Hürriyet Seyahat | Fotoğraflar: Pixabay, İstock
İlginç yasaklar diyarı! Sakız çiğnemek, araba satın almak yasak, hatta…
Hint Okyanusu'nda bulunan Singapur, pek çok adacıkla çevrili bir ülke. Dünyanın en fazla ziyaret edilen yerlerinden biri olan bu ada ülkesine, pandemi öncesinde Türkiye’den de binlerce kişi gidiyordu. Singapur bir şehir devleti olması ve kendine özgü şehircilik anlayışı ile dikkat çekiyor. Ama çok sıra dışı yasakları da var. İşte yasaklar diyarı Singapur’un pek bilinmeyen tarafları…
Hint Okyanusu'nun sularıyla çevrili küçük bir ada devleti olan Singapur, Endonezya ve Malezya toprakları arasında bulunuyor. Dünyanın her yerinden birbirinden farklı etnik kökenli insanlara ev sahipliği yapan Singapur’un nüfusunun yüzde 77’sini Çinliler oluşturuyor.
Resmi olarak aralarında İngilizce'nin de bulunduğu tam dört lisan kullanılıyor. Güney Asya ülkeleri aslında tatil ve alışveriş için ekonomik ülkeler, ancak söz konusu Singapur olduğunda bütçeyi biraz arttırmak gerekebilir. Bununla beraber yaşam kalitesi, ulaşım, yeme içme ve uğruna para harcayacağınız her şey o kadar kaliteli ki, cebinizden çıkan her kuruşun fazlasıyla size geri döndüğünü hissedebilirsiniz.
Uzakdoğu'daki en kurallı ve düzenli ülke olan Singapur, pandemi öncesinde Türkler tarafından da oldukça tercih ediliyordu. Çok temiz ve modern bir yer. İngilizce’de ‘Fine City’ adıyla anılıyor. ‘Fine’ hem güzel hem de yasak anlamına geliyor.
Grafiti ya da duvarları boyamak yasak
Bu yasağın ilk çıkış tarihi 1994. Amerikalı bir genç duvarlara resimler çiziyor ve ‘kamu mallarına zarar verme’ gerekçesiyle cezalandırılıyor. Bu olaydan sonra herhangi bir görselin halka açık duvarlara uygulanması yasaklanıyor.
Daha da tuhaf olanı ise kendinize ait, sürekli kullanacağınız bir park yeri bildirmezseniz arabayı sahip olmanız neredeyse imkânsız. Bir şekilde bunların üstesinden geldiniz ve bir araç sahibi oldunuz.
Yayalar kurallara uymadıysa yandı
Belki de en olumlu yasak bu… Yayaların trafik kurallarına uymaması durumunda 20 dolardan 100 dolara kadar para cezası mevcut. Aynı şekilde araç sahiplerinin de trafik kurallarına uymaması durumunda çok ciddi para cezaları mevcut. Bu arada kırmızı ışıkta yayaların yürümesi, yürünen mesafeye göre cezayı belirliyor.
Yere atılan sakızlarla başa çıkılamadığı için tamamen yasaklanmış. Cezası en son 1000 Singapur doları idi, her yıl yeniden düzenleniyor.
Yere çöp atana kamu görevi cezası
Yukarıda temizlik konusundan ne kadar hassas olduklarından bahsetmiştik. Haliyle yere çöp atılması yasak, hatta bu konuda çok titizler. Diyelim yer çöp attınız 1000 ile 2000 Singapur doları arasında bir ceza ödüyorsunuz ama bu kadarla da kalmıyor. Bir de üstüne belirlenen süre boyunca kamu görevinde de bulunmak zorundasınız.
Bir evin varsa ikincisini alman imkânsız
Bir başka ilginç yasak da evli çiftleri ilgilendiriyor. Singapur’un yüzde 80’inden fazlası en son devlet kredisiyle satışı desteklenen evlerde oturuyordu, bu durum yavaş yavaş değişse de sistem yine hâlâ aynı.
Ev kiralamak bile çok zor
Diyelim belli bir paranız var ve Singapur’dan ev almak istiyorsunuz. Bunu başarmanız neredeyse imkânsız. Vatandaş değilseniz ya da daimi oturma izniniz yoksa ev alamıyorsunuz. Yalnız kiralama yapabilirsiniz ama bunun da belli kriteri var. Örneğin bir ya da iki yıl ev kiralamanız da çok zor.
Durian meyvesine dikkat
Güneydoğu Asya; Malezya, Tayland ve Vietnam kökenli olan durian meyvesi, lezzeti ve faydalarıyla dikkat çekiyor. Ancak lezzetinden daha çok kötü kokusuyla biliniyor.
Kuşlara yem atarken bir değil iki kez düşünün
İstanbul’un turistik birçok yerinde kuşlara yemek atılması için yem satanlar olur. Kuşları yemlersiniz, fotoğraflar çekersiniz. Özellikle turistler bunu çok sever. Bu durum Singapur’da yasak. Sebebi yine temizlik takıntıları… Olur da attığınız yemi kuş yemezse o yem yerde kalır, bu da kötü görüntü demek. Singapur’da kuşlara yem atmanın cezası 1000 Singapur dolarından başlıyor.