Sayım Çınar

Kendinle yüzleşmeye cesaretin var mı?

6 Mayıs 2025
Berrak, Cunda adasında yaşayan bir kadın. İstanbul’da yaşamış bir müddet. Sonra buraya gelmiş, kendi atölyesinde kostüm dikiyor. Yaz aylarında buraya gelenlerle çalışıyor.

En yakın arkadaşı Rüya. O da seramik sanatçısı. Rüya’nın bir çocuğu var...


“Sen” kitabı, iç huzuru arayan bir kadının, geçmişin yüklerinden arınıp yeni bir benliğe doğru attığı adımları anlatıyor. Senem Hakkı’nın bu romanı, okuru kendi iç yolculuğuna davet ediyor. Bu kitabı mayıs ortasında Profil Kitap yayımlıyor.

Bir Kraliçeyle Dostluk

Atilla Dorsay, Türk sinemasının efsane ismi Türkan Şoray’la yıllara yayılan dostluğunu ve zamanla yaşanan ayrılığı anlatıyor.

Yazının Devamını Oku

Viyana gezi notları

29 Nisan 2025
Elif Dağdeviren’le Viyana’da buluştuk. İkimiz de burayı çok seviyoruz. Viyana, dünyanın bütün şehirlerine burun kıvıranlar için bile bir masal kent.

Bu arada Dağdeviren ile Cem Kınay, 12 yıllık ilişkilerini, Avusturya’nın başkenti Viyana’da resmileştirmişler, evlenmişler. Ben de Viyana’da öğrendim.
Cem Kınay’ın turizm odaklı yazılarını okuyorum, gezilerim için referans oluyor.
Viyana’ya dair bilinen şeylerin yanında hem gezinizi hem de yeme-içme zevkinizi mükemmel hale getirecek tavsiyeleri var, Elif Dağdeviren’in. İşte bunlardan bazıları:
◊ Naschmarkt’ta gezinti ve “Nautilus” ile “Neni”de yemek. Neni’nin kahvaltısı da efsane! Tuna nehri yanında “Neni Am Wasser” var ki; şiddetle tavsiye ediyor. “Cafe Landtmann” 1800’lerden beri önemli isimlerin de ziyaret ettiği mükemmel tarihi mekânlardan biri. Kapıda sıra var ama beklemeye değer!



“Zum Schwarzen Kameel” restoran hem kaldırıma attığı masaları hem de harika yemekleri ile tam bir buluşma noktası.

Yazının Devamını Oku

İYİ HİSSETTİREN FİLMLER

22 Nisan 2025
Bu yıl da İstanbul Film Festivali’nde istediğim filmleri izlemeyi başardım.

Sinema, en stresli zamanlarda, hayatımda terapi görevini üstleniyor. Festival bugün bitiyor ama “daha sonra fırsatını bulunca izleyin” dediğim filmlerden bazıları şunlar:
∆ “Penguen Dersleri”-Peter Cattaneo
∆ “Bando”-Emmanuel Courcol
∆ “Bir Dilek Tut”-Péter Kerekes
∆ “Çocuklar”- Dan Johan Haugerud

Japon Mitolojisi

Kronik Kitap, mitoloji serisinin yeni kitabı “Japon Mitolojisi” yayımlandı. Bu da tıpkı “Yunan Mitolojisi” gibi, 180’den fazla görseliyle okuru mitolojik dünyaların büyüleyici atmosferine davet ediyor. Antik çağlardan günümüze ulaşan bu zamansız hikayelerde, tanrıların ve kahramanların inanılmaz serüvenlerine tanıklık ediyoruz. Japon mitolojisinin en çarpıcı anlarını adım adım keşfediyoruz.

Yazının Devamını Oku

İstanbul Film Festivali’nde unutamadıklarım

15 Nisan 2025
Festivalin Gabriel Mascaro imzalı “Mavi İz”i çok sevdim çünkü yaş geçtikçe insan yaşlanmıyor. Yaşama karşı pedallarımızı çevirmemiz gerekiyor, bu durum bizi daha çok genç ve özgür kılıyor. Bu temaları incelikle işleyen film, sinematografik taraflarıyla da dikkat çekiyor.

◊ Ido Fluk imzalı “Köln 75”i çok sevdim çünkü film Almanya’da geçiyor. 1975 yılında Köln’de gerçekleşen ve caz piyanisti Keith Jarrett’ın efsanevi Köln Konseri’nin perde arkasını anlatan bir yapım. Filmi ilginç kılan en önemli şey; tüm zamanların en çok satan solo caz albümü kaydına olanak sağlayan unutulmaz konserin nasıl organize edildiğini ele alması.



◊ Tahar Rahim’in dünya çapında 180 milyondan fazla albüm satan unutulmaz Ermeni asıllı Fransız şarkıcı, söz yazarı ve oyuncu Charles Aznavour’u canlandırdığı “Monsieur Aznavour”u sevdim çünkü aylarca piyano ve şan eğitimi alan Tahar Rahim, Aznavour’u 20’li yaşlarından 50’li yaşlarına kadar canlandırıyor ve “La Bohème”, “Emmenez-moi” ve “Je me voyais déjà” da dahil olmak üzere sanatçının yazıp söylediği bazı şarkıları filmde seslendiriyor.

Burçak Gönül’ün ödüllü öyküsü

Bu yıl 21’incisi düzenlenen Ümit Kaftancıoğlu Öykü Yarışması sonuçlandı. Daha önce “Falezlere Götür Beni Aysel”, “Yeldeğirmenlerine Karşı: Bir Ressamın Anıları” ve “Ayağımın Tozuyla Aşk” romanlarıyla tanıdığımız Burçak Gönül, ilk kez kaleme aldığı bir tür olan öyküyle ödüle değer görüldü.

Yazının Devamını Oku

Huzurlu ve dengeli bir yaşam için

8 Nisan 2025
Stoacılık, hayatın zorluklarına ve değişkenliklerine karşı sakin, güçlü ve dengeli bir tutum geliştirmeyi amaçlayan felsefe olarak tanımlanıyor.

Son yıllarda ülkemizde de ciddi merakın olduğu Stoa felsefesi üzerine yeni bir kitap raflardaki yerini aldı.
William Mulligan’ın kaleme aldığı “Stoacının El Kitabı” Timaş Yayınları tarafından okurla buluşturuldu.



Marcus Aurelius, Epiktetos ve Seneca gibi Stoacı filozofların yaşamlarından ve eserlerinden örneklerin de yer aldığı, Stoacılığın hayat felsefesini aktaran kitap her bölümde okurlara basit etkili alıştırmalar da sunuyor.
Zorlukların ve değişkenliklerin git gide arttığı çağımızda huzurlu ve dengeli bir yaşam isteyenler için gözden kaçırılmaması gereken bir çalışma.

İstanbul Film Festivali başlıyor

İstanbul Kültür Sanat Vakfı (İKSV) tarafından düzenlenen, Türkiye’nin en büyük uluslararası sinema etkinliği İstanbul Film Festivali, bu yıl 44’üncü kez gerçekleştiriliyor.

Yazının Devamını Oku

Göç Edebiyat Taşır

1 Nisan 2025
Yeniden Belçika, Brüksel’e giderken uçakta, arkadaşım Fikret Aydemir’in öyküsünün olduğu bir göç kitabı vardı. İçimdeki bitmeyen yolculuğun nitelikli kitabı.

Türkiye Cumhuriyeti ile Belçika Krallığı arasında 16 Temmuz 1964’te imzalanan iş gücü anlaşmasıyla Belçika’ya yerleşen Türk toplumu, oradaki 60’ıncı yılını doldurdu. Göçün 60’ıncı yılında özgün bir kitap projesine de imza atıldı.
37 yazar ve şairin “göç” temalı yazıları, “Göç Edebiyat Taşır” adlı kitapta bir araya getirildi.



Gazeteci-yazar Fikret Aydemir, şair-ressam Nerkiz Şahin ve şair Yılmaz Koçak’ın editörlüğünü yaptığı eser, Türkçe ve Flamanca olarak yayımlandı. Brüksel’in simge yapılarından Grand Place’ta Fikret Aydemir’le buluştuk,
Belçika’da kütüphanelere ve devlet arşivlerine de giren kitabın nasıl doğduğunu konuştuk, bakın neler söyledi:
“Evet, kitabın en önemli özelliklerinden biri bu; daha saf duygularla karşılaşabiliyorsunuz. Profesyonel yazarlar, yazarken teknik düşünür ama bu tür ilk denemelerini yapan insanlar yaşadıklarını daha saf duygularla kâğıda döküyorlar.


Yazının Devamını Oku

Gaziantep gezi notları

25 Mart 2025
· Bazı şehirleri fırsat buldukça ziyaret etmeyi önemsiyorum.

Gaziantep’te çoğu şehirde hissedemeyeceğiniz huzuru yaşarsınız. Bu gidişimde de böyle oldu. Antep sadece gastronomi şehri değildir, aynı zamanda kültür sanatın da şehridir. Gaziantep Bebek Kütüphanesi, Gaziantep’te bulunan bir bebek kütüphanesidir. İlk ziyaret ettiğim yerdi. Umarım daha da yaygınlaşır.



· Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin’i makamında ziyaret ettik. Kendisine “içinden yemek geçen filmleri” içeren bir festival de önerdim. Bakalım böyle bir festival yapacaklar mı?



· Gaziantep Şehir Tiyatroları’nın iki yeni oyununu izleme fırsatı buldum. “Uçtu Uçtu Hezarfen” adlı oyun hem dekoruyla hem de şarkılarıyla bizi çok eğlendirdi. Her yaşa göre etkileyici unsurların yer aldığı, özellikle çocuklar ve gençler için tasarlanmış nitelikli bir oyun. Fırsatını bulunca mutlaka izleyin. Meltem Kımız Şener’in yazdığı, Ahmet Serhat Artunç’un yönettiği, genel sanat yönetmenliğini ise Nejat Şener’in üstlendiği tek perdelik müzikli çocuk oyunu 50 dakika sürüyor. 6 yaş ve üzeri için uygun.

Yazının Devamını Oku

Agim Sulaj’la Fellini’nin Rimini’si

18 Mart 2025
Ortaçağ’dan beri bozulmamış halde günümüze ulaşan kaç şehir kaldı ki?

Geçen hafta İtalya’da Bologna şehrindeydim.
Oradan da trenle Rimini’ye geçtim..
Sinema ve karikatür iki kardeş sanat dalı gibi. İkisi de birbirinden besleniyor.
Arnavut asıllı İtalyan ressam ve karikatürist Agim Sulaj’la İzmir Mizah Festivali’nde tanışmıştık.
Rimini’ye gidip onu Fellini’nin şehrinde görmeyi de başardım.
İtalyan yönetmen Federico Fellini’yle çalıştığını, hatta ona ithaf ettiğini bir serginin olduğunu da biliyordum. Onunla Rimini’de uzun vakit geçirdim. Fellini Müzesi, Cinema Fulgor’u da gördüm. Agim Sulaj’ın Fellini filmlerini hatırlattığı resimleri Rimini’ye ayrı bir hava katıyor.

Yazının Devamını Oku