Bir müzik düşünürü ve maestro

Sevda-Cenap And Müzik Vakfı’nın 36. Vakıf Onur Ödülü Altın Madalyası, 2022 yılında orkestra şefi ve eğitimci Rengim Gökmen’e verilmişti.

Haberin Devamı

Vakıf Yönetim Kurulu, Danışma Kurulu’nun önerisi doğrultusunda ödülün “Türk bestecilerinin eserlerinin ilk seslendirilmelerine, kayıtlarına ve ülke genelinde icralarına katkısı, genç yorumcuların ve orkestra şeflerinin yetiştirilmesine, yeni orkestraların kuruluşuna, ulusal ve uluslararası opera ve bale festivalleri ile yarışmaların oluşumlarına öncülüğü ile Türkiye’nin tanıtımına katkılarından ötürü” Rengim Gökmen’e verilmesini kararlaştırdı.

Bir müzik düşünürü ve maestro

Ödül vesilesiyle Zeynep Bilgehan’ın hazırladığı bir de kitap yayımlandı: ‘Bir Müzik Düşünürü Maestro Rengim Gökmen.’

İÇİNDEKİLER

*Sevda-Cenap And Müzik Vakfı Yönetim Kurulu Kararı

Haberin Devamı

*SCA Müzik Vakfı Başkanı Ali Başman’ın Konuşması

*2022 Yılı Onur Ödülü Altın Madalyası Sahibi

*Rengim Gökmen’in Konuşması

Giriş

Bölüm 1: Aile

Bölüm 2: Çocukluk

Bölüm 3: Konservatuvar Yılları

Bölüm 4: İlhan Baran ve Ahmed Adnan Saygun’un Öğrencisi Olmak

Bölüm 5: Orkestra Şefliğine Adım Atıyor

Bölüm 6: Yurtdışı Eğitim Yılları

Bölüm 7: Orkestra Karşısında 25 Yaşında Bir Genç

Bölüm 8: İlk Konser

Bölüm 9: Türkiye’ye Dönüş ve İlk Yıllar

Bölüm 10: Opera, Bale, Orkestra Üzerine

Bölüm 11: İlk İdari Görev Müzik Direktörlüğü

Bölüm 12: İlk Genel Müdürlük Dönemi

Bölüm 13: Sanat Kim İçindir ve Neden Vardır?

Bölüm 14: Elleri Hep Dolu Bir Şef

Bölüm 15: Çocuklardan Oluşan Bir Orkestra

Bölüm 16: Çocuklar İçin ‘Şimdi Müzik’ Programı

Giriş yazısında Zeynep Bilgehan çocukluk ve gençlik yıllarında Ankara’da dinlediği Gökmen’le Hürriyet için yaptığı bir röportajla tohumları atılan kitap projesinin serüvenini anlatıyor:

Kendisiyle, hayat hikâyesi ve müzikle ilgili düşüncelerini dinlemek üzere Hürriyet gazetesi için bir söyleşi yaptım. Soğuk bir Ankara akşamında Hacettepe Üniversitesi’nde, öğrenciler gidip okulda kimsecikler kalmadıktan sonra ders yaptığı sınıfında buluştuk. Yaklaşık iki saat süren sohbetimiz hazırladığım en zor yazılardan biri oldu, çünkü hem kendi öyküsü hem müzik hakkındaki fikir ve düşünceleri bir gazete sayfasına sığdırılamayacak kadar zengindi! Tadı damağımda kalarak, hayatının ancak kısacık bir bölümünü anlattığım söyleşimiz 18 Aralık 2022 tarihinde yayınlandı. Birkaç ay sonra Rengim Gökmen’den bir telefon alıp, kendisi için hazırlanacak kitabı yazmak hakkındaki fikrimi sorduğunda çok mutlu oldum. Hikâye nihayet tamamına erebilecekti! Gökmen’e ödülünün takdim edilmesi için 6 Aralık 2022 tarihinde And Evi’nde düzenlenen törende de bulunmuştum. Bu çalışmanın Sevda-Cenap And Müzik Vakfı’nın ‘Altın Madalya Serisi’nin bir parçası olacak olması da beni heyecanlandırdı.

Haberin Devamı

Kitabı hazırlamaya bir ‘nehir söyleşi’ olarak başladık. Ancak kısa süre sonra ortaya yalnızca bir ‘sanatçı portresi’ değil, Cumhuriyet’in kuruluşundan bugüne müzik tarihini anlatan, kimi zaman ‘roman’ heyecanında devam eden olaylar dizisi çıktı.

Arka kapak tanıtım yazısından:

“Rengim Gökmen, kişisel tarihi Cumhuriyet’in kültür sanat ve müzik alanındaki çağdaşlaşma tarihiyle iç içe geçmiş bir isim... Yıkılmış bir imparatorluğun küllerinden doğan genç Cumhuriyet’in ilk kuşak sanatçılarının yeni kurulmuş konservatuvarda tanışmasıyla başlayan hikâye, Gökmen’in öğrencilik yıllarında Ahmed Adnan Saygun ve İlhan Baran tanıklıklarıyla devam ediyor. Kendi de müzik tarihimizde yerini alırken, bugün ‘efsane’ olmuş isimlerin çoğuyla yolu kesişmiş. Gökmen ile hayat hikâyesiyle birlikte orkestraların nasıl çalıştığından müziğin tarihi, felsefesi ve tekniklerine, güncel tartışmalardan popüler kültür konularına çok geniş bir yelpazede yolculuk yaptık. O, orkestra şefi ve eğitimci kimliğiyle beraber müziğin akla gelebilecek her boyutuyla ilgili ve her daim ‘Nasıl daha iyi, topluma daha faydalı olabilir?’ soruları üzerine kafa yoran bir müzik düşünürü.”

Haberin Devamı

(Sevda- Cenap And Müzik Vakfı Yayınları)

Not: Herkese sağlıklı ve mutlu bir bayram diliyorum.

Yazarın Tüm Yazıları