36 saatte Beijing
Çin’in diğer mega yerleşimleriyle karşılaştırıldığında başkent Beijing’de, geçmiş hâlâ yaşatılıyor. Tarihi merkezdeki geleneksel avlulu evlerin sıralandığı hutong denilen dar sokaklar, dükkânlar, galeriler, restoranlar korunmuş. Öte yandan 2008 Yaz Olimpiyat Oyunları sayesinde yenilenen başkentte şimdi de 2022 Kış Oyunları hazırlığı sürüyor. 13 milyar dolarlık dev havalimanı 2019’da açılacak. Zaha Hadid, Rem Koolhaas gibi ünlü mimarların son yıllarda şehre kazandırdığı heykel benzeri dev binalar gözünüzü kamaştırmasın. Geçmişin dünyasına ‘hutong’larda tanık olun.
16.00
Tespihler, tütsüler
Caddelerinde Porsche otomobillerin tur attığı, ünlü mimarların gökdelenlerinin sıralandığı yeni kent merkezindeki Lama (Yong) Tapınağı ruhani hayatı anımsatan yegâne simge. 17’nci yüzyılın prens konağı adım adım manastıra dönüşmüş; bugün kentin en aktif, en renkli Budist tapınağı. Gingko ağaçlarının sıralandığı tapınak girişinde Budist simgeler satan pek çok mağaza bulunuyor. Tibet müziği caddelere taşıyor. Giriş 8 TL.
18.00
Beijing kıpır kıpır
Lama Tapınağı’nın çevresindeki geleneksel ‘hutong’lar Beijing’de günlük yaşamı gözlemlemek için ideal mekân. Batıdaki daha sakin mahallelerden Baochao Hutong mesela. Labirent gibi sokaklarda akşam halk ‘mahjongg’ oynamak, mantıcılarda bira yudumlamak için buluşuyor. Butik biracılardan Great Leap Brewing’e uğrayın, Fuji Dağı’ndan çayla yapılmış Iron Buddha Blonde’u (13 TL) yudumlayın.
20.00
Doğru seçilmiş baharat
Fazlasıyla aydınlık, gürültülü ve kapanma saatinde garsonların müşterileri kibarca kovaladığı bir restoran bu... Kentteki Sincan restoranlarında, son yıllarda, kalite yükselse de Sincan hükümetince işletilen Chuan Ban kent halkı için hâlâ önemli. Baharatlı ördek dudağı gibi şaşırtıcı yemekler var. Güvenle tadabileceğiniz mapo doufu (Sincan kırmızı biberiyle terbiye edilmiş tofu / 6 TL) ve kıymalı, sebzeli garnitür eşliğinde vog tavasında kızarmış karides toplarını (27 TL) tatmalısınız.
11.00
Kentsel dönüşümde özen
Kentteki pek çok hutong yıkılırken, kalanları minyatür dokusu korunarak çok daha güzel yerleşimlere dönüştü. Kentin en eskilerinden Dashilar Mahallesi’nde mimarlar, sosyal dokuyu zedelemeyecek dönüşüm formülü gerçekleştirmiş. 1950’lerden kalma, Art Deco mimarisindeki fabrika binası restore edilip modern kafe/restorana dönüştürülmüş. Spoonful of Sugar’da likörlü çikolatalar, organik kahve eşliğinde servis ediliyor. Ubi Galerisi’nde Çin seramikleri, el yapımı mücevherler, Li+U Workshop’ta deri çantalar, cüzdanlar satılıyor.
13.00
Krallara layık
İsminden anlaşılacağı gibi Old Beijing Zhajiang Noodle King, eriştede iddialı. Kendi ürettiği buğday eriştesi, en az fırında ördeği ya da mantısı kadar leziz. Akşamları dev kâselerde, üstü salatalık, turp rendesi, kıyma ve soya fasulyesinden yapılan tangy sosuyla kaplı erişte yeniyor. Hem leziz hem de ucuz (iki kişi 12 TL).
15.00
Dış mahallelerde
798 Art District, güncel sanatın merkezi. Son 10 yılda açılıp galerileri gölgeleyen hediyelik eşyacı, kafe, butik ve restoranlarda zaman kaybetmeyin. Fifth Ring Road’un ötesinde kalan gerçek sanat mekânlarını keşfedin. Ai Weiwei’nin tasarladığı Three Shadows Photography Art Center, ülkenin fotoğraf sergileyip satan ilk sanat galerisi. Giriş ücretsiz. Fotoğraflarda Çin’de günlük yaşamı keşfettikten sonra Red Brick Art Museum’a uğrayın. Tuğla bina, huzurlu bir Çin bahçesinin içinde. (Giriş 6.5 TL)
20.00
Kostümlü ördek
Fırında ördek (kao ya) sevenler için Beijing’de alternatif çok, seçim zor... Duck de Chine’da ördek yemekleri sanat eseri. Pişirme süreci de sunumu da ritüelle: Ördekler önce hurma ağacıyla ısıtılan fırında kızartılarak lezzetlendiriliyor, sonra masada ayıklanıp tatlı fasulye sosu, turp, pırasa, kereviz karışımıyla pideye sarılarak servis ediliyor. Tam ördek 70 TL. Pişmesi bir saat sürüyor, rezervasyon zorunlu.
22.00
Hutong likörü
Antik ahşap mobilyalarla donatılmış Capital Spirits, kapısında tabela olmayan bir bar. Müşterileri gençler. Tek yudumluk kadehlerde füze yakıtı kadar sert içecekler servis ediliyor. En hafifi Guilin Sanhua, en serti 106-proof Maotai Prince. Barın spesiyalitesi ise nar, sarmısak, Sincan karabiberiyle yapılan baijiu... ‘Ön Uçuş’ mönüsündekiler 13 TL. Midesi sağlam olanlar Beş Yılan Likörü (6,5 TL) içiyor. Evet, içinde beş yılan var. Romatizmaya iyi geldiği, erkeklik gücünü arttırdığı iddia ediliyor...
08.00
Parkta rahatlama
Şimdi müze olan eski saray ‘Yasak Şehir’in avlusu, bahçesi ve turisti bol... Hafta sonunda Yazlık Saray (giriş 10 TL) çok daha sakin. Sessizlik için sarayın arkasındaki çam ağacı benzeri tepeye tırmanın, göl manzarasını seyredin. Sonra müziği takip edin. Pekin Operası’yla karşılaşacaksınız.
13.00
Modacı mantısı
The Opposite House oteli yeşil cam kaplamaları, zeka küpünü andıran mimarisiyle Beijing’de hızla yaygınlaşan yeni mimari yaklaşımın örneği. Otelde konaklamak pahalı olabilir (700 TL), fakat Jing Yaa Tang restoranındaki dim sum mönüsü gerçekten çok ucuz (40 TL): İncik ızgarası, şalgam böreği, özel yapım ceviz sütü... Sonra Japon mimar Kengo Kuma’nın fütüristik galeri-lobi tasarımını görün. Burada sergilenen eserlerden en ilginç olanı 5.7 metre yüksekliğindeki, 5 bin çekmeceli eczane dolabı. Bu eser, binlerce yıllık bir şehirde, gelenekselle modern arasındaki etkileşime en iyi örnek...
Nasıl gidilir?
Mart ayının son haftasında İstanbul’dan Beijing’e bir aktarma ile gidilebilen uçuşların gidiş-dönüş bilet fiyatı China Southern Havayolları’nda 1413 TL’den başlıyor. THY’nin direkt uçuşları 2395 TL’den başlıyor.