Paylaş
Kur’an, Allah tarafından gönderilen bir rehber kitap. Muhatabı da inananlar. Allah’ın, kitabında muhatap aldığı inananlar arasında cinsiyet eşitsizliği yapması veya kadını aşağılayıp, erkekleri üstün tutması için bir nedeni olabilir mi?
Ya da bir kadın olarak; beni, yarattığı diğer kuluyla eşit görmeyen, adaletine inanmadığım bir Rabbe iman etmem mümkün mü?
Toplum olarak en büyük sorunumuzun yıllardır insanların dini sorgulamasından korkmamız olduğunu düşünüyorum. Neden bu kadar korktuk bilmiyorum?
Hâlbuki Kur’an bize Hz. İbrahim’in sorgulayarak Rabbini nasıl bulduğunu anlatır.
İslam, teslim olmak demektir; Allah’a, kitabına...
Biz sorgulamadan Müslüman oluyoruz ama teslim olamıyoruz.
Dini mevzuları dinden ziyade geleneksel yorumlayan hocaların sayesinde sorunlar çözümlenmek yerine karmaşık bir hâl alıyor.
Kadını kontrol altına alma dürtüsü hemen hemen tüm toplumların sorunu. Din ise bu alanda muhafazakâr erkeklerin en kolay kullandığı silah. İşin enteresan tarafı, kadın da zaman içinde erkeğin bakış açısını kabullenmiştir. Kabullenmeyen kadınlara ise “isyankâr” rolünü erkekle birlikte biçmiştir.
“Kocasına itiraz etmeyen kadın cennetliktir.” anlayışıyla çizilmeye çalışılan kadın profilinin aksine Allah Kur’an’da, Peygambere gelerek kocasını şikâyet eden ve hakkını arayan kadını anlatır ve örnek gösterir.
Günümüzün en dindar ailesinin kızı/eşi, Hz.Aişe’nin uğradığı iftiraya uğrasa Peygamberin ve Ebubekir’in anlayış ve teslimiyetini gösteremez.
Bugün, ‘Saçı uzun, aklı kısa’ diyerek kadını aşağılayan ve kadının fikrini dikkate almayan erkeğin Peygamberi, her işini eşi Hz. Hatice’ye danışarak yapan bir insandı.
Cennete dahi “Allah ile buluşma”nın ötesinde anlam yükleyen ve Huri anlayışını ön plana çıkaran bir ‘kadın’ anlayışımız var.
Düşünün ki; bir erkek, kadını mükâfat ve ceza olarak algılıyor. Böyle yetişen bir zihniyetin, kadına birey olarak bakabilmesi mümkün müdür?
Ülkemizde hâlâ, tecavüze veya tacize uğrayan kadınları suçlayan ve buna karşılık erkeğe hafifletici sebepler atfeden bizlerin bunu izah edeceği dini bir dayanağı var mı?
Ülkemizde ve dünyada gelenekselleşen çeşitli dini ritüeller var. Allah’ın, kadını sadece erkeğin hizmetine sunmuş ve yine erkeğin memnuniyeti için yaratmış gibi bir anlayışı hâkim. Öncelikle bunu aşmamız lazım.
Allah, kadını ve erkeği birbirine değil, kendisine kulluk etsin diye yaratmıştır ve Kur’an’da erkek ve kadını birlikte muhatap almıştır. Mükâfat ve ceza hususunda da kadın-erkek ayırımı yapmaz. Ayrımı yapan biziz.
Paylaş