Paylaş
Seyhan Ziraat Odası Başkanı Yaşar Özkan, Gazetemiz Çukurova Bölge Temsilcisi Erdal Fernergiz’e Çukurova’da zarar gören çiftçilerin sorunlarını dile getiren açıklamasında şu görüşlere yer verdi:
TARIMSAL ÜRETİMDE DEVAMLILIK ESASTIR
“Bölgemizde iki yıl önce yaşanan şiddetli kuraklık, geçen yıl ise şiddetli sıcaklıklar üretimi etkilese de bir şekilde üretim sekteye uğramadan devam etmiştir. Ancak bu yıl önce 22-25 Şubat tarihleri arasında, daha sonra Nisan ayında yaşanan don felaketi 36 ilimizi etkilemiş ve zarar gören ürünlerde üretim çok ciddi zarar görmüştür. Bu zararın sadece tarımsal üreticilere değil tedarik ve dağıtım zinciri, en son da vatandaşa yansıması kaçınılmazdır.
İlgili sektör dinamiklerinin hızlı bir şekilde müdahale etmesi gerekmektedir. Bu nedenle;
1- Ziraat Bankası kredilerinin limitleri arttırılarak yeni kredi imkanları sağlanmalı,
2- 2025 üretim yılı için kullanılan kredilerin zarar gören üreticiler için vadelerinin uzatılması ve faizlerinin silinmesi,
3- Üretimlerinin büyük bir kısmını kaybeden üreticilerin zararlarının karşılanması için çalışmalar yapılmasını beklemekteyiz
Bu vesile ile çiftçilerimizin sorunlarına duyarlılık göstererek mecliste gündeme getiren başta Adana Milletvekillerimize Adanalı çiftçilerimiz adına teşekkür ederiz.”
HASAR TESPİT ÇALIŞMALARI BAŞLADI
Öte yandan, Adana'da zirai dondan etkilenen tarım alanlarında başlatılan hasar tespit çalışmaları devam ediyor.
İl Tarım ve Orman Müdürü Mehmet Nuri Kökçüoğlu, "Yapılan çalışmalar neticesinde erkenci nektarin, şeftali, erik ve narenciye alanlarında, marul, ıspanak, bakla, patates, soğan, örtü altı karpuz, domates, muz, ejder meyvesi, avokado ve salatalık yetiştirilen alanlarda don kaynaklı zarar oluştuğu tespit edildi. Buğday ve arpa gibi kışlık tahıl ekili alanlarda yapılan ön tespitte ise herhangi bir zarar görülmedi." dedi.
Paylaş