Hürriyet Haber
İstanbul'un gizli kalmış köyleri
Dünyanın en kalabalık şehirlerinden biri olan İstanbul'da yaşıyor ve hemen yanı başınızda şöyle bir köy hayatı nasıl olur diye düşünüyorsanız bu liste tam da sizlik… İşte size hemen atlayıp gidebileceğiniz İstanbul sınırları içerisindeki köyler…
Dünyanın en kalabalık şehirlerinden biri olan İstanbul'da yaşıyor ve hemen yanı başınızda şöyle bir köy hayatı nasıl olur diye düşünüyorsanız bu liste tam da sizlik… İşte size hemen atlayıp gidebileceğiniz İstanbul sınırları içerisindeki köyler…
Gür ormanların ortasında kalan tarihi bir köy burası. İnceğiz’e giderken köyün hemen girişinde bulunan adeta pencereleri olan oyuklar karşılayacak sizleri...
Tüzel kişilikle birlikte köy sakinlerinin ilk istedikleri şey ‘okul’ olmuş ve köy neredeyse 1900’lerden beri okullu, fakat sadece ilköğretim okulu bulunuyor. Sağlık hizmeti ise haftanın belirli günlerinde gelen aile hekimlerinin tetkikleri ile sağlanıyor, sağlık ocağı bulunmuyor.
Kabakça Köyü
Kabakçı karyesi (köyü),İstanbul’daki Sultan Beyazıt Han-ı Veli Caminin vakıf arazisinde 1505 yıllarında Kastamonu vilayetinden getirilmiş olan Tahtacı Türkmenlerinin Kabakçı oymağına ait ailelerce kurulmuştur.Türkmenlerin yerleşik olanlarına Rumeli'de 'Gacal' denmektedir.Onun için Kabakça Köyü'nün yerli halkı Gacal'dır.
Kalfa (Halife) köy halkları ile Kabakça Köyü halkları akrabadırlar.İstanbul iline 68, Çatalca ilçesine 13 km uzaklıktadır. Büyükçekmece Gölü'nün kuzeybatı vadisinde, Istıranca Dağları'nın eteklerinde, ormanların arasına kurulmuş tarihi bir yerleşim yeridir. Deniz seviyesinden yüksekliği 62 m'dir. Kuzeybatısında İhsaniye, güneydoğusunda İnceğiz, güneyinde Silivri'nin Akören ve Bekirli köyleri bulunmaktadır. Ulaşım, İstanbul'dan demiryolu ve karayolu ile sağlanmaktadır.
Gümüşdere Köyü
Sarıyer ilçesine bağlı Gümüşdere köyü, iç kısımlarda yer alan oldukça eski bir yerleşim bölgesi. Köy Rumlar tarafından kurulmuş, ancak mübadele sonrasında Müslüman Türkler’e mesken olmuş. Hala Yunanistan’dan Gümüşdere’ye gelerek hasret gideren Rumlar olduğu köy halkı tarafından dillendirilmektedir. Köy, doğa güzellikleri ve plajıyla İstanbul nüfusunun yaz aylarında oldukça ilgisini çekiyor.
Kızılcaali Köyü
Çatalca ilçesine bağlı olan Kızılcaali köyünün kuruluş tarihine dair net bir bilgi olmamakla birlikte köy mezarlığında 1700‘lü yıllara ait mezar taşlarına rastlanmaktadır. İlk yerleşimin Karaman’dan getirilen 7 hanenin oluşturduğu ‘çiftlik’ biçiminde olduğu ifade ediliyor. Adını ise geçmişte bölgede yetiştirilen kızılcıktan aldığı, ‘Kızılçalı’ olan adının zaman için ‘Kızılcaali’ye dönüştüğü belirtiliyor.
Büyükkılıçlı Köyü
Büyükkılıçlı, İstanbul ilinin Silivri ilçesine bağlı bir mahalledir. Büyük Kılıçlı, köy olmadan önce Padişah II.Abdülhamit’e ait bir çiftlikti.1928 yılında Bulgaristan’ın Silistre ve Tutrakan vilayetlerinden 80 hane olarak gelen göçmenler o zaman Adnan Bey Çiftliği olan bu çiftliği satın almışlardır. Sonraları Sivas, Maraş, Gaziantep yörelerinde oturan Kılıçlu Aşiretinden bazı aileler buraya yerleştirilmiştir. Dağ ve kır hayatına alışmış aşiret üyeleri zamanla geldikleri yerlere dönmelerine rağmen mahallenin adı Kılıçlı olarak kalmıştır.