Kendinle yüzleşmeye cesaretin var mı?

Berrak, Cunda adasında yaşayan bir kadın. İstanbul’da yaşamış bir müddet. Sonra buraya gelmiş, kendi atölyesinde kostüm dikiyor. Yaz aylarında buraya gelenlerle çalışıyor.

Haberin Devamı

En yakın arkadaşı Rüya. O da seramik sanatçısı. Rüya’nın bir çocuğu var...
Kendinle yüzleşmeye cesaretin var mı

“Sen” kitabı, iç huzuru arayan bir kadının, geçmişin yüklerinden arınıp yeni bir benliğe doğru attığı adımları anlatıyor. Senem Hakkı’nın bu romanı, okuru kendi iç yolculuğuna davet ediyor. Bu kitabı mayıs ortasında Profil Kitap yayımlıyor.

Bir Kraliçeyle Dostluk

Kendinle yüzleşmeye cesaretin var mı

Atilla Dorsay, Türk sinemasının efsane ismi Türkan Şoray’la yıllara yayılan dostluğunu ve zamanla yaşanan ayrılığı anlatıyor.
Kitabın sunuşunda bakın Dorsay neler söylüyor: “Ülkemiz kültür tarihinin hiç eskimeyecek iki dev ismi olarak... Ama, yakın zamanda işler biraz değişti. Özellikle de Türkan Şoray alanında. Onunla dostluğumuz benim açımdan, ama onun kimi davranışları nedeniyle bir yerinden kopuverdi. Bu kitabı yazıyorum; çünkü Allah’a şükür, ikimiz de hâlâ dimdik ayaktayız. Ve ikimizi de tanıyanların bu kopma olayının gerisini bilmeye hakları var. İkimizi de sinema denen ortak alanda, farklı biçimler ve değişik nedenlerle, ama aynı şevkle izlemiş fan’larımızın da tüm bunları öğrenmesi gerekiyor.”

Haberin Devamı

“Define Adası” Mundi Çocuk’ta

Robert Louis Stevenson’ın kaleme aldığı ve çocuk klasikleri arasında yer alan “Define Adası” mayıs ayında Mundi Çocuk’ta.
İlk kez 1883 yılında yayımlanan ve genç bir çocuk olan Jim Hawkins’in heyecan dolu macerasını anlatan eser, okurlarını define haritaları, isyan ve korsanlarla dolu bir yolculuğa çıkarıyor.

Şiirsel bir düşünce durağı

Kendinle yüzleşmeye cesaretin var mı

Türk sinemasında “Üç Yol”, “Ceviz Ağacı” gibi şiirsel yapımları ile birçok ödül getiren yönetmen Faysal Soysal’ın üçüncü şiir kitabı bu hafta çıktı. Soysal’ın Ebabil Yayıncılık tarafından yayımlanan kitabı ismiyle de dikkat çekiyor. Yönetmen “Gökyaşı” adını verdiği iki bölümlük kitabında, son 10 yılda kaleme aldığı toplamda 52 şiirini okurla buluşturdu.
Şiirlerinde modern zamanlarının ruhlarımızda yarattığı yorgunluktan, değişen dünya dinamiklerinin içsel sorgulamalarına uzanan birçok şiir var. Ayrıca insanlığa yönelik kötülükleri de satırlarına taşıyan Soysal’ın şiirleri durup bir nefes almak isteyenler için şiirsel bir düşünce durağı.

Haberin Devamı

Kısa Rusya Tarihi

Kendinle yüzleşmeye cesaretin var mı

Paul Bushkovitch’in “Kısa Rusya Tarihi” yalnızca bir ülkeyi değil aynı zamanda bir milletin ruhunu anlatıyor. Korkunç İvan’dan, Büyük Petro’ya; Tolstoy’dan Çehov’a; Stalin’den Putin’e kadar uzanan bu anlatı, Rusya’nın sadece siyasî değil, kültürel ve zihinsel dönüşümünü de gözler önüne seriyor. Bushkovitch, Ortodoksluğun ritüellerinden tarım toplumunun belleğine, toplumsal yapının katılığından entelektüel patlamalara kadar Rus halkının yaşama biçimini incelikle işlerken, okuyucuyu da bu benzersiz coğrafyada soluksuz bir keşfe davet ediyor. Sovyetler’in yıkılışı, ideolojilerin çöküşü ve yeni Rusya’nın sancılı doğumu da bu öykünün modern perdesi olarak yerini alıyor. Yazar, geçmişin karmaşık dokusunu sade bir dille çözerek bugünün Rusya’sını anlamlandırmak için de sağlam bir zemin kuruyor. Kronik Kitap’ın Kısa Tarih Serisi’nin yeni kitabı yalnızca tarih sevenler için değil Avrupa’nın doğuya bakan yüzünü anlamak isteyen herkes için bir başvuru kitabı olacak.

Haberin Devamı

Artemisia Gentileschi’nin sıra dışı yaşamı

Kendinle yüzleşmeye cesaretin var mı

Daha önce “Frida Kahlo” romanıyla ses getiren yazar Rauda Jamis, bu kez Artemisia ile ressam Artemisia Gentileschi’nin sıra dışı yaşamını ve başarıya giden yolda şöhretle, aşkla ve evlilikle olan imtihanını ele alıyor. Artemisia’nın sanatını ve hayatını yeniden keşfetmek isteyenlere hitap ediyor. Bu kitabı Everest Yayınları yayımladı.

İyilik ve Yaratıcılık için

Kendinle yüzleşmeye cesaretin var mı

Elif Özmenek Çarmıklı, Design ForChange (DFC) adlı dünyanın en büyük çocuk hareketlerinden biri olan oluşumun Türkiye temsilcisi olarak önemli bir etkinliğe imza atacak. Bu yıl ilk kez düzenlenecek yarışma 9-10-11 Mayıs’ta Antalya Kemer Mirada Del Mar Otel’de gerçekleşecek. DFC, çocuklara şunu söylüyor: “Senin fikrin önemli. Hatta sen değişimin ta kendisisin.” Bu çok kıymetli bir mesaj. Çünkü gençlerin dünyada olan bitene karşı duyarlılığı çok yüksek. Bu challenge, çocuklara “Hikâyen dünyayı değiştirebilir” demenin en etkili yollarından biri.

Haberin Devamı

Kim ne okuyor?

◊ Jale Arıkan, Matt Haig’in “Gece Yarısı Kütüphanesi” adlı eserini okuyor.
◊ Mustafa Kara, Andre Maurois’in “İklimler” adlı eserini okuyor.
◊ Fügen Ünal Şen, Alberto Moravia’nın “Fi Tarihinden Hikayeler” adlı eserini okuyor.
◊ Tuğçe Çelik, Aygün Kevrina’nın “Sırlarım İpte Asılı Kaldı Balım” adlı eserini okuyor.

 

Yazarın Tüm Yazıları