Paylaş
Bilindiği gibi mania hattı, uçuş güvenliği hattı anlamına geliyor. Ankara’da Etimesgut, Güvercinlik, Mürted, Temelli Askeri havaalanları ve Esenboğa Havaalanı’na iniş kalkışın rahatça yapılabilmesi, pist etrafında uçakların güvenle dolaşabilmeleri için mania planları bulunuyor.
Bu alanların etrafında yapılacak yüksek katlı yapılar da mania hattına takılmadıklarına dair bir belge almak zorundalar.
İşte burada karmaşa başlıyor.
Özellikle Eskişehir Yolu’nda TOBB, Halk Bankası gibi 100 metrenin üzerinde ve çoğu mania hattına aykırı gökdelenler yapılmışken, yeni binaların önüne engel olarak yine mania hattı çıkarılıyor.
BELEDİYELERİ BAĞLIYOR
MHP’li Uyar’ın yaptığı çalışmanın en tuhaf sonucu uçuş güvenliği için oluşturulan mania hatlarının bazılarının yerin altından geçiyor olması.
Yanlış duymadınız...
Uçuş güvenliği için bina yapılmasını engelleyen ‘yükseklik’ sınırları kentin 20’den fazla noktasında 5 ila 40 metre yerin altından geçiyor.
Uyar mania planlarıyla ilgili tespitlerine şöyle devam ediyor:
ÇİFTE STANDART İDDİASI
“Vatandaş 10 katlı bir binanın bitişik parseline iki katlı bir bina yapmak istediğinde bile belediyelerden ve Hava Kuvvetleri Komutanlığı’ndan sekiz adet belge ile görüş soruyor. İzin çıkmadan inşaata başlayamıyor. 10 katlı bir bina yapılmışken, yanındaki iki katlı binaya mania engeli çıkarılması hattın uygulamadaki eksikliğini gözler önüne seriyor. En az 20 ayrı noktada mania hattının yerin 5 ila 40 metre altından geçmesi ise uygulamadaki yanlışlığın kanıtı zaten.
KRİTERLER DEĞİŞTİRİLMELİ
50 yıl öncesinin teknolojisine göre belirlenmiş ve günümüz ihtiyacına karşılık veremeyen mania hattı kriterleri Ankara’nın ihtiyacına cevap verecek şekilde yeniden düzenlenmeli.
Ne mevcut haliyle eğitim uçuşu amaçlı yapılan mania kriterleri geçerli olmalı ne de değişiklik rant amaçlı kullanılmalı.
Sivil havacılığın yapıldığı Esenboğa hava alanında hiçbir problem çıkmıyor. Sorun askeri eğitim uçuşlarının yapıldığı alanlarda. Konulan mania kriterleri yanlış, mutlaka yeniden düzenlenmeli ve değiştirilmeli.
BAKANLIK ANAHTAR ROL ALMALI
Milli Savunma Bakanlığı, Ulaştırma Bakanlığı, meslek odaları, ATO, Büyükşehir Belediyesi ve ilgili ilçe belediyeleri, Ulaştırma Bakanlığı koordinatörlüğünde bu işi çözmeli. Büyükşehir Belediyesi’nin uzman kurum olması yönünde talepte bulunduğu Ulaştırma Bakanlığı koordinatörlük talebini kabul etmeli ve bu sorunun çözümünde anahtar rol oynamalı.”
GÜCÜNÜ ‘PERÇİN’LİYOR
Çankaya’nın CHP için yeri ayrıdır. En buhranlı günlerde ya da en ağır seçim mağlubiyetlerinde bile Çankaya’nın kazanılması partililer için ‘övünme’ vesilesi olmuştur.
CHP’liler Çankaya’ya ‘kale’ gözüyle bakar ve ‘kaybedilmesi’ hiç bir şekilde kabul edilemez.
Yer bu kadar önemli olunca belediye başkanı kadar ilçe başkanı da sadece sahada değil, parti içinde de hep ayrı bir yere sahip olmuş, il başkanı kadar etkinliği bulunmuştur.
EV SAHİBİ ÇANKAYA
Çankaya İlçe Başkanı Mehmet Perçin yukarıda saydığım nedenlerin yanında CHP Lideri Kemal Kılıçdaroğlu’na yakınlığı nedeniyle Ankara aritmetiğinde ‘söz sahibi’ bir konumda.
Önceki gün sohbet ettiğimiz Perçin, Çankaya’nın önemini de eksikliklerini de samimice anlattı:
“Çankaya 2 buçuk milyon gündüz nüfusuyla tüm Ankara’ya ev sahipliği yapıyor aslında.
ADAYLIK İDDİASI
Dökülmeyen asfalt, toplanmayan çöp sadece Çankaya seçmeni üzerinde değil, Sincan’da Keçiören’de ya da Mamak’ta oturan ama Çankaya’da çalışan vatandaş üzerinde de etkili. Gün boyunca Çankaya sınırlarında gördüklerine göre CHP algısı şekilleniyor. Bu bilinçle çalışmalıyız.”
‘Çankaya’ya aday olacak’ iddiasıyla ilgili net konuşmadı, “Genel Başkanımız, ‘Git afiş as’ derse onu yaparım. Herhangi bir koltuğa aday olmayız, ne görev verilirse hazırız” diyerek şimdilik öteledi.
FARKLI STRATEJİ
Çankaya için AK Parti’nin yanı sıra MHP’nin de 2014 seçimlerine farklı bir stratejiyle hazırlandığı kulislerde konuşuluyor. Her ne kadar Çayyolu’nun bağlanmasıyla ilk bakışta ‘CHP oyunu daha da arttırdı’ gibi bir algı oluşsa da, ‘seçim’de her türlü sürprizin olabileceği unutulmamalı.
Paylaş