O, Eskişehirli Çerçi Abdurrahman’ın Bayat Pazarı’ndaki 12 metrekarelik dükkanda yetiştirdiği 3 oğlundan en büyüğü...
O, bugün dünya markası haline gelen ünlü bir Türk giyim firmasının yönetim kurulu başkanı... O, Eskişehir Ticaret Odası Başkanı... O, Eskişehir vergi rekortmeni... O, güler yüzlü, tatlı dilli Zehra hanımın sevgili eşi... O, Celallettin ve Sebahattin’in ağabeyleri... O, Lexus SUV ve Mercedes tutkunu bir hızlı sürücü... O, Eskişehirspor... O, Eskişehir... O azmin sembolü... O, Nasrettin Hoca... O, Yunus Emre... O: Cemalettin Sarar.
Baba Sarar’ın 1944’te kurduğu firmanın, bugünkü cirosu 230 milyon dolar, ihracatı ise 60 milyon dolar.
- Biz Sarar ailesi olarak hakiki bir Eskişehir milliyetçisiyiz. Ben ve kardeşlerim ticaret lisesinde okuduk, yabancı lisanımız da yok. Ne akıl hocamız var, ne de genel müdürümüz. Bütün işlerimizi kardeşlerimle kafa kafaya verip başarıyla yapıyoruz. Dünyanın dört bir tarafındaki mağazalarımızdan Eskişehirli de kazanıyor. Kazandıklarımızı yine memleketimiz Eskişehir’e yatırıyoruz. İşimizin başındayız; evler, yat almadık, kazandığımızı yatırıma dönüştürüyoruz. Bir zamanlar özendiğimiz dünya markaları, bugün bizi kıskanır hale geldi. Fabrikalarımızda günde 5 bin gömlek, 7 bin parça pantolon, kaban, mont üretiliyor. Sümerbank’ı arazisini, lojmanlarını satmak için almadık. İddialı olduğumuz "Sarev" markalı ev tekstili ürünlerimiz için 15 milyon dolarlık yatırım yaptık. Orada döşemelik, perdelik, gömleklik kumaş imalatı ve dikimleri yapılıyor. Boyadan baskıya, apreye, kesime kadar tam entegre bir tesis. Sümerbank döneminde bu fabrikada 300 kişi çalışıyordu, şimdi ise 1200 kişi çalışıyor. Ne mutlu bize ki, 5 bin kişiye aş sağlıyoruz. Biz asgari ücretin altında, sigortasız insan çalıştırmıyoruz. Eski otogarı 20 milyon 500 bin YTL gibi büyük paraya aldık. Burada 4 katlı süper bir alışveriş merkezi ile 21 katlı kule bina yaptıracağız. Eskişehir’in simgesi olacak kuledeki termal otelde, şifalı sularımızla dev bir "Spa" merkezi olacak. Bana bunları Eskişehir sevdası yaptırıyor. O parayla İstanbul’da, Ankara’da çok daha iyi mülkler alabilirdim. Şimdiden iddia ediyorum, Eskişehir’in Türkiye ve dünyada simgesi olacak.
ABD BaşkanIBush’a 197 dolarlık elbise
Sarar’ın ABD Başkanı George W. Bush’a yaptığı muhteşem takım elbiseyi görmüştüm.
- Türkiye’nin ve dünyanın en ünlü liderlerine, çok özel kumaşlardan takım elbise, tek ceket, pantolon, gömlek, palto ve pardösüler dikiyoruz. Amacımız, Türk hazır giyim sektörünün güç ve kalitesini yurt dışında göstermek. George W. Bush’tan Mihail Gorbaçov’a, Boris Yeltsin’den Pervez Müşerref’e kadar birçok isim var. Başkan Bush’a çok özel bir İtalyan kumaşından takım elbise yaptık. Ceketin sol iç tarafında altın yaldızla "George W. Bush" yazısı işlettim. ABD başkanları 200 doların üzerindeki hediyeleri kabul etmediği için, ben de 197 dolarlık fatura kestim. Daha sonra bana kendisinden çok nazik bir teşekkür mektubu geldi. Saddam’ın takım elbiselerini, tek ceket ve pantolonlarını, paltolarını hep biz dikiyorduk. Suriye, İran ve İsrail cumhurbaşkanı ve başbakanları da müşterimizdi. Şaron, tepeden tırnağa Tel Aviv’deki kendi mağazamızdan giyinirdi. Kenan Evren, rahmetli Turgut Özal, Süleyman Demirel en başta gelen isimler. Başbakanımız Tayyip Erdoğan ve birçok bakanımıza da hizmet veriyoruz. TBMM Meclisi başkanlarının smokinlerini de biz yaparız. Ayrıca milli futbol, basketbol takımlarımızı ve Galatasaray’ı da sponsor olarak biz giydiriyoruz. Aynı şekilde Efes Pilsen, Gençlerbirliği, Ankaraspor ve elbette Eskişehirspor’u da.
Dünyada 70’i aşkın ülkede markamız tescilli
Sarar, tam 15 yıl dünyaca ünlü bir Alman hazır giyim firmasına fason iş yaptı.
- Eskişehir Organize Sanayi Bölgesi’nde 1980’lerde ünlü bir Alman firmasına, yepyeni makinelerle donatılmış bir fabrika kurdurdum. Benim aldığım makinelerden değil kimsede, Almanya’da bile yoktu. Derken dünyaca ünlü bir tekstil fabrikası fabrikamızı gezdi, bize hayran kaldı. Kendileri için fason üretim yapmamızı istiyorlardı. İstedikleri 500 takım elbiseyi 15 günde diktik. Halbuki biz günde 500 tane dikiyorduk, başladık ağlamaya. Firmanın 7 mühendisi başımızda, olmadı sök, yeniden dik. Derken imalat başladı akmaya, kalitemiz süper oldu. O sayede dikişi, çalışma disiplinini ve kalite kontrolünü öğrendik.
Alman firmasıyla kontratı yenilerken, yüzde 15 zam istedim. Vermediler, kendileriyle el sıkışıp Sarar’ı dünya markası yapmak için yola çıktık. Allah razı olsun Almanlardan, iyi ki zam teklifimizi kabul etmemişler. Bugün dünyanın birçok ülkesinde devlerin korkulu rüyası durumundayız. Amerika’da New Jersey, Dallas, Chicago, Las Vegas’ta mağazalarımız var. Almanya’dan Azerbaycan’a, İsrail’den Çek Cumhuriyeti’ne kadar her yerdeyiz. Dünyanın 70’i aşkın ülkesinde markamız tescilli. Çin’den korkmuyoruz, çünkü bizim kalitemiz çok daha üstün. Dünyanın bazı ünlü giyim firmaları, Çin’de ucuza milyonlarca adet mal diktiriyor. Bu rekabet ortamında marka olamayanın malını satamayacağı bir gerçek. Çin’de bizim elbiselerimizin taklidini yapıp, Arap ülkelerine, Hindistan’a, Türk Cumhuriyetleri’ne satıyorlar. Çin’e bizzat gidip kendi gözlerimle gördüm ama, bir şey yapamıyorsun. Çinli kurnaz, bizim de kurnaz olmamız lazım.