Doğan Hızlan

Güneri Cıvaoğlu’nun ardından

8 Ekim 2024
Bazı insanlara ‘Bey’ diye hitap edersiniz. Çünkü o hitabın kapsamını, özelliklerini, niteliklerini taşırlar.

Buluşmalarda, toplantılarda bir gün olsun onu sert bir söylemde görmedim. Eleştirinin bile güler yüzle, kırmadan yapılabileceğini ispatlayan bir yönetici, bir yazardı.

Yaşamın güzelliğini överdi, bunu kendi yaşamında da ispat etti.

Yazılarını okur, televizyon programlarını seyrederdim, müziğin yaşamımızdaki vazgeçilmezliğini bu programlarda ispatladı.

Sedat Ergin’in Hürriyet’te yayımlanan, “Güneri Cıvaoğlu’nun Ardından – Kanserle de Zarafetle Mücadele Etti” yazısını okumanızı salık veririm.

İyi, emek verilmiş bir biyografi örneği idi.

İyi gazetecilerin gündelikten bugünlere uzanan siyasal tarihimizi kitaplaştırmalarını bir kez daha anımsatırım. Her karşılaştığımızda onun güler yüzü benim belleğime yer etti. Konuşmasında gökyüzünün mavisinin onu nasıl mutlu ettiğini, gündelik dertlerden azade kıldığını söylemişti.

Bu yanıtı okurken Sabahattin Eyüboğlu ile Yaşar Kemal’in birlikte hazırladıkları ‘Gökyüzü Mavi Kaldı’ başlıklı antolojiden dizeler dökülmeye başladı.

Urfalı oldukları belirtiliyor, belki de oranın neşvesini Batı’nın melodileriyle birleştirmişti. Tiyatro bir dram bir komedi olarak karşımıza çıkar, aslında hayat ikisinin karma varlığıdır.

Yazının Devamını Oku

Timur Selçuk üzerine

6 Ekim 2024
Müzisyenlerle  ilgili kitaplar hem onu daha iyi anlamamızı sağlar hem de müzik tarihimizdeki yerlerinin altını çizer.

Bütün müzikseverlerin bildiği, dinlediği Timur Selçuk kitabını görünce sevindim, bir eksiğin tamamlanmış olduğunu gördüm.

Kitabın adı: Timur Selçuk- Sana Bir Gün Tepeden Baktım Aziz Türkiye

İlk yazı Feridun Andaç’ın: Müziğe Adanmış Bir Ömrün Tanıklığı

50. yıl konseri öncesiydi, buluştuğumuzda, artık Adam Sanat’ta yayınlanan müzik yazılarını kitaplaştırmanın zamanı geldiğini kendisine söylemiştim. Dergideki yazılarının birer kopyasını çıkarmış dosyalayarak Timur Selçuk’a vermemin üzerinden bir hayli zaman geçmişti. Konser sonrası yazdığım yazıyı okuduktan sonra aramıştı. Müzikteki 50. yılına dair şunları yazmıştım:

Şarkılarla bir ömür... Kaç zaman oldu onun şarkılarındaki tınıya, renge, ezgi denen duyguya döneli… Yitmeyen, yitirilemeyen bir dostlukla andı gibi; bir yerlerde belleğinize filizleniverir Timur Selçuk ezgileri.

Onun 50. yıl konserini izlemeye kendimi birkaç gün öncesinden hazırladığımı söylemeliyim. Müzik yolculuğunu tam da 30. yılında TOBAV tarafından düzenlenen “Timur Selçuk’a Saygı Gecesi”nde sunulacak bir armağan kitabı hazırlarken kendisiyle uzun uzun konuşmuştum.

Arşivinin bir ucuna, fotoğraflarına göz atmış;

Yazının Devamını Oku

Şehir kitaplarını severim

4 Ekim 2024
Umut Özkan’ın ‘Ankara Yazıları’ başkenti tanımamızı, sevgiyle öğrenmemizi sağlıyor. Kitap neyi içeriyor?

Ankara Yazıları kırk yıldır yaşadığım bu güzel şehrin tarihidir. Hayat bilgisidir. Gazetelerde, dergilerde yayınlanmış olan ‘Ankara Yazılarım’dan seçtiğim bir Ankara seçkisidir.

Kentin geçmişinden bugüne tarihini, nüfus yapısını ve imar durumunu da bu kitapta ele aldım. Büyük usta Neşet Ertaş’ın dediği gibi kentin ‘evvelini ve ahirini’ anlatmaya çalıştım. Kentin kültür bilinci, sinema, tiyatro, kültür ve sanat izleyicisinin niceliği ile doğru orantılıdır.

‘Ankara Yazıları’ kentte yaşayanların gözünden kentin bugününü, yarınını ve geleceğini değerlendiren yazılardan oluşan bir çeşit şehrengizdir.

Kentin semalarında sözler kanat çırptığında kentimizin belleğinde sadece Ankara kalacaktır.”

İçindekiler:

Yakup Kadri’nin Ankara’da Üç Mahallesi

Çıkıkçılar Yokuşunda Bir Gün

Ankara’nın Kuleleri

Yazının Devamını Oku

Şiir okuyarak ağaçları tanıyın

1 Ekim 2024
YAZIN sıcak günlerinde uzun bir yürüyüşten sonra hepimiz bir ağacın gölgesine sığınırız. Ağaçlarla münasebetimiz derindir.

Bu konuda bir kitabı görünce, merakımı giderecek bir kaynağa ulaştığım için hemen okumaya başladım.

Doğa sevginiz varsa, onunla ilgili bilgi edinmek istiyorsanız size bir kitap tavsiye edeceğim:

Şükrü Karatepe’nin ‘Şehir Ağaçları’ kitabı.

Önsöz:

Ağaçlar hakkındaki ilk bilgileri, henüz çocuk yaşlarımda, bahçıvan olan babamdan ögrendim. Lisans öğrenimimi ve akademik çalışmalarımı Kamu Hukuku alanında yaptım. Fakat ağaç konusuyla heveskâr bir amatör olarak ilgilenmeyi hiçbir zaman ihmal etmedim. Sürekli okuyarak ve gördüğüm özellikli ağaçları inceleyerek bilgilerimi geliştirmeye çalıştım. Ağaçlar üzerine çıkan yayınları yakından takip ettim, kütüphanemde Anayasa ve İdare Hukuku kitapları kadar da ağaç kitabı birikti. Şehir ağaçları kitabı hazırlamamın ise, akademik ilgilerimden çok, belediye başkanlığımda karşılaştığım pratiklere dayanan nedenleri vardır.

.

Görevim gereği sıkça gittiğim yurtdışı seyahatlerimde, dünyanın önde gelen şehirlerinin cadde, meydan ve parklarındaki ağaçları yakından tanıma fırsatı buldum. Kuzey Amerika, Batı Avrupa ve Japonya’nın düzenli gelişen ve fiziki görünümleri hayranlık uyandıran şehirlerinde ağaçlar, beton ve asfaltın insanlar üzerindeki baskısını azaltan mimari bir unsur olarak mekanla birlikte tasarlanıyor. Bahçe, park, cadde, sokak ve meydanlara dikilen ağaç türleri, bölgenin iklim şartları, toprak yapısı, mekânın genişliği, sokakların yönü, binaların boyutu dikkate alınarak seçiliyor. Kalabalık, kirli ve güvensiz şehir ortamının risklerine karşı özenle korunan ağaçlara düzenli bakım yapılıyor, gübre, ilaç, su ihtiyaçları zamanında karşılanıyor. 

Ülkemizde

Yazının Devamını Oku

Taş plaklar, long play’ler, CD’ler ne olacak

29 Eylül 2024
Birçok müzisyen ve müzik tutkunu dostumun bir sorusunu aktarayım.

Elimizdeki plakları ne yapacağız?

Devlet ve belediyeler birçok semtte kütüphane açıyor. Koruma imkânı bulamayanlar kitaplarını bu kütüphanelere armağan ediyorlar.

Ben yaptığımı yazayım.

Kaç yerde kitaplarım okura ulaşıyor?

* Antalya Doğan Hızlan Kütüphanesi

* TÜYAP Doğan Hızlan Kütüphanesi

* Mimar Sinan Türk Edebiyatı Bölümü

* Bakırköy Doğan Hızlan Halk Kütüphanesi. Burasını Kültür ve Turizm Bakanlığı açtı.

Yazının Devamını Oku

Karadeniz 9. Kitap Fuarı cumartesi günü başlıyor

26 Eylül 2024
TÜYAP tarafından Türkiye Yayıncılar Birliği işbirliğiyle hazırlanan Karadeniz 9. Kitap Fuarı 28 Eylül -6 Ekim tarihleri arasında ziyaretçilerini ağırlayacak.

Kitapseverlerin tüm yayınevlerini bir arada buldukları, indirimli kitap alabildikleri ve sevdikleri yazarlarla tanışma fırsatı yakalayabildikleri, kentin en önemli kültürel etkinliklerinden olan fuar bu yıl 250 yayınevi ve sivil toplum kuruluşunun katılımıyla gerçekleşecek.

Edebiyat ve yayıncılık dünyasını Samsun’da bir araya getirecek olan fuar; panel, söyleşi, atölye çalışmaları ve çocuk etkinliklerinden oluşan 70 kültür etkinliğine ev sahipliği yapacak.

Fuarın konukları arasında yer alan isimler:

- Anooshirvan Miandji

- Anıl Basılı

- Behiç Ak

- Enver Aysever

- Faruk Dilaver

Yazının Devamını Oku

‘Bir gemi yelken açtı’

24 Eylül 2024
Ahmet Hakan dün köşesinde Arolat Ailesi’nden söz ediyordu, genç sanatçı Metin Arolat’ın ölümü üzerine.

Arolat Ailesi’nden Osman Saffet Arolat’ı yakından tanıdım. Hakkındaki toplantıya da gidip konuşma yapmıştım.

Ailede şair de vardı. Metin Arolat’ın büyükbabası Ali Mümtaz Arolat’ın ‘Bir Gemi Yelken Açtı’ şiiri özel antolojimde yer alan şiirlerdendir.

Onun kitabına da oğlu Osman Saffet Arolat’ın isteğiyle bir önsöz yazmıştım.

Aileyi sevgiyle andım.

OSMANLI TÜRKÇESİ METİNLERİNİ ÇEVİREN YAZILIM AÇILDI

Eski harfli Türkçe metinler olarak da adlandırılan Osmanlı Türkçesi basma kitapları, gazeteleri, belgeleri günümüz yazısına ve diline aktaran Türk yapay zekâ uygulaması transleyt.com geçen hafta İstanbul Üniversitesi Merkez Kütüphanesinde düzenlenen törenle kullanıma açıldı.

Uygulama sayesinde Türkçe başta olmak üzere otuz farklı dil arasında yapay zekâ destekli çeviri ve medya işleme hizmetleri sunmak mümkün olacak. Transleyt aracılığı ile metin, resim, ses dosyalarının çevirisi ve deşifresi yapılabilmekte. Taranmış PDF dosyalarını içinde kelime aranabilir hâle de getiren Transleyt ile Osmanlı Türkçesi baskı kitapları, gazeteleri, dergileri neredeyse yüzde yüze yakın başarıyla günümüz Türkçesine çevirmek mümkün artık... Çeviride metnin ilgili olduğu alana göre terimlerin kullanımları da özelleştirebiliyor. Örneğin edebiyat, tarih ile ilgili bir metnin çevirisini yaparken sosyal bilimler alanını; hukuk metinlerinin çevirisini yaparken de hukuk alanını seçince yazılım ilgili alandaki terimleri göz önünde bulundurarak metinlerin çevirisini ve anlamlandırmasını buna göre yapmaktadır. Ton olarak akademik dilin seçilmesi durumunda da Transleyt çevirisini akademik bir üslupla gerçekleştiriyor.

KOLAYCA

Yazının Devamını Oku

Ustaların Anısına

22 Eylül 2024
Neşet Ertaş ve Abdal geleneğinin büyük ustaları anısına hazırlanan “Abdallar’a Kalan’ albümü müzikseverlerle buluşuyor.Orta Anadolu müzik kültürünü kendi gelenekleriyle harmanlayarak asırlardır sevgi ve barış diliyle üretimler yapan ‘Abdallık’ geleneğinin son temsilcileri Kalan Müzik’in özel projesiyle gün yüzüne çıkıyor. 

Abdallar, Anadolu’da yaratıp yaşattıkları kültür miraslarını kendilerine özgü ifade biçimleriyle günümüze kadar taşıyan en önemli topluluklardan biri.

Ses ve sazlarıyla yorumladıkları hikâyeleri kuşaktan kuşağa aktaran Abdallar, aralarından çıkan Neşet Ertaş gibi ustaların öncülüğünde Türkiye müzik ikliminde sevildiler, tanındılar.

 Kalan Müzik’in Neşet Ertaş ve Abdal geleneğinin büyük ustalarının anısına başlattığı “Abdallar’a Kalan” projesi, Nilüfer Saltık prodüktörlüğünde üç yıla yakın bir süre içinde hazırlandı. “Abdallar’a Kalan” dört CD’den oluşuyor ve albümde toplam 46 eser yer alıyor.

Bu albüm için geleneğin son dönemdeki temsilcilerinden usta ve genç müzisyenlerin ses ve görüntüleri Kırşehir’in farklı mekânlarında canlı olarak kaydedildi. Bir stüdyo ortamından bağımsız, zor koşullarda yapılan kayıtlarda filtre uygulanmaktan özellikle kaçınıldı.

 Muharrem Ertaş, Hacı Taşan, Neşet Ertaş, Çekiç Ali gibi büyük usta müzisyenlerin geçmişte seslendirdiği eserlerin yanı sıra bölgede sevilen ezgilerden oluşan repertuarda, bölgenin en çok kullanılan enstrümanlarından olan bağlama, keman, davul ve zurnanın çeşitli icra stilleri buluşuyor. 

“Abdallar’a Kalan”, Kalan Müzik’in önemli misyonlarından biri olan ‘sanatın ve kültürel mirasın yaşatılması için aktarım sürecinin desteklenmesi’ne doğal bir katkı sunarken, Abdal müziği geleneğini uluslararası alana taşıyor.

Kalan Müzik, Anadolu’da hüzün ve coşkuyla halen varlığını sürdürmeye çalışan Abdal müzik kültürünü tüm çeşitliliğiyle ve zenginliğiyle kayıt altına alıp gelecek kuşaklara aktarırken, bozkır coğrafyasında kederle yoğrulmuş bu geleneğin sevilmesini ve benimsenmesini sağlamayı amaçlıyor.  Kalan Müzik etiketiyle hem dijital platformlarda hem de CD olarak çıktı.

Yazının Devamını Oku