Gila Benmayor

Yoksa siz Kopenhag’dan anlaşma mı bekliyordunuz

20 Aralık 2009
KOPENHAG İklim Zirvesi’nde sera gazlarının kısıtlanmasıyla ilgili “somut” bir anlaşma çıkmamasına en fazla hayal kırıklığına uğrayan Avrupa.

Öyle olması da doğal.
Zira dünkü Le Monde Gazetesi’ne bakılırsa Avrupa’nın sera gazlarının azaltılmasına yönelik hedefleri fazlasıyla iddialıydı.
Avrupa Birliği’nin talebi 2050  yılına kadar sera gazlarının yüzde 80 azaltılmasıydı.
2020 yılına kadar kendi önüne koyduğu yüzde 20’lik hedefi Kopenhag’da yüzde 30’a çıkartmayı da istiyordu.
Hiç biri olmadı.
Le Monde “Avrupa’nın hedeflerini diğer ülkeler paylaşmadı. Bugünün dünyasında iktidarı paylaşmaya namzet yeni koalisyon tarafından tek başına bırakıldı” diyor.
Gazetenin sözünü ettiği yeni koalisyonun üyeleri kimler?

Yazının Devamını Oku

Hem demokrasi kaybetti hem kadınlar

15 Aralık 2009
DTP’nin kapatılmasına bir de şu açıdan bakın.

2007 seçimlerinde meclise girmeyi başaran 49 kadın milletvekili arasından 9’u DTP’nin bağımsız adaylarıydı.Hafızam beni yanıltmıyorsa, AKP’den 25, CHP’den 10, MHP’den 2 ve DTP’nin 9 bağımsız adayı olmak üzere 49 kadın mecliste yerini almıştı.Bir önceki dönemde 24 kadın milletvekili vardı.Son seçimde iki misli kadının meclise girmesi beğenin beğenmeyin kayda değer bir başarıydı.Şimdi gelinen nokta şu:DTP’li milletvekilleri Diyarbakır dönüşü açıkladıkları gibi istifa ettikleri takdirde meclisteki kadın milletvekili sayısı 49’dan 40’a düşecek.Kaybeden kim?Hem demokrasi, hem kadınlar.Zaten Türkiye’de “kadının durumu” demokraside nasıl sınıfta kaldığımızın göstergelerinden biri değil mi?DTP için kapatılma kararı çıktığı günden beri her kafadan bir ses çıkıyor, herkes kendine göre bir yorum yapıyor.SİYASİ PARTİLERE YÜZDE 35 KOTAKimdi şimdi hatırlamıyorum televizyonda yorum yapanlardan biri DTP’nin “feodal zihniyetten”  kendisini kurtaramadığını söyledi.Toprak reformu, ağalık kurumu gibi şeylerde bu saptama doğru olabilir ama partinin “siyasette kadın” meselesinde izlediği politika açısından itirazım var.Zira DTP seçimlere girerken yüzde 40 oranında bir “kadın kotası” uygulamış.Van’dan seçimlere giren Fatma Kurtalan ile seçim öncesi konuştuğumuzda “Kadın adayları tek tek kadınlar belirledi. Erkekler listelerimize karışmadılar” dediğini hatırlıyorum.Nitekim listelere koydukları adayların çoğu seçilmişi.Seçim sonrası, KAGİDER ve KA-DER’in iki toplantısında diğer kadın milletvekilleriyle buluşma fırsatı bulduğumuz DTP’li kadın milletvekilleri siyasi parti yasasına yüzde 35’lik bir “kadın kotası” konmasını önermişlerdi.Cesur bir çıkıştı bu.Ancak gerisi gelmedi.DTP’li kadın milletvekilleri için “kadın kotası” için mücadele hiç öncelikli bir mesele olamadı.

Şimdi de zaten meclisten gitme vakti gelmiş görünüyor.
Üniversiteli gençleri izlemeye devam edeceğizTOPLUM Gönüllüleri Vakfı üniversiteli gençlere yönelik bir araştırma yapmış.“Üniversiteli gençlerin sorunlarını” tespit etmeye yönelik bir bilimsel araştırma ilk kez yapılıyor.Üniversiteli gençlerin barınma, ulaşım, beslenme gibi sorunları olduğunu hepimiz biliyoruz ancak ilk kez bunlar oranlarla, rakamlarla karşımızda.Sabancı Üniversitesi’nden Dr. Ekrem Düzen tarafından yürütülen araştırmanın çarpıcı sonuçlarından birine göre, üniversiteli gençlerin yüzde 55’i “üniversite öğrenci merkezli değil”  diye düşünüyor.Yani üniversite olanaklarını öğrenci yararına göre yönetmiyor.Temel hizmetler öğrenci ihtiyaçlarını karşılamıyor ve akademik hayat öğrenciyi desteklemiyor.Başka bir sonuca göre ise öğrencilerin yüzde 17’si “üniversite şehrinin” öğrenci dostu olmadığına inanıyor.Türkiye’nin dört bir yanında üniversite kuranların dikkate alabilecekleri bir uyarı bu.Gençlerin “öğrenciye uygun düzenlemeler yok” ya da “halk bizleri ekonomik kaynak olarak  görüyor” demeleri, mutlaka yeni üniversiteler için kollarını sıvayanlara yol gösterecektir.43 ilde, 59 üniversiteden 1886 gençle gerçekleştirilen araştırmayla ilgili olarak Toplum  Gönüllüleri Vakfı Yönetim Kurulu Başkanı İbrahim Betil, “Temel fotoğrafı çektik. Araştırmaları tekrarlayacağız. Üniversiteli gençleri izlemeye devam edeceğiz” diyor.

Yazının Devamını Oku

Mansimov, elle işlenmiş Türk bayrağını 650 bin lirayaaldı, TSK’ya hediye edecek

13 Aralık 2009
İSTANBUL Modern’de anlamlı bir gece. Müzenin 5. kuruluş yıldönümü kutlanıyor.

“Gala Modern” etkinlikleri çerçevesinde müzenin eğitim projelerine destek amacıyla ilk kez bir “kültür ve sanat destek yarışması” düzenleniyor.
Türkiye’nin önde gelen sanatçılarının, bu özel gece için yaratıkları ve müzeye bağışladıkları eserler yarışacak.
İstanbul Modern’deki gecede kimler yok ki?
İş dünyasının önde gelen simaları, ünlü çağdaş sanat koleksiyonerleri ve politikacılar.
Devlet Bakanı ve Başmüzakereci Egemen Bağış, İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş, Beyoğlu Belediye Başkanı Ahmet Misbah Demircan, Oya Ezcacıbaşı’nın yanında.
İstanbul Modern Yönetim Kurulu Başkanı Oya Eczacıbaşı konuşmasında rakamları veriyor.
Müzeyi bugüne kadar 2.5 milyon kişi gezmiş.

Yazının Devamını Oku

Rusya ile doğalgaz pazarlığının tam zamanı

11 Aralık 2009
ULUSLARARASI Enerji Ajansı’nın baş ekonomisti Fatih Birol ikinci kez Enerjisa’nın davetiyle İstanbul’daydı.Birol, geçtiğimiz kasım ayında ajansın yayınladığı “Dünya Enerji Görünümü” Raporu’nun sunumu için ülke ülke dolaşıyor.

Dediğine göre, Türkiye raporun yayınlandığı 10 Kasım’dan bu yana uğradığı 21. ülke.

İstanbul’a Moskova üzerinden gelmiş.

Komşumuzda enerjideki son gelişmelerle ilgili esmekte olan havayı iyi biliyor.

İstanbul’dan BM İklim Zirvesi için Kopenhag’ın yolunu tutan Birol’a göre, 2009 yılında ekonomik kriz nedeniyle enerjide birçok yatırım ertelendi.

Yazının Devamını Oku

Türkiye AB sürecinde İngiltere’yi örnek almalı

8 Aralık 2009
TÜRKİYE’nin dış politikasında “eksen kayması” olduğu ve Batı’dan uzaklaştığı iddialarıyla ilgili her gün bir yazının kaleme alındığı günlerde bu “sıcak konu” Londra’da bir konferansta masaya yatırıldı.

İstanbul Kültür Üniversitesi bünyesindeki “Global Siyasi Eğilimler Merkezi (GPOT) ile London School of Economics’in “Çağdaş Türk Araştırmaları” kürsüsünün ortaklaşa düzenledikleri konferansın başlığı da zaten “Türk Dış Politikasının Dönüşümü”.

GPOT Direktörü Prof. Mensur Akgün ile “Çağdaş Türk Araştırmaları” kürsüsü Başkanı Prof. Şevket Pamuk hem Türkiye’den, hem Avrupa’dan uzman isimleri biraraya getirmeyi başarmış.

LSE’nin çatısı altındaki konferansa geniş katılım, “Türkiye Batı’dan uzaklaşıyor mu” sorusuna cevap arayanların az olmadığının kanıtı. 


Peki ortaya atılan görüşler neler?

Koç Üniversitesi’nden Profesör Fuat Keyman’a göre, Türkiye, son dönemlerde dikkat çeken ve “eksen kayması” kuşkularına yolaçan “proaktif” dış politikasının merkezinde kesinlikle Avrupa Birliği üyeliği olmalı.

LİDERLERDEN FARKLI SİNYALLER


Yazının Devamını Oku

Contemporary İstanbul’da ilk iki günün satışı 5-6 milyon dolar

6 Aralık 2009
CONTEM-PORARY Art İstanbul yani İstanbul Çağdaş Sanat Fuarı’nın bugün son günü.

Bu müthiş sanat şölenini kaçıranlar adına üzgünüm.

Bu yıl dördüncüsü yapılan çağdaş sanat fuarı izleyici sayısı, yüksek fiyatlara satılan sanat eserleriyle rekor kırmış durumda.

Contemporary İstanbul Yönetim Kurulu Başkanı Ali Güreli, “Fuarda 19 milyon dolarlık eserin satışa sunulduğu tespit etmiştik. İlk iki günlük satış 5 ila 6 milyon dolar civarında” diyor.

Ekonomik krizde sanata yapılan yatırım etkileyici.

Sanatçılar açısından ise umut verici.

Hele İstanbul gibi bir ortamdan değil de, örneğin Anadolu’da gelen genç ressamların eserlerinin ünlü koleksiyonerler tarafından alındığını düşünürseniz.

Çağdaş sanat fuarıyla ilgili şimdiye kadar yazılanlar hep ünlü ressamların eserleriyle ilgili.

ÇUKUROVALI

Yazının Devamını Oku

Sadettin Saran: Yenilenebilir enerjide iddialıyız

4 Aralık 2009
KOPENHAG’daki BM İklim Zirvesi önümüzdeki hafta başlıyor.<br><br>Kuşkunuz olmasın zirve boyunca en fazla “yenilenebilir enerji” konuşulacak.

“Yenilenebilir Enerji”nin önümüzdeki dönemde Türkiye’de de daha çok konuşulacağının en son işaretini İstanbul’da Greenpeace ofisini ziyaret eden Enerji Bakanı Taner Yıldız verdi.

Kimin aklına gelirdi?

Greenpeace ofisinde bir Enerji Bakanı.

Sivil toplum örgütü adına oldukça heyecan verici bir gelişme.

Greenpeace Akdeniz Genel Direktörü Dr. Uygar Özesmi’ye bakarsanız bakanın ziyareti sivil toplum kuruluşlarıyla işbirliğinin ilk adımı.

Gerisi gelecek mi?

Yine Özesmi’nin verdiği bilgiye göre, Bakan Yıldız, Greenpeace’in geçtiğimiz günlerde yayınlanmış olduğu “Enerji Devrimi” Raporu’nu da incelemek üzere özel bir ekip oluşturmuş.

“Bu raporu ciddiye aldıklarını gösteriyor”

Yazının Devamını Oku

Dünyanın ünlüleri bu kitabı okuyor

1 Aralık 2009
GEÇEN-LERDE Türk-Amerikan İş Konseyi ’nin yemeğinde ARGE Danışmanlık Şirketi’nin Başkanı Dr. Yılmaz Argüden’e rastladım.

Heyecanlıydı.

İki yıl önce yayınlamış olduğu “Yönetim Kurulu Sırları” kitabı İngilizceye çevrilmiş.

Amerikan Palgrave Macmillan Yayınevi tarafından “Boardroom Secrets” başlığıyla İngilizceye çevrilen kitap Amazon ’da satış rekorları kırıyormuş.

Kitabının İngilizceye çevrilmesinden sonra Argüden’e Harvard, MIT, Toronto Üniversitesi gibi dünyanın önde gelen üniversitelerinden konferans davetleri

Yazının Devamını Oku