Güncelleme Tarihi:
Sınav öncesi döneminde uyku saatlerinden beslenmeye ve arkadaşlar ile kaygıları paylaşmaya kadar atılabilecek küçük adımların aslında sınav başarısına büyük katkısı olduğunun altını çizen Fatma Demirtaş, ailelere bu dönemde her zamankinden daha iyi bir dinleyici olmalarını önerdi.
Aile için sınavın ne ifade ettiği ve anne-baba yaklaşımı öğrenciye yansımaktadır. Aileler çocuklarını akranlarıyla karşılaştırmamalı ve sevginin koşulsuz olduğunu hissettirilmeli.
Yaşamı dengede tutmak sınav dönemlerinde fazlasıyla önemli. Sınav öncesi dönemde zaman yönetimi sadece katı bir programa bağlı kalmak anlamına gelmiyor. Öğrencilerin kendilerine vakit ayırmaları da yaşamlarını dengede tutmaya yardımcı olur. Bu dönemde açık havada vakit geçirmek, düzenli beslenme ve uyku iç huzuru artırabilir.
SINAV SIRASINDA DİKKAT EDİLMESİ GEREKENLER
Sınav sabahı son dakika çalışmaları yapmak kafaların daha da karışmasına neden olabilir.
Sınav sabahı yapılabilecek en iyi üç şey, vaktinde kalkmak, sağlıklı bir kahvaltı yapmak ve vaktinde sınav yerinde olacak şekilde evden çıkmak
Sınav esnasında ise talimatları ve soruları dikkatli okumak, sorular karşısında paniğe kapılmamak, sonrasında sorulara geri dönmek için zaman ayırmak gerekiyor. Öğrencinin kendini tanıması ve beklentisini netleştirmesi de önemli.
Sınavda sakin ve odaklanmış halde olmak önemli ama bunun belli bir reçetesi yok. Kimi öğrenciler için en iyi oldukları derslerle ilgili sorularla başlamak daha iyi olurken, düzeni seven öğrenciler için bölüm sırasıyla gitmek daha uygun olabiliyor. Bunun için deneme sınavlarında herkes kendine en uygun yöntemi bulabilir. Bunun yanında aylar süren emeklerin birkaç saatlik sınav ile değerlendirilecek olması da öğrencileri strese sürüklüyor.
Bu noktada da ‘yapabildiğimin en iyisini yaptım. Dünyanın sonu değil, telafisi var’ gibi düşüncelere yönelmek soğukkanlılığı korumaya katkı sağlayabilir