Doğan Hızlan

Öğrenciler, okurlar için bir başvuru kitabı

19 Eylül 2024
İYİ bir edebiyat okuru olmak istiyorsanız, bir edebiyat tarihini ya da bir antolojiyi elinizin altında bulundurmalısınız.

İşte Erol Çankaya’nın “Türk Edebiyatının Uzun Yolculuğu” kitabı bu ihtiyacı karşılıyor.

Başlık da şu;

Türkiye Cumhuriyeti’nin 100. Yılına Armağan

Okuduğunuz bir romanı, bir eleştiriyi, bir şiiri, bir öyküyü sindirebilmek için bu çalışma size önderlik yapacaktır.

1- Türkiye’nin Siyasal-Toplumsal Tarihini Edebiyatta İzlemek 

Türkiye’de modern edebiyatın gelişimi Osmanlı modernleşmesiyle yakından ilişkilidir. Bu bağlamda modern edebiyatımızın, Tanzimat hareketi ile başlayan Batıcı hayat tarzının edebiyata yansımış bir verimi olduğunu söylemek yanlış olmayacaktır. Bu dönemde, siyasal, toplumsal alanlardaki Batıya yönelişte olduğu gibi, modern edebiyatımızda da merkez İstanbul’dur.

2- İstanbul’dan Anadolu’ya 

Yazının Devamını Oku

Müzik eşliğinde şehirleri tanımak

17 Eylül 2024
ŞEHİRLERİ dolaşırken orasının müziğe yansıyışını merak eder misiniz?

Ben ederim. O şehrin ruhu, zevki müzikte kendini bulur.

Mehmet Kâmil Berse’nin “On Bir Şehrimiz” kitabı bu gerekçelerle ilgimi çekti.

Kitabın girişinde Berse’nin ‘İthafnâme’ ile Recep Garip’in yazdığı ‘Takriz’i (Beğeni), yine Berse’nin yazdığı ‘Şehristan’dan On Bir Şehrimize’ yazıları yer alıyor.

Yazar kitabın özelliğini şöyle tanımlıyor:

Bu kitabımda ziyaret ettiğim ve kültürlerini, medeniyetlerini, insanlarını tanımaya çalıştığım on bir şehrimizi seçerken nelere dikkat ettiğimi anlamışsınızdır. İstanbul’a olan bağ önemlidir. Bir kısmının İstanbul gibi tarihte payitaht olmuş olmaları çok önemlidir. Bu şehirler bizim şehirlerimizden öne çıkan değerli beldelerimizdir. Şehirlerimizi farklı başlıklarda yazmaya devam edeceğim elbette... On bir şehrimizi takdimimdir.”

Yazıları okurken, bölümlere özel olarak belirlenmiş şarkılara, karekodları okutarak ulaşabilirsiniz.

İçindekiler:

İthafnâme Takriz (Beğeni) -Recep Garip

Yazının Devamını Oku

Leyla Gencer Şan Yarışması’nda final heyecanı

15 Eylül 2024
20. yüzyılın en önemli sopranolarından, tüm dünyanın “La Diva Turca” olarak tanıdığı Leyla Gencer’in onuruna, İstanbul Kültür Sanat Vakfı (İKSV) Borusan Sanat ve La Scala Tiyatrosu Akademisi tarafından düzenlenen Türkiye’nin uluslararası çaptaki tek şan yarışması Leyla Gencer Şan Yarışması’nın onuncusu 22 Eylül’de başlıyor.

Yarışmanın video ile başvurularının yanı sıra Londra, Berlin, Milano, Napoli, Tiflis ve İstanbul’da canlı gerçekleştirilen ön elemelerinin ardından final serisi 22-27 Eylül tarihlerinde İstanbul’da gerçekleştirilecek. Yarışmanın final serisinde Uzakdoğu’dan Amerika’ya 17 ülkeden aralarında Türkiye’den de 13 sanatçının bulunduğu toplam 42 şancı yarışacak.

Üç etaplık final serisinde; seyirciye kapalı çeyrek finalin ardından 25 Eylül Çarşamba günü 11.00-17.00 saatleri arasında Kadıköy Belediyesi Süreyya Operası’nda yapılacak yarı finalde yarışacak sekiz şancı belirlenecek. 27 Eylül Cuma akşamı saat 20.00’de Cemal Reşit Rey Konser Salonu’nda şef Pietro Mianiti yönetimindeki Borusan İstanbul Filarmoni Orkestrası eşliğinde gerçekleştirilecek final galasında ise jüri üç büyük ödülün sahibini belirlerken dinleyiciler de oylarıyla Leyla Gencer Halk Ödülü’nün sahibini seçecek.

10. Leyla Gencer Şan Yarışması birincisi 7 bin 500 Euro, ikincisi 4 bin Euro ve üçüncüsü 2 bin 500 Euro ile ödüllendirilecek.

La Scala Tiyatrosu Akademisi’nden üç aylık eğitim bursu ödülü, La Scala Tiyatrosu Akademisi Özel Ödülü ile sahibini bulacak. Borusan İstanbul Filarmoni Orkestrası Özel Ödülü verilecek olan yarışmacı, Borusan İstanbul Filarmoni Orkestrası eşliğinde bir konser vermeye hak kazanacak. İngiliz Kraliyet Operası Jette Parker Genç Sanatçılar Programı Özel Ödülü’nün sahibi olacak finalist ise İngiliz Kraliyet Operası’nda bir hafta boyunca en az beş eğitim seansı almaya hak kazanacak. Deutsche Oper Berlin ve Tiflis Devlet Opera ve Balesi’nin Özel Ödülleri ile de birer finalist bu operaların bir yapımında rol alacak. Finalistler arasında İtalyan şancı olması halinde verilecek İstanbul İtalyan Kültür Merkezi Özel Ödülü ise merkezin konser salonunda bir resital.

10. Leyla Gencer Şan Yarışması’nın jürisine La Scala Tiyatrosu ve Paris Operası’ndan sonra halen San Carlo Tiyatrosu’nun direktörlüğünü yürüten, günümüz opera dünyasının en etkili isimlerinden Stéphane Lissner başkanlık ediyor. Final serisinin jürisinde ayrıca İlker Arcayürek (Tenor), Viviana Barrios (Deutsche Oper Berlin Yardımcı Sanat Direktörü), Alessandro Galoppini (La Scala Tiyatrosu Cast Direktörü), David Gowland (İngiliz Kraliyet Operası Jette Parker Genç Sanatçılar Programı Sanat Direktörü), Badri Maisuradze (Tenor, Tiflis Devlet Opera ve Balesi Sanat Direktörü) ve Carlo Tenan (Borusan İstanbul Filarmoni Orkestrası Sanat Yönetmeni ve Sürekli Şefi) yer alıyor.

10. Leyla Gencer Şan Yarışması’nın 25 Eylül Çarşamba günü 11.00-17.00 saatleri arasında gerçekleştirilecek yarı finalinin biletleri 250 TL, 27 Eylül Cuma akşamı gerçekleştirilecek final gecesinin biletleri ise çeşitli kategorilerde 500, 400, 300 ve 200 TL’den satılacak.

Yarı final ve final biletleri öğrenciler için Eczacıbaşı Genç Bilet ile 20 TL’den satışa sunulacak.

Yazının Devamını Oku

Dergiler yeniden

13 Eylül 2024
DERGİLERİN önemini yinelemeye gerek yok. Çünkü sanatın, edebiyatın nabzı onun sayfalarında atar.

“Türkiye’nin tek ve bağımsız sanat dergisi EKSANAT raflarda” cümlesi beni yıllar önceye götürdü. Aranan, özlenen, okunan bir dergiydi. Geçmişten bugüne tarihini okuyalım.

2017’de ‘Eleştiri Şimdi’ sloganıyla basılı iki sayı olarak yayın hayatına başlayan EK (Eleştirel Kültür) kısa sürede ülkenin dikkat çeken kültür-sanat dergilerinden biri haline geldi. Aynı yıl bu enerjiyi ekdergi.com adıyla internete taşıyarak kısa sürede yüz binlerce okura ulaşmayı başardı. Kitsch, Gotik, Naziler ve Sanat, Romantizm gibi dosyalarıyla önemli bir referans kaynağına dönüştü. Ekdergi video bölümünde sanattan felsefe ve edebiyat dünyasına yüzlerce Türkçe altyazılı video da yer almaktadır.

Alanında tanınan yüzlerce yazarı bünyesinde barındıran ekdergi şimdi EKSANAT adıyla sadece sanata yoğunlaşacak renkli bir dergiyle eylül ayında tekrar kâğıda merhaba diyor. Sanat dergilerinin geçtiğimiz yıllarda birer birer kapandığı düşünülürse EKSANAT önemli bir boşluğu dolduracaktır. Kurucu kadrosunda Fırat Arapoğlu, Nilgün Yüksel, Ebru Nalan Sülün, Mahmut Wenda Koyuncu gibi Uluslararası Sanat Eleştirmenleri Derneği (AICA) üyesi, ülkenin önemli sanat eleştirmenleri ve küratörleri yer almaktadır. EKSANAT’ın ilk sayısının kapağında dünyaca ünlü sanatçımız Taner Ceylan, ilk bizde yayınlanacak yapıtıyla yer alıyor. İlk sayıda Ahmet Yeşil, İsmet Doğan, Şahin Paksoy ve Nesli Türk üzerine kapsamlı yazılar da var.”

Dergini içeriğinden bazı yazılar ise şöyle:

- Sanat, Eylemsizlik ve Siyaset 

Giorgio Agamben

- Modern Resim Üzerine (1912) 

Yazının Devamını Oku

Çevirmen Halid Ziya Uşaklıgil

12 Eylül 2024
Halid Ziya Uşaklıgil telif yapıtlarının yanında dünya edebiyatının tanınmış yazarlarından çeviriler de yapmıştır.

Kitabın tam adı şöyle:

“Halid Ziya Uşaklıgil’in kaleme aldığı ve tercüme ettiği öykülerden bir seçki: Nâkil”

Yayına Hazırlayan: Berna Civalıoğlu Sevindik

Timaş Yayınları

Türk edebiyatının usta kalemlerinden Halid Ziya Uşaklıgil henüz çocukken Gedikpaşa Tiyatrosu’nda seyrettiği oyunlar vesilesiyle Fransız kültürü ve edebiyatıyla tanışır; bu tanışıklık İzmir Rüştiyesinin sıralarında öğrenciyken Fransızca dersine duyduğu sevgiyle daha da ileri bir boyuta taşınır.

Yine bu esnada yazar, özel hocası Auguste de Jaba’nın etkisiyle ilk tercümesini yapar; önceleri Jaba’nın seçtiği kitapları tercüme ederken bir süre sonra bağımsız devam eder ve tercümeye duyduğu heyecanı şu sözlerle dile getirir:

Yazının Devamını Oku

Selim İleri ile söyleşi

10 Eylül 2024
HECE dergisinin eylül sayısında Selim İleri ile bir söyleşiyi okudum.

İyi ve önemli bir yazarın yanıtlarından bir bölümü yazıma alacağım. Selim İleri yalnız kendi kitaplarıyla değil Türk edebiyatının ustalarına dair yazdıklarıyla da edebiyat tarihimizin aslarındandır.

Son romanı “Yalnız Evler Soğuk Olur”u da mutlaka okumanızı öneririm.

Dergideki yazıyı aktarayım size:

Selim İleri İle Söyleşi

Konuşan Hatice Bildirici

Emin Gürdamur, Rüveyda Durmaz Kılıç, Ali Necip Erdoğan, Ayşe Hicret Aydoğan, Fatih Baha Aydın ile birlikte.

İlk kitabından beri onun sadık bir okuru ve dostuyum.

Yazının Devamını Oku

Açılışlarda müzik olabilir

8 Eylül 2024
ÜNLÜ İtalyan orkestra şefi Riccardo Muti’nin İtalyan Parlamentosu’nun açılışında yaptığı konuşmayı ve yönettiği orkestranın videosunu Yavuz Demir bana gönderdi.

Muti hem orkestrayı idare ediyor hem de konuşma yapıyor. Bu bana Türkiye için de bir esin kaynağı oldu.

Açılışlarda acaba biz de bir orkestranın konserini dinleyebilir miyiz? Açılışlara uygun bir müzik bulabiliriz ya da bir bestecimize ısmarlarız. Böylece yeni besteler de kazanırız.

Yavuz Demir de açılışlara uygun müzik etkinlerinin yapılmasını öneriyor ve bu alanda çalışmaları var.

Cumhuriyet’in 100. Yılı münasebetiyle yazmış olduğu, bestesini Oğuzhan Balcı’nın yaptığı ‘Yankılı Tepeler’ isimli senfonik şiirinin metinlerini ve dinletisini bana iletti.
Bu eser, 25 Ekim’de İstanbul Devlet Senfoni Orkestrası ile icra edilecek. Orkestrayı Rengim Gökmen yönetecek. Size eserin konusundan ve icrada görev alacaklardan söz edeceğim.

Başlığı:

Yankılı Tepeler Senfonik Şiiri -Namazgâh Tepe ve Dua Tepe-İki Tepe Arasında Var Kılınmak.

Kurtuluş Savaşı’nda özellikle Sakarya Savaşı’na Ankara’dan hareket ederken askerlerin namaz kılarak yakınlarıyla vedalaştıkları Duatepe ve Namazgâh Tepe isimli iki noktayı özellikle merkeze alarak ortaya çıkarılmış bir eser.

Yazının Devamını Oku

Cumhuriyet ve yerel yönetimler

6 Eylül 2024
Cumhuriyet ve yerel yönetimler üzerine yazarların, bilim adamlarının, akademisyenlerin eleştirilerinden oluşan 5 ciltlik bir araştırma yayımlandı.

Sıralama şöyle:

Cumhuriyet’in 100 Yıllık Serüveninde Yerel Yönetimler ve Şehircilik

Cilt1: Belediyelerin İdari, Hukuki ve Mali Gelişimi

Ön Söz - Erbay Arıkboğa

Bu kitap, Marmara Belediyeler Birliği’nin Cumhuriyet’in 100 Yıllık Serüveninde Yerel Yönetimler ve Şehircilik Projesi kapsamında üretilen kitaplardan biridir. Bu kitapta odağa alınan konular, Cumhuriyet döneminde yerel yönetimlerle ilgili yasal, idari ve siyasi gelişmelerdir. Bu konular, hem yüz yıllık bir perspektif içinde ele alınmakta hem de farklı yönleriyle analiz edilmektedir.”

- Giriş: Cumhuriyet Döneminde Belediyelere Dair Yasal ve Siyasi Gelişmeler - Erbay Arıkboğa

Bazı bölümler:

Belediye Seçim Sistemi ve Kadın Seçilmişler

Yazının Devamını Oku