Ulaştırma Bakanlığı inşaatı süren hatlarda gazetecilerle birlikte hafta başında inceleme gezisi düzenledi. Hatların bitirilmesi noktasında şüphesi olan bir kurumun konuyu bu kadar sıcak tutacağını hiç sanmıyorum.
Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı Altyapı Yatırımları Genel Müdürü Metin Tahan gezinin ardından yaptığımız telefon sohbetinde, “Bakanımız Binali Yıldırım’ın da belirttiği gibi ‘Ya metrolar bitecek ya biz biteceğiz’ diyerek başlıyor söze:
MEKTUPLA SÖZÜNÜ YİNELEDİ
“Sayın Bakanımız’ın talimatları doğrultusunda 24 saat çalışmalarımız sürüyor. Mekanik aksamların ve vagonların Türkiye’ye erken gelmesi konusunda gayretimiz var. Çin’den gelen en üst teknolojideki bu araçlar için deyim yerindeyse savaş verdik. Pek çok ülkeden önceliği aldık ve Çin’in demiryollarıyla ilgili bakanı Sayın Bakanımıza yazdığı mektupla teslimatın zamanında yapacakları sözünü yineledi. Zamanında bitireceğiz. Zaten ya metrolar bitecek ya da biz.”
ŞİMDİDEN GEÇMİŞ OLSUN
Metro sicili kabarık olan Başkent’te inşaatları Bakanlığın devralması bile ilk zamanlar şüpheleri ortadan kaldırmamıştı. Herkesin aklın bitirilip bitirilemeyeceği soru işaretiydi.
Durum öyle gösteriyor ki 2014’e sarkacağı açıklanan Keçiören dışındaki diğer iki hat 29 Ekim’e yetişecek.
Geçtiğimiz sene Ankara’nın tarihi Çıkrıkçılar yokuşunda çıkan yangın iş yerlerini kül etmişti.
Ardından ATO yangını. Arşiv bölümü yanmış, esnaf günlerce mağduriyet yaşamıştı. Halen zararın boyutu bilinmiyor.
Ve son olarak geçtiğimiz hafta yanan Altındağ’daki Yunus Emre Halk Çarşısı. 140 itfaiye eri de söndürme işlemlerine katılsa da sonuç alınamadı. 687 iş yeri yangında yok oldu.
ORTAK YÖNÜ ÇOK FAZLA
Son bir yıl içerisinde yaşanan üç büyük yangının ilginç ortak yanları var.
Üçü de gece meydana geldi.
Üçünün de maddi hasarı çok büyüktü.
Türkiye’nin beş milyonluk Başkenti’nde uçuş güvenliği hattını tartışıyor olmamız elbette tuhaf. Ama şehir planlaması ‘uzun vadeli’ yapılmayınca, ‘şehir dışında’ diye düşünülen askeri havaalanları bugün şehir içinde kaldı. Ve bu havaalanlarından kalkan çoğu eğitim amaçlı uçuşlar yüzünden kentin gelişimi tıkanıyor.
Yıllardır mania hattıyla ilgili tıkanıklığın aşılması için geçtiğimiz yıl Büyükşehir Belediye Meclisi’nde bir karar alındı. Belediyenin bu kararı mahkemeye taşındı. Hatta Genelkurmay’dan Ulaştırma Bakanlığı’na bir çok kurumdan karşı çıkanlar oldu.
MAHKEMEDE HESAPLAŞTILAR
Konu Mimarlar Odası tarafından mahkemeye taşındı ve belediyenin 80 kata kadar bina yapılmasına izin veren mania düzenlemesi 10. İdare Mahkemesi tarafından durduruldu. Sonrasında taraflar yine birbirini suçladı. Yani kentin geleceğini çizmesi gereken belediye, mimarlar ve iş çevreleri yine mahkemede hesaplaştılar. O dönem Ankara Hürriyet’e durumu ‘mania muamması’ diye değerlendirmiştik.
GELİŞİMİN ÖNÜ KESİLMESİN
Tabii ki yeşilden uzak, beton yığınlarından taraf değiliz. Ama yüksekliğe de körü körüne karşı çıkmak, bu çağda telefon kullanmayı reddetmeye benziyor.
Alt yapısı hazırlanmış, yeşil alanları düşünülmüş ve kentsel bütünlük içindeki yüksek binalara muhakkak izin verilmeli. Eskişehir Yolu kesinlikle Çukurambar’a dönüşmemeli. Ama sadece ‘uçuş güvenliği’ sebep gösterilerek de gelişiminin önü kesilmemeli.
YENİDEN BELİRSİZLİK
Yenimahalle İlçe Kongresi’nin ‘halleri’ yerel-ulusal pek çok habere konu oldu.
CHP’nin belki de en başarılı görünen belediyesinin ilçe başkanlığı seçimlerinde sürekli kavga gürültü çıkıyor.
Peki neden?
Gelin işin ‘merkez’ine inelim...
Bilindiği üzere CHP Lideri Kemal Kılıçdaroğlu’nun talimatıyla, Yenimahalle Belediye Başkanı Fethi Yaşar’la ters düşen ilçe başkanı görevden alınmıştı.
GENEL BAŞKAN YARDIMCILARI KARŞI KARŞIYA GELDİ
İl Başkanlığı için yarışan isimlerden Ali Buçan 173, Erhan Ulugöl 156 oy aldı. Genel Merkezin adayı olarak lanse edilen Buçan’a karşı Ulugöl çok az farkla seçimi kaybetti.
İmralı görüşmelerinden, yeni anayasa hazırlıklarına kadar pek çok konuda görüş bildirdi. Batum’un konuşmaları haber ajanslarında, sonrasında da medyada yer buldu.
Ancak Batum’un açıklamalarını medya için ‘cazip’ kılan en önem taraf ‘genel’ konulardaki açıklamaları olmadı.
Batum, Mart 2014’te yapılacak yerel seçim sürecini değerlendirirken, “Ankara Büyükşehir Belediye Başkanlığı için örgüt ve halkın birleşmesi halinde ben aday olurum” deyiverdi.
MUAZZAM BİR AKADEMİK KARİYER
Öncelikle kimdir Süheyl Batum bir hatırlayalım.
Galatasaray Lisesi mezunu. Dünyanın en önde gelen okullarından Sorbonne Üniversitesi Hukuk Fakültesi’ni bitirdi. Muazzam bir akademik kariyer. Ardından Galatasaray Üniversitesi İletişim Fakültesi Dekanlığı, Bahçeşehir Üniversitesi Hukuk Fakültesi Dekanlığı ve iki dönem Bahçeşehir Üniversitesi Rektörlüğü.
Sonrasında CHP serüveni...
Aday olmak istediğine emin olunan siyasiler bile sorulara, ‘Yok canım ne adaylığı’ ve benzeri cümlelerle yanıt veriyor.
Hal böyle olunca da mevcut başkanlar dışında ‘adayım’ diyerek ortalarda dolaşan pek kimselere rastlanmıyor.
MHP ve CHP’deki flu tablo devam ediyor. MHP malum isimler konusunda patinaja devam ederken, CHP’de bir yıl sonra yapılacak seçimlerde Büyükşehir için aday bulma sıkıntısı bile yaşanabileceği konuşuluyor.
AK Parti yönetimi ise 2009 seçimlerinde aday belirlemede yapılan hataların tekrarlanmaması için şimdiden çalışmalara başlandı.
BİRE BİR GÖRÜŞME YAPILDI
AK Partili ilçe belediye başkanları ve ilçe başkanları yaklaşık 20 gün önce AK Parti Genel Merkezi’ne davet edildi.
AK Parti Genel Merkez Yerel Yönetimler Başkan Yardımcısı ve Kocaeli Milletvekili İlyas Şeker başkanlığında bir toplantı yapıldı.
Atıl yapılarla ilgili genellikle belediyeleri eleştiriyoruz.
Zaman zaman idarenin elini kolunu bağlayan durumlar da olmuyor değil.
İşte bunlardan birisi Öveçler 4. Cadde Köprülü Kavşağı’nın fıkralara konu olabilecek hikayesi.
Büyükşehir Belediyesi yedi yıl önce Konya Yolu’nu Öveçler üzerinden Dikmen’e bağlayacak bu köprülü kavşağı yapmak için girişimlere başladı. Kavşağın tamamlanabilmesi için haliyle o güzergahta yer alan gecekondu, ağaç ve su kuyularının kamulaştırılması gerekiyordu.
4 BUÇUK MİLYON TL’DEN 3’E İNDİ
İlk bilirkişi raporunda belediyeye çıkan fatura ise astronomikti:
4 milyon 445 bin TL.
Bilindiği gibi mania hattı, uçuş güvenliği hattı anlamına geliyor. Ankara’da Etimesgut, Güvercinlik, Mürted, Temelli Askeri havaalanları ve Esenboğa Havaalanı’na iniş kalkışın rahatça yapılabilmesi, pist etrafında uçakların güvenle dolaşabilmeleri için mania planları bulunuyor.
Bu alanların etrafında yapılacak yüksek katlı yapılar da mania hattına takılmadıklarına dair bir belge almak zorundalar.
İşte burada karmaşa başlıyor.
Özellikle Eskişehir Yolu’nda TOBB, Halk Bankası gibi 100 metrenin üzerinde ve çoğu mania hattına aykırı gökdelenler yapılmışken, yeni binaların önüne engel olarak yine mania hattı çıkarılıyor.
BELEDİYELERİ BAĞLIYOR
MHP’li Uyar’ın yaptığı çalışmanın en tuhaf sonucu uçuş güvenliği için oluşturulan mania hatlarının bazılarının yerin altından geçiyor olması.
Yanlış duymadınız...