Sahrap Soysal

Sebzeli hamsi pane

14 Ağustos 2013
Kılçıkları ayıklanıp başları koparılmış olan hamsileri iyice yıkayıp süzgece koyun.

Üzerlerine tuz ve karabiber serpip süzülmelerini bekleyin.
Sıvıyağın 2 yemek kaşığını en az 24-28 santim çapındaki bir teflon tavaya koyun. Unu bir tepsiye yayın. Yumurtaları geniş bir kasede çırpın. Galeta unu ve paneyi karıştırıp başka bir tepsiye yayın.
Ara harcını hazırlamak için ayıklanmış soğanları incecik dilimleyin.
Maydanozu da çok ince doğradıktan sonra soğanla karıştırın.
Hamsilerden birini açarak avucunuzun ortasına koyun. Soğan ve maydanoz karışımından 1 tatlı kaşığı kadar alıp hamsinin ortasına koyun. Bir diğer hamsiyi derisi dışarıya bakacak şekilde avucunuzdaki hamsinin üzerine kapatıp bastırın. Bütün hamsilere aynı işlemi uygulayın.
Teflon tavanın altını yakıp sıvıyağı orta ısılı ateşte kızdırın.
Hazırladığınız hamsi çiftlerini önce una, sonra çırpılmış yumurtaya, son olarak da çıtır paneli galeta ununa batırıp tavaya yerleştirin.

Yazının Devamını Oku

Evlendik, mutfakta mutluyuz

13 Ağustos 2013
Evlenmek, yeni bir hayata adım atmak, pek çok kişi için doğduğundan beri yaşadığı evden çıkıp başka evde kendi düzenini kurmak demek.

Günümüzün yaşam koşullarında tek kişinin bir evi geçindiremeyeceği açık olduğuna göre eşlerden her ikisinin de çalışıyor olması şart.
Bu da demek oluyor ki, kadınla erkek aynı şartlarda giriyor kapıdan içeri. Yani bütün gün çalışmış ve yorulmuş iki insan olarak.
Dolayısıyla artık mutfak kadının kalesi olmaktan çıkıp erkek ve kadının ortak kullanım alanı olmaya başlıyor.
Evde yemek yapılıyor olması; ocağın tütüyor olması demek aynı zamanda. Bu yüzden bence, bir evin sıcaklığını ve yaşıyor olduğunu gösteren en büyük etken o evde yemek yapılması.
Haydi bakalım yeni evliler, doğru mutfağa! Mutfak hem eğlenceli vakit geçirmek hem de evi ev yapmak için kullanacağınız bir mekan çünkü.

LİMONLU SÜTLÜ TAVUK

Tavuk but filetoların üzerine hafifçe tuz ve karabiber serpin. Soğanları yemeklik incecik, sarmısakları pirinç tanesi büyüklüğünde dilimleyin.

Yazının Devamını Oku

İran pilavları

12 Ağustos 2013
Eski yemek gezginleri yazdıkları eserlerde ve dilden dile dolaşan hikayelerinde, hakiki pilavın ancak ve ancak bol safranla ya da basmati pirinciyle yapılabileceğini vurgularlar.

Basmati denilen bu uzun ince zarif pirinci, varlıklı insanlar sofralarından eksik etmezlermiş bir zamanlar. Gezginler hangi pirincin makbul olduğunu söylemekle kalmamışlar, gezip gördükleri yöreler arasında pilav çeşidinin en çok olduğu ülkenin İran olduğunu da belirtmişler.
Bu gezginler aynı zamanda çilav pirinciyle yapılan pilavları da öve öve bitiremezler. İçine fıstık, üzüm, nohut ve et gibi türlü malzemeler katılarak yapılan İran usulü pilav çeşitlerinin zaman içinde Anadolu’ya kadar ulaştığını ve Anadolu’da yaygın bir biçimde yapıldığını da söyleyebiliriz.
Ancak, Anadolu’da bir pilav çeşidi daha vardır yaygın olarak yapılan. Bu topraklarda yoksulun aşı bulgurdur ve Anadolu insanı yaratıcılığını bulgur pilavı konusunda da göstermiş, bulgur pilavını çeşitli sebzelerle, etle, nohutla, mercimekle yaparak onu zenginleştirmiştir.

İran pilavı (Çilav)

Çilavı yıkayıp süzdükten sonra bir tencereye aktarın. Üzerine 8 bardak suyu, tuzu ve limon suyunu ekleyerek orta ateşte pişmeye bırakın. Pirinci istediğiniz dirilikte haşlayabilirsiniz. Pişirdiğiniz pilavı süzüp tekrar tencereye aktarın. Üzerine; küp şeklinde doğranmış tereyağını ekleyip çok kısık ateşte 5 dakika daha pişirin. Ocaktan aldığınız pilavı, 15-20 dakika dinlendirip karıştırarak servise sunun.

Malzeme listesi

-2 su bardağı çilav

Yazının Devamını Oku

Meyve şekerli sable kurabiye

10 Ağustos 2013
Oda sıcaklığında yumuşamış olan bitkisel margarin derin bir yoğurma kabına koyulur.

Üzerine yine oda sıcaklığında bekleyen yumurtaların sadece sarıları eklenir.
Bir limonun kabuğu rendenin küçük delikli tarafıyla rendelenip ilave edilir. Vanilya ve pudraşekeri koyulduktan sonra un azar azar ilave edilerek yoğrulmaya başlanır.
Yaklaşık 4-5 dakika sonra ele yapışmayan, kulak memesi yumuşaklığında bir hamur elde ortaya çıkacaktır. Hamur oda sıcaklığında en az 30 dakika bekletilir.
Dinlenen hamur merdane yardımıyla ya da elle yarım santimden biraz ince olacak şekilde açılır. Hamurdan şekilli kurabiye kalıpları ya da çay bardağı ağzıyla şekilli parçalar çıkarılır.
Üzerlerine kakao serpiştirilen kurabiyeler yağlanmış fırın tepsisine aralıklı olarak yerleştirilir.
Kurabiyeler 5 dakika önceden 175 dereceye ve alt-üst konuma ayarlanmış olan fırında yaklaşık 20 dakika, üzerleri sararıncaya kadar pişirilip çıkarılır.
Soğumaları beklenip üzerleri meyve şekerlemeleri ya da marmelatla süslendikten sonra badem içi serpiştirilerek servise sunulur.

Malzeme listesi

Yazının Devamını Oku

Sarayda bayram

9 Ağustos 2013
Bugün bayramın ikinci günü. Ramazan Bayramı, bundan yüzyıllar önce Osmanlı İmparatorluğu’nda da önemliydi.

Osmanlı saray örgütünde de dini bayramların gerçekten önemli bir yeri varmış. Bayram arifesinde sarayın “Alay Meydanı” adı verilen ikinci avlusunda, önce Mehter Takımı gösteri yapar, sonra dualar okunur ve son olarak da alkışlarla tempo tutulurmuş.
Bayram sabahı ise sarayda bulunanlar, rütbe sırasıyla padişahın bayramını kutlarlarmış. Bu kutlama törenine gerçekten çok özen gösterilirmiş. Leyla Saz’ın anılarında okuduğuma göreyse, padişahın eli değil, elinde tuttuğu bir kurdele öpülürmüş. Hatta, padişah törene herhangi bir nedenden dolayı katılmamışsa, padişahın kavuğu tahta konur, karşısına divan kurulur, tören bu şekilde yapılırmış.
Örneğin, Sultan 2. Ahmet, ayaklarından rahatsız olduğu için, onu bu törenlerde genellikle kavuğu temsil edermiş. Padişahın kavuğu bile maiyetini hazırola geçirmeye yetiyormuş anlayacağınız.

Çardak poğaçası

Öncelikle sıvıyağı, yoğurdu, kabartma tozunu, tuzu ve unu derin bir kapta karıştırarak yoğurun.
Sonra hamuru tezgahın üzerine alarak 3-4 dakika daha yoğurmaya devam edin. Kulak memesi yumuşaklığındaki hamuru oda sıcaklığında 20 dakika kadar dinlendirin.
Dinlenen hamurdan portakal büyüklüğünde 4 adet beze yapın. Öte yandan, 25-30 santim çapındaki yuvarlak fırın tepsisini yağlayın Her bir hamur bezesini tepsi büyüklüğünde açıp, aralarına peynir serpiştirerek üst üste yerleştirin. Sonra da hamurları bir ucundan sarmaya başlayarak, rulo yapın. Bu ruloyu kendi etrafında sararak, gül şekli verin.

Yazının Devamını Oku

Zeytinli kıymalı gül böreği

7 Ağustos 2013
Hamuru hazırlamak için sıvıyağ, süt, tuz ve unu derin bir kaba koyup yoğurmaya başlayın.

Kulak memesi yumuşaklığında ve ele yapışmayan bir hamur elde edeceksiniz. Hamuru eşit büyüklükte dört parçaya bölün. Üzerlerini mutfak peçetesiyle örtüp oda sıcaklığında 30 dakika dinlendirin.
Diğer taraftan haşlanmış patatesleri incecik küçük küçük doğrayın. Soğanları yemeklik incecik dilimleyin. Sıvıyağı ve soğanı geniş bir tencereye koyup orta ısılı ateşte, karıştırarak 5 dakika kavurun. Patatesi katıp 5 dakika daha kavurduktan sonra tuz ve biberi serpiştirin.
İyice karıştırıp incecik kıyılmış maydanoz, ceviz içi ve çekirdeksiz zeytinleri ilave edin. Hemen ocaktan alıp soğumaya bırakın.
Dinlenen hamurlardan birini çok az un serptiğiniz tezgâhta yarım santim kalınlığında açın. Üzerine eritilmiş yağdan 3-4 yemek kaşığı kadar gezdirin. Hazırladığınız zeytinli kıymalı harcın dörtte birini yufkanın üzerine serpin. Ucundan başlayarak rulo yapın. Sonra da kendi etrafında sararak gül şekli verin. Yağlanmış tepsinin tam ortasına yerleştirin.
Diğer yufkalara aynı işlemleri uygulayarak bu böreğin etrafına rulo şeklinde sarın. Sıvıyağ, yoğurt ve yumurtayı çırpıp böreklerin üzerine sürün. Önceden 180 dereceye ayarlayarak ısıttığınız fırında 40 dakika, iyice kızarıncaya kadar pişirin. Çıkarıp dilimleyerek servise sunun.

Malzeme listesi

1 su bardağı sıvıyağ

Yazının Devamını Oku

Peynirli kuskus pilavı

6 Ağustos 2013
Zeytinyağını orta boy bir pilav tenceresine koyup kızdırın.

Üzerine kuskusu ilave edip sürekli karıştırarak 2-3 dakika kavurun.
Sıcak suyu tencereye aktarıp tuz ve karabiberi serpiştirdikten sonra karıştırın.
Kısık ateşte, kuskus suyunu çekinceye kadar pişirdikten sonra ocaktan alın.
Tencerenin kapağını açıp henüz sıcak haldeyken ufalanmış beyaz peyniri de aktarıp tahta bir kaşıkla alttan üste doğru hafifçe karıştırın ve pilavı havalandırın.
Tencerenin kapağını tekrar kapatıp pilavı en az 10-15 dakika daha bekletin.
Servise sunarken üzerini ince kıyılmış dereotu, maydanoz ya da taze naneyle süsleyebilirsiniz.

Malzeme listesi

-2 su bardağı kuskus

Yazının Devamını Oku

Bulgurlu semizotu çorbası

5 Ağustos 2013
Semizotunun köklerini kesip atın ve saplarını ve yapraklarını incecik doğrayın.

(Yapraklarını salata için ayırıp sadece saplarından da çorba yapabilirsiniz.) Bulguru yıkayıp süzün. soğanı incecik yemeklik, sarmısakları pirinç tanesi büyüklüğünde doğrayın.
Sıvıyağı orta boy bir tencereye aktarıp orta ısılı ateşte kızdırın. Soğan ve sarmısağı ekleyip karıştırarak 2-3 dakika kadar kavurun. Salçaları ilave edip 2-3 dakika daha kavurduktan sonra semizotu ve bulguru aktarın ve karıştırarak 2-3 dakika daha pişirin.
Suyunu aktarın ve tuz ve biberi serpiştirip kaynayıncaya kadar pişirin. Kaynamaya başlayınca ocağın altını kısıp saplar yumuşayıncaya kadar pişirmeye devam edin. Pişince limon suyu ve naneyi ekleyin ve ocaktan alın. Sıcak sıcak servise sunun.

Malzeme listesi

- Yarım demet semizotu
- 4-5 yemek kaşığı sıvıyağ (tereyağı da kullanabilirsiniz)
- Yarım su bardağı kalın köftelik bulgur

Yazının Devamını Oku