Geri Seyahat Adana’da kebabın adresi Elem Mersin’de tantuni Göksel
MENÜ
  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Hürriyet Twitter
    • Yazdır
    • A
      Yazı Tipi
Adana’da kebabın adresi Elem  Mersin’de tantuni Göksel

Adana’da kebabın adresi Elem Mersin’de tantuni Göksel

Adana, kebabın başkenti. Hayat’ta insanın damağı bayram yerine dönüyor. Mersin’de tantunicilerden tantuni beğen. Doğu Akdeniz’in bu üç ili tam bir lezzet diyarı.

Doğu Akdeniz, insanın aklını başından alacak kadar lezzetli bir mutfağa sahip. İnsan kendini tutamazsa, bu gezi sonunda evine yola çıktığı gündeki kilosundan birkaç kilo fazlasıyla dönebilir.

Yolculuğun başlangıç noktası Adana, kebabın başkenti. Kentin üstüne sinen kebap kokusu insanı her dakika acıktırıyor. Kentte büyüklü küçüklü yüzlerce kebapçı var. Herkesin ayrı bir özelliği, ayrı bir lezzeti var.

Adana’da kebabın adresi Elem  Mersin’de tantuni Göksel

TARSUS’TA HUMUS VE BARDAKALTINI TADIN

Adana’da bunca kebapçı arasından seçim yapmak zor. Size Karataş Yolundaki Elem Restoranı, baraj manzaralı ünlü Onbaşılar’ı, 5 Ocak Kebapçısı’nı öneririm. Ayrıca kent mutfağının diğer lezzetlerini de tatmak istiyorsanız Köy Sofrası’nı deneyin.

Adana, kebap kadar şalgam diyarı olarak da bilinir. Kebabın hazmını kolaylaştırdığı söylenir. Aklınızda bulunsun. Ayrıca tatlıları da ünlüdür. Yemekten sonra Çakmak Caddesi’ndeki Tatlıcı Gönül Kardeşler’de Karakuş ve halka tatlılarıyla damağınızı şenlendirin.

Adana’dan sonra sırada bir başka lezzet diyarı var. Tarsus, gerçekten de insanı baştan çıkaran lezzetlere sahip. Burada mutlaka uğranması gereken lezzet duraklarından biri Abdi İpekçi Caddesi’ndeki Kebapçı Eyüp. Burası kentin en eski kebapçısı. Şelale Yıldırımlar Restoran da dikkati çeken lezzet duraklarından biri. Tarsus’ta bardakaltı denen küçük lahmacunlardan ve humus yemeden dönmeyin.

Adana’da kebabın adresi Elem  Mersin’de tantuni Göksel

TENCERE YEMEKLERİ SABAH LOKANTASI’NDA

Rotanın üstündeki bir başka lezzetli kent ise Mersin. Burada ilk akla gelen yemek tabii ki tantuni. Bu yemek etin en lezzetli hallerinden biri. İnsan o küçük dürümleri yemeye doyamıyor. Mersin’de her köşe başında bir tantuni lokantası bulmak mümkün. Onun için seçim yapmak çok zor. Size GMK Bulvarı’ndaki Göksel Tantuni ile Camişerif Mahallesi’ndeki Özkan Tantuni’yi öneririm. İkisi de çok lezzetli. Mersin’in tencere yemeklerinin tadına bakmak istiyorsanız, İstiklal Caddesi’ndeki Sabah Lokantası tam aradığınız mekân. Mersin’e gidince Silifke yolundaki Narlıkuyu’ya gitmemek olmaz. Küçük koyun etrafına sıralanmış balık lokantaları Akdeniz’in en lezzetli ve en taze balıklarını sunuyor. Hepsi birbirinden güzel, istediğinizi seçebilirsiniz. Mersin’de mutlaka uğranması gereken lezzet duraklarından biri de Dondurmacı Halil. Burada cezeryenin ve kerebiç tatlısının tadına mutlaka bakın.

Adana’da kebabın adresi Elem  Mersin’de tantuni Göksel

MEZELER ŞAŞIRTMASIN

Rotanın üstündeki bir diğer önemli durak da Hatay. Bu kent Türkiye’nin en lezzetli mutfaklarından birine sahip. İnsan masaya konan mezeler karşısında hangisini yiyeceğini şaşırıyor. İstiklal Caddesi’ndeki Sultan Sofrası, kentin önde gelen lezzet duraklarından biri. Burada içliköftenin bir başka biçimi olan Oruk, insanın damağını bayram yerine çeviriyor. Burada ayrıca yöre mutfağının lezzetli örneklerini de tadabilirsiniz.

Hürriyet caddesindeki Haysim Anadolu Restoran’da da lezzetli mezeler ve yemekler sunuluyor. Masa 30 çeşit meze ile donatılıyor. Burada humusun, patlıcanyoğurtlamasının, çökelek ve zeytinsalatasının tadına bakmanızı öneririm. Gazipaşa Caddesi’nde 110 yıllık bir binanın içinde müşterilerini ağırlayan Leben de önemli lezzet noktalarından biri. Hatay’a gelenlerin mutlaka gittikleri Harbiye’deki Özkervan, meze ağırlıklı mönüsü ile konuklarını mutlu etmeye çalışıyor. Eğer yörenin tencere yemeklerinin tadına bakmak istiyorsanız Kurtuluş Caddesi’ndeki Sveyka’ya gitmenizi öneririm.

YAYLALAR

SICAKTAN KAÇANLARA

Adana’da kebabın adresi Elem  Mersin’de tantuni Göksel

Toros Dağları Doğu Akdeniz’in oksijen deposu. Sıcaktan kaçanlar Toros Dağları’ndaki yaylalarda serinliyor. Bu yıl yaylalardaki altyapı sorunları giderildi. Bazı yaylalara sağlık ocağı açıldı. Mersin’in en bilinen ve en ilgi gören yaylası ise Gözne. Yaylada çam, ardıç, meşe ağaçları yoğunlukta. Altyapısı tamamlandı. Gözne Kalesi ve çevresi kamp yapmak için uygun alan. Yaylada kır kahveleri, bakkal ve lokanta da var. Mersin’in bir diğer ilgi gören yaylasıysa Fındıkpınarı. Yaylanın çevresi, çam, ardıç ve maki türü bitkilerle, iç kesimleri ise meyve ve sebze bahçeleriyle kaplı. Yaylada bakkal, fırın, lokanta ve kır kahveleri bulunuyor. Silifke’de ise Kırobası Yaylası tehcir ediliyor. Silifke’ye 46 kilometre uzaklıkta. Kırobası’nda PTT’nin bir şubesi dahi var.

Adana’nın Pazantı İlçesi’ndeki Bürücek Yaylası, deniz seviyesinden yüksekliği 1350 metre. Kent merkezine uzaklığı 70 kilometre. Bürücek’te son yıllarda çadır turizmi de çok gelişti. Tekir, Bozbayır ve Çaşak bölgenin diğer yaylaları. Kızılçamın ağırlıkta olduğu yoğun çam ormanlarıyla çevrili bölgenin karst kökenli kaynaklarından buz gibi sular akıyor. Pozantı’daki diğer yaylalarsa Tekir, Fındıklı, Armutoluğu, Belemedik ve Asar yaylaları. Kozan İlçesi’ndeyse Horzum, Çulluuşağı ve Göller yaylaları da var. Yaz kış otobüs seferlerinin yapıldığı Horzum Yaylası’nda sağlık ocağı da hizmet veriyor. Aladağ İlçesi’ndeki Meydan Yaylası’nda ahşap ve taş yapılar bulunuyor. Adını Kızıldağ’dan alan Kızıldağ Yaylası’na ise yöre halkının yoğun ilgisi var. Kızıldağ’a bir yürüyüş parkuru mevcut. Hatay’ın Belen İlçesi’deki ahşap evleriyle ünlü Atik Yaylası’ysa yazın bunaltıcı sıcaktan kaçmak isteyenlere biçilmiş kaftan.

HEM DE HAVUZLU

Adana’da kebabın adresi Elem  Mersin’de tantuni Göksel

Tatilini yaylalarda geçirmek isteyenlere havuzlu otel seçenekleri de var.

Çam ağaçlarıyla kaplı doğa manzarası isteyenler Pozantı bölgesinde Pendosis Tatil Köyü ile Sezer Motel’e gidiyor. Toros Dağları’nın eteklerindeki Pozantı Köyü’nde yer alan Sezer Motel’in muhteşem dağlara ve çam ağaçlarına bakan bahçesi ve sezonluk açık havuzu bulunuyor. Burada doğa yürüyüşü ve balık avı yapmak mümkün. Adana’ya bir saat uzaklıktaki Pendosis Tatil Köyü’nde 240 yatak bulunuyor.

Niğde il sınırları içinde kalsa da Pozantı İlçesi’nin hemen yakınlarındaki Çiftehan Termal Otel de bölgedeki kaplıca meraklılarının ilgisini çekiyor.

False