Kavganın büyüklüğünü tepedeki isimlerin konuyu saklama ihtiyacı duymamasından rahatlıkla anlayabilirsiniz.
Son meclis toplantısında ATO Başkanı Salih Bezci ile ATO Meclis Üyesi ve aynı zamanda Büyükşehir Belediye Başkan Vekili olan Ali Gökşin arasında sert bir tartışma yaşandı.
Meclis tutanaklarına yansıyan tartışma Bezci’nin, Hacca gideceğini söyleyip, Meclis üyelerinden ‘Helallik’ istemesiyle başlıyor. Sonrasında Ali Gökşin söz istiyor ve salonda buz gibi bir hava estiren konuşmayı yapıyor.
ÖBÜR TARAFTA HESAPLAŞALIM
Ali Gökşin: Salih Bezci şu anda helallik almak istiyor ama üç sene önce benimle ilgili hakaret dolu, iftiralarla dolu bir mektup yazarak ve bu mektubu çoğalttırarak bütün Meclis üyelerine dağıttırmıştı. Ben ona hakkımı helal etmiyorum. Onunla öbür tarafta hesaplaşmak istiyorum.
(Salondan helalleşin sesleri)
Meclis Başkanı Nurettin Gürgür: Bazı hususların daha manevi bir ortam içerisinde telakki edilmesi değerlendirilmesi uygun olur. Bu noktada ben Salih Bezci’nin, Ali Gökşin’in gönlünü almasını, şöyle bir kucaklaşmalarını istiyorum.
Türkiye genelinde muhalefetin en başarılı belediyeleri olarak gösterilebilecek, İstanbul’da Şişli ve Ankara’da ise Yenimahalle’de yapılan sınır değişiklikleri Türkiye’nin gündemine oturdu.
Şişli’nin en gözde bölgelerinden Ayazağa ve Maslak, Yenimahalle’nin hızla gelişen semtleri Çayyolu ve Ümitköy bir gecede ilçelerinden ayrıldı.
Tartışmaların göbeğindeki iki ilçenin belediye başkanları dün bir aradaydı.
Türkiye’nin tartışmasız en popüler ilçe belediye başkanı Mustafa Sarıgül’ü, Başkan Yardımcıları Şenol Balaban ve Erhan Aras’la karşıladı, Fethi Yaşar...
Sarıgül’ün acelesi vardı, Anayasa Mahkemesi Başkanı Haşim Kılıç’la da görüşecek, yapılanın doğru olmadığını izah edecekti.
50 BİN KİŞİYLE REFERANDUM
Sarıgül, “mini zirvede” yol haritasını Yaşar ve ekibine şöyle anlattı:
Ankara Hürriyet’te yıllarca Yenimahalle’ye bağlı olan Çayyolu, Ümitköy ve çevresinin birleştirilerek bir ilçe yapılması gerektiğini savunduk.
Bu aynı zamanda bir kısmı Çankaya’ya bağlı olan Ümitköy ile Yenimahalle sınırlarındaki Çayyolu ve çevresinde yaşayanların da ortak görüşüydü.
Ancak 2004-2009 arası AK Partili belediyenin yönettiği Yenimahalle için böyle bir tasarrufta bulunulmadı.
Aslına bakarsanız o dönem Ümitköy ve Çayyolu Yenimahalle’den ayrılsaydı pek çok CHP’li bunun siyasi olduğunu savunabilirdi.
Diğer taraftan da CHP için Çankaya’dan daha garanti yeni bir belediye oluşturulmak istenmediği için de o dönem böyle bir düzenleme yapılmadığı ihtimali bir kenarda tutulmalı.
BÖLGE HALKI BELEDİYE İSTİYOR
Sonrasında 2009’da Yenimahalle yönetimi CHP’ye geçti.
Bir tarafta iktidarını korumak isteyen MHP Lideri Devlet Bahçeli, diğer tarafta MHP Trabzon Milletvekili Koray Aydın.
Son dönemlerin en çekişmeli ve gergin parti kurultaylarından birini yaşayacağız. Taraflar birbirleri hakkında epeyce konuştu. O yüzden genel havadan ziyade iki cephenin de kazanması ya da kaybetmesi durumunda Ankara yerel siyasetine olası etkilerini değerlendirelim.
MHP’nin kurultay sonrası yönetiminin ilk sınavı yerel seçimler olacak. Üç büyük şehirde alınan oylara bakacak olursanız, MHP’nin yalnızca Ankara’da yarışın içinde olduğunu göreceksiniz.
KAZANMA İHTİMALİ HEYECAN YARATTI
MHP’nin 2009 seçimlerinde Ankara’da aldığı yüzde 27’lik oy partinin kadrolarında, “Ankara’da seçimi kazanabiliriz” hissi oluşturdu.
Son yerel seçimde MHP’nin Ankara’daki lokomotifi olan Mansur Yavaş’la MHP Lideri Devlet Bahçeli arasındaki buzların erimemesi bile, ‘kazanma ihtimali’ne gölge düşürmedi.
Ankara’daki bir diğer siyasi aktör olan Turgut Altınok’un da, mevcut yönetimle yakınlaşması MHP’de yerel heyecanı hep sıcak tuttu.
YAVAŞ’A TEKLİF GÖTÜRECEK
Yanlışları söyledik, bir kısmı düzeldi, bir kısmı öylece duruyor.
Kurban Bayramı’ndan neredeyse bir ay önce Ankara’da her biri Türkiye’nin çoğu ilinden büyük metropol ilçe belediyeleri, kurbanlık satış ve kesim alanları konusunda yarışa girdi.
Rahatlıkla söyleyebilirim ki Ankara’daki tüm belediyeler bu hazırlık döneminden başarıyla çıkıp, imkanları doğrultusunda en iyi hizmeti verebilmek için hazırlıklarını tamamladı.
Ne ararsanız vardı
Acaba bu kez ‘O bildik görüntüler yaşanmaz mı?’ diye aklımdan geçirirken, daha doğrusu temenni ederken, Kurban Bayramı’nın ilk günü geldi çattı.
Ve pek çok Ankaralı maalesef yine alışkanlıklarından vazgeçmedi.
O kadar imkana, o kadar hazırlığa rağmen kesim sahalarında sıraya girmek bazılarına zor geldi.
Tam ‘Partiler anlaşacak, seçim öne alınacak’ derken, uzlaşan iki partide yaşanan firelerle süreç tıkandı.
Şimdi yeni bir yol aranırken bu kez de ‘Bütünşehir Yasası’ olarak bilinen yeni düzenleme tartışılıyor.
Yeni yasayı geçtiğimiz günlerde Ankara Hürriyet’te uzun uzadıya günlerde irdelemiştik.
Seçimlerin öne alınmasını ve yeni düzenlemeyi bu günlük bir yana bırakıp, havada uçuşan anketler ve adaylara bir bakalım.
Çok bilinmeyenli denklem
Ankara’da AK Parti cephesinde Melih Gökçek yeniden aday olmak istediğini defalarca söyledi. Anketlerin genelinde Gökçek önde görünse de Başbakan Yardımcısı Ali Babacan ismi -her ne kadar kendisi siyaseti bırakacağını açıklasa da- dillendiriliyor.
Gökçek aday olur mu olmaz mı, değişkenleri sıralasak ve tartışmaya başlasak günlerimizi alır.
Eksiklikler için birbirinden farklı öneriler de sunulur.
Tüm sorunları belki çözemeyiz ama aslında rota bellidir.
Vali Alaaddin Yüksel’in geldiği günden beri ısrarla söylediği ‘ortak akıl’ yol haritamız olmalıdır.
Şehirde yıllardır Büyükşehir Belediyesi’yle, Çankaya Belediyesi’nin ve meslek odalarının kavgaları artık bıkkınlık verdi.
Kimin haklı kimin haksız olduğunu zaten vatandaş da umursamıyor artık.
Gereksiz kavgalara bu kentin harcayacak enerjisi de kalmadı.
ÇAĞRI DA KARŞILIK DA ÖNEMLİ
Böylesi bir ortamda Büyükşehir Belediye Başkanı Melih Gökçek’in yıllardır çatışma yaşadığı meslek odalarına çağrısı önemlidir.
Büyükşehir Belediye Başkanı Melih Gökçek, Ankara Hürriyet ekibiyle Başkent’i dolaştı. Bir bölümü açılan Yeni Çiflik Bulvarı’nın kentin can damarı olduğunu belirten Gökçek, “Hemzemin geçidi kaldırdık. Günde neredeyse 240 tren seferi oluyordu ve altı dakikada bir kapanıyordu. İki dakika kapalı kalsa, bu kent orada günde sekiz saatini boşa harcıyordu” dedi.
İstanbul ve Eskişehir yollarına alternatif olacak Yeni Çiftlik Bulvarı çalışmalarını yerinde inceleyen Gökçek şunları söyledi:
“İstanbul Yolu, Ankara’nın nüfus bakımından en yoğun bölgelerini kent merkezine bağlayan tek arterdi.
ANA ARTERLERE ALTERNATİF
Özellikle Sincan, Fatih, Etimesgut ve Eryaman gibi nüfus açısından önemli büyüklüğe sahip semtlerin kent merkezine ulaşımında kullandığı İstanbul Yolu Jandarma Kavşağı’ndan sonra Batıkent gibi büyük bir semtinde araç yoğunluğunu alıyordu. Eskişehir Yolu da Ankara’nın yeni yerleşim yerlerini kent merkezine bağlayan tek arter. Bunun yanı sıra Ankara’daki büyük üniversitelerin Eskisehir Yolu üzerinde olması Ümitköy, Çayyolu, Konutkent ve Bilkent gibi semtlerin şehir merkezine bağlantısını sağladığından yoğun trafik yüküne sahip.
15 KİLOMETRE 8 ŞERİT
Ankara’nın Eskişehir ve İstanbul yollarına alternatif bir ana arteri ihtiyacından hareketle başlattığımız Yeni Çiftlik Bulvarı İstanbul ve Eskişehir Yolu’nun ortasında hızla ilerliyor. Celal Bayar Bulvarı’ndan başlayan ve Etimesgut’taki Hava Hastanesi’ne kadar uzanan 15 kilometrelik 4 gidiş - 4 geliş toplam 8 şeritli bulvarın üzerindeki 5 büyük geçit, iki dev viyadük ve bazı yolların genişletilmiş haliyle yıl sonunda hizmete girmesi planlanıyor.
YÜZDE 30 RAHATLAMA