Beni sevindiren ziyaretçi çoğunluğunun genç kuşaktan olmasıydı. İki yıldır düzenlenen bu etkinlikte tanınmış yerli ve yabancı firmalar ürünlerini sergilediler. Özel girişimciler de meraklılarla buluştular. Onların stantlarının önü de kalabalıktı.
Benim gibi kırtasiye meraklıları da seyirle seçim arasında gidip geldiler. Firma dışında dolma kalem yapanlar da hobisi olanların ilgisini çekti. Kalem, özellikle dolma kalem tutkunlarına iki kitap tavsiye edeceğim.
İkisinin de yazarı Muhittin Şimşek
Alfa Yayınları
Önsöz
Kalemlerle ilgili ilk kitabım (Altıncı Parmak) tarafımdan kaleme alındı, TRT tarafından 4 bölümlük belgesel haline getirilip yayınlandı. Onunla ilgili birçok dergide yazı ve röportajları yayımlandı.
...
Aynı şekilde
Hulki Aktunç’un benim dergicilik yaşamımda önemli yeri vardır.
Yeni Edebiyat’ı çıkarırken Selim İleri bir öneride bulundu, ustalar genç bir yazarın yapıtını seçecek ve seçilen eserler dergide yayımlanacaktı.
Genç okurların gönderdiği şiirleri Behçet Necatigil, öyküleri de Kemal Tahir seçecekti. Kemal Tahir, Hulki Aktunç’un öyküsünü seçti ve onu yayımladık.
Yazacağım kitap:
Daktilo Günlük
Günlükler (1970 – 1999)
Hazırlayan: Doğan Yarıcı
Sunum:
Batı’dan Önce
Doğu Dünya Düzenlerinin Yükselişi ve Düşüşü
- ISA John Ruggie En İyi Kitap Ödülü
- SSHA Altan Sharlin Anısına 2023 En İyi Kitap Ödülü
- ISA Northeasıt Yale H.Ferguson 2023 En İyi Kitap Ödülü
- ISA Guicciardini 2023 En İyi Tarih Kitabı Ödülü
- İngilizce’den Çeviren:
Müzik sizin için ne ifade eder? Hayatınızda kapladığı alan ne kadardır? Nasıl bir dinleyicisiniz? Müzik ve müzisyenleri ne kadar tanıyorsunuz? Başta edebiyat olmak üzere müzik için bütüncül bir anlayışı nasıl kurarsınız?
Enis Batur’un ‘Kuş Dili -Müzik Yazıları’ kitabını okurken müzik konusunda bir sınavdan geçeceksiniz; iyi bir dinleyici olabilmek için.
Kısa tanıtım şöyle: “Enis Batur, ‘Hayatımda dinlemenin önemli yeri oldu. Buna karşılık müzik alanında kesinkes uzmanlık taslamadığım bilinmeli’ diyor kitapta: ‘Yazdıklarım ilgi ve merak duyarak seslere kulak kesilmiş bir edebiyat adamının deneyimlerine dayanıyor.’
Bu kitapta Enis Batur, müzik yazılarını bir araya getirip okura sunuyor. Bir şairin müziğe bakışı edebiyatın ve müziğin birlikte akışı okuru günlük hayatın dışına çıkaracak bir yolculuk...”
İlk yazı Meloman başlığını taşıyor:
“Çocukluk döneminde iki yıl boyunca müzik dersleri almamı sağlayan aileme, genç yaşta tanışma olanağı bulduğum İlhan Usmanbaş ve Ertuğrul Oğuz Fırat gibi ustalarla sürüp giden ilişkilerime, Mete Sakpınar, Tolga Tüzün, Hüseyin Sermet, Mehmet Nemutlu ve Sedat Anar ile ortak çalışma ve işbirliklerimizden öğrendiklerime, NTV radyoda 200 haftayı aşkın bir süre gerçekleştirdiğim müzik eksenli izlenceler üzerinden gelişen diyaloglara borçluyum.
Onlara şimdi Kuş Dili’ni özenle yayına hazırlayan Işık ve Ferruh Gençer’i ekliyorum.”
Notlar:
Onursal başkanlığını üstlendiğim ödülün seçici kurulları bu yılki ödül sahiplerini belirledi. Bu yıl yarışmaya ‘Şiir’ dalında 48, ‘Roman’ dalında 82 eserle başvuruldu.
- Attila İlhan Roman Ödülü’nün 2024 yılındaki sahibi, İletişim Yayınları tarafından yayımlanan ‘Kimsenin Ölmediği Bir Cinayet Öyküsü’ isimli romanıyla Ali İpek oldu.
Ödül seçici kurulu, Ali İpek’i ödüle layık görürken gerekçesini “Eser, son derece ilginç bir konuyu kendine has bir tarzda ve yaratıcı bir atmosferde işlemesi sebebiyle ödüle değer bulunmuştur” diye açıkladı.
- 2024 Attila İlhan İlk Roman Vakıf Özel Teşvik Ödülü’nün ise İthaki Yayınları’ndan çıkan ‘Güzel Seferlerin Süvarisi’ romanıyla Özgür Mutlu’ya verilmesine karar verildi. Ödül gerekçesi, seçici kurul tarafından şu şekilde açıklandı: “Eser, deniz hikâyeleri gibi çok işlenmemiş bir konudaki başarılı anlatımı ve kurgudaki başarısı sebebiyle ödüle değer bulunmuştur.”
- Attila İlhan Roman Ödülü Seçici Kurulu’nda Mehmet Eroğlu (Başkan), Faruk Şüyün, Handan Coşgun, Seval Şahin ve aileyi temsilen Ali Cem İlhan yer alıyor.
- Şiir Ödülü Seçici Kurulu, 2024 Attila İlhan Şiir Ödülü’nün Plüton Yayınları’ndan çıkan ‘Tekliler’ kitabı ile
Fuar kapsamında, yurtiçi ve yurtdışından 1000’e yakın yayınevi, marka ve sivil toplum kuruluşu ile edebiyat dünyasının birbirinden kıymetli yazarları, okurlar ile bir araya gelecek. 450 kültür etkinliği ve 2000’den fazla imza gününde birbirinden değerli yazar, şair ve akademisyen kitapseverlerle buluşacak.
ONUR YAZARI YALVAÇ URAL
Tüyap Kültür Fuarları Danışma Kurulu kararıyla çocuk ve gençlik edebiyatının önde gelen isimlerinden Yalvaç Ural, 41. Uluslararası İstanbul Kitap Fuarı’nın “Onur Yazarı” olarak belirlendi.
Yalvaç Ural’ın masalsı dünyası ve çocuk ve gençlik edebiyatına yaptığı katkılar bu sene fuarın ana eksenini oluşturacak. Fuar, Yalvaç Ural’ın katılımıyla düzenlenecek kültür etkinliklerine de ev sahipliği yapacak. TÜYAP tarafından yazarın yaşamına ve eserlerine odaklanan bir anı kitabı hazırlanıyor.
41.Uluslararası İstanbul Kitap Fuarı’nda hayal gücünün ve keşfin altın çağı olan çocukluğun önemi ve değeri kutlanacak. Fuar kapsamında düzenlenecek etkinliklerde, çocukların zihinsel ve duygusal gelişimlerine katkıda bulunacak, onları okumaya teşvik edecek ve hayal güçlerini özgürce kullanmalarına imkân tanıyacak faaliyetler de yer alacak.
41. Uluslararası İstanbul Kitap Fuarı boyunca tematik günler ve temalara özel etkinlikler de fuara renk katacak. Yapay Zekâ ve Robotik Uygulamalar, Fantastik Edebiyat Günü, Polisiye Günü, Manga -Anime -Roman Kahramanları Günü, Yaratıcılık ve Tasarım -Hayal Et gibi başlıklara sahip etkinliklerle zenginleşecek fuarda İş’te Kitap, İçinden Lezzet Geçen Kitaplar adlı tematik söyleşiler, imzalar ve paneller gerçekleşecek. İlk Kitabım TÜYAP’ta etkinliğinde de yeni yazarlar okurlarla buluşacak.
ONUR
Çünkü bu rejim kültür hayatımızın bütün öğelerini içerir.
Yaşama biçimleri kültürel değişimlerle uygulamayı zorunlu kılar.
Cumhuriyet’i anlamak için hiç kuşkusuz ilk çaba Nutuk’u okumaktır.
Nasıl bir başlangıçtan gelindiğinin belgesel öyküsüdür.
Nutuk’tan sonra Atatürk’ün yakınında bulunanların, bir çok siyasal ve kültürel olaya tanıklık edenlerin kitaplarını okumalıyız.
Yenilenmeler önce tespitle başlar, türler içinde edebiyat, müzik, resim yeni rejimin başa konulması gereken yenilikleridir.
Atatürk, sanatı, dil çalışmalarını daima gündelik çalışmaları içine koymuştur. Dil Devrimi için Dolmabahçe’de yapılan toplantının her anını salondan ayrılmadan dinlemiş, not almıştır.
Yeni rejimin temellerini sağlam atmak ve tarihini yazmak için Tük Dil Kurumu ile Türk Tarih Kurumu’nu kurmuştur.
Seyit Yöre’nin editörlüğünde hazırlanan kitap bu ihtiyacımızı karşılıyor: 100 Yılın Ötesinde İstanbul Üniversitesi Devlet Konservatuvarı...
Bölümleri ilk elden şöyle özetleyebiliriz:
- Sunuş
- Önsöz
- 1. Bölüm
Konservatuvara dair panel metinleri
- 2. Bölüm
Konservatuvara dair farklı dönemlerden metinler