceleri bu adaların tepelerinde insanlardan ve şehrin kalabalığından uzaklaşarak yıldızlarla dostluk kurabilirsiniz. Kınalıada, Prens Adaları’nın en küçüğü. Yürüyerek sadece yarım saatte tamamını keşfedebilirsiniz. Çınar Tepesi (115 metre), Teşrifiye Tepesi (110 metre) ve Manastır Tepesi (93 metre) yıldızları ve İstanbul manzarasını izlemek için en uygun noktalar. Burgazada ahşap köşkleri, çam ormanları ve huzurlu atmosferiyle dikkat çekiyor. Gezinti, Gönüllü ve Mehtap caddeleri, adanın zarif evlerini ve bahçelerini görmek için harika birer yürüyüş rotası. Bayraktepe yıldız izlemek ve günbatımını seyretmek için mükemmel. Günü Kalpazankaya’da bitirerek hem doğanın tadını çıkarabilir hem de lezzetli yemeklerle kendinizi ödüllendirebilirsiniz. Heybeliada, Prens Adaları’nın ikinci büyüğü ve en yeşili. Ümit Tepesi (85 metre), Baltacıoğlu Tepesi (98 metre), Köy Tepesi (128 metre) ve Değirmen Tepesi (136 metre), adanın dört zirvesini oluşturuyor. Bu tepeler, yıldızları izlemek ve manzaranın tadını çıkarmak için ideal. Büyükada, Prens Adaları’nın en büyüğü ve en popüleri. 5,4 kilometrekarelik yüzölçüme sahip olan adanın pek çok yürüyüş rotası var. Yüce Tepe (202 metre) Aya Yorgi Manastırı’na ev sahipliği yapıyor. Buradan güzel bir İstanbul panoraması izleyebilirsiniz. İsa Tepesi’ndeyse (164 metre) Avrupa’nın en büyük ahşap yapılarından biri olan tarihi yetimhane var. Çankaya Caddesi üzerindeki Mizzi ve Fabiato köşkleri adanın mimari zenginliğini gözler önüne seriyor. Bahar aylarında mimoza ve erguvan ağaçları adanın sokaklarını rengârenk bir tabloya dönüştürüyor.
Meteor yağmurlarını yakalayabilirsiniz
Bahar Gündoğdu, Hürriyet Seyahat gezgini-Frig Vadisi, Afyonkarahisar
Gökyüzünü izlemek için açık ara en önde gelen yerlerden biri Frig Vadisi bana göre. Yıldızları çıplak gözle görebilmek için ihtiyaç duyulan ışıksız ortam fazlasıyla mevcut. Özellikle fotoğrafçıların meteor yağmurlarını yakalamak için tercih ettiği bir destinasyon. Gündüzleri Frig Vadisi’nin büyüleyici tarihi içinde kaybolmak ve geceleri yıldız yağmurunun altında uyumak kulağa nasıl geliyor? Burası tam anlamıyla bir göğe bakma durağı. Vadi, birkaç şehri içine alan uçsuz bucaksız bir alan. Benim bölgedeki favori duraklarım Yazılıkaya Anıtı, Gerdekkaya Mezar Anıtı ve Emre Gölü çevresi. Cem Yılmaz’ın ‘A.R.O.G’ (2008) filmini çektiği bölge de yıldızları seyretmek için çok uygun. Milyonlarca yıldızı kendinize yorgan yapıp gece kamp kurabilirsiniz.
Tarihin sessiz tanıkları da orada
Didem Mutçalıoğlu, Hürriyet Seyahat gezgini-Nemrut Dağı, Adıyaman
2 bin yıllık heykelleri, 2.150 metre rakımı ve berrak gökyüzüyle Kâhta, Adıyaman’daki Nemrut Dağı, Türkiye’nin en eşsiz zirvelerinden biri. UNESCO Dünya Mirası Listesi’ndeki bu bölge hem doğa tutkunlarını hem de tarih meraklılarını kendine çekiyor. Kommagene Kralı I. Antiochos’un anıt mezarı olarak inşa edilen tümülüs ve çevresindeki devasa heykeller, doğan ya da batan güneşle birlikte unutulmaz bir manzara oluşturuyor. Zeus, Apollo, Herakles gibi tanrı figürleri ve Kral Antiochos’un heykelleri tarihin sessiz tanıkları olarak ziyaretçilerini büyülüyor. Işık kirliliğinden uzak olan Nemrut Dağı, yıldız gözlemi için ideal. Gece gökyüzünü izlemek için özel izin alabilir ve çevredeki kamp alanlarında konaklayarak unutulmaz anlar yaşayabilirsiniz. Ziyaretiniz sırasında Karakuş Tümülüsü, Cendere Köprüsü, Arsameia ve Perre Antik Kenti gibi çevredeki tarihi yerleri keşfetmeyi de unutmayın. İlkbahar, yaz ve sonbahar ayları Nemrut’un eşsiz atmosferini deneyimlemek için en uygun dönemler.
Deniz kenarına çadır kurabilirsiniz
Uygar Taylan, Hürriyet Ekler muhabiri
Çilingoz Tabiat Parkı-Çatalca, İstanbul
Karadeniz kıyısında yıldız gözlemi için en ideal noktalardan biri Çilingoz Tabiat Parkı. Işık kirliliğinden uzak kamp alanıyla Samanyolu’nu gözlemleyebileceğiniz en iyi yerlerden biri. İster deniz kenarında, isterseniz ormanda çadır kurarak rahatça gökyüzünü seyredebiliyorsunuz. Özel bir turizm şirketinin işlettiği tabiat parkında günlük konaklama ücreti alınıyor. İstanbul’a 1,5 saat uzaklıktaki parkta ışık az olduğu için yanınızda kendi aydınlatmanızı götürmenizde fayda var.
Büyüleyici kompozisyonlar sunuyor
Mehmet Ergün, astrofotoğrafçı
Aladağlar Milli Parkı, Niğde
Şehir ışıklarından uzak konumu, yüksek rakımı ve berrak atmosferi sayesinde Samanyolu’nu tüm ihtişamıyla görebileceğiniz Aladağlar Milli Parkı astronomi tutkunları ve fotoğrafçılar için vazgeçilmez bir yer. Işık kirliliği minimum seviyede olduğu için park, astrofotoğrafçılık için büyüleyici kompozisyonlar sunuyor. Dağlar, vadiler ve göller yıldızların altında mükemmel bir arka plan oluşturuyor. Aladağlar Milli Parkı yalnızca gece gözlemiyle sınırlı değil. Farklı zorluk seviyelerindeki yürüyüş parkurları doğa yürüyüşleri için uygun. Sarp kayalıkları ve zirveleri hem amatör hem de profesyonel dağcılar için eşsiz bir rota. Ayrıca parkın zengin biyolojik çeşitliliği nadir bitki türlerini ve dağkeçileri, kartallar gibi yaban hayatını gözlemleme fırsatı sunuyor.
Çift gökyüzü illüzyonu
Melih Daşgın, Hürriyet Seyahat gezgini
Tuz Gölü, Ankara-Konya-Aksaray
Türkiye’nin en büyük ikinci gölü olan Tuz Gölü galaksiyi izlemek için dünyanın en özel noktalarından biri. Zifiri karanlığı, ufuk çizgisindeki eşsiz manzarası ve doğanın sessizliği, burayı gökyüzü tutkunları için ideal bir destinasyon haline getiriyor. Gölün tuzla kaplı yüzeyi yıldızların ve gökyüzünün etkileyici bir yansımasını sunarak adeta çift gökyüzü illüzyonu yaratıyor. Gün içinde gölde çıplak ayak yürüyerek doğayla bütünleşebilirsiniz. Akşam saatlerinde de göl siyah bir tuvalde parıldayan elmaslar gibi yıldızlarla büyüleyici bir atmosfer yaratıyor. Her mevsim açık ve berrak bir gökyüzüyle Samanyolu’nu en ince ayrıntısına kadar gözlemlemek mümkün. Tuz Gölü’nün huzur dolu atmosferiyle ruhunuzu dinlendirecek sıradışı bir kamp deneyimi yaşayabilirsiniz.
Karanlığın hâkimiyetindeki güzellik
Burak Özberk, Hürriyet Seyahat gezgini-Göksu Tabiat Parkı, Bolu
Çevresinde yerleşim olmadığı için tamamen doğal bir karanlığın hâkim olduğu Göksu Tabiat Parkı’ndaki Aladağ Göleti çevresinde yıldız gözlemi yapmak unutulmaz bir tecrübe. Bolu’ya 45 dakika mesafede, 1.500 metre rakımdaki park yazları serin, kışları soğuk. Gölet çevresinde bungalov ev kiralayabilir veya çadır kampı yapabilirsiniz. Tesislerde yemek, tuvalet ve ateş yakmak için odun var. Ancak elektrik yok ve yiyecek-içecek stokunuzu hazırlamanız gerekiyor. Evcil hayvan kabul ediliyor. Toplu taşıma olmadığından özel araçla ulaşım şart. Gündüzleri çevredeki yaylalarda yürüyebilir, Aladağ Çayı boyunca keşfe çıkabilir, kano ve bot getirerek göleti gezebilirsiniz (yüzmek yasak). Yakındaki Köroğlu Dağları’nın zirvesine çıkmadan önce Kıbrıscık Köyü’ndeki Köroğlu heykelini görebilirsiniz.
Kapadokya’nın saklı hazinesi
Filiz Gülten, Hürriyet Seyahat gezgini-Gomeda Vadisi, Kapadokya
Kapadokya’nın saklı hazinelerinden biri olan Gomeda Vadisi, Ürgüp’ün batısında ve Ayvalı Köyü’nün hemen kuzeyinde. Jeomorfolojik yapısıyla ‘Küçük Ihlara Vadisi’ olarak anılan bu doğa harikası tünelleri, mağaraları ve derin vadileriyle ziyaretçilerini ağırlıyor. Gökyüzü vadinin üzerini bir palto gibi sararken güneş doğal güzellikleri daha da vurguluyor. Vadinin girişine ulaşmak için Mustafapaşa kasabasından ‘Gomeda Harabeleri’ tabelasını takip edebilirsiniz. Bölge Bizans dönemine kadar uzanan tarihiyle dikkat çekiyor. Fresklerle süslü Alakara ve Aziz Basilios kiliseleri vadinin ruhani atmosferine katkı sağlıyor. Yol boyunca karşılaşacağınız çok katlı güvercinlikler geçmişten günümüze tarımda kullanılan gübre kaynağı olarak önemini koruyor. Yürüyüş yaparken Bey Deresi’nin şırıltıları size eşlik ediyor. Gece yıldız seyri için fener desteğiyle keşfe çıkabilirsiniz. Kapadokya’nın peri masallarını hatırlatan efsanelerle dolu Gomeda Vadisi doğası, tarihi ve gizemiyle keşifçi ruhlara unutulmaz anlar vaat ediyor.
Samanyolu’na açılan kapı
Mustafa Aydın, astrofotoğraçı-Sandras Dağı, Muğla
Doğaseverler için eşsiz bir atmosfere sahip olan Sandras Dağı berrak havası, düşük ışık kirliliği ve etkileyici doğasıyla büyüleyici bir rota. Sandras Dağı’na ulaşmak için en uygun nokta Muğla’nın Köyceğiz ilçesi. Araçla Topuklu Yaylası, Kartal Göleti veya Gökçeova Göleti’ne ulaşabilirsiniz. Dağa çıkan yollar genel olarak iyi durumda ama bazı bölümleri için arazi aracı tercih edilmesi öneriliyor. Bir bölgedeki ışık kirliliğinin seviyesini belirlemek için 9 basamaklı bortle ölçeği kullanılıyor. Buna göre Sandras Dağı’nın ışık düzeyi 2-3 seviyelerinde. Yani Samanyolu’nu tüm ihtişamıyla görebilir, çıplak gözle yıldızları seçebilirsiniz. Bölgenin diğer önemli özelliğiyse binlerce yıllık karaçam ormanları. Özellikle Topuklu Yaylası çevresindeki devasa ağaçlar arasında yürüyüş yapabilir, temiz havayı soluyabilir ve zengin biyolojik çeşitliliği keşfedebilirsiniz. Gökyüzü gözlemini geceye bırakmadan önce Sandras Dağı çevresinde yapılabilecek birçok aktivite var. Gökçeova ve Kartal göletleri çevresinde yürüyüş ya da piknik yapabilirsiniz. Köyceğiz’in tarihi ve kültürel dokusunu keşfedebilir veya çevredeki plajlarda denizin keyfini sürebilirsiniz.
Bulut deniziyle doyumsuz bir manzara
Nurgül Büyükkalay, Hürriyet Seyahat gezgini-Kaçkar Dağları Milli Parkı, Rize
Gökyüzünün ihtişamına tanıklık edebileceğiniz, yıldızları en yalın haliyle izleyebileceğiniz büyüleyici noktalardan biri Kaçkar Dağları. 3.000 metrelere varan yükseklikte sonsuzluk hissine kapılmamak elde değil. Geceleri zengin bitki örtüsü arasında yıldızlarla baş başa kalmak, şehir hayatından uzaklaşıp doğanın kalbine yolculuk yapmak ruhunuzu dinlendirir. Karadeniz’in yemyeşil tepelerindeki bu milli park Aşağı ve Yukarı Kaçkar olarak ikiye ayrılıyor. Büyülü ormanları, buzul gölleri, dereleri ve yaylalarıyla tam bir cennet. Sis denizleriyse kartpostal güzelliğinde manzaralar sunuyor. Kaçkar Milli Parkı’ndaki Palovit Şelalesi, Rize’nin en yüksek debili şelalesi. 2.860 metre yükseklikteki Dilberdüzü zirveye en yakın kamp noktası. Bölgede vaşak, yabankeçisi gibi hayvanlarla karşılaşabilirsiniz. Pokut ve Sal yaylaları ahşap evleri ve bulut deniziyle unutulmaz bir deneyim sunuyor. Ayaklarınızın altında uzanan bu bulut deniziyle yıldızlar kavuşunca doyumsuz bir manzaraya tanıklık edebilirsiniz.