GeriSeyahat Mersin Mavi Bayrak’ta bölge lideri
MENÜ
  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Hürriyet Twitter
    • Yazdır
    • A
      Yazı Tipi
Mersin Mavi Bayrak’ta bölge lideri

Mersin Mavi Bayrak’ta bölge lideri

9 olan Mavi Bayrak sayısını muhafaza eden Mersin, şu sıralar Türkiye kıyılarındaki en yüksek deniz suyu sıcaklığına sahip.

SAHİLLER

ERDEMLİ VE SİLİFKE’DE DÖRDER MAVİ BAYRAK DALGALANIYOR

Doğu Akdeniz’in tüm Mavi Bayrak’ları bu yıl da Mersin’de. Türkiye Çevre Eğitim Vakfı’nın (TÜRÇEV), deniz suyu temizliğinin yanı sıra, sahil tesislerinin hizmet kalitesini 22 kritere göre değerlendirmesi sonucu verdiği bayraklardan sekizi Erdemli ve Silifke, biri Bozyazı ilçesinde. Adana ve Hatay bu yıl da Mavi Bayrak listesine giremedi. 321 kilometrelik sahil şeridine sahip olan Mersin’de 2 yıl önce 8 olan Mavi Bayrak sayısı 2013’te 9’a çıktı. Bu yıl da durum değişmedi. Mavi Bayrak taşımaya hak kazanan plajlara gelince... Bozyazı ilçesi: Anemurion Otel; Erdemli ilçesi: Neoplis Park Otel Royal Sebaste Otel, Kızkalesi Küçük Plaj - Kilikya Otel, Kumkuyu Olbios Marina Resort Otel; Silifke ilçesi: Atakent Altın Orfoz Otel, Yeşilovacık Mia Resorts Pine Park Holiday Club, Atakent Mediterranean Otel, Taşucu Intermot Boğsak Motel.

Mersin Mavi Bayrak’ta bölge lideri

Mersin’in temiz ve uzun plajı, bakir koylarıyla tanınan Anamur ilçesi deniz kaplumbağaları Caretta Caretta’ların, akdenizfoklarının üreme alanı. Ayrıca Mamure Kalesi, Anamurium ve Titiapolis Antik Kenti, Köşekbükü Mağarası ile doğa ve tarih severlerin de vazgeçilmezi. Silifke, Boğsak ve İncekum sahilleriyle de dikkat çekiyor. Taşucu Mahallesi ise Türkiye’nin yavru vatanı Kuzey Kıbrıs’a açılan kapısı. Silifke’deki Göksu Irmağı’nda rafting yapılıyor. Silifke’de günlük yat turları da düzenleniyor. Ücreti kişi başı 30 TL’den başlıyor.

Mersin Mavi Bayrak’ta bölge lideri

SAVAŞ GEMİSİ BATIRILACAK

Kızkalesi, UNESCO Dünya Mirası Geçici Listesi’ne Türkiye’den giren 13 alandan biri oldu. Adana’daki Anavarsa Antik Kenti ile Hatay’daki Titus-Vespasianus Tüneli de bu yıl UNESCO Dünya Mirası Geçici Listesi’ne giren eserler arasında yer aldı. Dalış turizminin önemli merkezlerinden Mersin’in Silifke ilçesinde bu yıl eski bir Alman savaş gemisi denize batırılacak. Hatay’ın Samandağı ilçesindeki Çevlik Sahili artık çöp yığınlarından kurtuldu. Temizlenen sahilde artık denize girilebiliyor. Samandağ ve İskenderun’da özel yat ve tekne turları düzenleniyor.

EĞLENCE

KÖRFEZE KUŞ BAKIŞI

Mersin Mavi Bayrak’ta bölge lideri

Mersin’in Erdemli ilçesine bağlı Tömük beldesindeki açık hava eğlence merkezi Clup Truva bölgenin en iddialı eğlence mekanı. Hafta sonlarında Türkiye’nin ünlü şarkıcılarını ağırlayan kulüp, köpük partileri, ışık gösterileriyle dikkat çekiyor. Önceki yıl Yenişehir ilçesi sınırında açılan Pedias Concept, Gorja Cafe Bar Restoran’sa, eğlence düşkünlerinin mekânı. Kızkalesi’nde Adana Park Zirve’deki Safiye Bar, özellikle dekoruyla dikkat çekiyor. Hatay’ın Arsuz ilçesinde yaz sezonunda kepenklerini açan sahildeki bar ve eğlence yerleri ilçenin ortasından geçen kanalın etrafına dizilmiş durumda. Özellikle yerli turistler ve yazlıkçılar bu mütevazı deniz sefasının ardından eğlencenin de keyfini yaşıyor. Amanoslar’ın eteğinde 15 dakikalık mesafedeki yamaç paraşütü merkezinde su sporu yapanlar İskenderun’a doğru süzülerek körfezin keyfini kuş bakışı çıkarıyor.

KONAKLAMA

TURİST ARTINCA YATIRIMLAR DA ARTTI

Mersin Mavi Bayrak’ta bölge lideri

Son yıllarda Adana’da artan turist sayısı turizm yatırımlarının da artmasına neden oldu. Bir önceki yıla göre 2013’teki artış yüzde 16. 100 bini yabancı olmak üzere toplam 648 bin turist Adana’yı tercih etti. Kentte 5 yıldızlı otel sayısı da 4’e çıktı. En son Sheraton Otel hizmete girdi. Kentte turizm işletme belgesine sahip 36 tesis var. Bu tesislerdeki yatak sayısı 5 bin 84. Karataş’taki pansiyonlarda günlük konaklama fiyatları 60 TL’den başlıyor. Yumurtalık’taki pansiyonlardaki fiyatsa ortalama 70 TL.

Mersin’de turizm işletme belgesine sahip 31 otel var. Üçü 5 yıldızlı olan otellerdeki oda sayısı 2 bin 393. 5 bin 57 de yatak bulunuyor. Mersin’de bu yıl çift kişi konaklama fiyatları 3-4 yıldızlı otellerde kişi başı yarım pansiyon 100-200 TL arasında değişiyor. Ancak dar gelirlinin tercihi pansiyonlardaysa fiyat 40 - 80 TL arasında değişiyor. Ancak para ödemeden doğayla baş başa bir konaklama alternatifi de çadır. Masmavi deniz manzaralı sahilde kurulan çadırlar için tercih edilen adres Erdemli’deki Talat Göktepe Çamlığı ve Limonlu Mahallesi’ndeki halk plajı.

OTEL TABANINDA MOZAİK

Hatay’ın 5 yıldızlı oteli Antakya Otoman Palace. 4 yıldızlı otellerse Anemon, Büyük Antakya Oteli ve Narin Otel. Savon, Liwan Butik Otel ve Çankaya Konakları gibi yöresel oteller de bulunuyor. Kentteki konaklama ücretleri 150 ila 400 TL arasında değişiyor. 5 yıldızlı Hilton Oteli inşaatıysa halen devam ediyor. İskenderun’da sahil kenarlarındaki otellerin günlük fiyatı 120-165 TL arasında değişiyor. Pansiyonların fiyatı da 60 TL’den başlıyor. 2009’da 5 yıldızlı bir otelin temel kazısında ortaya çıkan mozaikler nedeniyle inşaatına başlanan müze otel için hazırlıklar halen devam ediyor. Müze otel projesi tamamlanınca cam tabandan 850 metrekarelik mozaik görülebilecek.

LEZZETLER

MERSİN’DE 300 TANTUNİCİ VAR

Mersin Mavi Bayrak’ta bölge lideri

Adana’da Seyhan Gölü’nü çevreleyen Adnan Menderes Bulvarı’nda kebapçı lokantaları arttı. Ancak balık restoranları da kebaba alternatif oldu. Adanalılar balık yemek için artık Karataş’a gidiyor. Doğu Akdeniz’in ana lezzeti Adana kebabı, anayurdu dışında Mersin ve Hatay’da da tercih ediliyor. Yazın serinlemek isteyenler Adana’da şalgam ve aşlama olarak bilinen meyan kökü şerbeti içiyor. Hayat’ın en önemli lezzetleri Oruk (içliköfte), kaytaz böreği, aşur, ekşi aşı, kabak oturtma, kabak boraniyesi, tepsikebabı, kağıtkebabı, kepse pilavı. Mezelerde ise cevizli biber, babagannuç (patlıcan salatası), soğan salatası, humus, bakla, cevizli tarator, çökelek ve kekik salatası listenin üst sıralarında. Tatlıda ise Hatay’ın vazgeçilmezi künefe. Kentteki Harbiye ve İskenderun’da Arsuz lezzet düşkünlerinin uğrak yeri. Mersin sofralarının olmazsa olmazı balık. Kent merkezindeki restoranların yanı sıra Narlıkuyu damak severlerin en önemli adresi. Narlıkuyu sahilindeki 8 işletme arasından Kerim Balık Restoran, balık tercih edenlerin favori mekanı. Şişte lagos, ızgara karides ve denizkoruğu turşusu özellikle tavsiye ediliyor. Yerel tatlara bakmak isteyenler ise tantunicilere akın ediyor. Mersin’de 300’e yakın tantunici var.

False