Takılı Kalan Zihin

Ruminasyon kavramını duyanlarınız oldu mu bilmem. Psikolojide, bir konu üzerine uzun uzun içinden çıkılamayacak şekilde düşünmek şeklinde tarif ediliyor.

Haberin Devamı

Klinik psikolog Esra Oras, Timaş’tan çıkan kitabı “Takılı Kalan Zihin”de hayatı ıskalamamıza neden olan aşırı zihinsel meşguliyet konusunu ele alıyor.
Hayatı çekilmez kılan düşünüp durma döngüsünden çıkmak isteyenler, psikolojik katılıktan esnekliğe geçişin yollarını keşfetmek ve uygulamak için bu kitaba göz atsınlar.

Takılı Kalan Zihin

İki yeni Alice çevirisi

James Joyce, Lewis Carroll’un “Alice” romanlarındaki dil oyunlarına hayranmış. Virginia Woolf, yazarın düşsel bir evren aracılığıyla insanın bilinç dışına bakmasını önemsemiş. Borges, kurduğu labirentsi yapıların tutkunu olmuş.
Umberto Eco, kitaplarındaki semiyotik oyunlarla mantık paradoksları derinlemesine incelemiş hatta “Gülün Adı” ve “Foucault Sarkacı”nda doğrudan onlardan yararlanmış.

Haberin Devamı

Takılı Kalan Zihin

Alice hayranı edebiyatçılara daha öyle çok örnek verebilirim ki... Sonuç olarak “Alice Harikalar Diyarında” ve “Alice Aynalar Ülkesinde” kitapları, 150 yılı aşkın bir süredir sürekli yeniden okunuyor, yorumlanıyor, bu sebeple de yazıldıkları çağın ötesinde birer başyapıt sayılıyor. O yüzden şimdi yeniden yayımlanmalarına acayip sevindim.
Üstelik Turkuvaz Kitap, bu iki romanı yazıldıkları dönemin en ünlü çizeri Peter Newell’ın nefis siyah beyaz illüstrasyonlarıyla basarak bir hoşluk da yapmış.
Yeni versiyonlarda deneyimli gazeteci, yazar, blogger ve taze çevirmen Gülenay Börekçi’nin imzası var. Gülenay’ın yakında Everest Yayınları etiketli bir çevirisi daha çıkacak.

2037 yılında geçen distopik roman

Çağdaş Rus edebiyatının özgür ve aykırı sesi Vladimir Sorokin, 2037 yılında geçen distopik romanı Manaraga’da, gelecekte kurtarılan ve müzelerde korunan az sayıda basılı kitabın olduğu bir dünya yaratıyor.

Takılı Kalan Zihin

Haberin Devamı

Bu sıra dışı roman, kitapları ve edebiyatı nelerin beklediğini sorguluyor. Kitap mayıs ayında Can Yayınları tarafından yayımlanıyor.

Şaire veda

Cemal Süreya’nın önsöz yazarak tavsiye ettiği “Seslenişler” adlı şiir kitabının şairi M. Özer Ciravoğlu 5 Mayıs günü hayata veda etti.

Takılı Kalan Zihin

82 yaşında vefat eden Ciravoğlu, yazar-editör Öner Ciravoğlu’nun ve “Titrek Hamsi Örgütü” adlı kitabın yazarı Ömer Faruk Ciravoğlu’nun kardeşi.
Trabzon’da Sanat Evi’ndeki Ortahisar Belediye Başkanı’nın da katıldığı törenden sonra toprağa verilen M. Özer Ciravoğlu’nun “Kriz ve Sevi” ile “Üzünç Evi” adlı iki şiir kitabı daha var.

Gülten Dayıoğlu’nun otobiyografisi

Gülten Dayıoğlu Yapı Kredi Yayınları’ndan çıkan “Bende Kalmasın” ile kendi hikâyesini anlatmanın yanı sıra kırklı yıllardan başlayarak Türkiye’nin toplumsal ve kültürel bir panoramasını çiziyor.

Haberin Devamı

Takılı Kalan Zihin

“Bende Kalmasın” keskin gözlemleri ve duyarlı bakışıyla Gülten Dayıoğlu’ndan etkileyici bir otobiyografi...

Kitabın Rüyası

Gazeteci Aslı Atasoy, 26 yılda 6 bin 300 kitap kapağıyla 63 milyon okura ulaşan görsel iletişim sanatçısı Birol Bayram’ı anlatan “Kitabın Rüyası” isimli bir belgesel çekti.

Takılı Kalan Zihin

İllüstratör ve çizer kimliğiyle tanınan Bayram, Türkiye’nin ve belki de dünyanın en fazla kitap kapağı tasarlayan sanatçılarından biri olarak biliniyor.
Görsel iletişim alanındaki derin tecrübesiyle edebiyat ve sanat dünyasında kalıcı bir etki yaratan sanatçı, uzun yıllardır Türkiye’nin en prestijli yayınevlerinden birinde görsel sanat yönetmeni olarak görev yapıyor.

Haberin Devamı

Kim Ne Okuyor?

◊ Rüçhan Çalışkur, Alain De Botton’un “Çalışmanın Mutluluğu ve Sıkıntısı” adlı eserini okuyor.
◊ Yılmaz Bayraktar, James Allen’ın “Düşüncenin Gücü: İnsan Ne Düşünüyorsa Odur” adlı eserini okuyor.
◊ Yonca Eldener, Hoimar von Ditfurth’un “Bilinç Gökten Düşmedi” adlı eserini okuyor.
◊ Serdar Saatman, Jack London’ın “Martin Eden” adlı eserini okuyor.

Yazarın Tüm Yazıları