Şenol Kalyoncu

Ozon tedavisi ve uygulama alanları

26 Şubat 2022
Ozon tedavisi, destekleyici bir tedavi yöntemidir. Bu yöntem, bağışıklığı güçlendirdiği gibi bağışıklık sisteminin güçlü olması gereken hastalıkların önlenmesi ile tedavi sürecine destek olur.



Ozon gazı, üç oksijen atomundan oluşan bir gazdır. Tedavi, uygun ekipmanlarla uygun dozlardaki ozonun insan vücuduna verilmesiyle gerçekleşir. Tüm dokularda oksijenizasyon artar ve hücre yenilenmesi sağlanır. Birçok hastalıkta kullanılmakla birlikte sağlıklı kişilere de enerji ve zindelik verir. Bu tedavi yönteminin kökeni Almanya ve ABD kökenlidir. Çok eski tedavi bir tedavi yöntemi olmakla birlikte, 1935’te ilk tıbbi bildiri yayınlanmıştır. 1960’ların sonunda klinikte rutin olarak kullanılmaya başlanmıştır. Günümüze kadar olan gelişmelerle birlikte alternatif tıpta birçok hastalıkta kullanılan ozon tedavisi ile ilgili Algoloji Uzmanı Dr. Mehmet Murat Seven’den bilgi aldık.



DAMARLARI TEMİZLER, YENİLER

Yazının Devamını Oku

İnsülin direnci ve beslenme

19 Şubat 2022
İnsülin, midenin arkasında bulunan bir organ olan pankreasta üretilen ve metabolizmayı düzenleyen bir hormondur.



Karbonhidratların yapı taşı glikozdur (kan şekeri olarak bilinir). İnsülin hormonu ise kan dolaşımındaki glikozun hücreler tarafından alınmasını ve enerji üretimi amacıyla kullanılmasını sağlar. Kan şekerinin aşırı yükseldiği durumlarda ise insülin hormonu vücudda fazla bulunan glikozu karaciğer, kas ve yağ dokusu gibi çeşitli organlarda depolaması için uyarır. İnsülin direnci ya da insuline duyarsızlık denilen hastalıkta ise bir takım hücre-reseptör anlaşmazlığına bağlı olarak pankreasın ürettiği insülinin kullanımında sorunlar ortaya çıkar ve glukoz hücre içine emilip enerji olarak kullanılamaz. Yani kanda şeker yüksek olmasına rağmen hücre içinde hipoglisemi veya şeker düşüklüğü vardır. Sonuç olarak bazı dokularda (özellikle kas ve yağ dokusunda) insülinin etkisi bozuk olduğundan glukoz tutulumu azalmıştır. Bu durum insulin direncidir. Peki insulin direnci olanlar nasıl beslenmelidir? Tüm merak edilenleri Diyetisyen Neslihan Aktepe’ye sorduk.



11 MADDELİK DEĞİŞİM PLANI

Yazının Devamını Oku

Meme estetiği ve merak edilenler

12 Şubat 2022
Meme estetiği günümüzde kadınların sıklıkla tercih ettiği operasyonlardan biridir.


Meme dokusu doğum, emzirme, yaşlanma ve gelişimsel bozuklar nedeniyle şekil bozukluğuna uğrayabilir; doğuştan fazla küçük ya da büyük forma sahip olabilir. Bu durum, kişilerin fiziksel görünümünden memnun olmamasına hatta bundan dolayı öz güven problemleri ve psikolojik problemler yaşamalarına neden olabilir. Meme estetiği ile oluşan bozukluklar düzeltilerek yaşam kalitesinin arttırılması sağlanabilir. Yapılacak operasyonda kişisel tercihler bir ölçüt olarak göz önünde bulundurulur. Fakat ameliyat sonrası oluşabilecek gerçekçi sonuçlar, estetik cerrahı tarafından hastayla paylaşılmalı ve hastaya bu yönde bir bilinç kazandırılmalıdır. Konuyla ilgili Plastik ve Rekonstruktif Cerrahi Uzmanı Ergin Işık’tan bilgi aldık.



FİZYOLOJİYE UYGUN MÜDAHALE

Yazının Devamını Oku

Ameliyatsız yüz germede ses dalgasıyla gelen tedavi

5 Şubat 2022
Yaşlanma ile birlikte yüzümüzde bulunan doğal yapılarda birtakım değişiklikler ortaya çıkar. Sadece cildimiz değil, cildimiz ile birlikte kaslarımız, cilt altı yağ dokularımız, kemiklerimiz de yaşlanır.



Yılların meydana getirdiği etkileri yüzümüzden silmek için hepimiz çeşitli bakımlar, tedaviler ve müdahaleler yapıyoruz. Amaç ise yaşlanmanın etkilerini azaltmak, genç ve güzel görünmek. Çünkü yaşımızı ilk ele veren yüzümüzdür. Yüzümüzdeki çizgilerden kurtulmanın yanı sıra daha genç görünmek için sarkan cildimizi eski gergin haline getirmenin çabası içindeyiz. Son yıllarda yüz gençleştirmenin yeni yöntemleri ve teknolojileri ortaya çıktı. Teknolojinin gelişmesiyle birlikte farklı cihazlarla cerrahisiz cilt gençleştirme ve sıkılaştırma işlemleri yapılıyor. Bu alanda en yeni yöntemlerden biri de lineer fokuslu ultrason sistemi olan LİFU. Bu konuyla ilgili Medikal Estetik Uzmanı Dr. Serkan Öztürk’le konuştuk...



YAŞLI GÖSTERMEK MUTSUZ HİSSETTİRİR

Yazının Devamını Oku

Erken süt dişi kayıpları ve yer tutucuların görevi

22 Ocak 2022
İnsanlar süt ve daimi dişlenme olarak adlandırılan, birbirine ardışık iki diş dizisine sahiptir.



Süt dişlenme, her bir çenede 10 adet olmak üzere toplam 20 dişten meydana gelmektedir. İlk süt dişi ağız boşluğuna yaşamın 6. ayında sürer ve diğer süt dişlerinin de sırayla sürmesiyle 2.5 yaşta süt dişlenme tamamlanır. Bu dişler, daimi dişlerin ağız boşluğuna sürmeye başladığı 6 yaş ile daimi dişlenmenin tamamlandığı 12 yaş arasında da fonksiyonlarına devam ederler ve zamanı geldiğinde sırasıyla dökülürler. Ancak bazı durumlarda erken kayıplar olur. ‘Neden bu erken kayıplar olur ve bu durumda neler yapılmalıdır?’ Konuyla ilgili merak edilenleri Diş Hekimi Ortodondi Uzmanı Saliha Olkun Alkan’a sorduk.



ERKEN KAYBIN NEDENLERİ

Yazının Devamını Oku

Şeker hastalığında destekleyici tedavi

15 Ocak 2022
Diabetes mellitus... Halk arasında bilinen adı ile “şeker hastalığı...”




Çağımızın yaygın görülen ve giderek artan hastalıklarından biri.
Kısaca “diyabet” de dediğimiz bu hastalık bulaşıcı değil, ama ölümcül!
İki tip diyabet var:
* Tip 1 diyabet: Daha nadir görülür, genç yaştaki insanları etkiler.

Yazının Devamını Oku

Riskli gebelik takibi ve merak edilenler

8 Ocak 2022
Gebelik, bebeğin anne rahminde 38 hafta kaldığı (adetin ilk gününden hesaplandığı için 40 hafta olarak bilinir ve kullanılır ama aslında gebelik oluşması adetin 14. günü olur ve 38 hafta anne rahminde kalır) normal ve doğal bir süreçtir.



Bazı durumlarda ise gebe kalmadan önce anne adayının vücudunda bulunan hastalıklar (annenin mevcut hastalıkları) veya hamilelikten dolayı sonradan gebelik döneminde ortaya çıkan sorunlar çeşitli risklerin ortaya çıkmasına yol açar. Böyle gebeliklere ‘riskli gebelik’ veya ‘yüksek riskli gebelik’ denir.

ERKEN TANI ÖNEMLİ

Riskli ve yüksek riskli gebelikler, bazı durumlarda hem hamile annenin hem de anne karnındaki bebeğin sağlığını ve hatta hayatını tehdit edebilir. Riskli gebelik önceden tanı konursa ve yakın takip edilirse hayati riskler azaltılabilir, önüne geçilebilir bir durumdur.

Yazının Devamını Oku

Lazer epilasyonu ve merak edilenler

1 Ocak 2022
Vücudumuzun her bölgesinde yer alan istenmeyen kıllardan kurtulmanın en güzel yöntemi epilasyondur.



Epilasyon, her dönem en çok ilgi gösterilen medikal uygulamalardan biridir. Geleneksel eski yöntem olan iğne epilasyonların yerini alan, daha kalıcı ve konforlu olan lazer epilasyonlar son yıllarda en yaygın uygulamalarından biri olarak karşımıza çıkıyor. Özellikle kadınların yüksek ilgi gösterdiği epilasyon işlemi son zamanlarda erkeklerin de ilgisini çekiyor. Fakat fazla bilgi karmaşası ve çeşitlilikten dolayı kişiler hangi cihaz ve uygulamayı seçeceklerini bilemiyor. 1997’de Amerika Birleşik Devletleri Sağlık Bakanlığı’na bağlı Gıda ve İlaç Dairesi (FDA) tarafından onaylanmış ve günümüz şartlarında vücudumuzda istenmeyen kıllardan kurtulmamız için en etkili yöntemlerden lazer epilasyonla ilgili merak edilenleri Plastik Cerrahi Uzmanı Dr. Ergin Işık’a sordum.



MEDİKAL BİR İŞLEMDİR

Yazının Devamını Oku