Dönüş parası kalıncaya kadar gezecekler
İlker Ender (31) bilgisayar mühendisi, Lale Çizmeci ise (33) finans uzmanı. İki arkadaş neredeyse 2 yıl sürecek dünya seyahatlerini yarıladı. Asya ülkelerini gezdiler. Şu anda Amerika’dalar. Orta ve Güney Amerika’yı keşfetmeye hazırlanıyorlar. Seyahat deneyimlerini ‘facebook.com/birdunyaturu’nda paylaşıyorlar. Hayallerinin peşinden koştuklarını ve bu uzun soluklu seyahatin kendilerini tanımaları için çok büyük bir adım olduğunu söylüyorlar.
Dünya seyahati nasıl ortaya çıktı?
Kendisini ofise adamış 80’liler olarak yılda 2-3 hafta tatilimiz vardı. Görmek istediğimiz yerlerin çokluğunu ve uzaklığını düşününce her sene birine bile gitsek ömrümüzün yetmeyeceğini fark ettik. Uçakla gidip onca masrafa katlanıp, hemen yanı başındaki yerleri görmeden dönmek haksızlık gibi geliyordu. Yıllık bir iki hafta için pahalıya patlayan ve koşturmacayla geçen seyahatler yerine, “gittiğimiz yerlerin hakkını verelim” dedik. Bunun tek yolu uzun soluklu bir dünya turuydu. Uzun süredir bunu düşünüyorduk. An geldi ve kendimize kesin bir başlangıç tarihi belirledik, o zaman iş ciddileşti.
Everest'te bir dağ köyü
Seyahat planınız nedir?
Dönüş biletini alacak paramız kalana kadar devam etmeyi planlıyoruz. Şaka bir yana kabaca durumumuz böyle. Eylül 2013’te Moğolistan’dan başladık. Neredeyse bir senedir Asya’yı geziyoruz. Şimdiye kadar Çin, Japonya, Kore, Nepal, Hindistan, Tayland, Laos, Vietnam, Kamboçya, Malezya, Brunei Sultanlığı, Filipinler ve Endonezya’da seyahat ettik. En az kaldığımız ülke dört günle Brunei Sultanlığı, en uzunsa 7 haftayla Endonezya oldu. Ortalama her ülkede 3-4 hafta kalıyoruz. Asya seyahatimiz ağustosun sonunda bitti. Bundan sonra 1-2 hafta ABD’de kaldıktan sonra Orta ve Güney Amerika’ya geçmeyi düşünüyoruz. Hesaplarımıza göre toplam seyahat süremiz 18 ay olacak.
Everest Ana Kampı trekking yolundan bir manzara.
Nerede konaklıyorsunuz?
Çoğunlukla pansiyona, hostel gibi düşük bütçeye uygun mekânlarda konaklıyoruz. Ülkesine göre standartlar farklılık gösteriyor. Tayland gibi turizm altyapısının çok iyi olduğu ülkelerde paranızın karşılığını çok iyi alıyorsunuz, Endonezya’da bunun iki, üç katını verip içler acısı yerlerde kaldığımız da oldu. ‘Couchsurfing’ de yapıyoruz. Bu sayede yerli insanların evlerine de misafir olabiliyoruz.
Moğolistan'da Gobi Çölü'nden bir kare.
Rotanızı nasıl belirliyorsunuz?
Bir yerden başlayınca gerisi çorap söküğü gibi geliyor. Her ülkede görmek istediğimiz belli başlı yerleri küçük bir araştırmayla listeliyoruz. Kısa notlar tutuyoruz. Gezi kitaplarından ama ağırlıkla blog’lardan faydalanıyoruz. Yolda tanıştığımız insanlardan fikir de alıyoruz. Maliyet önemli. Her istediğimiz yere gidemiyoruz. Bazen anlık hareket ediyoruz. Çin’i gezerken birkaç gün içinde kendimizi Osaka, Japonya’da suşi yerken bulduğumuz da oluyor.
Hindistan, Ganj Nehri
Hangi ulaşım aracıyla seyahat ediyorsunuz?
Favorimiz tren. Çin ve Hindistan’da trenle seyahat ettik. Hindistan’da 6 bin 500 kilometrelik yolu sadece trenle kat ettik. Tren yoksa otobüse biniyoruz, bazen şehirlerarası minibüsleri tercih ediyoruz. Japonya’dan Kore’ye feribotla geçtik. Vietnam’dan Kamboçya’yaysa taksi motorsikletlerde yaşlı Vietnamlı amcaların sırtına tutunarak katettik. Uçaksa son tercihimiz. Beş altı ay uçağa binmediğimiz oldu. Neyse ki Asya dünyada hava ulaşımının en ucuz olduğu yer. Air Asia ile oldukça makul fiyata bilet bulunabiliyor.
Dünyanın en tehlikeli havaalanlarından kabul edilen Luka'daki tek pist.
Şu an neredesiniz?
Ağustos’ta sona eren uzun bir Endonezya seyahatinden sonra Amerika’dayız. Her ada kültürel ve etnik olarak farklı özellikler barındırıyor. Bali’den başladık. Sırasıyla Lombok, Flores ve Sulawesi adalarına gittik. Gezimizin en etkileyici günlerini Batı Papua’da geçirdik. Papua yaylalarında Dani insanlarının köylerinde 10 gün kaldık. Java Adası’ndan başkent Jakarta’ya geçtik. Jakarta’dan San Francisco’ya Asya’da 15 ülke ve 920 şehir bırakarak uçtuk. ABD ucuz bir ülke değil. Burada fazla kalmayacağız. ABD-Meksika sınırından Orta Amerika’ya geçmeyi planlıyoruz.
Papua, Wamena, Kabile Festivali
En çok keyif aldığınız yer neresiydi?
Bize keyif veren birçok yer oldu. Ancak kendimizi en iyi hissettiğimiz yerlere bakınca neredeyse hiçbirinin şehirler olmadığını görüyoruz. Everest Dağı’nda 3800 metre rakımdaki Tengboche köyü her şeyiyle bizi en çok etkileyen yer oldu. Küçük bir uçakla bir saat uçtuk. Sonra dört gün yürüdük. Şerpa köyü, Budist tapınağı ve Himalayalar’ın en etkileyici manzarası sanki bu dünyadan değildi.
Endonezya, Bali. Hinduların arınma banyosu.
Burada nereleri gezdiniz?
Everest Ana Kampı rotası Himalayalar’daki en popüler ve zorlu rotalardan. Katmandu’dan pervaneli uçakla dünyanın en tehlikeli havaalanı kabul edilen Lukla’daki dağ havaalanına bir saatlik uçak yolculuğuyla başlıyor. 2100 metreden 5400 metreye kadar yükseldiğiniz 10 günlük bu rotanın ikinci gününde Everest Milli Kampı’na giriş yapıyorsunuz. Yol kenarlarındaki stupalar, dua bezleriyle süslenmiş eski köprüler, dünya işlerinden ellini eteğini çekmiş Budist rahipler ve yıllar önce Tibet’ten göç etmiş şerpa insanlarıyla farklı bir tecrübe sunuyor insana. Dünyanın en ihtişamlı dağları da cabası!
Koh Tao, Tayland. Gün batımı manzarası.
Ne gibi zorluklar yaşadınız?
Seyahatimiz boyunca yaşadığımız zor anları, hastalıkları, kötü yolculukları, küçük çapta dolandırıcılıkları tecrübe olarak görüyoruz. Seçimlerimiz kötü sonuçlanırsa en azından arkadaşlara anlatacak iyi hikâyelerimiz oluyor. Zorlukların çoğu fiziksel olsa da etrafa alışma konusunda en büyük zorluğu Hindistan’da çektik. ‘Hint fakiri’ değişi vardır. Bunun gerçekten ne manaya geldiğin Hindistan’da gördük. ‘Slumdog Millionaire’den etkilenip Mumbai’nin varoşlarındaki yürüyüşümüzde şartlar son derece kötüydü. Bu manzara bizi daha da olgunlaştırdı. Yemeklerden hastalandığımız da oldu. Nepal’de ‘VIP otobüslerde’ keçilerle seyahat ettik. Endonezya’da Ramazan Bayramı’nda 800 kişilik feribotu 1500 kişiyle paylaştık. Yer yoktu. Güverte ve can kurtaran sandalında 20 saat yolculuk yaptık.
Siem Reap, Kamboçya ve rahipler.
Dünya turu ne kadara mal olur?
Rotaya ve ülkeye göre değişiyor. Mesela iki kişi Japonya’da ortalama bir gün 150 dolara mal olurken Hindistan’da 10 dolara kadar inebiliyor. Şu ana kadar seyahatimizde Asya’da son 50 haftada günlük konaklama, ulaşım, eğlence ve vizelerle birlikte kişi başı günlük 30 dolar harcamışız. Tabii bu rakama uçak masrafları dahil değil.