GeriSeyahat Hıdırellez'in en coşkulu kutlandığı yer
MENÜ
  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Hürriyet Twitter
    • Yazdır
    • A
      Yazı Tipi
Hıdırellez'in en coşkulu kutlandığı yer

Hıdırellez'in en coşkulu kutlandığı yer

Hıdırellez ya da Hıdrellez Türk dünyasında kutlanan mevsimlik bayramlardan biri. Bu akşam yani 5 Mayıs'ı 6 Mayıs'a bağlayan gece Hıdırellez kutlamaları başlar. Hıdırellez'le baharın gelişi doğanın uyanıp canlanması kutlanır. Hıdırellez'de yapılan ritüeller ise bugünün ayrı bir rengidir. Hıdırellez'in en coşkulu kutlandığı yer ise şüphesiz Balkanlar...

Hızır ve İlyas’ın yeryüzünde buluştukları gün olduğu sayılarak kutlanmaktadır. 

HIDIRELLEZİN KÖKENİ NEDİR?

Hızır ve Hıdırellezin kökeni hakkında çeşitli fikirler ortaya atılmıştır. Bunlardan bazıları Hıdırellezin Mezopotamya ile Anadolu kültürlerine ait olduğu; bazıları ise İslamiyet öncesi Orta Asya Türk kültür ve inançlarına ait olduğu yolundadır.

Hıdırellez ile Anadolu'da farklı inanışlar vardır. Kimi inanışa göre, Hızır ve İlyas, her yıl 5 Mayıs'ı, 6 Mayıs'a bağlayan gece bir gül ağacının dibinde veya bir su kenarında buluşur. Hızır ve İlyas bolluk, bereket dağıtıp insanların dileklerini yerine getirir. Hıdırellez günü evler temizlenir, yeni kıyafetler giyilir. Bütün bu hazırlıklar Hızır'a rastlamak içindir.

Hıdırellezin en coşkulu kutlandığı yer

HIDIRELLEZ'DE YAPILAN RİTÜELLER

Hızır, yeryüzünde gezindiği yerlere ve dokunduğu her şeye feyiz ve bereket bahşeder. Bu nedenle Anadolu'da 5 Mayıs gecesi kilerlerin, yiyecek kaplarının, para keselerinin ağızları açık bırakılır, gül ağaçlarının dibine dilekler çizilir, dallarına kırmızı bezler bağlanır.

Hıdırellezin en coşkulu kutlandığı yer

Hıdırellez sabahı güneşle birlikte evlere bereket doğar. Doğanın ve tüm canlıların uyanmasıyla şifa ve sağlık bulmak, nazardan korunmak, sıkıntılardan kurtulmak için ateş üzerinden atlanır, evlere söğüt dalları asılır, yumurtalar boyanır, salıncakta sallanılır, niyet çömlekleri hazırlanır ve maniler söylenir. Baharın gelişi ağaçlık ve yeşillik alanlarda kutlanır.

Makedonya'yı keşfetmeye hazır mısınız? 

Hıdrellezde baharın taze bitkilerini ve taze kuzu eti ya da kuzu ciğeri yeme adeti vardır. Baharın ilk kuzusu yenildiği zaman sağlık ve şifa bulunacağına inanılır. Bugünde kırlardan çiçek veya ot toplayıp onları kaynattıktan sonra suyu içilirse bütün hastalıklara iyi geleceğine, bu su ile kırk gün yıkanılırsa gençleşip güzelleşileceğine inanılır.

Hıdırellezin en coşkulu kutlandığı yer

HIDIRELLEZ DİLEĞİ GÜL AĞACINA NE ZAMAN ASILIR?

5 mayıs akşam ezanı ile gül dallarına paralar asılır.(Eskiden kese içine para dikilip gül dibine gömülürmüş.) ya da açık cüzdan bırakılır. Böylelikle bolluk ve berekete ulaşmak, varlıklı kişiler olmak düşlenir. Asılan paralar ya da cüzdanlar 6 Mayıs sabah erkenden geri toplanır. Evdeki her kişi için yedi fasulye ya da yedi nohut ekilir, gelebilecek kötülüklerin bunlara gelmesi dilenir.

Hıdırellezin en coşkulu kutlandığı yer

Yine 5 Mayıs günü (Nişanlılar arasında) oğlan evi, kız evine Hıdırellez Kurbanı, olarak süslenmiş bir koç gönderir. Bu kurban ertesi gün kesilerek birlikte yenir. Yemeğe çağırılanlar, çarşaf, havlu yemeni ve gönüllerinden kopan armağanlar getirirler. Getirilen armağanlar ipler üzerinde sergilenir. Hıdırellez günü, erkenden kalkılıp kapılar açılır. Genç kızlar için hazırlanan sandıklar açılır. Açılır ki eve bereket dolsun, genç kızımız da iyi bir evlilik yapsın.

HIDIRELLEZ'İN EN COŞKUYLA KUTLANDIĞI YER

Makedonya, Bosna Hersek, Kosova, Bulgaristan, Sırbistan, Romanya gibi ülkeler her yıl bahar ayında Hıdırellez zamanı, ateş yakarak çeşitli ritüellerle baharın gelişini kutlar. Balkanlarda yaşayan Romanlar, bugünü tüm coşkusuyla kutlarlar.

Hıdırellezin en coşkulu kutlandığı yer

 

 

False