Doğan Hızlan

Dergiler yeniden

13 Eylül 2024
DERGİLERİN önemini yinelemeye gerek yok. Çünkü sanatın, edebiyatın nabzı onun sayfalarında atar.

“Türkiye’nin tek ve bağımsız sanat dergisi EKSANAT raflarda” cümlesi beni yıllar önceye götürdü. Aranan, özlenen, okunan bir dergiydi. Geçmişten bugüne tarihini okuyalım.

2017’de ‘Eleştiri Şimdi’ sloganıyla basılı iki sayı olarak yayın hayatına başlayan EK (Eleştirel Kültür) kısa sürede ülkenin dikkat çeken kültür-sanat dergilerinden biri haline geldi. Aynı yıl bu enerjiyi ekdergi.com adıyla internete taşıyarak kısa sürede yüz binlerce okura ulaşmayı başardı. Kitsch, Gotik, Naziler ve Sanat, Romantizm gibi dosyalarıyla önemli bir referans kaynağına dönüştü. Ekdergi video bölümünde sanattan felsefe ve edebiyat dünyasına yüzlerce Türkçe altyazılı video da yer almaktadır.

Alanında tanınan yüzlerce yazarı bünyesinde barındıran ekdergi şimdi EKSANAT adıyla sadece sanata yoğunlaşacak renkli bir dergiyle eylül ayında tekrar kâğıda merhaba diyor. Sanat dergilerinin geçtiğimiz yıllarda birer birer kapandığı düşünülürse EKSANAT önemli bir boşluğu dolduracaktır. Kurucu kadrosunda Fırat Arapoğlu, Nilgün Yüksel, Ebru Nalan Sülün, Mahmut Wenda Koyuncu gibi Uluslararası Sanat Eleştirmenleri Derneği (AICA) üyesi, ülkenin önemli sanat eleştirmenleri ve küratörleri yer almaktadır. EKSANAT’ın ilk sayısının kapağında dünyaca ünlü sanatçımız Taner Ceylan, ilk bizde yayınlanacak yapıtıyla yer alıyor. İlk sayıda Ahmet Yeşil, İsmet Doğan, Şahin Paksoy ve Nesli Türk üzerine kapsamlı yazılar da var.”

Dergini içeriğinden bazı yazılar ise şöyle:

- Sanat, Eylemsizlik ve Siyaset 

Giorgio Agamben

- Modern Resim Üzerine (1912) 

Yazının Devamını Oku

Çevirmen Halid Ziya Uşaklıgil

12 Eylül 2024
Halid Ziya Uşaklıgil telif yapıtlarının yanında dünya edebiyatının tanınmış yazarlarından çeviriler de yapmıştır.

Kitabın tam adı şöyle:

“Halid Ziya Uşaklıgil’in kaleme aldığı ve tercüme ettiği öykülerden bir seçki: Nâkil”

Yayına Hazırlayan: Berna Civalıoğlu Sevindik

Timaş Yayınları

Türk edebiyatının usta kalemlerinden Halid Ziya Uşaklıgil henüz çocukken Gedikpaşa Tiyatrosu’nda seyrettiği oyunlar vesilesiyle Fransız kültürü ve edebiyatıyla tanışır; bu tanışıklık İzmir Rüştiyesinin sıralarında öğrenciyken Fransızca dersine duyduğu sevgiyle daha da ileri bir boyuta taşınır.

Yine bu esnada yazar, özel hocası Auguste de Jaba’nın etkisiyle ilk tercümesini yapar; önceleri Jaba’nın seçtiği kitapları tercüme ederken bir süre sonra bağımsız devam eder ve tercümeye duyduğu heyecanı şu sözlerle dile getirir:

Yazının Devamını Oku

Selim İleri ile söyleşi

10 Eylül 2024
HECE dergisinin eylül sayısında Selim İleri ile bir söyleşiyi okudum.

İyi ve önemli bir yazarın yanıtlarından bir bölümü yazıma alacağım. Selim İleri yalnız kendi kitaplarıyla değil Türk edebiyatının ustalarına dair yazdıklarıyla da edebiyat tarihimizin aslarındandır.

Son romanı “Yalnız Evler Soğuk Olur”u da mutlaka okumanızı öneririm.

Dergideki yazıyı aktarayım size:

Selim İleri İle Söyleşi

Konuşan Hatice Bildirici

Emin Gürdamur, Rüveyda Durmaz Kılıç, Ali Necip Erdoğan, Ayşe Hicret Aydoğan, Fatih Baha Aydın ile birlikte.

İlk kitabından beri onun sadık bir okuru ve dostuyum.

Yazının Devamını Oku

Açılışlarda müzik olabilir

8 Eylül 2024
ÜNLÜ İtalyan orkestra şefi Riccardo Muti’nin İtalyan Parlamentosu’nun açılışında yaptığı konuşmayı ve yönettiği orkestranın videosunu Yavuz Demir bana gönderdi.

Muti hem orkestrayı idare ediyor hem de konuşma yapıyor. Bu bana Türkiye için de bir esin kaynağı oldu.

Açılışlarda acaba biz de bir orkestranın konserini dinleyebilir miyiz? Açılışlara uygun bir müzik bulabiliriz ya da bir bestecimize ısmarlarız. Böylece yeni besteler de kazanırız.

Yavuz Demir de açılışlara uygun müzik etkinlerinin yapılmasını öneriyor ve bu alanda çalışmaları var.

Cumhuriyet’in 100. Yılı münasebetiyle yazmış olduğu, bestesini Oğuzhan Balcı’nın yaptığı ‘Yankılı Tepeler’ isimli senfonik şiirinin metinlerini ve dinletisini bana iletti.
Bu eser, 25 Ekim’de İstanbul Devlet Senfoni Orkestrası ile icra edilecek. Orkestrayı Rengim Gökmen yönetecek. Size eserin konusundan ve icrada görev alacaklardan söz edeceğim.

Başlığı:

Yankılı Tepeler Senfonik Şiiri -Namazgâh Tepe ve Dua Tepe-İki Tepe Arasında Var Kılınmak.

Kurtuluş Savaşı’nda özellikle Sakarya Savaşı’na Ankara’dan hareket ederken askerlerin namaz kılarak yakınlarıyla vedalaştıkları Duatepe ve Namazgâh Tepe isimli iki noktayı özellikle merkeze alarak ortaya çıkarılmış bir eser.

Yazının Devamını Oku

Cumhuriyet ve yerel yönetimler

6 Eylül 2024
Cumhuriyet ve yerel yönetimler üzerine yazarların, bilim adamlarının, akademisyenlerin eleştirilerinden oluşan 5 ciltlik bir araştırma yayımlandı.

Sıralama şöyle:

Cumhuriyet’in 100 Yıllık Serüveninde Yerel Yönetimler ve Şehircilik

Cilt1: Belediyelerin İdari, Hukuki ve Mali Gelişimi

Ön Söz - Erbay Arıkboğa

Bu kitap, Marmara Belediyeler Birliği’nin Cumhuriyet’in 100 Yıllık Serüveninde Yerel Yönetimler ve Şehircilik Projesi kapsamında üretilen kitaplardan biridir. Bu kitapta odağa alınan konular, Cumhuriyet döneminde yerel yönetimlerle ilgili yasal, idari ve siyasi gelişmelerdir. Bu konular, hem yüz yıllık bir perspektif içinde ele alınmakta hem de farklı yönleriyle analiz edilmektedir.”

- Giriş: Cumhuriyet Döneminde Belediyelere Dair Yasal ve Siyasi Gelişmeler - Erbay Arıkboğa

Bazı bölümler:

Belediye Seçim Sistemi ve Kadın Seçilmişler

Yazının Devamını Oku

Cumhuriyet ilanının öncesi

3 Eylül 2024
TURAN Akıncı “Milli Meclis” kitabında Cumhuriyet’e gidişin serüveni belgelerle anlatıyor.

Kitabın alt başlığı şöyle:

Cumhuriyete Giden Yolda 42 Ay

23/04/1920-29/10/1923

 Mustafa Kemal Paşa, 27 Aralık 1919’da Ankara’ya vardığında hayatının en zor dört ayı başladı. Milli Mücadele’nin ancak Ankara’da, düşman tehdidinden uzak bir temsilciler meclisi önderliğinde başarılı olacağına inanıyordu. Ama bu konudaki tüm uyarılarına karşın Mebusan Meclisi İstanbul’da toplandı. Onun öngörüleri sonunda doğru çıktı ve müttefikler, Mebusan Meclisi’ni dağıtıp milletvekillerini tutukladılar. İstanbul’daki Meclis’in çalışma olanağı kalmadığından artık gözler Ankara’daydı.

23 Nisan 1920 tarihinde yurdun dört bir yanından gelen temsilciler Ankara’da toplandı. Milli Mücadele Hareketi’nin arkasında artık halkın gerçek iradesini yansıtan bir Meclis vardı. Ülkeyi düşman işgalinden kurtaracak zorlu mücadele başlıyordu.

Araştırmacı Turan Akıncı, bu kitapta, İstiklal Savaşı’nı zafere ulaştıran Milli Meclis’in açıldığı 23 Nisan 1920’den Cumhuriyet’in ilan edildiği 29 Ekim 1923’e kadar geçen 42 ayı ayrıntılarıyla anlatıyor.

İÇİNDEKİLER

Yazının Devamını Oku

Hem yalın hem karmaşık insan ilişkileri

22 Ağustos 2024
HAYAT sürprizlerle dolu.

Eski bir dostunuz sizin karşınıza bir kitapla çıktığında elbette hem şaşırıyorsunuz hem de seviniyorsunuz.

Kırtasiyecime sık sık uğruyorum.

Bir gün bana bir kitap verdi.

Motorda Kimse Kalmasın

Uğur Gergin

İletişim Yayınları

Uğur’la ben yıllarca Altın Kitaplar Yayınevi’nde birlikte çalıştık. Yayınevinde müessese müdürlüğü yapıyordu, kitapların müsveddesinden sonra basılmış ve ciltli halde onun elinde görüyorduk.

Kitabın başında beni yıllar öncesine götüren duygulu bir ithaf yazısı var: “

Yazının Devamını Oku

Felsefe tarihini çizgi romandan öğrenmek

20 Ağustos 2024
Birçok okurumuz felsefe tarihini Jostein Gaarder’ın “Sofie’nin Dünyası” kitabından öğrenmiştir.

Kitap şimdi çizgi roman olarak yayımlandı.

Tanıtıma kapağından başlayacağım:

Nicoby Vincent Zabus

Sofie’nin Dünyası

Jostein Gaarder’in romanından

Sokrates’ten Galileo’ya Felsefe Tarihi

Felsefe Tarihi Üzerine Bir Çizgi Roman

Yazının Devamını Oku