Paylaş
1. Bugün özellikle Turkcell’in sosyal fayda üreten projelerini konuşmak istiyoruz. Dijital Bahar projeniz ile başlasak, kapsamı, hedefleri ile ilgili neler söylersiniz?
Turkcell olarak, teknolojiye erişimi daha geniş kitlelere ulaştırmak ve dijital okuryazarlığı artırmak önemli odak alanlarımızdan biri. Teknolojinin hızla ilerlediği günümüzde, dijital geleceğe adım adım yaklaşırken, Dijital Bahar projemiz ile Türkiye’deki dijital okuryazarlık seviyesini yükseltmeyi ve daha fazla insanın teknolojinin sunduğu fırsatları kullanabilmesini hedefledik.
Dijital Bahar projemiz kapsamında huzurevlerindeki büyüklerimize dijital okuryazarlık eğitimleri veriyor; bilgisayar, tablet ve akıllı telefon kullanımı, e-Devlet, siber güvenlik, sosyal medya gibi konularda bilinçlenmelerini sağlıyoruz. Ayrıca, e-Devlet işlemleri yapabilme, dijital oyunlar oynama ve VR gözlükler aracılığıyla sanal ortamda yeni deneyimler yaşama imkânı sunuyoruz. Huzurevi sakinleri, özel olarak tasarlanan BiP Meet kabinlerinde, aileleriyle özel görüntülü görüşmeler gerçekleştirebiliyor. TV+ ile film, dizi ve televizyon içeriklerine erişim sağlıyor, sanal gerçeklik (VR) teknolojisi ile fiziksel olarak ziyaret edemedikleri Türkiye’nin güzelliklerini sanal ortamda deneyimleyerek farklı bir dünyanın kapılarını aralayabiliyorlar.
Proje kapsamında bu sene teknoloji ile eğlenceyi birleştiren bir başka etkinlik daha düzenledik. Yarış arabası simülasyonunu kullandıkları Dijital Bahar Büyük Yarış etkinliği ile büyüklerimiz keyifli zaman geçiriyorlar. En iyi 5 dereceyi yapan büyüğümüzü, 18-24 Mart Yaşlılara Saygı Haftası kapsamında, “Büyük Final Yarışı” için Genel Müdürlüğümüzde ağırladık.
Bunun yanı sıra, dijital okuryazarlık eğitimleri, online bilgi yarışmaları, teknoloji ve cihaz kullanımı eğitimleri gibi etkinliklerle büyüklerimizin sosyalleşmesi için imkân yaratıyoruz. Projemizle büyüklerimiz dijital dünyayı keşfetme fırsatı yakalarken, sosyal etkileşimlerini artırıyor ve dijital ortamda daha güvenli hareket ediyorlar.
2021’den bu yana 20 huzurevinde Dijital Bahar Odaları kurarak büyüklerimizin teknolojiyle buluşmasını sağladık. Önümüzdeki dönemde projemizi genişleterek, büyüklerimizin teknolojiyle daha güçlü bir bağ kurmasını sağlamayı ve nesiller arası etkileşimi pekiştirmeyi hedefliyoruz.
2. Turkcell Zekâ Gücü Projesi devam ediyor, son durumla ilgili bilgi alabilir miyiz?
Turkcell Zekâ Gücü projemizle tam 9 yıldır özel yetenekli öğrencilerimizi teknolojiyle buluşturuyoruz. Dünya hızla dijital bir geleceğe ilerlerken, Türkiye’nin teknolojiyi tüketen değil üreten bir konumda olması için genç neslin yeteneklerini keşfetmesini oldukça önemsiyoruz. Millî Eğitim Bakanlığı ile iş birliği içerisinde yürüttüğümüz bu proje kapsamında açtığımız Zekâ Gücü sınıflarımız deprem bölgesinde 13’e, Türkiye genelinde ise 87’ye ulaştı. Ülkemizin 55 şehrinde yer alan sınıflarımızla her yıl 66 binin üzerinde öğrencimize ulaşıyoruz. Zekâ Gücü sınıflarımızda dizüstü bilgisayarlar, tabletler, 3D yazıcı, Raspberry Pi kitleri, yapay zekâ ve sensör kitleri ve Arduino proje setleri gibi her türlü teknolojik donanımı sunuyoruz.
Gençlerimizin inovasyon odaklı düşünmesini, projeler geliştirmesini teşvik ediyor, potansiyellerini en iyi şekilde gerçekleştirmeleri için eğitimler sunuyoruz. Bugüne kadar öğrencilerimizin ulusal ve uluslararası yarışmalarda 400’ün üzerinde ödül ve şampiyonluk alması bizi hem gururlandırıyor hem de ülkemizin geleceği için çalışma motivasyonumuzu her geçen gün daha da artırıyor. Projemiz kapsamında 2025’in ilk sınıfını Kahramanmaraş Elbistan Bilim ve Sanat Merkezi (BİLSEM) bünyesinde açtık.
Sınıflarımızın sayısını artırmaya, Türkiye’nin teknolojide rekabet gücüne sahip bir ülke olması için gençlerimize olanak sağlamaya bundan böyle de devam edeceğiz.
3. Bir de tekno atık seferberliğiniz var, bu proje kapsamında neler yapıyorsunuz?
Turkcell olarak, sürdürülebilirlik, tüm iş yapış süreçlerimizin kalbinde yatan stratejik bir odak alanı. Hedefimiz ise gelecek nesillere çok daha yaşanabilir bir dünya bırakmak.
Elektronik cihazların hayatın önemli bir parçası haline geldiği bu dönemde, böylesi bir tüketimin yol açacağı olumsuz çevresel etkileri de çok önemsiyoruz. Geri dönüşümün çevre, toplum sağlığı ve ekonomi açısından sağlayacağı faydaların bilinciyle, “Eğitime Dönüştür” projemizi hayata geçirdik. Projemizle hem çevremize duyarlı adımlar atıyor hem de geleceğimize yatırım yapıyoruz.
Amacımız, elektronik atıkları geri dönüşüme kazandırarak çevre üzerindeki etkilerimizi en aza indirmek ve topladığımız bu atıklardan elde edilen gelirle çocuklarımıza nitelikli eğitim desteği sunmak. TÜBİSAD (Bilişim Sanayicileri Derneği) iş birliği ile 2019’dan bu yana devam eden projeyle yaklaşık 47 ton tekno atık toplandı ve geri dönüşüme kazandırıldı. Geri dönüşümden elde edilen gelirin tamamını ise Türkiye Eğitim Gönüllüleri Vakfı’na (TEGV) bağışlıyoruz. Kampanyamızla, yüzlerce çocuğumuza eğitim desteği sağladık. Aynı zamanda, tekno atıklardan kaynaklı tehlikeli maddelerin toprağa karışmasını engelleyerek, kaynakların verimli kullanımını sağlamaya da devam ediyoruz.
Projemize katkı sunmak isteyen vatandaşlarımız, tüm yıl boyunca Turkcell mağazalarına tekno atıklarını getirerek, çocuklarımızın eğitimine ve çevreye destek olabiliyor.
BİNLERCE KADINA KODLAMA EĞİTİMİ
4. Geleceği Yazan Kadınlar Yapay Zekâ projeniz ile de ilgili bilgi alabilir miyiz?
Turkcell olarak, teknolojide fırsat eşitliğini sağlamak amacıyla önemli projeler hayata geçiriyoruz. 11 yıldır devam eden “Geleceği Yazanlar” programımız, bugüne dek Türkiye’nin dört bir yanından 10 milyon kişiye yazılım geliştirme konusunda eğitim sunarak teknoloji ekosistemine katkı sağladı. Bu programın özel bir ayağı olarak 2017 yılında başlattığımız “Geleceği Yazan Kadınlar” projesi ise kadınların yazılım dünyasında daha fazla yer almasını teşvik etti ve binlerce kadına kodlama eğitimi sundu.
Geçtiğimiz yıl ilk kez hayata geçirdiğimiz “Geleceği Yazan Kadınlar Yapay Zekâ” projemizle ise odağımızı bir adım öteye taşıdık. Yapay zekâ gibi günümüzün ve geleceğin en kritik alanlarından birinde, kadınların yetkinliklerini artırmayı, lider kadınlar yetiştirmeyi ve ülkemizin bu alandaki rekabet gücünü artırmayı hedefledik. 17 bin kadına ulaşmayı amaçladığımız program kapsamında katılımcılara; Python, makine öğrenmesi, derin öğrenme ve veri bilimi gibi teknik alanlarda kapsamlı eğitimler sunuyoruz. Bunun yanı sıra, sektör buluşmaları, kişisel gelişim eğitimleri ve mentörlük desteğiyle kariyer yolculuklarını destekliyoruz.
Eğitim sürecinin ardından, katılımcılar 3’er kişilik ekiplerle 3 ana kategori altında projelerini geliştirecekler. Yarışmada, her kategoride yapılacak jüri değerlendirmesi sonucunda, birinci seçilen ekipler 200 bin TL ödül kazanacak ve toplamda 600 bin TL’lik ödül havuzuyla projelerinin hayata geçmesi sağlanacak. Ayrıca, patent alabilecek projeler için patent desteği de sunulacak.
Paylaş