4kişilik
Hazırlama süresi 15 dakika
Pişirme süresi 5 dakika
Malzeme listesi
200 gr dondurulmuş karides (soyulmuş minik karides)
2 demet maydanoz
1 çay kaşığı tuz
Malzemeler* 200-250 gr kavurma (kavrulmuş et de kullanabilirsiniz)
* 25 gr tereyağı
* 3 adet orta boy kuru soğan
* 2 su bardağı pilavlık bulgur
* 3 su bardağı sıcak su
* Yarım çay kaşığı tuz
* 1 çay kaşığı karabiber
İtalya’dan Tunus’a, Fransa’dan İspanya’ya pek çok Akdeniz ülkesinden gelen şefler, basın mensupları, gurmeler ve mutfak kültür araştırmacıları Hatay Valiliği’nin koordinatörlüğünde gerçekleştirilen organizasyonda bir araya geldi.
Vali M. Celalettin Lekesiz etkinliklere verdiği destek ve katılımla Hatay halkının da etkinliklere dahil olmasında, Mutfak Günleri’nin festival havasında geçmesinde büyük rol oynadı.
Bu geniş katılımlı, iyi organize olmuş festivalin amaçlarını şöyle özetleyebiliriz; Akdeniz ülkelerinin yemek kültürleri arasındaki bağı geliştirmek, ülkelerin birbirini daha iyi tanıması, ülkelerin yerel lezzetlerinin çeşitli şekillerde kayıt altına alınması, gelecek nesillere bırakılacak olan yemek kültürünün korunması, gurme turizminin geliştirilmesi.
Dört gün boyunca çeşitli Akdeniz ülkelerinden gelen yaklaşık yüz mutfak insanını, şefleri kendi ülkemin topraklarında izlemek beni nasıl onurlandırdı anlatamam.
Festival boyunca, yerel mutfaklara duyduğum saygı bin kat daha arttı.
Sunumlar, atölye çalışmaları, panellerle dolu geçen günler Akdeniz ülkelerinin birbirine ne kadar dost, ne kadar yakın olduğunu da gözler önüne serdi. Mutfak kültürünün ve layıkıyla korunmuş olan yöresel mutfakların turizme, dolayısıyla ülke ekonomisine katkısının
vurgulandığı festival, ülkelerin az bilinen, unutulmaya yüz tutan gıda ürünlerini de uluslararası platformda dile getirmiş oldu.
MALZEMELER
* 400 gr az yağlı dana kıyma
* 1 su bardağı pirinç (kırık ve tombul pirinç kullanmanızı öneririm)
* 1 adet orta boy kuru soğan
* 250 gr haşlanmış karnabahar (saplarından ayrılmış çiçek kısımları kullanılır)
* Yarım demet maydanoz
* 1 çay kaşığı tuz, karabiber
Malzeme listesi
* 7-8 dilim kepekli tost ekmeği (baget ekmek ya da haşhaşlı ekmek de kullanabilirsiniz)
Dipsos için;
* 2 adet haşlanmış katı yumurta
* 2 diş sarmısak
* 2 yemek kaşığı mayonez (herhangi bir krem peynir türü de kullanabilirsiniz)
MALZEME LİSTESİ YAPILIŞI
25-30 santim çapındaki yuvarlak cam fırın tepsisini fındık büyüklüğündeki bitkisel margarinle iyice yağlayın ve bir kenarda bekletin.
Yufkalardan birini tepsiye buruşturarak yerleştirin.
Diğer taraftan, sosu hazırlamak için; yumurtaları derin bir kaba kırıp, çatal ya da tel çırpıcı yardımıyla iyice çırpın. Üzerine eritilip ılıtılmış margarini, sıvıyağı ve suyu ekleyip kabartma tozunu kattıktan sonra iyice karıştırın. (İsterseniz 3 su bardağı su yerine 1 su bardağı soda ve 2 su bardağı su da katabilirsiniz)
Hazırladığınız sosun üçte birini kaşıkla yufkanın üzerine gezdirin. Üzerine ikinci yufkayı buruşturarak serip sosun üçte birini gezdirin.
Son yufkayı da serip sosun kalanını üzerine gezdirin. Üzerine rendelenmiş kaşar peyniri serpiştirip bıçağın ucuyla böreği dilimlermiş gibi kesin.
5 dakika önceden 200 dereceye ve alt- üst konuma ayarladığınız fırında üzeri nar gibi kızarıncaya kadar pişirip çıkarın. Sıcak sıcak ve dilimleyerek servise sunun.
MALZEME LİSTESİ
* 500 gr kemikli dana eti (25-30 gramlık parçalar oluşturacak şekilde dilimlenmiş olmalı)
* 2 adet orta boy kuru soğan
* 3-4 adet orta boy patates
* 1 çay kaşığı tuz, karabiber
* 2 yemek kaşığı un
* 1 demet maydanoz
Sonraları, Likya yürüyüş yolu üzerinde bulunan yaylalarını, köylerini duymaya başladım ve nihayet bir fotoğrafta görüp çok etkilendiğim Kayaköy’e ve Fethiye’ye tekrar gitmek istedim.
Artık Göcek’e gide gele Fethiye ve Bozburun taraflarındaki Yörük kültürüyle iyice haşır neşirim.
Fethiye çok ilginç bir coğrafyaya ve insan çeşitliliğine sahip. Verimli topraklarında mısır, zeytin, her çeşit narenciye, nar, domates, üzüm ve hatta avokado bile yetişiyor. Zaten seracılık, sebze ve meyve yetiştiriciliği en önemli geçim kaynakları arasında.
Biz ailecek, Fethiye içinde bir yemek vahası olarak karşınıza çıkan balıkçılar çarşısındaki tahin pekmezin hastası olduk.
Yaylalarda ve dağ köylerinde yaşayan Yörüklerin el değirmenlerinde çekerek hazırladıkları tahin ve üzüm pekmezini karıştırıp üzerine de yörenin cevizini eklediğinizde ortaya çıkan lezzet de inanılmaz. Bu karışıma ekmek banıp yediğinizde “bundan güzel tatlı var mı acaba” diye düşünebilirsiniz.
Rengi bitter çikolata, lezzeti ise cennetten çıkma,,, Elbette ki biz bu müthiş lezzeti sevdiklerimizle paylaşmak istiyor ve İstanbul’a kilolarca tahin-pekmez taşıyoruz. Hani, balıktan sonra canınız mutlaka tatlı çeker ya, işte Yörük usulü tahin-pekmez ve ceviz o tatlı ihtiyacını karşılamak için de biçilmiş kaftan.
Sert, keçi peynirleri, tuluma basılmış yayla tulumları, çeşit çeşit lorları, çiçek ve çam balları, olağanüstü lezzetli süzme yoğurtları, kınık ve kadın parmağı üzümleri, son yıllarda yediğim en lezzetli ceviziyle Fethiye tam bir yeme-içme cenneti.
Sahrap Soysal'ın