ÇOCUK SAĞLIĞI 60 bin kişinin verileri incelendi: Hayatımızın ilk 1000 gününde şeker tüketmemek gelecekteki hastalık riskini azaltıyor! En önemli dönem ise anne karnındayken geçen süre…
ÇOCUK SAĞLIĞI Bugünlerde çocuklarda en sık görülen 4 hastalık! Çocuğunuzu bu önlemlerle koruyabilirsiniz
ÇOCUK SAĞLIĞI Çocuğunuz boş bakıyor veya gözlerini bir noktaya dikiyorsa… Ateşli havale sırasında dikkat etmeniz gereken 8 önemli kural!
ÇOCUK SAĞLIĞI Çocuklarda giderek artış gösteriyor! Teknoloji bağımlısı çocukları bekleyen 4 önemli tehlike
ÇOCUK SAĞLIĞI Okul döneminde sayısız çocuk bitleniyor… Önlemenin yolları var mı? Bitlenme sonrası neler yapılmalı? Her ebeveynin bilmesi gereken 7 SORU 7 YANIT
ÇOCUK SAĞLIĞI Okul döneminde vitamin takviyesi gerekli mi? Okulda bulaşıcı hastalıklardan korunmak için velilere öneriler
Çocuklarda kalıcı görme kaybına neden olan sinsi hastalık: Üveit
Üveit, göz içi iltihaplanması olarak tanımlanır ve ciddi bir göz hastalığıdır. Çocuklarda kalıcı görme kaybına yol açabileceği için oldukça dikkat edilmesi gereken bir durum olduğunu belirten Prof. Dr. Merih Oray, özellikle çocukluk çağı eklem romatizması (juvenil artrit) olan çocuklarda, üveit daha ağır seyredebildiğini belirtti. Bu hastalığın, gözdeki iltihaplanma nedeniyle görme kaybına yol açabileceğine ve eğer tedavi edilmezse kalıcı hasara neden olabileceğine dair açıklamalarda bulundu.
Ankara’da 2 aylık bebek entübe edilmişti… Yenidoğanlara yapılan aşıların ve K vitamininin önemi nedir? Çocukluk dönemi aşıları toplumu salgınlardan nasıl korur? 6 SORU 6 YANIT
Ankara'da 2 aylık bir bebek beyin kanaması nedeniyle yoğun bakımda entübe edilmiş ve bebeğin öyküsü incelendiğinde ailenin K vitamini ile aşıları reddettiği, topuk kanı aldırmadığı ortaya çıkmıştı. Yaşam mücadelesi veren bebeğin hikayesiyle beraber yenidoğanlara yapılanan K vitamini ve rutin aşılar yeniden gündem oldu. Çocukluk dönemi aşıları, K vitamini ve topuk kanı hakkında merak edilen 6 hayati soruyu konunun uzmanına sorduk.
Ihlamur, tarçın kabuğu ve birkaç damla limon… Çocuğunuzun bağışıklığını güçlendirecek 10 etkili öneri
Son günlerde çocukların kapısını en çok çalan hastalıklar arasında; üst solunum yolu enfeksiyonları, grip, bronşiolit, zatürre ve mide-bağırsak enfeksiyonları yer alıyor. Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Serap Sapmaz Deniz, çocukların bağışıklığını güçlendirmek için bazı basit ama etkili önlemler alınabileceğini söyledi ve önemli bilgiler verdi.
Kız çocuklarında 10 kat fazla görülüyor! İşte erken ergenliğin sebepleri...
Ergenlik çocukluktan genç olmaya doğru küçük adımların atıldığı ama fiziksel ve ruhsal olarak büyük değişimlerin görüldüğü önemli bir süreç. Cinsel organların gelişmesi, tüylenme, ses değişiklikleri gibi pek çok değişim iç içe yaşanıyor ve yaşananlar çocuklar kadar anne babaları da şaşırtıyor. Bu değişimlerin hangisinin normal, hangisinin normal sayılmayacağını gözlemlemek de anne babalara düşüyor. Akıllarını kurcalayan ‘neler bilmeli, nelere dikkat etmeli, erken ergenlikten ne zaman şüphe edilmeli?’ sorularının yanıtlarını Çocuk Endokrinoloji Uzmanı Doç. Dr. Bahar Özcabı’dan yanıtladı.
Sağlıklı mutlu bir bebekti, sadece altı aylıkken şok edici bir değişim yaşadı… Nedenini bulmak iki yıl sürdü! ‘Bebeğimiz dünyada bu teşhisi alan 28’inci kişi’
Angus, doğduğu andan itibaren çok mutlu ve sağlıklıydı. Doğumundan sadece altı ay sonra ise bebekte değişimler meydana gelmeye başladı. Sık sık testler yapılan bebeğe tam olarak teşhis ise iki yıl sonra konabildi. Dünyada sadece 27 kişide var olduğu bilinen bir hastalığa sahip olduğu ortaya çıkan Angus, teşhisi alan 28’inci kişi oldu.
Çocuklu evde bulunması gereken 7 ilaç
Çocukların aileye katılmasıyla evdeki ‘acil’ durumların tanımı da değişebiliyor. Çocuklu evde sıkça yaşanabilecek ateşli durumlar, ev kazaları ve alerjiler için hızlı müdahale gerekebildiğini paylaşan Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Ayşe Sokullu, “Ailenin küçük üyeleri, evde her an beklenmedik kazalarla ya da acil sağlık durumlarıyla karşılaşabilir. Bu gibi olası durumlar için evde belirli ilaçların el altında bulunması ebeveynler için hayatı kolaylaştırabilir” dedi, çocuklu her evde olması gereken ilaçları ve dikkat edilecek önemli hususları paylaştı.
Altı yaşındaki kız çocuğu oyun alanından çıktıktan sonra başı dönüyordu… Aslında felç geçiriyordu! Sebebi ise 18 ay önce geçirdiği su çiçeğinin yeniden aktif hale gelmesiydi
Oyun alanından çıktıktan sonra hastalanan ve aşırı baş dönmesi yaşayan küçük kızın yapılan testlerin ardından felç geçirdiği ortaya çıktı. Çocuklarda nadir görülen felcin sebebi ise 18 ay önce geçirdiği su çiçeği hastalığının 'yeniden aktif hale gelmesiydi.'
Kreşte mide mikrobu kaptı, dört gün sonra felç oldu! Acılı anne anlattı: Gözlerimi kapattım ve tek hayal edebildiğim onun cenazesini planladığımdı
Paige Coneley, iki yaşındaki kızı kreşten eve kusma şikayetiyle döndüğünde durumu pek ciddiye almadı. Çünkü kreşe giden çocukların sıklıkla hastalanması normaldi. Ancak kusma günlerde devam edince ve küçük kız hareket edemez halde uyanınca sorunun sadece basit bir salgın olmadığı ortaya çıktı.
Ailesi bir yaşındaki kızın üşüttüğünü sanıyordu ancak gerçek çok daha ciddiydi… Çocuklarda bu hastalık sıklıkla soğuk algınlığı ile karıştırılıyor
Henüz bir yaşında olan küçük kızın önce iştahı azaldı, sonra uykuları yok oldu ve ateş başta olmak üzere soğuk algınlığı benzeri semptomlar yaşamaya başladı. Gerçek ise kan testleri sonrası ortaya çıktı; küçük kız lösemiydi.
60 bin kişinin verileri incelendi: Hayatımızın ilk 1000 gününde şeker tüketmemek gelecekteki hastalık riskini azaltıyor! En önemli dönem ise anne karnındayken geçen süre…
Bilim insanları, yaşamlarının ilk 1000 gününde daha az şeker tüketen bebeklerin, büyüdüklerinde diyabet gibi kronik hastalıklara yakalanma olasılıklarının daha düşük olabileceğini söylüyor. Peki ama bu nasıl oluyor? İşte ilginç araştırma sonuçları ve konu hakkında kritik 6 sorunun cevabı…