Geçen hafta Paris’teydim. Paris’te de bütün büyük şehirlerde olduğu gibi özellikle sabah saatlerinde yoğun bir trafik vardı.
Taksi şoförüyle Paris ve İstanbul trafiğiyle ilgili konuşurken, şoförümüz bugünün ‘direksiyonda kibarlık günü’ olduğunu söyledi. Yani, anneler, babalar günü, sigarayı bırakma günü, kadınlar gününe benzer bir kutlama yapılıyormuş. Tüm sürücüler o gün, trafikte daha nazik davranıyor, trafikte her günden farklı olarak daha dikkatli oluyorlarmış. Bunu duyunca, Türkiye’de özellikle İstanbul’da da bir günün direksiyonda kibarlık günü olarak kutlanması gerektiğini düşündüm. Ne muhteşem bir şey olurdu...
Düşünsenize, o gün sürücüler, trafik kurallarına uyuyor, diğer sürücülerin ve yayaların haklarına saygılı davranıyor, yol veriyor, korna çalmıyor, gereksiz yere şerit değiştirmiyorlar. Böyle bir manzarayla karşılaşsam, rüya gördüğümü zannederim.
Ama, direksiyonda kibarlık günü tek bir günle sınırlanmamalı, sanırım İstanbul’da bunu 365 güne çıkarmak gerekli.
Schweitzer ve Ghosn farkı
Bugünlerde Fransız otomotiv devi Renault’da önemli bir bekleyiş var. Renault’yu Avrupa’nın lider otomotiv üreticilerinden biri haline getiren CEO Louis Schweitzer yerini Nissan’ı yeniden yapılandıran ve kár eden bir şirket haline getiren Carlos Ghosn’a bırakmaya hazırlanıyor. Böylece, Renault’da Schweitzer dönemi kapanıp, Ghosn dönemi başlayacak.
Ancak, Renault çalışanları yeni dönemi merakla biraz da endişe içinde bekliyorlar. Çünkü otomotiv dünyasının başarılarıyla tanıdığı her iki ismin yönetim şekilleri birbirinden farklı. Schweitzer, sakin yönetim şekliyle tanınırken, Ghosn ise sert yönetim şekliyle biliniyor. Nissan’da ‘Maliyet Katili’ (Cost Killer) olarak isim takılan Ghosn, aldığı sert kararlarla şirketi yeniden yapılandırmıştı. Bu yüzden, Ghosn’un bu sert yönetim şeklinin Renault’da nasıl bir değişime yol açacağı merakla bekleniyor.
Hem Schweitzer’i hem de Ghosn’u yakından tanıyan bir üst düzey Renault yetkilisi, ikisinin yönetim şekillerini şöyle anlatıyor:
Schweitzer, uzun vadeli planlar yapan ve kararlarını buna uygun olarak alan bir yönetici.
Soğukkanlı hareket eder.
Karar alırken bunun sonuçlarını uzun uzun değerlendirir.
Carlos Ghosn, karar alır ve hemen harekete geçer.
Alınan kararların uygulamasını sonuna kadar takip eder.
Aldığı her kararın sorumluluğunu taşır.
Fakat, Renault uzun dönemli stratejisini oluşturmuş durumda. Carlos Ghosn’un yönetime gelmesiyle birlikte Renault’un uzun dönemli stratejisinde herhangi bir değişiklik olmayacağı tahmin ediliyor. Ama, uygulama ve stilde değişikliklerin olacağı muhakkak...
Türkiye’de üretilecek yeni modeller gün ışığına çıkıyor
Türkiye, son yıllarda yapılan yatırımlarla Avrupa otomotivinin üretim merkezlerinden biri haline geldi. Ancak, son dönemde özellikle Doğu Avrupa ülkeleri Türkiye’nin üretim üssü unvanını tehdit etmeye başladı. Birçok yatırım, düşük maliyet, yatırım teşvikleri gibi nedenlerden dolayı bu ülkelere kaçtı.
Ama, Türkiye hala üretim üssü olma unvanını koruyor ve yeni yatırımlar Türkiye’ye gelmeye devam ediyor. Tofaş, Hyundai, Renault gibi üreticilerin Türkiye’de yapmayı planladıkları yeni yatırımlar ve üretmeyi planladıkları araçlar da yakın bir zamanda belli olacak.
İtalyan Fiat ve Fransız PSA Peugeot Citroen Grubu’nun Tofaş tesislerinde ortaklaşa üretip, Fiat, Peugeot ve Citroen markalarıyla ayrı ayrı pazarlayacağı yeni hafif ticari aracın anlaşması bu hafta içinde imzalanacak. İstanbul’da düzenlenecek toplantıya Koç Holding Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Koç, Fiat CEO’su Sergio Marchionne, Tofaş CEO’su Diego Avesani ve PSA Peugeot Citroen CEO’su Jean-Martin Folz katılacak.
İkinci önemli gelişme Hyundai Assan’da yaşanacak. Güney Kore Cumhurbaşkanı Mu Hyun Roh, Hyundai yatırımına destek amacıyla Nisan ayında Türkiye’ye gelecek. Cumhurbaşkanının ziyaretine, Hyundai’in üst düzey yöneticileri de katılacak. Hyundai Assan Yönetim Kurulu Başkanı Ali Kibar, Cumhurbaşkanı’nın seyahati öncesinde düzenleyeceği toplantıda Güney Koreli otomotiv devi Hyundai ile yapmayı planladıkları yeni yatırımla ilgili son gelişmeleri aktaracak. Ali Kibar, daha önce söz konusu yatırımın 500 milyon doların üstünde olacağını, bugüne kadar yapılan otomotiv yatırımlarından daha büyük olacağını söylemişti.
Bir başka büyük yatırım ise Renault’da gerçekleşecek. Renault’nun Türkiye’de üreteceği ihracat modeli Haziran ayında açıklanacak. Renault CEO’su Louis Schweitzer, Türkiye’de yapmayı planladıkları yatırımla ilgili çalışmaların sürdüğünü ifade etmiş, ancak yeni modelle ilgili bilgiyi yeni CEO Carlos Ghosn’un açıklayacağını söylemişti.
Böylece, Türk otomotiv sektörünün ihracatı mevcut modeller ve yeni gelecek modellerle birlikte artacak. Otomotivciler, ihracatta Türkiye’nin yüzünü güldürmeye devam edecekler.