Sahrap Soysal

Atatürk’un şehri Samsun

26 Ağustos 2018
Bir şubat gününde, “Anadolu Lezzetleri” programımız için Samsun’a gittik. İşte Atatürk’ün şehri olarak da anılan güzel ilimiz Samsun’un öne çıkan tatları...

Karadeniz Bölgesi’nin en kalabalık ve sanayisi en gelişmiş şehri olan Samsun, aynı zamanda Mustafa Kemal Atatürk’ün şehri olarak da anılır.

Samsun’un simgesi haline gelen şaha kalkmış at üzerindeki ünlü Atatürk heykeli ise Anadolu’da gördüğüm en etkileyici anıtlardan biridir. Çocukluğumda bu anıt önünde pek çok fotoğraf çektirmişliğim vardır.

Mühendis babamın 1962 yılında İmar ve Bayındırlık Müdürü olarak Samsun’a atanmasıyla beraber, güzel Samsun yıllarımız başlamıştı.

Biz çocuklar da babamın görevi dolayısıyla çevre ilçe, belde ve köylere giderdik ama deniz kenarındaki bir şehirde ilk defa uzun süreli yaşamanın keyfini de çıkarıyorduk. Çay bahçelerine gidip oturmak, sahilde dondurma yiyerek dolaşmak, bolca hamsi ve kalkan balığı yemek çok hoşuma giden etkinlikler arasındaydı.

AMAZON KADINLARI 

Bugün Atakum denilen kilometrelerce uzunluktaki muhteşem sahil şeridine biz bir zamanlar “matasyon” derdik. Yeni mezun, yakışıklı bir inşaat mühendisi olan Turgut amcam biz çocukların denize girmesinden, kumda oynamasından sorumluydu, gözünü bizden ayırmazdı. Sonra da bize en sevdiğimiz “Amazon Kadınları” hikayesini anlatırdı.

Yazının Devamını Oku

Anadolu’da Kurban Bayramı adeti

19 Ağustos 2018
Anadolu’da sadece bayramda kurban kesilmez. Kurbanlık hayvan kesmek, pek çok adetimiz ve geleneğimizin parçasıdır.

Yarın Kurban Bayramı’nın arifesi...
Büyükler, dost ve akrabalar ziyaret edilecek, eller öpülecek, gönüller hoş edilecek.
Yaz sıcaklarına rastlayan bayramları fırsat bilip tatile çıkanlar da telefonlarla kutlamalarını yapacak. İslamiyete göre hali vakti yerinde olan herkesin kurban kesmesi uygundur.
Öte yandan kurbanlık hayvanlık kesmek, Anadolu’da pek çok adetimizin ve geleneğimizin bir parçasıdır.
Nişan töreni veya söz kesilmesinden sonraki ilk Kurban Bayramı’nda kız ya da erkek tarafı birbirlerine kurbanlık koç gönderir. Buna “gelin koçu götürme adeti” denir. Kız evine giden koçun boynuzlarının arasına kurdeleyle bağlanmış bir altın takılır.



Yazının Devamını Oku

Taze naneli kabak mücver

17 Ağustos 2018
.

MALZEME LİSTESİ

◊ 5-6 adet orta boy yeşil kabak
◊ 1 demet dereotu
◊ Yarım demet taze yeşil soğan
◊ 1 demet maydanoz
◊ 10-12 yaprak taze nane
◊ 4-5 tepeleme yemek kaşığı un

Yazının Devamını Oku

Bodrum’un Ceyrek Efe’si

12 Ağustos 2018
Kanal D’de yayınlanan “Anadolu Lezzetleri” programımız için sıradaki durağımız Bodrum’du. Geliniyle birlikte “Çeyrek Efe” adlı restoranı işleten Saniye Demirkıran, bizi bu mekanda ağırladı.

Mutfak kültürümüz aynı zamanda geçmişten geleceğe aktarılan en zengin kültürel mirasımızdır. Tıpkı şarkılarımız, türkülerimiz, halk danslarımız, el sanatlarımız ve zanaatlerimiz gibi bizim kimliğimizi anlatan temel bir değerimizdir.
Öte yandan bir ülkenin ya da şehrin yemeklerini anlayabilmek için o yörenin tarih ve coğrafyasını da çok iyi bilmek gerekir.
Ege mutfağı, her türlü sebze, meyve ve otun yetiştiği eşsiz doğasını, denizden gelen tatlarıyla birleştirerek çok zengin coğrafyasını sofralarına taşımıştır.
Ege bölgesi mutfağı, aynı zamanda göçlerin de mutfağıdır. Mübadele ile Balkanlar ve adalardan gelen vatandaşlarımızın yeme-içme alışkanlıkları, Orta Asya’dan göç eden Türkmenlerin özgün yemekleriyle bu topraklarda kaynaşmış ve zengin bir mutfak kültürü ortaya çıkmıştır.




Yazının Devamını Oku

Güneydoğu’nun incisi Diyarbakır

5 Ağustos 2018
Kanal D’de yayınlanan “Anadolu Lezzetleri” programımın çekimleri için Diyarbakır’a gittim. Hem şehrin tarihi güzelliklerine, hem de yemeklerine hayran kaldım.

Dünya kültür mirası listesinde olan Hevsel Bahçeleri, uzaydan bile göründüğü söylenen Diyarbakır surları... UNESCO tescilli bu tarihi mekanlar bile bu kentin çok köklü geçmişini anlatmaya yetmez.
Benim içinse Diyarbakır, en eski yerleşim merkezi olan Sur bölgesindeki tarihi hanları, çarşıları, havuzlu evleri, kiliseleri, camileri ve tarihi pazarları demektir.
Diyarbakır tarihinin zengin geçmişinin, yaşam kültürünün, geleneklerinin, hayata bakışının, gastronomisinin kalbi sayılan Sur ilçesinin geçirdiği o sıkıntılı günleri geride bırakıp, eski canlılığına kavuştuğunu görmek beni pek mutlu etti.
Meşhur kahvaltıcıların yan yana dizildiği, ortası şadırvanlı, üç katlı tarihi Hasan Paşa Hanı’nın hemen girişindeki kahveciye mutlaka uğrarım. Kumda pişirilen, baharatlı, kakuleli dibek kahvesinin tadına bakarım.
Bu arada kameraları yerleştiren bizim çekim ekibinin gözü, ana kapının hemen iç kısmına konuşlanmış olan çiğ köftecideydi.
Yeni yoğrulup cam tezgahın arkasında yığılmış, limon dilimleri ve yeşil marullarla süslenmiş çiğ köfteden iki sıkımlık yememek için irademe epeyce baskı yaptığımı itiraf etmeliyim.
Çünkü Yoğurtçular Çarşısı’ndaki Kebapçı Mehmet Usta’ya gidip ciğer yemeyi aklıma koymuştum.

Yazının Devamını Oku

Ben Urfa’ya uğurlu geldim

29 Temmuz 2018
Bu hafta Urfa’dayız. 12 bin yıllık geçmişiyle, tarihiyle, yemekleriyle, tapınaklarıyla ünlü bu şehrimiz Göbeklitepe’siyle de UNESCO Dünya Mirası listesinde...

Urfa çekimleri için havaalanına giderken, Göbeklitepe’nin UNESCO Dünya Mirası listesine kabul edildiği haberini aldım.
Neredeyse 12 bin yıllık geçmişiyle “Tarihin sıfır noktası” olarak nitelendirilen, dünyanın en eski tapınak merkezi olarak kabul edilen Göbeklitepe için alınan bu kararı büyük bir sevinçle karşıladım.

Ayağım uğurlu geldi diye çok mutlu oldum. Artık tescillenen ve marka olan Göbeklitepe aynı zamanda Urfa’yı tüm dünyayla buluşturacak eşsiz bir tarihi alan.
Epeydir süren restorasyon çalışmaları da sona ermiş, yeniden ziyarete açılmıştı.

Ancak size önerim, önce Suriye sınırına kadar uzanan uçsuz bucaksız bir toprak manzarası görünümündeki Harran Ovası’na bir gün ayırmanız.

Yazının Devamını Oku

Patatesli Çerkez çöreği

20 Temmuz 2018
.

MALZEME LİSTESİ

Hamur için:
◊ 1 su bardağı ılık süt
◊ Yarım su bardağı ılık su
◊ Yarım su bardağı eritilmiş tereyağı
◊ 1 adet yumurta
◊ Yarım paket yaş maya

Yazının Devamını Oku

Alaçatı’nın ot dolaması

19 Temmuz 2018
.

◊ 2 adet hazır yufka
◊ Yarım su bardağı zeytinyağı
◊ 1 su bardağı su
İç malzemesi için;
◊ 1 demet ıspanak
◊ 1 demet taze soğan
◊ 1 demet maydanoz

Yazının Devamını Oku