Doğan Hızlan

Murat Gülsoy’un 30 yılı

13 Nisan 2019
İyi yazar Murat Gülsoy sadece öyküleri, romanları, denemeleriyle ünlenmedi, yaratıcı yazarlık dersleri verdi, Boğaziçi Üniversitesi Nâzım Hikmet Kültür ve Araştırma Merkezi’nde etkinlikler düzenledi. Hakkında çıkan kitabın adı ve içeriği şöyle: ‘Murat Gülsoy: Edebiyatta 30. Yıl-Basında Yazılanlar’...

Türk edebiyatında çeşitli alanlarda yazanların Murat Gülsoy üzerine değerlendirmeleri onun genç kuşak içinde iyi, ilgi gören, her çalışmasında yenilikleri deneyen, onları geliştiren bir edebiyatçı olduğunu gösteriyor.
Hemen hemen bütün kitaplarını okuduğum için böyle bir yazılar toplamını hak ettiği kanısındayım. Kitabın başında ‘Önsöz niyetine: Murat Gülsoy’un Yazarlık Serüveni’ yazısını okursanız, onun yükseliş çizgisinin dönemlerini fark edersiniz. 1983’te Somut’ta başladığı yazma sürecini bugüne kadar başarıyla sürdürdü.
Kimlerin yazısı var?
· Öykücülükte Uyanış / Orhan Duru
· Kurmacanın Gerçeğe Çelmesi / Füsun Akatlı
· ‘Düşünen’ Yazının Ustası / Haydar Ergülen
· Sevgilinin Geciken Ölümü / Asuman Kafaoğlu Büke

Yazının Devamını Oku

Semtleri yazmak ve yaşamak

12 Nisan 2019
SİTE hayatı başladığından beri semt kitapları azaldı. Çünkü sitelerin bir kişiliği yoktur. Büyük alışveriş merkezlerinde herhangi bir satıcı ile dostluk kuramazsınız. Sizin özel zevklerinizi bilmezler.

Geçenlerde büyük bir site içindeki bir kuruma konuşma yapmaya gittim, belleğimde bir iz kalmadı. Nereye gittiğimi sorsanız, anımsadığım bir fotoğraf karesi yok.

Hangi semt nesiyle meşhurdur, hangi yemeği, hangi lokantası, hangi pastanesi ünlüdür? Eski semtlerde bu soruların cevabını bulabilirsiniz ama sitelerde asla.

Mario Levi ile TRT 2’de yaptığım programda semtler ve onların üzerine yazılanları konuştuk.

Şimdi semtler üzerine bir dizi hazırlıyormuş, ilk olarak da Kadıköy’ü yazmış. Nedense benim için karşı taraf hep uzak bir diyar gibi gelir. Ki Suadiye’de babam, Kartal ve Pendik’te akrabalarım oturduğu halde.

Kadıköy için karikatürist yazar İzel Rozental de bir kitap yazdı.

Son seçimlerde İzel Rozental, Buket Uzuner ihtiyar heyetinde rol aldılar.

Deniz Kavukçuoğlu da İstanbul’un çeşitli semtlerini dolaşıp, Gökçeada’yı bir süre mekân tuttuktan sonra Kadıköy’e döndü.

Kartal’a yıllar sonra gittiğimde gökdelenler arasında hatıralarımdaki semti bulamadım.

Yazının Devamını Oku

Tarık Buğra dosyası

11 Nisan 2019
Hece dergisinin* nisan sayısında iyi yazar Tarık Buğra adına bir dosya hazırlanmış.

Dergi üç ana konu ile dikkat çekiyor:

* Dosya: Tarık Buğra - Editör: Esra Özdemir Demirci.

* Ayın Söyleşisi: Hashim Cabrera.

* Gösterge Yakanlar: Fuat Sezgin.

Sunuş’la başlayalım:

Tarık Buğra’nın elli yıl önce, 1969’da defterine yazdığı bir notu, Hatice Buğra Bilen’in yayıma hazırladığı ‘Tarık Buğra’dan Notlar’ eserinden aktaralım:

“Bir arabam olsaydı

 Bir de türküm olurdu elbet

Yazının Devamını Oku

Kitap fuarlarından notlar

9 Nisan 2019
HEMEN hemen bütün kitap fuarlarını geziyorum.

Nedenini sorarsanız, bazı kitapları ancak fuarlarda bulabildiğimden.

Özellikle resmi kurum yayınlarını fuarlar dışında bulmanız mümkün değil.

Türk Dil Kurumu, Kültür ve Turizm Bakanlığı yayınları başta geliyor.

Ne yazık ki üniversite yayınlarını takip etseniz de alabilmek nerdeyse imkânsız.

Bir çok kez yazdım.

Devlet bir dağıtım şebekesi kursa, belli yerlerde gerek resmi kurumların yayınlarını, gerekse üniversite yayınlarını burada satsa.

Önemli araştırmalar, kitaplaşmış doktora tezleri, akademisyenlerin kitapları burada bulundurulmalı.

Ancak tanınmış akademisyenler kitaplarını özel yayınevlerinde yayınlayabiliyorlar ama daha alt kademedeki çalışmalar gün ışığına çıkmıyor.

Yazının Devamını Oku

Sevgi herkesi kucaklamalı

7 Nisan 2019
Son yıllarda engelliler ile ilgili pek çok etkinlik yapılıyor. Bir bakıyorsunuz sporda zafer kazanmışlar, bir başka yerde otizmli çocuklar konser veriyor. Yaratıcı faaliyetlerde bulunuyorlar, kendi köşelerine terk edilmeden toplumun içine çıkıyorlar.

Bir toplumun insancıl anlayışı bu çalışmalarda kendini gösterir.

İzmir’de de ‘Ege Engel-Siz Yaşam Derneği’ ‘Yaşamın Ritmi’ adlı bir konser düzenliyor.

Şef Hakan Şensoy yönetiminde İzmir Devlet Senfoni Orkestrası eşliğinde solist Burhan Öcal konserinde özel çocuklar ilk kez sahne alacak.

Ahmed Adnan Saygun Sanat Merkezi’nde 9 Nisan’da düzenlenecek konserde özel çocuklar, aldıkları ritim eğitimiyle dinleyicilere çalışmalarını sunacaklar.

Sanat yönetmenliğini Sinan Olcay’ın üstlendiği ve sunuculuğunu Doç. Dr. Engin Deniz Eriş ile öğretim görevlisi Ebru Kalyoncu’nun yapacağı gecede, Ege Engel-Siz Derneği’nin de tanıtımı yapılacak.

Dernek Başkanı İnci Sancak, özel gereksinimli çocukların yetenekleri doğrultusunda yönlendirilip hayata tutunabilmeleri için yola çıktıklarını ifade ederek “Onların yaşama hazırlanmaları ve hayallerinin gerçekleşmesi için tüm engellerin ortadan kaldırılmasını diliyoruz. Bir sivil toplum kuruluşu olarak İzmir’in bu hedefte çalışması için üzerimize düşeni yapacağız. Çocuklarımızın imkân tanınması halinde neler yapabileceğini göstereceğimiz konserimiz, bunun güzel bir örneğini oluşturuyor. Tüm İzmirlilerin de farklarını gösterip sevginin önündeki tüm engelleri kaldıracağına inanıyoruz” diyor.

*

Yazının Devamını Oku

Jack London’ı yeniden okumak

6 Nisan 2019
Bazı yazarlar okunmazsa bir dönemin siyasal, toplumsal panoraması, insanları tanınamaz; böylece dünya edebiyatı hakkında bilgimiz eksik kalır. Jack London, bu tür yazarlardan biridir. Yordam Edebiyat’ın çıkardığı 10 kitaplık set bu yüzden önemli...

Benim kuşağımın çok okuduğu yazarlardan biri de Jack London’dır. İnsanın serüvenleri niçin yaşadığının önemli yanıtlarını onun kitaplarında buluruz. Servet hırsının insanı götürdüğü bataklığı ustaca anlatır. Gerek bireysel yaşamı gerek dönemin sorunları, onun unutulmaz kitaplarını yaratmada etkin olmuştur. ‘Demir Ökçe’ ile ‘Martin Eden’, o kuşağın kitaplığında yer almıştır.
Bazı yazarlar okunmazsa bir dönemin siyasal, toplumsal panoraması, insanları tanınamaz; böylece dünya edebiyatı hakkında bilgimiz eksik kalır. Jack London, bu tür yazarlardan biridir.


Serüvenci, sosyalist
Yordam Edebiyat’ın çıkardığı 10 kitaptan oluşan ‘Jack London Seti’nin çevirmeni de, yıllar önce yayınevi yönetirken birçok çevirisini okuduğum Mete Ergin. İyi bir çevirmenin kaleminden çıkmış olduğunu gösteriyor, okura güven veriyor.
Mete Ergin (1934-2015), Robert Kolej’i bitirdi, Boğaziçi Üniversitesi İngiliz Filolojisi bölümünde eğitim gördü. Birçok önemli yazarın kitaplarını dilimize çevirdi.

Yazının Devamını Oku

İzmir baharı kitap fuarıyla karşılayacak

5 Nisan 2019
24. İZMİR KİTAP FUARI, yarın Uluslararası İzmir Fuar Alanı’nda (Kültürpark) açılacak ve 24 Nisan akşamına kadar sürecek.

TÜYAP ile Türkiye Yayıncılar Birliği işbirliğiyle hazırlanan fuara 457 yayınevi ve sivil toplum kuruluşu katılacak.

Söyleşi, panel ve çocuk etkinliklerinden oluşan 114 kültür etkinliği gerçekleştirilecek.

Fuarın Onur Yazarı Hidayet Karakuş.

Fuara katılacak yazar, şair ve bilim insanlarından bazıları:

◊ Gülten Dayıoğlu, Zeynep Oral, Yılmaz Özdil, Füruzan, İlber Ortaylı, Güray Öz, Altan Öymen, Emre Kongar, İbrahim Kaboğlu, Ayşe Kulin, Enver Aysever, Ahmet Ümit, Banu Avar, Ataol Behramoğlu, Ahmet Telli, İnci Aral, Sinan Meydan, Uğur Dündar, İsmail Saymaz, Ercan Kesal, Mahfi Eğilmez, Mavisel Yener, Şükrü Erbaş, Haydar Ergülen, Murat Gülsoy, Zeynep Altıok Akatlı, İlker Başbuğ, Mine Söğüt, Feyza Hepçilingirler, Onur Öymen, Saygı Öztürk, Canan Tan, Gülseren Budayıcıoğlu, Erhan Çelik, Doğan Cüceloğlu, Canan Karatay, Aytül Akal, İlkay Marangoz, Tuna Kiremitçi, Yekta Kopan, Bahadır Yenişehirlioğlu, Işık Öğütçü, Metin Hara, Nazlı Eray, Kahraman Tazeoğlu, Can Yılmaz, Zafer Algöz, Selçuk Erdem, Kemal Hamamcıoğlu, Deniz Bayramoğlu, Akın Birdal, Ümit Aktaş, Nihat Sırdar, Ahmet Şimşirgil, Levent Üzümcü, Murat Menteş, Aret Vartanyan, Varol Yaşaroğlu ve Sinan Canan.

ONUR KONUĞU HİDAYET KARAKUŞ

KARAKUŞ yıllar önce Almanya’nın Sesi Radyosu Türkçe Edebiyat Ödülü’nde birincilik ödülünü kazanmıştı. O ödülün seçiciler kurulunda ben de vardım. Doğu ile Batı’yı birleştiren bir ince ustalık vardı o yapıtında.

Hidayet Karakuş

Yazının Devamını Oku

Oktay Rifat’ı anımsatmak

4 Nisan 2019
TÜRK şiirinin önemli ustalarından Oktay Rifat, ne yazık ki gereken ilgiyi görmedi. Çünkü onu okuyup anlamanız için, iyi şiir konusunda ölçütlerinizin olması gerekir. Şiirin/şairin kalıplaşmaması gerektiğini düşünüyorsanız, Oktay Rifat’ı ihmal etmeyin.

Vardığı doruğu her zaman sınayan, ustalığa yeni ustalıklar için sırt çeviren bir şair. Hem özgün hem de değişime açık.

Garip Üçlüsü’nde yer aldı ancak yolları ayrıldıktan sonra nitelikli çıkışları sürdü.

Kendi şiir kulvarında giderken, başka şairlerin yol haritasını da daima izledi.

NOTOS’un yeni sayısında onun için bir dosya hazırlandı:

“Oktay Rifat

Zamanın Aşınmaz Şairi”.

Bu tür dosyalar, yazarı, şairi gündeme getirir, okumayanlarda okuma hevesi uyandırır. Genç kuşaklar da eğer şair olmak istiyorlarsa onun eşliğinde devam etmenin önemini kavrayacaklardır. Ben de o dosyadan seçmeler yaptım:

- Cevat Çapan

Yazının Devamını Oku