HÜRRİYET'E BAĞLI KAL
E-Gazete ile tüm gelişmeler, bilgisayar, tablet ve telefonunda.
Hürriyet haberlerinden geri kalma, tüm aboneliklerini yönet ve abone ol.
Dünyadan en güncel haberler, Türkiye'den sondakika haberleri, ekonomi dünyasından en flaş gelişmeler için Hürriyet'in uygulamalarını kullanabilirsiniz.
Anne adayları için hamilelik süreci büyük önem taşır. Anne karnındaki bebek, her ay gelişerek farklıklılar gösterir. Özellikle de cinsiyetin belli olduğu ay... Anne ve baba adayı için en heyecanlı süreçlerden biri. Peki bebeğin cinsiyeti ne zaman belli olur? Cinsiyet kaçıncı haftada anlaşılır? İşte konuyla ilgili detaylar...
Doğum sonrası ortaya çıkan lohusalık depresyonu, kadının yaşam kalitesini düşürüyor. Doğumdan sonraki ilk 2-4 haftada belirtileri ortaya çıkan ve 12’inci aya kadar devam edebilen lohusalık depresyonuna zamanında müdahale edilmesinin önemine işaret eden uzmanlar, kişinin depresyon geçmişi, birden fazla çocuğa sahip olma, plansız gebelik, eşle olumsuz ilişki gibi risk faktörlerine dikkat çekiyor. Uzmanlar bebeğin de bu durumdan etkilendiğine dikkat çekerek “Doğum sonrası depresyona sahip annelerin çocuklarının daha sinirli, çekingen, daha az yüz mimiği kullanan, az konuşan, sık davranış problemi gösteren ve bilişsel açıdan zorlanmalar yaşayabilen çocuklar olduğu görülmüştür” uyarısında bulunuyor.
Gebelikte kilo alımının kaçınılmaz olduğunu belirten Beslenme ve Diyet Uzmanı Hande Güngör, doğum sonrası sağlıklı kilo vermenin de önemli olduğunu söyledi.
Doğum yapma ve anne baba olma, insan yaşamının en önemli olaylarından biridir. Özellikle ilk defa çocuk sahibi olacak çiftlerin gebelik, doğum ve doğum sonrası dönemlerine ilişkin endişeleri vardır. Peki, bu endişeler nasıl giderilir? Ebeveynler doğuma hazırlık eğitimi almalılar mı? Ebeler ne gibi yönlendirmeler yapar? Doğuma hazırlık eğitimi ebeveynlere hangi avantajları sağlar?
Bebek bekleyen anne adayına muhtemelen doğum ve doğum sonrası için pek çok şey anlatılır. Her ne kadar bilimsel olarak geçerliliği olmasa da bu söylenenler yine de uygulanabiliyor.
Anestezi ve Reanimasyon Uzmanı Dr. Tahir Güven, “Normal doğum eyleminde ağrıyı tolere edemeyen gebelerimiz için oldukça konforlu olan halk arasında da 'prenses doğum' olarak bilinen Epidural Analjezi yöntemi, doğum sürecinde mükemmel bir ağrı kontrolü sağlar ve hastanın doğuma aktif katılımına izin verir” dedi.
Ülkemizde yeni bir kavram olan sezaryen sonrası normal doğum (SSVD) ile ilgili çalışmaların arttığını söyleyen Kadın Hastalıkları ve Doğum Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Mehmet Serdar Kütük, “Yapılan çalışmalar sonucunda sezaryen sonrası normal doğumun güvenirliği kanıtlanmış, bununla birlikte tüm dünyada ve ülkemizde tekrarlayan sezaryen oranları azalmıştır” dedi.
Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Dr. Cemal Ünlü, sezaryen sonrası normal doğumun mümkün olduğunu belirterek, "İlk bebeğini normal doğumla, ikincisini sezaryenle doğurmuş annelerin üçüncü bebeklerini normal doğum yoluyla kucaklaması mümkün oluyor" dedi.
Doğum sonrasında meydana gelen deformasyonlar, hemen her annenin başlıca sorunları arasında yer alıyor. “Doğum sonrası hangi estetik operasyonlar yapılabilir? Vücudunuzu eski formuna kavuşturabilir misiniz? Daha iyi görünmek için ameliyat seçenekleri hangileridir?” gibi sorulara Plastik Estetik ve Rekonstüktif Cerrahı Uzmanı Doçent Doktor Tayfun Türkaslan cevap veriyor.
Rahat bir doğum için iyi geçen bir hamilelik oldukça önemlidir. Doğum, 40 haftalık hamilelik serüveninin, bir ödülü olarak düşünülmelidir. Özellikle ilk doğumda rahat olmak önemlidir. Peki, doğumda rahat hissetmek için neler yapılabilir? Psikiyatrist/Psikoterapist Yrd. Doç. Dr. Rıdvan Üney, konuyla ilgili önerilerini sıraladı.