Umut Fırat Eroğlu

Yapay zekâ zihni zayıflatıyor mu?

16 Şubat 2025
Kabiliyetli ve kendini geliştiren bireyler yapay zekâ sayesinde üstün güçler kazanabilirler. Yapay zekâ az nitelik gerektiren işlerde çalışan bir insanıysa tembelleştirebilir. Bir seçenek daha var ki; o da yapay zekânın en baştan insanın düşünme kabiliyetini destekleyecek biçimde geliştirilmesi...

Televizyon için ‘aptal kutusu’ diye bir tabir vardı, insanı daha az düşünmeye ve boş bakmaya yönelttiği için kullanılan... İnsanın bilgiyle etkileşimini hızlandıran ve kolaylaştıran teknolojiler, yeni çıktıkları zamanlarda çoğunlukla bilişsel kabiliyetlerimizi zayıflatabileceği düşüncesiyle eleştirilmişler. Şaşırtıcı gelebilir ancak aritmetik becerilerimizi azaltacağı sanılan hesap makinesi, hatta hafızayı zayıflatacağı öne sürülen matbaaya kadar geçmişi olan bir konu bu... Gerçekçi yanı da var;
cep telefonlarından önceki yıllarda en az 10-20 telefon numarasını aklımızda tutardık. Şimdiyse o yıllardan aklımızda kalan numara sayısı 2-3’ü geçmiyor. Yüzyıllar boyunca sezgilerimiz, yol işaretleri ve haritalarla dünya üzerinde her yeri sora sora bulabilirken şimdilerde yönlendirme olmadan yola çıkmaktan çekinir olduk. Hatta bildiğimiz yollarda bile navigasyon açma ihtiyacı geliştirdik.

Bugünse bilişsel bir devrimin eşiğindeyiz ve işlerimizde yapay zekâ yardımını kullanmaya alışmaya başlıyoruz. Akademisyenlerden gazetecilere, borsacılardan araştırmacılara kadar bilgiyle çalışan herkese yapay zekâ muazzam kolaylıklar sunuyor. Ancak ortada önemli sorular var: Yapay zekâya işleri devretmenin kolaylığına kapıldıkça kendi analiz ve eleştirel düşünme yetilerimizi zayıflatıyor olabilir miyiz? Yapay zekâya ne kadar güvenebiliriz? İlk sorunun yanıtı, hepimizin sağduyuyla hissedebileceği şekilde, ‘Evet’.

‘Eleştirel düşünme’

Microsoft Research Cambridge ve Carnegie Mellon Üniversitesi’nden araştırmacıların önceki hafta yayımladığı bir makaleye göre insanlar işlerinde üretken yapay zekâya giderek daha fazla güvendikçe eleştirel düşünme kabiliyetlerini daha az kullanıyorlar. Araştırmaya göre işlerin çoğunu yapay zekâya devretmek ‘korunması gereken bilişsel yetilerin bozulmasına neden olabilir’. Yapay zekânın düşünme yeteneğine etkilerini inceleyen araştırmada 319 kişiyle deneyler yapılmış. Sonuçlar, kullanıcıların yapay zekâya güvendikçe daha az eleştirel düşündüklerini gösteriyor. Yapay zekânın çıktılarından emin olmayan kullanıcılarsa daha fazla eleştirel düşünceyle sonuçları değerlendirme ve geliştirme eğiliminde olmuşlar.

Literatürde ‘eleştirel düşünme’ (critical thinking) insanın her tür bilgiyi derinlemesine değerlendirip bulgularına göre karar vermesi yönündeki süreci ifade ediyor. Öğrenme sürecini karakterize eden unsurlar arasında bilgi, kavrama, uygulama, analiz, sentez (fikirleri birleştirme) ve değerlendirme adımları var. Bu nitelikleriyle eleştirel düşünme, bilgiyle çalışan insanlara gerekli olan temel zihin kasını ifade ediyor. Bu perspektiften bakınca yapay zekâ, tam da desteklemek için kullanıldığı kabiliyeti zayıflatır görünüyor. Araştırmada yapay zekâ araçlarını kullanan kişilerin aynı görev için daha az çeşitli sonuçlar ürettiği ve bunun eleştirel düşünmenin azalmasıyla ilişkili olduğu da belirtilmiş. Zaman baskısı altındaki çalışanların yapay zekâdan destek alırken daha az eleştirel düşündüğü, risk oranı yüksek işlerde çalışanlarınsa yapay zekâ çıktılarının kalitesine daha fazla dikkat ettiği gözlemlenmiş. Yani iş yetiştirmek için kullanımı daha fazla düşünce tembelliğine yol açarken çalışanların sorumluluk payı ve riskler arttıkça tembelleşme de azalıyor.

Araştırmacılar bu durumu ‘bir otomasyon ironisi’ olarak nitelendiriyorlar: “Rutin görevleri mekanikleştirip istisnai durumları insana bıraktığınızda, kullanıcıların muhakeme yapma ve bilişsel kaslarını güçlendirme fırsatlarını elinden alırsınız. Bu da beklenmedik durumlar ortaya çıktığında yetersiz kalmalarına neden olabilir.” Peki, tüm bu hadiseyi yapay zekânın insanları aptallaştıracağı şeklinde yorumlayabilir miyiz? Fikrime göre doğal seçilimin yani evrimin kendini göstereceği bir senaryoyla karşı karşıyayız. Yapay zekâ az nitelik gerektiren işlerde çalışan bir insanı tembelleştirerek ona daha az ihtiyaç duyulan bir ortam yaratabilir. Kişi ya niteliklerini geliştirme ya da işini kaybetme seçenekleri arasında kalır. Daha kabiliyetli ve kendini geliştiren, sorumluluk alabilen bireylerse sezgilerini yapay zekânın çıktılarını ve çalışma biçimini değerlendirecek şekilde geliştirebilir ve üstün güçler kazanabilirler.

Bir seçenek daha var ki; o da yapay zekânın insanın düşünme kabiliyetini destekleyecek biçimde geliştirilmesi. Araştırmacılar “Yapay zekâ araçları, kullanıcıların eleştirel düşünme becerilerine yardımcı olacak şekilde tasarlanabilir. Örneğin, argümanları analiz etme veya kesin kaynaklarla çapraz doğrulama yapma yetilerini teşvik edebilir” diye belirtiyorlar.

Yazının Devamını Oku

Uzay madenciliği resmen başlıyor

9 Şubat 2025
Uzaydan ilk madeni çıkaracak olan Vestri’nin 2025 sonlarında fırlatılması planlanıyor. Yapay zekâ sayesinde tarihi belgeleri okumayı başardık. DSÖ tuzla ilgili bir açıklama yaptı. Bilim dünyasındaki önemli gelişmeleri derledik.

Yakın yörüngemizdeki göktaşlarından Dünya’da az olan değerli elementleri toplamayı hedefleyen uzay madenciliği, son yılların ilgi çeken konseptlerinden biriydi. Nihayet ABD’li asteroit madenciliği şirketi AstroForge, ilk test misyonu için düğmeye bastı. Geçen günlerde hedefini duyuran şirket, 2022 OB5 kodlu asteroitle madencilik çalışmalarına başlayacağını bildirdi. Odin adı verilen uzay aracı, bu ay içinde SpaceX’in Falcon 9 roketiyle birlikte fırlatılacak.

2022 OB5, çapı yaklaşık 100 metreye ulaşan ve metalik içerikli olabileceği düşünülen, Dünya’ya yakın bir asteroit. Odin isimli küçük uzay aracının, bu gökcismini kameraları ve sensörleriyle tarayarak madencilik için uygun olup olmadığını belirlemesi yaklaşık 300 gün sürecek. AstroForge yetkilileri “Odin’in görevi, hedef asteroitin kritik verilerini elde ederek Vestri için zemin hazırlamak. Vestri,
bu asteroite iniş yaparak madencilik faaliyetlerine başlamayı amaçlıyor” açıklamasını yaptı. Uzaydan ilk madeni çıkaracak olan Vestri’nin 2025 sonlarında fırlatılması planlanıyor.

Uzayda yaşamın yapıtaşları bulundu

Dünya’da yaşamın nasıl ortaya çıktığı bilim dünyasının en gizemli konularından biri. Gezegenin çok erken zamanlarında moleküler yaşamın başladığı biliniyor ancak o zamanlardan izler taşıyan kalıntılar bulmak bugün imkânsıza eşdeğer olduğu için Dünya dışı kaynaklar
araştırılıyor. 2016 yılında başlayan OSIRIS-REx misyonuyla incelemeye alınan Bennu asteroidi bunlardan biri. 2020 yılında asteroide ulaşan uzay aracı, Eylül 2023’te topladığı örneklerle Dünya’ya dönmüştü. Geçen ocak ayında araştırma sonuçları açıklandı ve yapılan analizler, göktaşında aminoasitler ve organik moleküller olduğunu ortaya koydu. Bilim dünyasında heyecan uyandıran bulgu, yaşamın temel bileşenlerinin evrende yaygın olduğu ve Güneş sisteminin erken dönemlerinde yaşam için gerekli koşulların mevcut olabileceği fikrini güçlendiriyor.

Yapay zekâ tarihi kanıtları ortaya çıkardı!

Geniş dil modelleriyle yaratılan yapay zekâ algoritmalarının günün birinde eski yazıtların ve parşömenlerin okunmasına yardım etmesi bekleniyordu. Geçen yıl yetenekli üç öğrencinin vizyonuyla bu beklenti sadece karşılanmakla kalmadı, açılması imkânsız parşömenlerin içindeki yazılar görünür oldu!

Yazının Devamını Oku

ChatGPT’ye Çinli amansız rakip: DeepSeek

2 Şubat 2025
Çinli yapay zekâ DeepSeek geçen hafta ortalığı karıştırdı. ChatGPT’ye rakip olan uygulama ABD’de mercek altına alındı. Açık kaynaklı bir sistem olan DeepSeek’in ChatGPT’yi kopyaladığı da iddialar arasında.

Dünyanın en gelişmiş yapay zekâsına kim bir anda rakip olabilir? Kendisi kadar gelişmiş bir yapay zekâ. ChatGPT hayatımıza girdiği iki yıl içinde dünyanın en güçlü yapay zekâ dil modellerinden biri haline geldi. Arkasında milyarlarca dolarlık yatırım ve binlerce insanın yıllar süren yazılım ve mühendislik emeğiyle hayat bulan ChatGPT’nin ismi de AI (yapay zekâ) sohbet botları için jenerik markaya dönüştü. Trump’ın başkan seçilmesinin ardından, StarGate isimli 20 milyar dolarlık bir ultra-yapay zekâ projesinin başaktörü olarak da Open AI şirketinin yıldızı iyice parlamıştı.

Hafta başından bu yana teknoloji dünyasının gündeminde neredeyse tek bir başlık var: Yeni AI arama ve sohbet botu DeepSeek. 15 Ocak’ta internete açılan Çin menşeli DeepSeek eşi benzeri görülmemiş yükselişle AppStore’da bir numaraya kuruldu ve ABD’de teknoloji piyasalarında çalkantıya yol açtı. The Economist, The New York Times, Wired gibi küresel yayınların ardı ardına hakkında haber yaptığı DeepSeek, çok yakın tarihli bir girişim için ChatGPT’yle boy ölçüşen performansı ve üstünlükleriyle şaşkınlık yaratıyor.

Borsayı etkileyen ve yatırımcılar arasında şok yaratan parametreyse Çinli ekibin DeepSeek’i daha düşük bütçelerle, çok daha az bilgisayar çipi kullanarak geliştirmesi. Farz edin ki elinizde dev bir altın madeni var ve piyasanın hâkimiyeti sizde. Bir anda karşı dağda yeni ve zengin bir maden keşfediliyor. Üstelik sahipleri işi çok daha ucuza getiriyor ve herkesin gelip bu madende kazı yapabileceğini, altın çıkarabileceğini duyuruyor. Evet, DeepSeek gerçekten açık kaynaklı bir sistem. Yani imkânı olan herkes DeepSeek geniş dil modelini (LLM), örneğin Nvidia’nın bu yıl çıkaracağı kişisel süper bilgisayarına yükleyerek kendi yapay zekâsını geliştirebilir. Daha düne kadar OpenAI şirketi, Google Gemini ve Meta Llama gibi güçlü alternatiflerine rağmen kendi alanında rakipsiz görülüyordu. Ayrıca teknoloji yarışının ön saflarındaki şirketlerin ABD menşeli olması, tarihinde yeni bir dönemece giren Amerika için gurur ve güven vericiydi. Ancak Çin’in bir anda ortaya çıkıp güce ortak olduğunu göstermesi ve ChatGPT’nin tahtını sallamaya başlaması sadece 3 gün sürdü.

Reuters’ın bildirdiğine göre DeepSeek yeni ABD hükümetinin gündem konuları arasına hızla girdi. Habere göre Beyaz Saray’a dış politika ve ulusal güvenlik konularında danışmanlık yapan ABD Ulusal Güvenlik Konseyi, geçen hafta sonu Apple App Store’da zirveye çıkan DeepSeek uygulamalarının etkilerini incelemeye aldı. ABD ordusuysa ‘güvenlik ve etik kaygıları’ nedeniyle DeepSeek kullanımını tüm birimlerinde yasakladı. Öte yandan DeepSeek sunucuları pazartesi gününden bu yana ağır siber atak saldırılarına maruz kalıyor ve yeni kullanıcı kayıtlarında kısıtlamalar ve arama sonuçlarında takılmalar meydana gelebiliyor.

Düşük maliyetleri ve açık kaynaklı yapısıyla beğeni toplayan DeepSeek hakkında daha çok şey yazılıp çizilecek. Kesin olansa, gezegenin batısında doğan ve medeniyetin kaderini etkileyen yapay zekânın doğudan da yükselmesiyle dünyada yeni bir denge kurulmasının kaçınılmaz olacağı.

DeepSeek yanıtlıyor...

ChatGPT ile kıyaslandığı testlerde benzer performansa ulaşan ve bazı teknik uygulamalarda daha iyi işlev sunduğu söylenen DeepSeek’e üstün yanlarını sordum ve kendisini ChatGPT ile kıyaslamasını istedim. Sohbeti Türkçeye çevirme konusundaysa ChatGPT daha başarılı oldu: “ChatGPT gibi diğer yapay zekâ modelleri arasındaki seçim, özel ihtiyaçlarınıza bağlıdır. Gerçek zamanlı bilgi, maliyet etkinliği, özelleştirme veya çokdilli destek sizin için öncelikliyse benim daha iyi bir seçenek olmam mümkün. Ancak köklü ve genel amaçlı bir yapay zekâ modeli arıyorsanız, ChatGPT sizin için daha uygun olabilir.”

Yazının Devamını Oku

Arkadaşlık mı oligarşi mi?

26 Ocak 2025
Teknoloji dünyasının gündeminde ABD’nin yeni başkanı Donald Trump’ın yemin törenindeki fotoğraf var. Başkanın etrafında toplanan teknoloji devi şirketlerin CEO’ları ülkede oligarşi tartışmalarının başlamasına neden oldu.

Geçen hafta dünyanın en güçlü koltuklarından birine ikinci kez oturan ABD Başkanı Donald J. Trump şöyle diyor: “İlk dönemde herkes benimle kavga ediyordu. Bu dönemdeyse herkes arkadaşım olmak istiyor.”

Yemin töreninde başkanın en yakınına dizilen isimler arasında teknoloji dünyasının önde gelenleri vardı. Trump’ın ailesinin hemen yanına konuşlanan isimler tüm dünyanın dikkatini çekti. En ön safta
Elon Musk, Jeff Bezos ve Mark Zuckerberg eşleriyle birlikte dururken Apple
CEO’su Tim Cook, Google CEO’su Sundar Pichai ve Open AI CEO’su Sam Altman
iki adım uzaklıktaydı.

Dünyanın en gelişmiş teknoloji şirketlerinin başındaki isimlerin ABD Başkanı’nın yanı başında boy göstermesi teknoloji ve yapay zekâ yarışına girmeye hazırlanan ülkelere karşı önemli bir güç gösterisiydi. Yeni hükümetin son teknolojilerden tümüyle faydalanacağına ve endüstriyi tüm gücüyle destekleyeceğine işaret eden bir duruştu bu. Öte yandan önceki hafta Joe Biden, Beyaz Saray’dan son kez ekranlara çıktığında Amerika’da tehlikeli bir oligarşinin yükselmeye başladığı konusunda halkına uyarılarda bulundu. Oligarşi kavramını siyasi gündeme taşıyan ilk isimse bir ay önce YouTube’da ‘Oligarşi dünyasına hoş geldiniz’ başlıklı videosu 3 milyon kişi tarafından izlenen Senatör Bernie Sanders olmuştu.

Anayasada boşluk mu var?

Oligarşi çok fazla para ve güç sahibi kişilerin dolayısıyla işinsanlarının, baronların ve patronların ülke yönetiminde söz sahibi olması anlamına geliyor. Oligarşik yönetimde baronlar neredeyse bakanlar kadar siyasi yönelimleri etkiliyor, başkanlara danışmanlık veriyor ve kendi endüstrilerinin kralları olarak ülkenin ekonomisinde ve istihdamında belirleyici rol oynuyorlar. Donald Trump’ın kendisi bir işinsanı olması dolayısıyla iş dünyasını yakınına konumlandırması olağan. Öte yandan çeşitli kaynaklara göre ABD’nin anayasasının federal etik kuralları başkanın iş sahipleri ve patronlarla bu denli yakın olmasına hazırlıklı değil. Koşulları avantaja çevirebilecek boşluklar olabileceği değerlendiriliyor.

Yazının Devamını Oku

Bir sen, bir ben, bir de robot

19 Ocak 2025
Teknoloji fuarı CES 2025’in gözdesi robotlardı. Aria cana yakın tavrıyla, Ballie yuvarlak hatlarıyla konuşuldu. Unitree insanlara yardım etmeye, RoboTurtle ekolojik araştırmalar yapmaya ve Mirokai de hastalara desteğe hazır.

Her yılın ocak ayında tüketicilere yönelik teknolojik ürünlerin sergilendiği, geleceği betimleyen cihaz ve araçların sunulduğu CES fuarında bu yıl en çok ses getirenler yeni gelişen robotik endüstrisinin son modelleriydi. Ev ve işyerlerine yönelik tasarlanan robotlar arasında en çok dikkat çekenlerse ‘eşlikçi robotlar’ oldu. Yapay zekânın gelişimiyle birlikte önü açılan insansı robot (humanoid) türleri, refakatçilik, resepsiyon ve servis kabiliyetleriyle hizmet sektörlerini cezbederken modern çağın hastalığı olarak görülen yalnızlığa karşı da çare olarak lanse ediliyor. İşlevsel özellikleriyle öne çıkan robotlarsa insanların gelecekteki yardımcıları, tabiri caizse eli ayağı, hatta uzantıları olmaya hazırlanıyorlar. Las Vegas’ta gerçekleşen CES 2025 fuarında sergilenen modellerin pek çoğu halen konsept veya geliştirilme aşamasında olsa bile teknoloji meraklıları kadar yatırımcıların da ilgisini çekiyor. Gelin, geleceğin dünyasına bir önizleme yapalım.

ARİA: FUARIN POPÜLER YÜZÜ

CES 2025’teki en popüler köşelerden biri Realbotix firmasının insansı robotlarını sergilediği podyumdu. Aria isimli dişi robot, işveli hareketleri ve cana yakın tavırlarıyla ilgi odağı olarak teknoloji gündeminin popüler robot yüzü haline geldi. Hastaneler, okullar ve müşteri hizmetleri gibi işlere uygun görülen Realbotix robotlarının çekiciliğinin sırrıysa sonradan anlaşıldı. Realbotix geçmişte gerçek boyutlarda silikon seks mankenleri üreten bir firmayken hedefini tamamen değiştirerek eşlikçi robotlar geliştirmeye yönelmiş. Ten dokusu ve estetik konusunda uzmanlaşan firma, mankenlerin anatomisini değiştirmiş ve genital organlarını kaldırmış. Robotik motorlarla hareket kabiliyeti kazanan mankenler, ChatGPT sohbet botu sayesinde sanal hayata başlamışlar. Aria şu anki haliyle 175 bin dolar fiyat etiketiyle sunuluyor.

UNİTREE: ÇEVİK VE SÜRATLİ

Çin’de geliştirilen ve YouTube videolarındaki performansıyla izleyenleri şaşırtan Unitree adlı robot köpeği sosyal medyada görmüş olma ihtimaliniz yüksek. Havada taklalar atabilecek kadar çevik ve üzerinde bir insanı süratle taşıyabilecek kadar güçlü bir robot olan Unitree, yeni GO2-W modeliyle arazi koşullarında 70 santime kadar engelleri rahatça aşabilecek seviyeye ulaştı. Unitree aynı zamanda insansı robot modelleriyle de dikkat çekiyor. Humanoid modellerin başlıca özelliğiyse uzaktan kumandayla yönetilebilmeleri. Video oyunlarındakine benzer bir deneyim sunan kumandalı robotlar, öncelikle insanlara fiziki işlerde destek olmak üzere tasarlanmış. Unitree’nin modelleri işçi gibi çalışabilmenin yanı sıra spor programlarında destek olacak şekilde eğitiliyor. Unitree robotlar 16 bin dolardan başlayan fiyatlarla satışta.

BALLİE: ÇOCUKLAR ONA EMANET

Yazının Devamını Oku

Yapay zekâda ‘kendin yap’ dönemi başlıyor

12 Ocak 2025
Dünya yapay zekâ (AI) dönüşümünü hızlandırılmış biçimde yaşarken, teknoloji CEO’ları son aylarda personel alımlarının azalıp AI çalışanlarının çoğalmaya başladığından bahseder oldu. Yapay zekâya işini kaptırma endişesi gün geçtikçe daha fazla çalışanı sararken öncü AI çipi üreticisi Nvidia’dan insanlığa ‘hodri meydan’ diyen bir açıklama geldi: Yapay zekâ çalıştırabilecek bir kişisel süperbilgisayar!

Yapay zekâ geliştirmek için yeterli algoritma bilgisine sahip olmak, geniş dil modellerine erişim, veri setlerini işleyebilme ve büyük veriyle çalışabilme pratiği... Hepsi ve dahası, marifetli bir yazılımcının yapay zekâyla ‘oynamaya başlaması’ için ihtiyaç duyacağı yetiler arasında. Yine de günün sonunda tek bir şeye ihtiyacınız var: Bir süperbilgisayara. Microsoft, Apple, IBM ve Google gibi devlerin veri tarlalarında çalışan sunucuların en düşük donanımlısı bile en canavar oyun bilgisayarından 5-10 kat güce sahiptir. Düne kadar yapay zekâ geliştirmek için güçlü veri merkezlerine erişim dışında fazla bir seçenek yoktu. Şimdiyse, tarihte bir dönüm noktası yaşanıyor ve ‘kişisel süperbilgisayarlar’ hayatımıza girmeye hazırlanıyor.

Nvidia’nın deri ceketli CEO’su Jensen Huang geçen hafta ‘Digits’ adlı yeni masaüstü süperbilgisayarın tanıtımıyla Consumer Electronic Show (CES 2025) fuarında basının karşısındaydı... GB10 Grace Blackwell adlı süperçipe sahip bilgisayar, imkânı olan herkesin evinde-ofisinde yapay zekâ geliştirebileceği bir devrin kapılarını aralıyor. 3 bin dolar fiyat etiketiyle mayısta piyasaya çıkacak bilgisayarın 128 GB önbelleği ve 4 terabyte disk kapasitesi var.

Üst-orta sınıf profesyonel oyun bilgisayarlarıyla aynı fiyatlara sunulan Nvidia’nın süperbilgisayarı, 200 milyar parametrelik bir geniş dil modelini (LLM) tek başına çalıştırabilecek donanıma sahip. Wired’ın kıyaslamasına göre şu anda bu işlem gücüne ancak Microsoft gibi bir bulut sunucusundan kiralamayla erişim mümkün. Eğer iki Digits bilgisayarı yüksek hızlı bağlantıyla birbirine eşlenirse, Meta’nın açık kaynaklı Llama modelini tek başlarına çalıştırabilecek güce ulaşıyorlar. Llama, 405 milyar parametresiyle dünyadaki en kapsamlı AI veri setlerinden biri.

İŞLER HIZLANIYOR

Böylesi işlem gücünün oyun bilgisayarı bütçesiyle sunulması, yapay zekânın ilk yılları için fazlasıyla hızlandırıcı bir gelişme. Jensen Huang açılış konuşması öncesi yaptığı açıklamada “Her veribilimcinin, yapay zekâ araştırmacısının ve öğrencinin masasına bir yapay zekâ süperbilgisayarı yerleştirmek, onların yapay zekâ çağını şekillendirmelerine ve bu çağa katılmalarına olanak tanır” dedi.

En sade ifadesiyle Digits kullanan bir yazılımcı, ChatGPT-4 veya Google Gemini’ın basit kabiliyetlerine sahip bir yapay zekâ geliştirebilecek. Madalyonun diğer yüzündeyse tahmin edileceği üzere art niyetli aktörler var. Bilgisayar korsanlarının büyük veriye iştahını kabartacak olan süperbilgisayarlar, sahte kimlik oluşturma, gerçek insanların ses ve görüntülerini taklit ederek dolandırıcılık ve karmaşık sistemleri hack’leme gibi yöntemleri de yapay zekâ marifetiyle güçlendirebilecek.

Süperbilgisayarların kişisel kullanıma sunulması, bilişim sektörü için de tarihi bir ilk anlamına geliyor. Endüstride yeni bir segment başlarken AI desteğiyle yepyeni buluşlar, çözümler, kolektif yapılar ve topluma faydalı sistemler geliştirilebilirse, insanlığın önünün açılma potansiyeli de taşıyor.

Yazının Devamını Oku

İnsanlık adına yeni bir dönem

5 Ocak 2025
2025 dünyada önemli değişimlerin ve dönüşümlerin yaşanmaya başladığı yıl olacak. Maddi ve manevi olarak hazır olmamızı gerektiren bir süreç. İnsanlık kendi gelişimine ve doğaya zarar veren teknolojik eşiği artık aşmak durumunda...

Yeni girdiğimiz 2025, bilimkurgu filmlerinin sevdiği senelerden biri. Sinema ve televizyon sayesinde geleceğe dair her neslin hayalleri, hayal gücü başka başka şekillenmiş. 1960’lı yılların televizyon çocukları ‘Jetgiller’le 100 yıl sonrasının fütüristik dünyasını düşlüyordu. Bugünün dünyasına giderek benzemeye başlayan o hayal bize 1980’lerde ulaştı. 1990’ları özel yapan şeylerden biri de sinemaydı ve o harika yapımlar dönemi ‘Geleceğe Dönüş II’ (1989) ile başlamıştı. Şimdilerde dünya iyiden iyiye bir film setine dönüşürken GPT’nin (yapay zekâ modeli) yardımıyla 2025’te geçen beş bilimkurgu filmi buluyorum... Aralarında Arnold Schwarzenegger’in başrolde olduğu ‘6. Gün’ ve Tom Cruise’un ‘Yarının Sınırında’ filmi de var. Hepsi ileri teknoloji ancak beklendiği üzere pek de sevimli bir geleceği resmetmiyorlar.

Halbuki gelecek bizim için uçan kaykaylar demekti... 2062’de geçen çizgi dizi ‘Jetgiller’ gerçek bir gelecek projeksiyonuymuş meğer. 2025’e girerken uçan arabalar, etrafımızda dolaşan robotlar ve akıllı cihazlar sahiden de hayatımızda belirmeye başlıyor. Tesla’nın son model insansı Optimus robotu, nihayet Boston Robotics’in havada taklalar atabilen Atlas’ına alternatif olarak podyumdaki yerini aldı. Optimus’un hafif yokuşlu arazide otonom şekilde yürüyebildiği görülüyor. Küçük bir rampada ayağı kayınca tıpkı insan gibi toparlayıp düşmeden ayağa kalkıyor.

Gelecek sene 30 bin dolar civarında satışa sunulmaya hazırlanan Optimus, Tesla fabrikalarında işe başlamış bile. Tesla’nın ticari gücünü arkasına alan Optimus’un gelişiyle birlikte şimdiden restoranlarda görmeye başladığımız robotlar hayatımıza iyice entegre olacak. Bu günlerin geldiğine tanıklık etmek, hele yaşı 35-40’ın üzerindekiler için gerçekten ilginç... Optimus, mavi yakalı işlere talip olacak ilk humanoid’lerden (insansı robot) biri. Araştırmalar için geliştirilen görev robotu Atlas’ın hareket kabiliyetlerini yakalamasına daha var. Ancak duruşu, tasarımı ve paytak yürüyüşüyle Optimus’un insanı daha çok andırdığı bir gerçek. Gelecekte bu robotların birbirine rakip değil, iş ve takım arkadaşı olmaları yüksek ihtimal. 

Peki biz 2025’e girerken adeta bir bilimkurgu filmi olarak çağın neresindeyiz? Neyse ki ‘Jetgiller’in kutu kutu robotlarından daha şık tasarımlarımız mevcut. Yapay zekâ beklenenden hızlı ilerliyor; biliminsanları düşünceli, hükümetler temkinli, girişimciler onu sınırsızca geliştirmek, insanın zekâ seviyesini bir an önce yakalamak istiyorlar. Uçan arabalar da hayatın içinde beliriyor. Drone’ların gelişimi ve zamanın ruhuyla hızlanan hayat, her yere havadan erişme fikrini iyice yaşamın içine yerleştiriyor.

Bilgi çağına doğru...

Bir yanda teknoloji hızla evrilirken çeyrek yüzyılı geride bırakıyor olmanın farkındalığıyla insanlık adına yeni bir devrenin yaklaştığını hissedebiliyoruz. 2025 dünyada önemli değişimlerin ve dönüşümlerin yaşanmaya başladığı yıl olacak. Maddi ve manevi olarak hazır olmamızı gerektiren bir süreç. Hiçbir şeyin dünden daha kolay olmayacağını öngörmek zor değil... İnsanlık kendi gelişimine ve doğaya zarar veren teknolojik eşiği artık aşmak durumunda; vaktiyle şehirlerdeki havayı solunmaz hale getiren Sanayi Devrimi’nde olduğu gibi...

Öte yanda, bu küresel devrin tıpkı Rönesans ve yeni kıtaların keşifleri gibi çığır açan yönleri de var: Bilgi, bağlantı ve iletişim. Bilgi çağına doğru ilerliyoruz ve bilmek, aydınlanmak demek. Bilgi, enformasyondan çok daha fazlasını barındıran, hakikatte ilahi düzeyde bir kavram. Kâinatın sırrı bilgide... Ancak bilmek her zaman konfor oluşturmuyor. Yaşamın gölge yanlarını, illüzyonlarını da görebilmeyi içeriyor. Birçok ezoterik kaynak, 2024-2027 arasında dünyada köklü değişimler olmaya başlayacağını yıllar öncesinden bildiriyordu ve gidişat aksi yönde görünmüyor. Böylesi değişim ve dönüşümler insanların karanlıktan aydınlığa yani cehalet ve bilinçsizlikten, uyanış ve farkındalığa geçebilmesi için gerekli zemini hazırlayabiliyor. Numerolojiye ilgi duyanlar, 2025’in 2+0+2+5=9 değerine karşılık geldiğini fark edeceklerdir. Rakamların sonuncusu olan 9, bir üst kademeye geçişi ve boyut atlamayı ifade eder. 2025’te yaşam seviyenizi bir üst boyuta taşıyacak fırsatların açılması dileğiyle...Son beş haftada 5 binden fazla kişi uçan cisim gördüğünü bildirdi.

Dev drone’ların gizemi

Yazının Devamını Oku

Evrimde son nokta: Homo ekranyus

22 Aralık 2024
ABD’de saygın bir kuruluşun yayımladığı rapora göre 13-17 yaş arası gençlerin yüzde 73’ü zamanının çoğunu YouTube’da geçiriyor. Bir diğer veri ise neredeyse hiç durmadan internet kullananların sayısının yüzde 46’ya çıkması.

İnsanlığın evrim aşamalarını gösteren okul grafiğini hatırlamayan yoktur. 2000’li yıllarda internetin evlere girmesiyle insanın ekran başında geçirdiği süreler artmış, bilgisayarlar günlük yaşamın önemli bölümünü kaplamaya başlamıştı. O yıllarda evrim grafiği, hınzır bir tasarımcının fikriyle güncellenmiş ve son adımdaki Homo sapiens’in önüne bilgisayar başındaki insan eklenmişti. Basit, belki abartılı fakat mesajı çok açık bir grafikti. 2010’larda o mimin son halkasındaki insan değişti; yerine ‘Homo erectus’tan ‘Homo kamburus’a evrilmiş, odağı yürüdüğü yol yerine elindeki telefonda olan insan figürü geçti.

Çok yapılan espriler zamanla klişeye döner. İşin tuhafı, bu grafik klişe olsa bile her geçen yıl medeniyetimizi daha doğru yansıtmaya devam ediyor, istatistikler öyle gösteriyor.

ABD’li saygın ve bağımsız  merkez Pew Research Center geçen hafta ergenlik çağındaki gençlerin sosyal medya ve teknoloji tercihlerine dair geniş kapsamlı bir rapor yayımladı. 2024 verilerini içeren rapora göre 13-17 yaşındaki gençlerin yüzde 96’sı her gün internet kullanıyor. Şaşırtıcı değil. Dikkat çeken bir başka veri, toplumun ne yönde evrileceği konusunda düşündürücü. Bu yıl itibariyle ‘neredeyse hiç durmadan’ internet kullanan gençlerin sayısı yüzde 46’ya ulaşmış. 10 sene önceye göre yüzde 24 artış kaydedilmiş.

Yani şu anda ABD’de ergenlik çağındaki her iki gençten biri -abartısız ifadeyle- tüm gününü ekran başında ve internette geçiriyor. Veriler Amerikalılara ait fakat günümüzde küresel gençliğin hiç olmadığı kadar bağlantılı olduğunu hesaba katarsak benzer oranlara pek çok ülkede rastlayabilme olasılığı akla geliyor. Gençlerin kullandığı platformlar bu görüşü destekler nitelikte.

13-17 yaş aralığının ilk tercihi YouTube. Gençlerin yüzde 73’ü zamanının çoğunu artık televizyonun yerini alan YouTube’da geçiriyor. Neredeyse tüm gün YouTube’a takılanların oranıysa yüzde 15. İkinci sırada TikTok var. Gençlerin yüzde 57’si her gün TikTok’a en az bir kez giriyor, tüm gününü geçirenlerin oranıysa yüzde 16 seviyesinde. Listenin devamında yüzde 50 / yüzde 12 ile Instagram, yüzde 48 / yüzde13 ile Snapchat ve yüzde 20 / yüzde 3 oranıyla Facebook var. Araştırma sonuçlarına göre YouTube’u erkekler kızlardan çok kullanıyor. TikTok ve Instagram’ıysa kızlar erkeklere göre daha fazla tercih ediyor. Aralarındaki fark büyük değil, yüzde 10’u geçmiyor.

Türkiye’deki genç nesli dışarıdan gözlemlesek bile benzerliği sezmek mümkün. Amerikan insanıyla Anadolu insanı arasında karışık etnik coğrafyasından kaynaklı birçok ilginç paralellik vardır. Amerika ile ilgili verilerin Türkiye’yle ilgili verilerle benzeşmesine istatistiklerde zaman zaman rastladığım oluyor. Gençlerin internet alışkanlığında bir korelasyon olabileceğine inanıyorum.

Son 10 yılda yüzde 25 artan veriler, gençlerin şu ya da bu şekilde sanal dünyayı gerçek dünyaya tercih etmeye başladığını gösteriyor. İnsanın hayata her yönüyle hazırlandığı bir çağda, yaşamı olduğundan farklı bir şey sanarak gelişmek, gerçek hayata atılma anında daha büyük şaşkınlıklara sebep olabilir. Yaşamın ilerisi için de uyum sorunları yaratabileceği muhakkak. Öte yandan bütün nesil aynı deneyimden geçeceği için yaşantının buna göre evrilmesi olası tabii ki.

Yazının Devamını Oku