Sahrap Soysal

Makarna mı salata mı

3 Haziran 2013
Yazın yemek pişirmek pek zevkli olmayabilir.

Hava zaten sıcakken bir de sıcak mutfakta vakit geçirmek insanı zorlayabilir. Peki uzun süre pişirme gerektirmeyen bir yemek nasıl yapılabilir, salata mı, makarna mı? Aradığınız cevap makarna salatası olabilir.
Makarna salatası yapmak hem kolay hem de zevklidir.
Sıcak olarak hazırlayıp serinledikten sonra yiyebileceğiniz gibi, büyük miktarda yapıp, bir öğünden kalanını buzdolabında saklayıp, daha sonra soğuk yiyebilirsiniz.
Nasıl bir salata yapacak olursanız olun, bence makarna salatasının en önemli ayrıntısı sosudur. Makarnayı haşladıktan sonra süzüp soğumaya bırakabilir, o sırada güzel bir sos hazırlayabilirsiniz. Kullanacağınız bütün sebzeleri iyice yıkadıktan sonra çiğ olarak kullanabileceğiniz gibi, malzemeleri biraz yağda çevirmeniz de mümkün.
Kıvamlı bir makarna sosu elde etmek istiyorsanız, makarnayı pişirdiğiniz suyun bir kısmını ayırın. Bu su pişirdiğiniz sosun sulanmasını sağlarken, kıvamını da koyulaştırır.

KÖZ BİBERLİ BEGOVİÇ MEZESİ

Kavanozda satılan konserve kırmızı biberleri süzerek kavanozdan çıkarın. Biberleri kesme tahtası üzerinde isterseniz şerit şerit, isterseniz küp küp doğrayıp derin bir kaba koyun. Ayıklayıp incecik kıydığınız dereotu ve maydanozu da ilave edin.

Yazının Devamını Oku

Anadolu turnesine çıktım

2 Haziran 2013
Maggi’yle beraber çıktığımız Anadolu turnesinde Anadolu insanıyla ilgili onlarca hikâye, hatıra biriktirdim.

Ben Anadolu’nun bir medeniyetler beşiği olmasının, tarihindeki ilk yerleşimin 14 bin yıl öncesine kadar gitmesinin ötesinde; insanının sosyal ve kültürel özelliklerine, yemek kültürüne hayranım.
Anadolu, toprakları üzerinde kurulmuş her uygarlığın bıraktığı kültürel birikimleri bir araya getirip korumuş ve bunları kendince yorumlamıştır.
Anadolu insanı kendinden önceki halkların yemek bilgilerini saklamış ve adeta bir bilgi deposu, arşivi oluşturmuş.
Çorum’da bize sunulan 4 bin yıl öncesinin Hitit yemekleri unutulmaz bir deneyim oldu doğrusu.
Anadolu’da o dillere destan misafirperverlik geleneğinden hiçbir şey eksilmemiş. Ben zaten, Anadolu insanının kolundan tutarak çekiştirip, “Bize yemeğe gidelim, bak gelmezsen küserim, sen ne istersen hemen pişiririm” tavrına bayılırım.

ARNAVUT CİĞERİNİN TADINA DOYAMADIMMaggi’yle beraber yaptığımız Anadolu turnesinde Anadolu insanıyla ilgili onlarca hikâye, hatıra biriktirdim.

Yazının Devamını Oku

Annemin vişne soslu muhallebisi

1 Haziran 2013
Mısır nişastası ve hindistancevizi tozu orta boy bir tencereye aktarılır.

Vanilya ve toz şeker eklenip yumurta sarıları ilave edilir. Malzemeler tel çırpıcı yardımıyla çırpılır.
Süt de azar azar tencereye aktarılıp karıştırılır. Tencere kısık ateşin üzerine oturtulup tahta bir kaşıkla sürekli karıştırılarak, katılaşıp muhallebi kıvamına gelinceye kadar pişirilir.
Muhallebi kaynamaya başladıktan 1-2 dakika sonra ocaktan alınır. Henüz sıcak haldeyken mikser ya da el blenderi yardımıyla 2-3 dakika çırpılır ve soğuması beklenir.
Bir kek kalıbı soğuk suyla çalkalanır. Böylece muhallebinin kalıba yapışması engellenmiş olur. (Muhallebinin kalıba yapışmamasını sağlamanın daha garantili bir yöntemi de kalıba streç film ya da buzdolabı poşeti sermektir.)
Soğuyan muhallebi kalıba aktarılıp üzeri düzeltilir ve buzdolabında en az bir gece bekletilir.
Diğer taraftan dondurulmuş vişne ve toz şeker mutfak robotunda 3-4 dakika çekilip püre haline getirilir. Kalıp buzdolabından çıkarılıp servis tabağına ters çevrilir. Üzerine vişneli sos gezdirildikten sonra dilimlenerek servise sunulur.

Malzeme listesi

- 5 su bardağı süt

Yazının Devamını Oku

Karpuz soğuk güzeldir

31 Mayıs 2013
Karpuzun yüzde 92’si sudan oluşur ama yanlış anlaşılmasın; çok yararlı bir meyvedir.

Öncelikle sıcak havalarda terleme yoluyla kaybettiğimiz su ve tuzu geri kazandırır.
Kırmızı rengini de aldığı, güçlü bir antioksidan olan likopen yönünden oldukça zengindir. Ayrıca içinde potasyum, A, B ve C vitaminlerini de barındırır.
Yağsız bir meyvedir ama yüksek meyve şekeri oranı sayesinde insana enerji de verir. Yani karpuzun faydaları yazmakla bitmez.
Belki duymuşsunuzdur, kızgın güneş altına bırakılan karpuz soğur derler.
Efsane gibi görünse de, bu yöntem doğru uygulandığında işe yarar.
Öncelikle karpuz, doğrudan güneşin altında bırakılmamalı, sıcak havada, gölgede ve kısmen esen bir yerde olmalı.
Eğer ıslak bir bezle üstünü örterek burada bırakırsanız, sıcağın etkisiyle buharlaşmaya başlayan su, ihtiyacı olan ısıyı ağır ağır karpuzdan alır.

Yazının Devamını Oku

Bilmece gibi tarifler

30 Mayıs 2013
İnsan yaptığı işin tarihini merak ediyor doğrusu. Ben de bir süredir yemekçilik yapan biri olarak biraz araştırdım, yemek tarifi yazmaya ne zaman başlamışız diye.

Ortaçağ’ın sonuna kadar doğru dürüst yemek kitabı yayınlanmamış. Yayınlananlar da zenginlerin, aşçılarına yazdırıp kendileri için bastırdıkları kitaplarmış. Kimi ülkeler, (Fransa gibi) yemek kültürü oluşturmayı, ulusal bir yapı oluşturmakla eşdeğer saymış olacaklar ki, yemek kitapları yayınlayıp bunları ülkenin dört yanına dağıtmayı iş edinmişler.
20. yüzyılın başına kadar da yemek kitapları mesleki kitaplar olarak kalmış. Yani, bu kitapları sıradan insanların anlaması pek de kolay değilmiş çünkü kullanılan terimler mesleki terimlermiş.
Yemeğin yapılışını okuyan yemek meraklısı malzeme listesini kendi yapmak zorundaymış.
Yani sevgili okurlarım, o zamanın aşçıları yemek tarifi vermeyi benim kadar sevmiyorlarmış anlaşılan.

Banduma

Tavuğu bir miktar tuz katılmış 8 su bardağı suda haşlayıp süzün.
Çok küçük parçalar olmayacak şekilde didikleyin.

Yazının Devamını Oku

Akıllı iki kadının eli değince

29 Mayıs 2013
Geçenlerde bir arkadaşımla Nişantaşı’nda organik ürünler satan bir dükkana girdik.

Aradığımız şeyi bulup kasada ödemeyi yaparken “ne yesek” diye konuşuyorduk. Dükkan sahibi “Size organik ürünlerden kinoalı salata yapayım” dedi. Arkadaşımla oracıkta bulunan masaya oturuverdik.
Dükkan sahibi olan iki hanımdan biri hemen içeriye gidip çay koydu. Diğeri ise hem bizimle sohbet ediyor, hem de içeriden getirdiği peyniri, zeytini, salatalık ve domatesi masamıza taşıyordu. Sohbet sırasında dükkanın Fatma ve Funda adındaki bu iki kız kardeş tarafından işletildiğini, dükkanda satılan bütün ürünlerin organik olduğunu, sebze ve meyvenin hemen her sabah taze taze satın alınarak getirildiğini öğrendik.
Biz sohbet ederken masa kurulmuş, salata da masadaki yerini almıştı. 
Rumeli Caddesi Zafer Sokak’taki dükkan bu iki kız kardeş için işyerinden çok daha fazla şey ifade ediyor. Türkiye’nin her yerine www.olivmare.com adresinden siparişle ürün gönderebildiklerini söylediler. Üstelik organik ürünlerle misafirlerine kahvaltı ya da salata servisi de yapıyorlar.
Bayılıyorum böyle akıllı, çalışkan, becerikli kadınlara.

KÖZLENMİŞ BİBERLİ ASOS PİLAVI

Pirinci, üzerine 2-3 santim çıkacak kadar sıcak ve tuzlu suda bir saat kadar bekletin. Diğer taraftan, zeytinyağını pilav tenceresinde (geniş bir teflon tencereyi tercih edin) kızdırın. Yemeklik incecik doğradığınız soğanı katıp karıştırarak 2-3 dakika daha kavurun. Pirinci yıkayıp süzdükten sonra, kızgın yağa aktarın. Orta ısılı ateşte, tahta bir kaşıkla sürekli karıştırarak 5-6 dakika kavurun. Kırmızı uzun dolmalık biberleri fırında ya da ocak ateşinin üzerinde közleyin. İyice yumuşayan biberlerin sapını kesip tohumlarını ayıklayın. Dış zarlarını da soyup atın.

Yazının Devamını Oku

Trakya usulü sulu köfte

28 Mayıs 2013
Kıymayı, yıkayıp süzdüğünüz pirinci ve yumurtayı derin bir kaba koyun.

Baharatları serpip sıkıca yoğurun. Hazırladığınız köfte harcından misket büyüklüğünde parçalar koparıp parçaları avuçlarınız arasında yuvarlayın. Köfteleri un serptiğiniz bir tepsiye koyup una bulayın.
Köfteleri buzdolabında 30 dakika kadar bekletip sertleşmesini sağlayın. Havuç ve patatesi soyup tavla zarı formunda doğrayarak kararmaması için suda bekletin. Soğanı da soyup incecik doğrayın.
Diğer taraftan, sıvıyağı orta boy tencerede kızdırıp salçayı ve soğanı ilave ederek 2 dakika kadar kavurun. Havuç ve patatesi ekleyip 3-4 dakika daha kavurduktan sonra 6-7 su bardağı suyu ilave edin ve kaynamasını bekleyin.
Önceden hazırladığınız köfteleri kaynamış olan suyun içine atıp, tuzu ekledikten sonra 15-20 dakika pişirin. Diğer taraftan, limon suyu ve yumurta sarısını bir kasede çırpın. Sosu kaynayan yemeğe katıp hızlıca karıştırın. 10 dakika daha pişirdiğiniz yemeği ocaktan alın.
Yemeği sıcak sıcak servise sunun. İsterseniz üzerine 1 tatlı kaşığı kadar kırmızı pul biber de serpiştirebilirsiniz.

Malzeme listesi-300 gr az yağlı kuzu ya da dana eti
-1 adet yumurta

Yazının Devamını Oku

Cevizli Gürcü mezesi

27 Mayıs 2013
Yeşil fasulyeleri ayıklayıp isterseniz ortadan ikiye bölün isterseniz bütün olarak bırakın.

Kaynayan bol tuzlu suda iyice yumuşayıncaya kadar haşlayıp süzün.
Yağları geniş bir tavaya koyup kişniş ve biberi ekleyin. Orta ısılı ateşin üzerine koyup kızdırın. Üzerine çekilmiş ceviz içini katıp karıştırmaya devam ederek 5 dakika kadar kavurun. Yağda pişirdiğiniz cevizleri fasulyelerin üzerine gezdirin. Sıcak ya da ılık olarak servise sunun.

Malzeme listesi-1 kg taze
yeşil fasulye
-50 gr tereyağı + 1 çay bardağı sıvıyağ
-300-400 gr ceviz içi
-2 çay kaşığı kırmızı toz biber

Yazının Devamını Oku