Şükrü Kızılot

İşverenlere ve apartman yöneticilerine müjde

7 Nisan 2014
HÜRRİYET’te dikkatini çektiğimiz bir konuya daha çözüm getiriliyor.

Çözüm getirilen konu, apartmanlarda ve bazı iş- yerlerinde çalıştırılması veya dışarıdan hizmet alınması gereken; iş güvenliği uzmanı, işyeri hekimi ve yardımcı sağlık personeli ile ilgili..
YÖNETMELİK DEĞİŞİYOR
Yakında yayınlanması beklenen bir yönetmelik değişikliğiyle, kapıcı çalıştıran apartmanlar ile 10 kişiden az çalışanı bulunan ve az tehlikeli sınıfta yer alan iş yeri işverenleri; iş güvenliği uzmanı, iş yeri hekimi ve yardımcı sağlık personeli çalıştırmaktan veya dışarıdan hizmet alıp, ücret ödemekten kurtulacaklar.
Bunun için Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’nca usul ve esasları belirlenecek eğitimleri almaları gerekiyor. Eğitim sonrası bir anlamda, kendi işyerlerinin; iş güvenliği uzmanı, hekimi ve yardımcı sağlık personeli olacaklar.
KİMLERİ KAPSIYORYönetmelik yayınlandığında;
· Kapıcı çalıştıran apartmanlar, bundan yararlanacak.
· Ayrıca, 10’dan az çalışanı bulunan 1 milyon 374 bin 684 işyerinden “Az tehlikeli” sınıfta yer alan 460 bin işyerini, örneğin;

Yazının Devamını Oku

Tarkan’ın vergisi ve çekindiği adam

6 Nisan 2014
Güney Kore’den dönerken uçakta söyledi!

Ünlü sanatçı Tarkan’ı benim gibi çoğunuz seviyorsunuzdur.
Bir gün sanatçıların gösterdiği kazancı incelerken, Tarkan’ın yıllık kazancı olarak 4.000 lira yani yıllık asgari ücretin de altında gelir beyan ettiğini fark ettim.
O tarihte villasına ödediği kira aylık 5.000 dolar, altında lüks cipi, iki bodyguardı!..
Dayanamadım, “Tarkan’ın yıllık geliri 4.000 yani aylık 350 liraymış” diye yazdım ve yıllık gelirinin aylık gideri kadar olmadığını belirttim.
Ardından mali müşavirinden bir “düzeltme yazısı” geldi. Özetle, “Tarkan aslında o kadar da kazanmadı. Hayat standardı esası nedeniyle, mecburen 4.000 liraya yükselttik” diyordu.
Ben de ertesi hafta “Fazla yazmışım, aslında 4.000 lira da kazanmamış” diye bir düzeltme yazısı yayınladım.
Ertesi yıl nasıl olduysa oldu Tarkan 2 milyon (2 trilyon) lira kazanç bildirdi ve sanatçılar arasında “vergi rekortmeni” oldu.

Yazının Devamını Oku

Anneme hangi kocasından aylık bağlanacak?

5 Nisan 2014

Anneme hangi kocasından aylık bağlanacak?

SORU: Babam, T.C Emekli Sandığı’na tabi memur iken vefat etmişti. Kendisi de memur olan anneme “dul aylığı” bağlanmıştı. Bir süre sonra annem “ikinci evliliğini” yaptı. Evlenince, babamdan bağlanan aylık kesilmişti. Annem şu anda emekli. Geçen ay, SSK emeklisi olan ikinci eşi de öldü. Bu durumda annem hangi kocasından aylık alacak?Özgül GÜNAY – İstanbul
YANIT: Anneniz her iki kocasından da “dul aylığı” alacak. Bir de kendi emekliliğinden alacak, etti üç aylık. Bunun için yani vefat eden iki kocasından da aylık bağlanması için annenizin ilgili kurumlara yazılı olarak başvurması gerekiyor.

Emeklinin gelir getirmeyen dükkânı

SORU: Emekliyim. 105 m2’lik oturduğum bir ev ve 16 m2’lik yıllardır kiraya veremediğim “boş” bir dükkânım var. Belediyedeki memur, “Sadece eviniz olsaydı, emlak vergisi ödemezdiniz. Ancak bir ev bir de dükkânınız var. İkisi için de emlak vergisi ödeyeceksiniz” dedi. Evim için geriye dönük olarak da üç yıllık emlak vergisi istiyorlar. Ne dersiniz ödeyeyim mi?Osman YILDIZ - Bolu
YANIT: Ödemeyin. Bu konuda, bir “genel tebliğ” var. Belediyeler bu tebliğe göre hareket etmek zorundalar. Maliye Bakanlığı’nın, 31 Mart 2003 Tarihli Resmi Gazete’de yayınlanan 38 Seri No.lu Emlak Vergisi Genel Tebliği ile yaptığı açıklamaya göre; emeklinin, gelir getirmeyen arsası, arazisi veya dükkânının olması, brüt alanı 200 m2’yi aşmayan konutu nedeniyle, “Sıfır oranlı” emlak vergisinden yararlanmasına engel değildir.
Tebliğ ile yapılan açıklama uyarınca, eviniz için emlak vergisi ödemezsiniz. Dükkânınız için ödersiniz.

Hem babadan hem de kocadan maaş bağlanır mı?

Yazının Devamını Oku

Arsanızı kat karşılığı verirken aman dikkat!

3 Nisan 2014
SATIN aldığınız veya miras ya da hibe yoluyla edindiğiniz arsayı, “kat karşılığı” veya “hasılat paylaşımı” şeklinde müteahhide verdiğinizde; düzenlenecek sözleşme, dairelerin teslimindeki KDV, dairelerin satışında gelir vergisi ve KDV gibi çok sayıda hukuki işlemler ve ödenecek vergiler gündeme geliyor.

Aslında son derece kapsamlı olan bu konuları, bir yazıda ortaya koymak zor. Bu gün arsanın “kat karşılığı verilmesini” bir başka yazımızda da “hasılat paylaşımı” şeklinde verilmesini açıklayacağız.

KDV BOYUTU

Maliye’nin görüş ve uygulaması; “arsa sahiplerine daire ve dükkan tesliminin KDV’ye tabi olduğu” şeklinde (Bkz.30 No.lu KDV Tebliği ve 60 No.lu KDV sirküleri).
Ancak, Danıştay’ın en son kararları da dahil, bu konudaki tüm kararları “Arsa karşılığı konut ve dükkan teslimlerinin KDV’ye tabi olmadığı” şeklinde (24 Mart 2014 tarihli yazımızda karar örneklerine yer verilmiştir). Danıştay, sürekli olarak Maliye’nin KDV alma işlemini iptal ediyor. Bu durumda olanların, yargıya başvurmalarında yarar var.

MİRAS YA DA BAĞIŞ

Maliye Bakanlığı Gelir İdaresi Başkanlığı’nın, bu konuda bir sirküleri var. Sirkülerdeki açıklama ve örnek aşağıdaki gibi:
“Gayrimenkullerin, ivazsız şekilde (yani miras ya da bağış yoluyla) edinilmesi, değer artışı kazancının konusuna girmemektedir. Bu çerçevede, ivazsız olarak iktisap edilen gayrimenkulün üzerine, sahibi tarafından inşa edilen veya kat karşılığı olarak alınan gayrimenkullerin, daha sonra elden çıkarılması halinde elde edilen gelir, değer artış kazancı kapsamında değerlendirilmeyecektir.”ÖRNEK: Bay (B), veraset yolu ile intikal eden iki katlı ahşap binayı, yıkılıp yerine yeni bir bina yapması ve bu yeni binadan kendisine iki adet daire verilmesi karşılığında, müteahhide vermiştir. Bay (B) müteahhitten kat karşılığı aldığı iki adet daireyi, teslim aldığı yıl içinde satmıştır.

Yazının Devamını Oku

Market, lokanta, berber ve otellerde hijyen eğitimi için üç ay kaldı

2 Nisan 2014
ÇOK kişi farkında değil.

Bir yönetmelik uyarınca; kuaförden lokantaya, hamamdan masaj salonuna, süpermarketten otele kadar, çok sayıda iş yerinde çalışanların “hijyen eğitimi” almaları gerekiyor.

KİMLER ALACAK?Hijyen Eğitimi Yönetmeliği’ne göre, aşağıda belirtilen iş yerlerinde çalışanlar 5 Temmuz 2014 tarihine kadar hijyen eğitimi almak zorundalar (Bk. 05.07.2013 tarihli Resmi Gazete’de yayınlanan Yönetmelik).
Buna göre;
- Gıda üretim iş yerleri, ana dağıtım merkezleri, hazır yemek hizmeti,
- İş yeri ve kurum yemekhaneleri, - Restoranlar ve diğer benzeri gıda hizmetlerinin sunulduğu yerler, dükkânlar, toptan satış yerleri,
- Süpermarket dağıtım merkezleri dâhil olmak üzere son tüketiciye satış ve dağıtım noktasında gıdanın işlenmesi, muameleye tabi tutulması veya depolanması ve benzeri hizmetlerin verildiği iş yerleri,

Yazının Devamını Oku

Vergiler, lüks otomobil satışını azaltıyor mu?

31 Mart 2014
OTOMOBİL vergileri ne zaman artırılsa ilgililer, yapılan artırımla lüks otomobil ithalatı ve satışını azaltmanın amaçlandığını belirtiyorlar.

Peki.. gerçek durum ne?
Gerçekten, lüks otomobil olarak belirtilen 2.000 silindir hacminin üzerindeki otomobiller Türkiye’de çok mu satılıyor? Aynı şekilde, bir alt kategorideki 1.601-2.000 silindir hacmindeki otomobiller de mi çok satılıyor?
Gelin, bu konudaki son verilere birlikte göz atalım.

VERGİLER VE SATIŞLARTablo-I’de otomobil alımında ödenen vergiler, Tablo-II’de de silindir hacmine göre otomobil satışlarının sayısal dağılımı yerli ve ithal ayrımı da yapılarak gösterilmiştir.
Tablo-II’nin incelenmesinden de fark edileceği gibi, vergiler 2014 yılı için artırılmadan önce yani 2013 yılında;
2.000 silindir hacminin üzerindeki otomobil satışları, toplam otomobil satışlarının sadece yüzde1’ini,

Yazının Devamını Oku

Çekici vuracağınız yer

30 Mart 2014
Bugün 50 milyonun üzerinde seçmen, sandık başına gidecek.

Oylarınız, Türkiye’nin geleceği için çok önemli.

ÇEKİCİ VURMAKBir fabrikada, büyük bir makine aniden durmuş. Tamirciler, bir türlü çalıştıramıyor.
Sonunda, yaşlı bir tamirci bulmuşlar. Tamirci, makineyi dikkatle kontrol ettikten sonra;
“- Bana bir çekiç getirir misiniz?” demiş.
Çekiç gelmiş. Çekici eline alan tamirci, makineye yaklaşmış, dikkatle inceledikten sonra, tespit ettiği bir yere çekici “tık” diye vurmuş. O da ne? Makine, başlamış çalışmaya...
Patron, son derece memnun. Sormuş;

Yazının Devamını Oku

Karıma eski koca vergisi çıktı

29 Mart 2014

SORU: Karım, kendisine ait evin, intifa hakkını üzerinde bırakarak çıplak mülkiyetini ilk kocasından olan kızına sattı. Kızı da bu evi babasının ikametine tahsis etti. Karım eski kocası için gelir vergisi ödeyecek mi? Ö. AYKAN - İstanbul

YANIT: Evet, ödeyecek. Evin intifa (yararlanma) hakkı karınıza ait. O evde “eski kocası” bedelsiz oturuyor. Boşanınca, eski kocası ile bir bağı kalmadı. Gelir Vergisi Kanunu Madde 73’e göre, eski kocasının oturduğu evin, emlak vergisi değerinin yüzde 5’i oranında, karınız kira geliri beyan edip, gelir vergisi ödeyecek.
Ücret alacaklarında zamanaşımı

SORU: Ücret alacakları için zamanaşımı süresi var mıdır, varsa kaç yıldır?
Dilek Yılmaz - TEKİRDAĞ

Yazının Devamını Oku