EĞİTİM Adaletten hukuka geçiş kalktı mı? Adalet bölümü kapatıldı mı? YÖK açıkladı!
EĞİTİM Sınav kaygısıyla başa çıkmanın yolları
EĞİTİM LGS yaklaşıyor… Peki sınav öncesinde nelere dikkat edilmeli?
EĞİTİM YKS’ye verimli çalışma taktikleri
ERGEN SAĞLIĞI Endüstriyel ürünlerin aşırı tüketimine dikkat! Erken ergenliğe neden olabilir
ERGEN PSİKOLOJİSİ Ergenlerdeki davranış değişiklikleri bağımlılığa işaret edebilir
Ergenlerdeki davranış değişiklikleri bağımlılığa işaret edebilir
Alkol, sigara ya da madde bağımlılığında ergenlik döneminin önemli bir risk faktörü olduğunu belirten uzmanlar, ailelerin çocuklarını iyi gözlemlemesi gerektiğine dikkat çekiyor. Ailelerin çocuklarının madde kullanımını 2 yıl sonra fark edebildiğini vurgulayan uzmanlar, öfke kontrolünde zorluk, uyku düzeninde bozulma ve içe kapanma davranışlarına dikkat edilmesi gerektiğinin altını çiziyor. Bağımlılığın gelişmesinde aile tutumlarının da önemine işaret eden uzmanlar, erken yaşta alkol kullanımı durumunda alkol bağımlılığının çok daha hızlı geliştiğini söylüyor.
Bir ergenle yaşamaya yardımcı olacak 7 ipucu
Çocuğunuzun ergenlik döneminde çok değiştiğini mi düşünüyorsunuz? Yalnız değilsiniz. Çocuğunuzun ergenlik serüvenini doğru bir şekilde yönetmek, bazı ipuçlarında saklı. İşte bunlardan bazıları...
Duruş bozukluğu, ileride kronik kas iskelet rahatsızlıklarına neden olabilir
Covid-19 pandemisinde kötü postür yani duruş bozukluğuna bağlı ağrıların arttığına dikkati çeken Fiziksel Tıp ve Rehabilitasyon Bölümünden Uzm. Dr. Şevket Yalçın, “Duruş bozukluğu genelde yaşla birlikte artar ancak son zamanlarda pandemi dolayısıyla çocuklarda ve genç erişkinlerde de sıkça görülüyor. Kötü postür hayatın ileri dönemlerinde kronik kas iskelet rahatsızlıklarına, ruhsal bozukluklara yol açabilir” dedi.
Ergenlik çağındaki çocuklarla iletişimi geliştirmek için 7 ipucu
Ebeveynlerin karşılaştığı pek çok zorluk arasında, ergen çocuğuyla iletişimi geliştirmek listenin başında olabilir. Çocuklarınızla olan iletişim dikkate alınması gereken önemli bir faktör. Büyüyen çocuklardan yetişkin davranışları göstermesi beklenir, ancak hala çocuklar ve bu durum sizi hayal kırıklığına uğratmamalı.
Ebeveyn ve çocuk arasındaki iletişimi geliştirmenin yolları
Ergenlik döneminde çocuğunuzla iletişimi geliştirmek dikkat edilmesi gereken bir faktör. Günümüzde gençlerin yetişkinler gibi davranmaları beklenir. Bu durum da gençler ile yetişkinler arasında tartışmalara yol açabilir.
Anne babalar dikkat! Ergenlerde çevrimiçi kumar bağımlılığına ilgi arttı
Araştırmalar, internet üzerinden yasa dışı bahis ve kumar oyunlarında pandemi döneminin de etkisiyle büyük bir artış gözlendiğini ortaya koydu. Uzmanlar, ergenlerin yüzde 12,5’inin çevrimiçi kumar kıskancında olduğuna dikkat çekerek ailelere uyarılarda bulundu. Aile Danışmanı Barış Tuncer, “Araştırmalar, ergenlerin yüzde 28’inin her gün kumar sitelerinde ortalama 107 dakika zaman geçirdiğini, yüzde 8’inin 3 saatten daha fazla zaman geçirdiğini, yüzde 75’inin 13-16, yüzde 25’lik kesimin de 10-12 yaşlarında çevrimiçi kumar oynamaya başladığını ortaya koymuştur” bilgisini verdi.
Ergenlik döneminde yapılan yanlış diyetlere dikkat!
Beden algısının daha çok önem kazandığı ergenlik döneminde yapılan bilinçsiz diyetlerin birçok sağlık sorununu beraberinde getirdiğini dile getiren Beslenme ve Diyet Uzmanı Dyt. Havva Kılınç, “Bilinçsiz diyet uygulamaları sonucunda hızlı kilo kaybı, tüm vücut sistemlerini etkileyebilir ve özellikle hormonal ve metabolik bozukluklara neden olabilir” dedi.
Uzaktan eğitimde nasıl başarılı olunur?
Uzaktan eğitimde öğrencilerin nasıl daha fazla başarılı olacağı konusunda bilgiler veren Klinik Psikolog Prof. Dr. Ebru Şalcıoğlu, “Evden çalışmak daha konforlu fakat öğrenciler verimli çalışma konusunda sıkıntı yaşayabilirler. Öğrenciler kendi öz disiplinlerini sağlayarak ve doğru organize olarak zorlukları yenebilirler. Örneğin, dersten en az bir saat önce uyanmak, dışarı çıkacakmış gibi giyinmek, kendilerine ait özel bir çalışma ortamı oluşturmak, günlük ve haftalık ders programları yapmak, bilgisayardan dersleri ‘kamera açık bir şekilde’ düzenli takip etmek ve telefon gibi uyaranları ders sırasında kapatmak gibi başarıyı artıracak birçok faktör var” dedi.
Teknoloji bağımlılığı gençlerde ciddi riskler oluşturuyor
Teknoloji bağımlılığının çocuklar için birçok riski barındırdığını belirten Ruh Sağlığı ve Hastalıkları Eğitim ve Araştırma Hastanesi Başhekimi Doç. Dr. Hülya Ensari, gençlerin ve çocukların akıllı telefon ile bilgisayar başında olmasına "Çocuk telefonla oyalanıyor, eğleniyor." gözüyle bakılmaması gerektiğini söyledi.
Uzmanından gençlere rol model uyarısı!
Gençlere rol model uyarısında bulunan Psikiyatrist Dr. Onur Okan Demirci, "Rol model olarak alınan kişi, onu rol model olarak alan kişi tarafından yaşam şeklinden tutun, yeme düzenine kadar taklit edilmektedir" dedi.