Paylaş
Daha önceki bir yazımda erken bir seçimde AK Parti’nin tek başına iktidar olması için ya MHP’den ya da HDP’den en az 3 puan alması gerektiğini ve bu iki partiden aynı anda oy alabilmenin imkansızlığını yazmıştım. Bugün MHP ve HDP dengesi üzerinde duracağım. Daha spesifik olarak HDP ve MHP’nin ayrı ayrı değil birlikte oy kaybetmeleri durumunda ortaya çıkacak meclis tablosunu paylaşacağım. Analizleri paylaşmadan önce bir noktanın altını çizeyim. Ben AK Parti’nin önümüzdeki seçimde hem MHP’den hem de HDP’den aynı anda oy alabileceğine ihtimal vermiyorum. Ama bu bir olasılık hesabı değil senaryo hesabı. Simulasyon.
HDP ve MHP 1 puan oy kaybetse 3. Parti kim olur?
Hem HDP hem de MHP 1 puan kaybederse ve AK Parti bu 2 puana ek olarak diğer partilerden de (daha ziyade Saadet Partisi’nden) 1 puan alırsa meclis tablosu ne olur? Aşağıdaki tabloda yer alan bu senaryoya göre AK Parti oylarını 3 puan arttırıyor ve tam sınırda iktidar oluyor. HDP mecliste 3. Parti oluyor. MHP ise meclisin en küçük partisi olarak temsil ediliyor.
Tablo 2: HDP ve MHP 1 puan oy kaybeder ve AK Parti bu 2 puana ek olarak diğer partilerden 1 puan daha alırsa milletvekili dağılımı
MHP ve HDP 2’şer puan kaybederse ne olur?
İkinci senaryoda yine aynı mantıkla ama bu sefer her iki partiden 2 puanı alıp toplam 4 puanı AK Parti’ye eklediğimizde ne olacağını hesapladım. Bu durumda da sonuç değişmiyor. HDP. 3 Parti, MHP ise HDP’den 3 puandan fazla oy almasına ragmen 4. Parti oluyor. HDP 2 puan oy kaybettiğinde toplam 8 vekil kaybederken MHP aynı sayıda oy kaybı ile toplam 14 vekil kaybediyor!
HDP sadece AK Parti ile yarışırken, MHP hem AK Parti hem de CHP ile yarışıyor!
Yukarıdaki senaryoları çoğaltmak mümkün ama sonuç değişmiyor. HDP daha az seçmenle daha çok vekil çıkartıyor. Bunun nedeni HDP oylarının belli seçim bölgelerinde yoğunlaşmış olması ve o bölgelerde de yalnızca AK Parti’nin varolması. MHP ise daha geniş bir bölgeye dağılmış durumda ve MHP’nin etkin olduğu çoğu yerde hem CHP hem de AK Parti yarışıyor. Rekabet ortamı HDP’nin işine geliyor.
Tablo 2: HDP ve MHP 2’şer puan oy kaybeder ve AK Parti bu 4 puanı alırsa vekil dağılımı
Ana Muhalefet Partisi HDP?
Burada paylaşmadığım benzer senaryo analizlerinde ortaya çıkan bir başka durum daha da ilginç. Eğer MHP ve HDP oyları diyelim ki 1 er puan azalır ve AK Parti oyları 276’nın altında kalırsa seçim sonrası bir CHP-AK Parti koalisyonu ciddi bir olasılık. Peki bu durumda Ana Muhalefet Partisi kim olacak? Evet tahmin ettiniz: HDP!
Türk Milliyetçiliğinin sınavı!
Yukarıdaki sümulasyonlar adı üzerinde bir varsayım üzerine test edilen senaryolar. Ancak bu senaryoların ortaya çıkarttığı realite şu: MHP olası bir erken seçimde özellikle AK Parti tabanındaki milliyetçilerin desteğini alamaz ise yeni mecliste 4. Parti olabilir. Aynı şekilde HDP de Ana Muhalefet Partisi olabilir.
Paylaş