Şükrü Kızılot

Ördekler nasıl kurtuldu

16 Mart 2014
BAŞLIKTAKİ ördekler, bildiğiniz ördekler değil.

Bu ördek farklı bir ördek.

ÖRDEK ALMA ENGELİOlay, yıllar öncesine ait ama keyifli bir konu.
Otobüs işletmecisi bir tanıdığım, morali bozuk bir şekilde geldi.
- Hocam, vergi kanunlarındaki değişiklik bizi perişan etti.
- Çok sayıda değişiklik oldu. Sizi perişan eden hangisi?
- Ördek almayı engelleyen bir madde var. O madde çıktığından beri ördek alamıyoruz.

Yazının Devamını Oku

İmam nikâhlı eş için vergi mi var?

15 Mart 2014

SORU: Mülkiyeti kendime ait evde, “imam nikâhlı” eşimle beraber yaşıyorum.
Bir arkadaşım, sizin yazınızdan okumuş “yakın akrabalarla aynı evde kalınırsa kira geliri beyan edilmez, aksi halde beyan edilirmiş”.
Bu doğru mu? Peki.. imam nikahlı eşim, yakın akrabadan da daha yakın olmuyor mu?Erdoğan DODARLI - İstanbul
YANIT: Yazdıklarım, Gelir Vergisi Kanunu’nun “Emsal Kira Bedeli” başlıklı 73. maddesinde yer alıyor. Buna göre, evinizde kız arkadaşınızla veya erkek arkadaşınızla, sürekli olarak birlikte kaldığınızda, “evin emlak vergisi değerinin yüzde 5’i olan emsal kira bedeli” bulunacak. Bunun yarısı da bildirmeniz gereken kira tutarı olacak.
“İmam nikâhı” olayına gelince, Maliye’nin tanımına göre “eş” deyimi; aralarında yasal evlilik bağı bulunan kişileri ifade ediyor (Bkz. 23 Ekim 2012 tarih ve 2012/7 sayılı Gelir Vergisi Sirküleri). Bu tanıma göre, Gelir Vergisi Kanunu, imam nikâhlı eşi yasal evlilik bağı bulunmadığı için “eş” kabul etmiyor. İmam nikâhlı eşiniz için ya gelir vergisi ödeyeceksiniz ya da yasal evlilik bağı kurarak evleneceksiniz.

Kapıcı dairesini kiraya vermek

SORU: Biz apartman kapıcı dairesini herhangi bir resmi başvuru yapmadan tadil ederek kiraya verdik ve kiracının ödediği kiralar apartmandaki kat maliklerine dağıtılıyor. Kira gelirinin beyanı konusunda kat maliklerinin yükümlülükleri neler olabilir?F. Tezcan – ANKARAYANIT: Apartman malikleri konut kira geliri elde ediyorlar. 3.200 (2014’de 3.300) TL’lik istisna koşulları taşıyan her malik için söz konusu. Başka konut kiraları varsa, bu kirayı da onunla birleştirecekler. İstisnadan, toplam kira tutarı üzerinden yararlanılıyor.

Çocukların özel okul faturaları

Yazının Devamını Oku

Beyanname vermeyi gerektirmeyen gelirler hangisi

13 Mart 2014
GELİR Vergisinde beyan dönemi başladı.

Bu arada değişik gelirleri olan çok sayıda okuyucumuz, bu gelirleri için beyanname vermeleri gerekip gerekmediğini öğrenmek istiyorlar.

ÜCRET GELİRLERİ

Vergisi, ödenirken peşin peşin kesilen ücret gelirleri, yıllık gelir vergisi beyannamesi ile beyan edilmiyor. Örneğin, yıllık ücret geliri 120 bin hatta 600 bin TL dahi olsa, beyanname verilmiyor.
Ancak, birden fazla işverenden ücret geliri olması halinde, durum değişiyor. Birden sonraki işverenden, 2013 yılında alınan ücretin toplamı 26 bin TL’den fazla ise, ücret gelirleri için beyanname verilmesi gerekiyor.

İŞYERİ KİRA GELİRLERİ

Yurt dışında oturma ya da çalışma izni olanlar, Türkiye’deki iş yeri kira gelirlerinin tutarı, ne olursa olsun, bu gelirlerini Türkiye’de beyan etmek zorunda değiller. Örneğin, yıllık 800 bin TL iş yeri kirası alsalar dahi, bu geliri beyan etmeyecekler.
Türkiye’de yerleşik olanlar ise, 2013 yılındaki iş yeri kira gelirleri ya da konut + iş yeri kira gelirleri veya eurobond faizi + iş yeri kirası toplamı 26 bin TL’yi aşmıyorsa, bu gelirleri için yıllık beyanname vermeyecekler.

Yazının Devamını Oku

Sekiz mi büyük yoksa dokuz mu?

12 Mart 2014
BAŞLIĞI görünce, herhalde bunun bir bilmece olduğunu tahmin ettiniz.

Haklısınız.. bu bir bilmece!
Ancak farklı bir bilmece; vergi bilmecesi!
SEKİZ İLE DOKUZUN FARKI

Başlıktaki “Sekiz”, şoför dahil, 8 koltuklu taşıtı ifade ediyor.
“Dokuz” ise, şoför dahil,
9 koltuklu taşıtı ifade ediyor.

Yazının Devamını Oku

Dul erkekler kadın sayılacak!

10 Mart 2014
ÇOK kişi farkında değil..

Çocuğunun annesi ölmüş “dul erkekler” ile eşinden boşanan ve “çocuğunun velayetini alan erkeklerin” kadın sayılacağı, bir düzenleme yapıldı.
Buna göre, bir iş yerindeki kadınlar sayılırken, dul erkekler ile eşinden boşanırken çocuğunun velayetini alan erkekler de “kadın” sayılacak!

HANGİ YÖNETMELİK VE NEDEN?Yönetmelik “çalışma mevzuatı” ile ilgili..
“Gebe veya Emziren Kadınların Çalıştırılma Şartlarıyla Emzirme Odaları ve Çocuk Bakım Yurtlarına Dair Yönetmeliğe” göre, işverenlerin oda ve yurt (kreş) açma yükümlülüğü bulunuyor.
Yönetmeliğe göre; yaşları ve medeni durumları ne olursa olsun, 100-150 kadın çalışanı olan iş yerlerinde, çocukların emzirilmesi için işveren tarafından, çalışma yerlerinden ayrı ve iş yerine en çok 250 metre uzaklıkta bir “emzirme odası” kurulması gerekiyor.
Olay bununla bitmiyor. Yaşları ve medeni durumlarına bakmaksızın, 150’den fazla kadın çalışanı olan iş yerlerinde, 0-6 yaşındaki çocukların bırakılması, bakımı ve kadınların çocuklarını emzirmeleri için işveren tarafından, çalışma yerinden ayrı ama iş yerine yakın bir “yurt (kreş)” kurulması gerekiyor.

Yazının Devamını Oku

Bankadaki servetinden haberi olmayan maliyeci

9 Mart 2014
HAFTA içinde, maliyede üst düzey görevlerde bulunmuş bir tanıdığım aradı.

- Hocam tam sizin köşeye uygun, ilginç bir olay yaşadım. Babadan miras kalan evin, yıllık 10 bin 800 TL olan kira gelirini, elektronik ortamda beyan ederken, bankadaki hesabıma bir milyon TL’nin üzerine bir para girmiş olduğunu fark ettim.
- Gerçekten çok ilginç..
- Hem de ne ilginç.. Bu para benim gibi bir kamu görevlisi için büyük servet!

ABLASINA DA YÜKLÜ PARA- Bitmedi devamı var.. Ablamın kira gelirini beyan ederken de, 12 bin 600 lira kira geliri olduğu halde, hesabına 832 bin lira para girdiğini fark ettim.
- Gerçekten çok ilginç. Hatta ilginç olmanın da ötesinde. Peki.. bunları nasıl fark ettiniz?
- Beyanna-meyi elektronik ortamda verirken, “banka ve PTT bilgileri” ekrana geliyor. Orada, yıl içinde hesabınıza yatırılan para gözüküyor. Bu, kira gelirini bildirene, aynı zamanda bir “uyarı” oluyor. Bununla “Bak arkadaş banka hesabına şu kadar kira yatırılmış. Bunun altında beyan edersen, gizlediğin kiranın vergisini cezalı olarak alırım” mesajı veriliyor.

Yazının Devamını Oku

Kiracıyı 48 saat içinde çıkarabilirsiniz

8 Mart 2014

SORU: Dükkâ-nımı kiraya verdiğim şirket, kira sözleşmesinde devir yasağı olmasına rağmen, dükkânı başka bir şirkete kiraya vermiş. Gittim, çalışanlar aynı ama şirketin adı farklı. Alacaklılar geldiğinde, “O şirket buradan ayrıldı. Biz kiraladık” diyorlarmış.Benim kirayı da iki aydır ödemiyorlar. “İcra, mahkeme, temyiz derken bir yıl geçer” diye konuşuyorlarmış. Bu kiracıyı, iki ay içinde nasıl çıkartabilirim?İbrahim YILMAZ - Ankara

YANIT: Bırakın iki ayı, iki gün yani 48 saat içerisinde bile çıkartabilirsiniz. Bunun için; dükkân bulunduğunuz yerin merkez ilçesindeyse valiliğe, diğer ilçelerde ise kaymakamlığa başvurulması gerekiyor. 3091 sayılı Kanuna göre, yeni şirket “fuzuli işgal eden” oluyor. Başvuru dilekçenize; kira sözleşmesini, tapu bilgilerini ve işgal eden şirketin bilgilerini yazmanız gerekiyor. Durumun tespitinden itibaren, işgal eden şirkete dükkanı boşaltması için 48 saat süre verilir.

Kira nedeniyle kötü rüyalar görüyorum

SORU: Üç yıldır konut kira geliri elde ediyorum ama Maliye’ye bildirmedim. Son zamanlarda rüyalarımda maliyecileri görüyorum. Evime, banka hesabıma, arabama hacizler, hapis vs. ter içinde uyanıyorum. Beni bu kötü rüya görmekten olsa olsa siz kurtarırsınız. Ne yapayım?

Yazının Devamını Oku

Prim borcunu ödemeyen esnafın hizmetleri silinecek

6 Mart 2014
30 MART seçimlerinden sonra, esnaf ve sanatkârları ilginç bir sürpriz bekliyor.

Bu sürpriz sadece, onları değil, prim borcunu ödemeyen tüccarları, serbest meslek erbabını ve şirket ortağı Bağ-Kur’luları da kapsıyor.
Nisan ayında çıkartılması beklenen “Torba Yasa” ile Bağ-Kur prim borcu olanlara “üç ay süre” tanınacak. Bu süre zarfında prim borçlarını ödemeyen esnafın, hizmetleri de prim borcu da silinecek.

HİZMET SİLİNMESİ NE ANLAMA GELİYOR?
Bağ-Kur (4/b) kapsamında sigortalı olan ve prim borcu bulunan esnaflar ve diğerlerinin, birikmiş borçları 12 ay ve daha fazla süreyi kapsıyorsa;
1. Kendilerine “üç aylık bir ödeme süresi” tanınacak. Örneğin 3.5 yıllık prim borcu olarak, 12 bin lira prim borcu biriken bakkal Nuri Dayı’nın, bu borcunu üç ay içinde kapatması gerekiyor.
2. Nuri Dayı bu borcunun tamamını üç ay içinde ödeyerek kapatmazsa, hem prim borcu hem de sigortalılık süresi yani 3.5 yıllık hizmeti silinecek.

Yazının Devamını Oku