Dünyanın en ilginç 10 uluslararası sınırı
Bütün uluslararası sınırlar, bir ülkeyi diğerinden ayıran basit, düz çizgiler değildir. Köyleri bölen boyalı çizgiler olarak ifade edilen sınırlar da var. Hatta Belçika ve Hollanda arasındaki sınır, evler ve kafelerden geçiyor. İşte dünyanın en ilginç uluslararası sınırları...
Geçmişin ve geleceğin buluştuğu yer: Diomede adaları
Little Diomede ve Big Diomede adaları Bering Boğazı'nda yer alıyor. Bu iki ada Rusya’yla Amerika’yı birbirinden ayırıyor. ABD’ye bağlı küçük Diomede’de 150 kişi ikamet ederken Rusya’ya ait büyük Diomede’de ise kimse yaşamıyor. Birbirinden 4 kilometre uzaklıktaki adaların özelliği, ABD ile Rusya’yı ayıran sınır oluşlarının yanı sıra, aralarından gün değiştirme çizgisinin geçiyor oluşu.
Biraz İsviçre biraz İtalya: Campione d'Italia
Fotoğrafa ilk baktığınızda buranın İsviçre'de olduğunu düşünebilirsiniz. Ama yanılıyorsunuz.
Campione d'Italia, kuzey İtalya'nın Lombardiya bölgesinin Como ilinde yer alan bir İtalyan komünü… İsviçre’de Campione d'Italia'da bir telefon kodu. Burası İsviçre Frangı’nda da kullanılmıştır. Bölge İsviçre ve Lugano Prealps'in çevrelediği bir İtalyan yerleşim bölgesi.
Dünyanın en büyük bölgesi: Lesotho
Burası Lesotho… Resmi adıyla Lesotho Krallığı. Afrika kıtasının güneyinde yer alıyor. Ülke topraklarının tamamı Güney Afrika Cumhuriyeti topraklarıyla çevrili. Dünya'daki en büyük kuşatma bölgesi olarak kabul edilir. Yaklaşık 2 milyon nüfusa sahip ve 11 bin 720 mil kare olan bir alanı kaplıyor.
İki ülke arasında vahşi yaşam rezervi
Kuzey Kore ile Güney Kore arasında, Kore Savunma Alanı olarak bilinen bir tampon bölgesi burası 2.5 mil genişliğinde ve 155 mil uzunluğunda bir esneme doğa rezervi. Her iki ülke yabani hayatı korumak için işbirliği yaparak burada özel çalışmalara yapıyor. Bölgede nadir görülen Sibirya kaplanları, geyik ve yaban domuzunun burada ortaya çıktığını söyleniyor.
Dünyanın en küçük cumhuriyeti: San Marino
Burası dünyanın en eski ve en küçük cumhuriyeti olan San Marino…Güney Avrupa'da İtalya Yarımadası içerisinde Apenin Dağları'nın küçük bir tepesinde bulunuyor. Ülkenin hiçbir denize kıyısı yok. Vatikan gibi San Marino Cumhuriyeti de bir yerleşim bölgesi.
Kafa karıştırıcı bir köy
Hollanda’da bulunan Baarle-Nassau ve Belçika’da bulunan Baarle-Hertog kasabaları oldukça ilginç bir sınırı paylaşıyorlar. Baarle-Hertog kasabası, Belçika’da bulunan toprakların dışında, Hollanda tarafındaki Nassau kasabasının içinde yer alan 26 toprak parçasından oluşuyor. Kasabanın bazı yerlerinde bazen bir mahalle, bazen de sadece bir iki sokak Belçika’ya ait olabiliyor. Yemeğinizi Belçika’daki bir restoranda yedikten sonra, sokağın karşısında Hollanda’da bir bara gidebiliyorsunuz.
Kimseye ait olmayan arazi
Çoğu ülke arazi talepleri ile çatışırken, Afrika'da kimseye ait olmayan 800 kilometre karelik bir arazi parçası var. Mısır ve Sudan arasında sıkışmış olan arazi, her iki ülkenin de kıskacında… Çöl olan arazı oldukça küçük ve ıssız.
Köy içinde köy: Dahala Khagrabari
Burası Dahala Khagrabari … Dünyanın en ilginç yerleşim yerlerinden biri. Kısaca Dahala Khagrabari bir Hint köyü… Aslında sadece bir Hint köyü demek her şeyi doğrulamıyor. Bangladeş'in Rangpur Divison bölgesi içinde yer alıyor. Köyün çevresi Bangladeş köyü olan Upanchowki Bhajni ile çevrili. Yani biraz Hint biraz da Bangledaş… Ancak bu köyde yaşayan yok, çiftçilik için ayrılmış bir parsel burası.
Ülkesi değişen demiryolu
Eski bir Alman demiryolu hattı olan Venbahn, Versailles Antlaşması sonrasında Belçika'ya verildi. Aynı zamanda, Alman yollarının üç yönlü bir kesişimin de yer alıyor. Ayrıca bölgede altı tane de Alman mahallesi yaratıldı.
Dört ülke bir deniz
Dört ülkenin tek bir noktada buluştuğu yeryüzündeki tek bir yer burası… Zambiya, Namibya, Zimbabve ve Botsvana'nın kesiştiği yer. Dörtlü nokta olarak adlandırılıyor.
Kaynak: travelandleisure